Domek-koupit nebo postavit?

Uvítám osobní zkušenosti. Co z toho je podle vás lepší? Chtěli bychom časem domek. Přítel zásadně nechce kupovat, ale stavět, abychom si mohli vše určit podle nás. Ale já mám obavy, že finančně to vyjde hůře, navíc ty starosti okolo toho...no nechce se mi do toho, abych se přiznala, mnohem radši bych koupila již hotový rovnou k nastěhování.
Odpovědět
Co tak nechat postavit na klíč ? To pak taky bude vše podle Vás. Přítel si musí uvědomit, že stavba je defakto druhé zaměstnání, byl by teď schopen dělat každý den dvanáctky (i víkendy), po 2-4 roky ? Záleží i na životní situaci, pokud máte malé dítě/čekáte, tak nejspíše přijde o jeho nejlepší roky. V neposlední řadě je třeba znát (nebo si nastudovat=zase hromada času) technologické postupy, je opravdu hodně věcí, které se můžou šeredně vymstít. Finančně to nevyjde hůře ale je to velmi náročné. Takže za mě (stavěl jsem), pokud na to máte (i kdyby jste se měli na další roky významně uskrovnit tj i vzdát se zahraničních dovolených) tak radši na klíč.
Odpovědět
Na to je více názorů. Já třeba šel tou střední cestou. Řešil jsem dílčí práce dodavatelsky, což ve výsledku uspořilo hodně peněz. Když to shrnu, domek mám za cca 3,8 mil, firma by ho postavila za 5,3 mil (alespoň takovou jsem měl nabídku před 6-ti lety). Kamarád stavěl domek téměř celý sám s rodinou a stálo ho to skoro 2 roky života. Z práce na stavbu a ze stavby domů. Děti sice neviděl, ale ušetřili. Každý si to musí zvážit sám a hlavně, každý je v jiné finanční situaci. Nemáme také peněz nazbyt, ale chtěl jsem, aby hypotéka byla maximálně 20% příjmů. To se mi daří i se zvýšenou sazbou a tak si myslím, by to mělo být, aby se člověk nemusel omezovat.
Odpovědět
@lamiaaa tak záleží na mnoha okolnostech. Kolik máte peněz, kde chcete stavět, jak jste šikovní, jaké jsou rodinné poměry, zda již máte pozemek. Většina známých , co stavěla dům, tak to k finále trvalo až 4 roky (bratranec ani po 2 letech nevyridil vše potřebné a nekopl do země. Záleží i na typu stavby a firmě, kterou seženete. Pokud koupíte hotové, tak nesporná výhoda je, že je to hned. My jsme zvolili možnost novostavby od developera, kde v první fázi jsme ještě mohli ovlivnit vnitřní uspořádání i velikosti oken a další detaily. Ale samozřejmě celkový koncept zůstal stejný. Bylo to bez nervů a v našem případě na čas. Máme malé dítě a mohli jsme se věnovat rodině a naší práci. Moc si neumím představit, jak by jsme do toho všeho sami stavěli dům a vše zařizovali, ale samozřejmě to jde. Cena je určitě vyšší, ale záleží i na lokalitě. Například, tak blízko města by jsme asi pozemek nesehnali a určitě nepostavili levněji, když do toho započítám potřebnou práci a čas z naší strany, tak ušetřené 10-15% ceny by nám za to nestálo. Řekněte si hned na začátku, jak moc jste šikovní a kolik máte reálně času vedle práce a rodiny. Pokud přítel sedí doma před tv a hraje na pc celý den hry, či chodí každý druhý večer ven s kamarády, nikdy nevyměnil žárovku, nečistil odpad, nenavrtal poličku či sám něco neudělal/nenaplanoval (a ještě tráví většinu dne v práci) , tak bych byla velice opatrná 😄 . Samozřejmě, když máte dost peněz můžete si sehnat architekta (firmu), který to zařídí od začátku do konce a vy si jen určíte, jak by se vám to líbilo 😉.
Odpovědět
Profilova fotka
Může to být fajn, když si některé věci uděláte sami. Lepší je postavit si dům na vlastní pěst. Víš, z čeho ji postavíš a jak to uděláš. Při stavbě domů developeři často šetří na mnoha věcech.
Odpovědět
@lamiaaa tady asi moc nepochopili otázku máte na mysli buď dům postavit a nebo koupit starší na rekonstrukci případně hned k nastěhování. Záleží na lokalitě ale na venkově skoro vždy vyjde levněji koupit starší dum. Ano neurčité si už rozložení místnosti atd. Ale mnohdy může tě hned bydlet. Třeba bratranec teď kopuje dům celková velikost pozemku něco přes 6000m zastavena plocha 1100m za 2,5 míče.
Odpovědět
@lamiaaa v životě skoro nic není zadarmo. S novostavbou se to nedá srovnávat, ale kdysi jsem rozsáhle rekonstruoval. Bylo to nutné, byl to fajn pocit, mít to nově, žena byla vděčná. Ale ten čas, co jsem měl věnovat raději malé dcerce, jsem jí nevěnoval a vyčítám si to i po patnácti letech. Vím, že spousta lidí je hrdá na to, co postavili vlastníma rukama a co ušetřili, ale často si neuvědomují, za jak vysokou nepeněžní cenu to bylo. Vím je to často těžké, financí omezeně a touha po bydlení velká.
Odpovědět
Profilova fotka
V dnešní době je i renovace pomalu dražší než stavba nového domu. Ale jsem toho názoru, že ať si každý dělá, co uzná za vhodné. Novostavbu bych si nekoupil, protože se často jedná o rychle postavené domy a časem se může objevit spousta problémů.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@katapekarcikova nj ksefty nejdou tak holt zbyva reklama
Odpovědět
@geodett Přesně.
Odpovědět
Když si vezmu že zrekonstruovat se dá za +- půl milionu 100m2 včetně rozvodů, stropu, střechy, podlah (akorát není fasáda a takové ty blbosti typu rekuperace, centrální vysavače nebo že se automaticky musí dávat nové trámy), přízemní domek, pokud ví, kde brát materiál a udělá si to sám, tak je to výhodnější.
Odpovědět
Profilova fotka
@katapekarcikova profil 21 hodin starý, reklama a hrubé chyby... ?? Ale no tak...
Odpovědět
Článek se načítá
@vladimir_sacha No tak to tedy nevím, zda je to výhodnější. Já udělám základovku pro 180 m2 za 300 tisíc, stěny za 300k, novou střechu za 600k. Tím sem na 1,2 mil. a jsem ve stejné startovací pozici jako vy s rekonstrukcí. Mám připravené na rozvody, mám vše podle sebe.
Odpovědět
@rumcajk to si musí každý rozhodnout sám podle svých možností a požadavků. Taky děláme nebo jsme dělali rekunstrukce z prostého důvodu. Ve vybrané lokaci sice šlo koupit pozemek nebo stavby na klíč, ale s minipozemky v řadovce s vysokou cenou. Jinak samozřejmě je jednodušší stavět na zelené louce
Odpovědět
@rumcajk plus nějaký mega za pozemek pokud to nemáte od rodiny a už jste o proti rekonstrukci hodně v mínusu.
Odpovědět
@edison101 konkrétně v našem případě se prodal byt za 2.7M a koupil se starší dům za 2.2M. Dům je na pěkném místě s velkou zahradou a krásným výhledem. Dům byl udržovaný a šlo se rovnou nastěhovat. Rekonstrukce děláme postupně podle času a samozřejmě financí. Je to ale vše o tom, jaké jsou požadavky, možnosti a samozřejmě taky trochu o štěstí. Domek na klíč a ještě financovaný z hypotéky je koule na noze na desítky let. Pro řadu lidí to znamená brutální šetření. Není pak lepší si to postavit svépomocí za polovinu a mít za dva tři roky klid?
Odpovědět
@edison101 A k tomu domu k rekonstrukci jste přišel jak? Dávají se někde zdarma? Ono jestli koupit stavební pozemek nebo dům k celkové rekonstrukci mnohdy vychází tak nějak podobně a v takovém případě je vždy výhodnější stavět nové. Z mnoha důvodů.
Odpovědět
@rumcajk tak jestli koupím za dva mega pozemek nebo dum který není úplně zřícení tak jsem už 1,2 mega v plusu než vy uděláte hrubou stavbu. Navic bydlíte mnohem dřív nez se vše vyřídí trvá mnohdy i roky než vůbec kopnete zato u staršího můžu kopat hned pokud nebudu nějak měnit nosné konstrukce. Vždy záleží na stavu toho RD @zubr487 tak vy jste prodali byt, jiní co nemají co prodat se stejne musí zatížit hypotékou. Osobně vidím z praxe že levnější je starší RD. Hlavní je ať je střecha celkem v cajku a stropy. Za půl mega udělám potom všechny rozvody atd.
Odpovědět
Moje sestra skoro před třemi lety koupila dům, my stavíme. Myslím, že neprohloupila, stěhovali se bez nervů do hotového, už dávno bydlí. V domě bylo tím pádem zařízena hromada věcí, které stojí další velký čas a peníze - nasázet keře, plot, příjezdovka. Postavit ten samotný holý dům je snad to nejjednodušší. Samozřejmě neměla žádné speciální nároky, prostě tři ložnice, pracovna a obývák. Cenově to vyšlo mnohem výhodněji než stavět, ačkoliv dům byl jen tak tři roky starý. Zdá se mi, že u nás se již postavené domy moc nekupují a tím pádem ceny jsou ložené trochu níže...
Odpovědět
@edison101 o to právě jde. To jsem psal, že záleží na možnostech. V našem případě jsme mohli byt prodat, protože barák byl obyvatelný. Pokud nic nemáte a chcete to na klíč, tak jednak za dům zaplatíte daleko vyšší částku (o min 30%), to znamená vyšší hypotéku a následně taky vyšší částku co přeplatíte za půjčku. Pak se dočítáme na internetu, že lidi mají problémy se zplácením hypoték, že jim stát nepomáhá apod.
Odpovědět
@rumcajk Já bych započítal i projekt, přípojky, příjezdovku, terénní úpravy, zahradu, oplocení, nutnost drahých technologií (TČ+rekuperace) atd. To všechno jsou rozdíly oproti domu k rekonstrukci. Pak bych nezapomínal na pozemek, protože u toho domku k rekonstrukci už mám v ceně pozemek v normální zástavbě a ne někde v polích u dálnice. Na tu novostavbu aby si člověk koupil ten starý barák a ještě platil demolici. A to už jsme v celkovém součtu na rozdílech v řádu několika milionů. Jinak nemám nic proti novostavbám, má to svoje nesporné výhody a je to většinou kvalitativně na vyšší úrovni než rekonstrukce (alespoň prvních pár let používání), ale také je to cca dvakrát dražší a je třeba počítat s tím, že za 20 let bude potřeba to zase zrekonstruovat, včetně výměny TČ, rekuperace, oken a dalších drahých komponent.
Odpovědět
@m_i_r_e_k jo přijímám určité výhody rekonstrukce. Ještě bych zmínil ekologičnost, která by měla být čím dál víc nezanedbatelným faktorem.
Odpovědět
@m_i_r_e_k To vydrží víc jak 20 let, jo TČ nebo kotel atd... To se pokazí, ale rozvody vydrží tak jak střecha. (My máme dle projektu, je to tam psané plánovanou životnost domu 100 a více let)
Odpovědět
@bayt U nás postavené domy lidí kupují, ale ty starší k rekonstrukci. Takový náš dům by sice byl za 6 - 8 milionů teď odhadem, co jsem se tak díval nedávno různě po inzerátech u nás, ale nikdo by ho nevzal protože na to jednoduše nemá.
Odpovědět
@rumcajk U nového domu se vám prodraží zejména dodržení PENB, světle výšky konstrukcí - další peníze za další stavební materiály atd... To u rekonstrukce nemusíte řešit
Odpovědět
@vladimir_sacha Tehdy to byl cca tri roky stary dum na kraji Prahy za cca 11 mil. Zadny luxus, ale slusny standard. V dobe, kdy oni kupovali, se srovnatelny dum BEZ pozemku, plotu, prijezdovky, TČ atd. pohyboval na klíč okolo 7-8 mil. Tj. s pozemkem a vecma okolo treba 16 mil. A nebyl to zadny dum k rekonstrukci, byl rel. novy a nevyzadoval z hlediska funkcnosti upravy. V kuchyni je hezka nova linka, ma klimatizaci i exterierove zaluzie, terasu s peknou mensi zahradou, pergolu, plot, kryte stani. Myslim, ze koupili dobre. Zatim spis lide staveli nove nebo koupili neco ke kompletni rekonstrukci a tim padem tenhle typ domu vychazi financne dobre. Pokud teda clovek nehlida uplne kazdou korunu a nechce si to rekonstruovat sam.
Odpovědět
@vladimir_sacha Stačí se podívat na "novostavby" kolem r. 2000, kde se už běžně mění úplně všechno - okna, zateplení, TČ, rekuperace, veškeré rozvody atd. Tehdejších 8 cm zateplení už je dnes málo, plastová okna jsou oddělaná, zastaralá rekuperace už nevyhovuje a je zarostlá plísní, výrobce TČ už neexistuje a nelze opravit banální závady, solární systém není kompatibilní s moderními prvky atd. S výměnou TČ vám vymění i další navazující systémy jako zemní kolektory, minimálně část rozvodů, akumulaci atd. Nemluvě o různých chytrých domácnostech apod. - to je na rozkopání celého domu. Dnešní novostavby na tom budou za 20 let podobně. Osobně preferuji nebýt otrokem tolika technologií. Z tohoto pohledu mi vychází lépe rekonstrukce starého domu, kde (zatím) můžu tyto technologie osekat na rozumné minimum, např. dát kotel na plyn, obyčejnější okna, vynechat rekuperaci a soláry atd.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Vím o čem mluvíte, okna z roku 2006 se už vysazovaly, brousily a natíraly znovu, plech na střeše už je z hnědé lesklé taková hnědo - šedá hrubá vrstva a když se dávalo, tak se běžně do stropů dávalo okolo 14 - 16cm vaty (my dokonce 20 a to bylo něco v roce 2006), dnes pod 25 až 30 nikdo nejde..... A tak bych mohl pokračovat, okna dvojskla izolační asi tehda 1.2W/m2 prostup jak ideální... Dnes? Řeknou že dvojskla akorát tak na chatu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?