Za kolik žijete? S kolika penězi vyjdu?

Tak je to tady, konečně jsme dokončili rekonstrukci a chystáme se přestěhovat z rodného domu do vlastního bytu. A pořád dokola počítáme, jak nám budou vycházet finance. Proto se ptám Vás, služebně zkušenějších :-) , jak to máte s provozními náklady na domácnost. Samozřejmě mě nezajímají domácnosti "nadstandardní", neustále vymýšlím, co jak udělat levněji, co vypustit, něčím nahradit atd. Takže zajímá mě uplně všechno - elektrika, plyn, voda, jídlo, drogerka, praní, co všechno zapomínám..... Splátku hypotéky máme 5.000,- Kč, takže kolik peněz navíc budu potřebovat, abychom ve dvou vyžili v bytě 2+1, 1. patro, nezateplený (ale silné stěny), topení plynem, vaření elektrika. Bydlíte někdo v podobném ? Vy, kteří už nejste dva, jak náklady stouply při třetím človíčkovi? Někde jsem četla, že se dá vyjít ve dvou za tři tisíce, když člověk škudlí, je to opravdu reálné? Jaká je podle Vás nejnižší částka, za kterou jsou schopní vyžít dva lidi? Případně dva lidi a dvě auta ;-) ? Díky moc za každou odpověď! Lucka
Odpovědět
1
2
10
Profilova fotka
Když jsme ještě jako bezdětní žili v bytě ... 5tis. - jídlo 4tis. - benzín 55tis. - energie (už si nepamatuji, rozložení) 4tis. - měsíčně peníze bokem na platby jednou ročně (TV+rádio poplatek, pojištění aut, pojištění domácnosti, servisní prohlídky, vánoční stromeček, popelnice, poplatek za psa, ...) - je lepší si to opravdu poctivě odkládat 500Kč - technická drogérie (prací prášky, čistidla, hnojení na kytky, sáčky do vysavače,...) S dítětem je to u každého jinak ... nám se zvýšily náklady asi takto: 1200 plínky, 1200 mléko, 500 oblečení, 500 hračky, 1200 vybavení (rozpočítáno cca na měsíc - autosedačka, kočárek, postýlky, atd atd)
Odpovědět
@lilibeth taky tak s tim nejak pocitam..i kdyz za jidlo pocitame mene o 1000,-Kc..ale ty energie, to mi prijde hodne prehnane.to bude urcite preklep ze
Odpovědět
Nene, Veru, je to myšleno za rok. Díky moc, lilibeth, to je vyčerpávající odpověď, palec nahoru!!
Odpovědět
Profilova fotka
tak ty energie za byt jsou teda síla...my měli daleko méně za patrový dům...nevím na jaký komfort jste zvyklý...my třeba z 4tis(jídlo,benzín,atd) žily ve 4(2+2)...kromě splátek a měsíčních plateb...ale je to dost na hraně..prostě jen nutne věci( nebýt moc rozežraný ...)
Odpovědět
aha..tak to my teda budem platit za energie asi stejne..a jidlo se taky snazim srazit na co nejnizsi castku..chtela jsem zkusit 3000 za mesic za dva..ale kazdy mi tu napsal, ze to je malo..
Odpovědět
@vercav89 Veru, ale proč to nezkusit, že? My určitě zkusíme, jsem trochu letadlo, takže třeba i extrémně, čistě pro to "zkusit si to", vědět, jaké to minimum máme, s čím se dá vyžít, kdyby se něco stalo, ztráta zaměstnání nebo tak. Energie budeme mít taky plus mínus podobné, ale ještě platíme fond oprav, což je taky slušná pálka (ale pořád jsme na tom samozřejmě líp než na domě). Veru záleží asi taky, na co ty 3tisíce myslíš? Jestli čistě jen na jídlo..? Přítel dojíždí do práce 30km, já mám pochůzky v popisu práce, takže benzín je u nás pálka a počítáme ji zvlášť.
Odpovědět
Profilova fotka
no teď( pokud vše vyjde jak je v plánu) bychom měli mít rozpočet- 13t hypo, 2t energie teoreticky bychom měli mít zbytek cc 20t na měsíc, takže snad už začneme i šetřit dětem :-) jídlo je u nás ted složitější, ale předokládám ty 4t to budou,ale máme zvířata a ty taky dost sežerou :-D (ale zase je to investice do budoucna no)..
Odpovědět
@modrypitrisek no, vsak urcite to take zkusime..ja velice rada varim a snazim se teda varit z toho co mam doma a nechodit zbytecne do obchodu, pac to pak clovek zbytecne koupi nakonec i to, co nepotreboval..ale jinak ty 3000 jsem myslela na jidlo..a jinak..my teda budem taky platit i fond oprav a jine dalsi veci a planujem si poridit mainskou myvali kocku :-) benzin a jine naklady, tedy za praci prostredky a drogerii pocitam zvlast..ale jeste nevim presne..protoze se stehujem,tak za benzin usetrime..pritel teda pracuje doma..ale ja budu muset jezdit autem
Odpovědět
@micinka22 Jak jako investice do budoucna? Chováte kozy nebo co? :-O To nechápu. Tak to Vám vychází skvěle, to si pak člověk říká, že snad se má dobře nebo co :-) :-) :-) .
Odpovědět
Profilova fotka
@modrypitrisek ano kozi,ovce,slepice :-DDDD i něco vypěstujeme( letos je to teda spíš v tekutém stavu a marmeládách :D ) ted to vychází dobře, ale jak jsem psala,byly roky kdy jsme měli 4t a ne 20t na měsíc :-D Takže snad konečně budeme "normálně" žít .-) Snažíme se o to být co nejméně závislý...ale je to běh na dlouhou trať .-)
Odpovědět
@vercav89 Mluvíš mi uplně z duše... tak si budem držet pěsti a věřit, že naše propočty nejsou příliš naivní (jakože beztak určitě jsou 8-) ). Jen s tím vařením nejsem tak zapálená, mám doma kuchaře, takže ten když mě vidí vařit, jde do kolen :-p . Jsme hodně rozlítaní, takže s vařením to opravdu taková divočina nebude. Přítel se stravuje v práci (all incluzive :-D ), sama pro sebe něco kuchtit... no, bude to boj, něco jíst musím. A to už uplně kašlu na nějaké diety, kterých je mi zapotřebí :-x . I když, kdo ví, jak co bude, teď jsme tak trošku přestali řešit antikoncepci, takže třeba bude všechno uplně jinak x-) .
Odpovědět
@micinka22 Tak to držím pěsti, jste vážně frajeři!!!
Odpovědět
Článek se načítá
@modrypitrisek jo, tak to budu drzet palec :) no ja sem tam zajdu na obedy v praci..ale ted co bude pritel pracovat z domu, budu varit porad a vykaslu se na to..nemohla bych ho nechat umrit hladem ze :-D a taky si planuju jak si neco zasadim aspon na balkone..treba rajcata napresrok.. :-D precejenom je to vsecko drahe..tak antiko my neresime uz delsi dobu..ale zatim nic neplanujem ..ono se to nejak vyvine :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@modrypitrisek díky, snad už se na nás trochu štěstí nalepí. Tak držím palce holky, ať to vyjde jak si představujete, on ten život nejde napánovat...každou chvilku se může něco stát a vše je rázem jinak..i s tím rozpočtem bohužel :( Chce to jen trpělivost( která mi chybí) a vše se nějak zvládne...musí :DD
Odpovědět
Díky, holky, zase trocha optimismu v žilách, hezký večer - nebo teda už spíš ráno a den x-) . A dííík!
Odpovědět
@micinka22 to určitě nejde..ale tak musime se snažit..je to boj..
Odpovědět
Profilova fotka
Myslim ze ty 3tis za jidlo by se dali, kdyz se trochu uskromnite a nakupy budete planovat dle akci a nebudete nakupovat impulzivne nebo jist v restauracich ;-) na idnes jsem dokonce kdysi cetla clanek jak vyjit s 500 na jidlo na tyden pro 4clenou rodinu a aby to bylo nutricne v poradku :-D
Odpovědět
koukam na ty částky za jídlo jak blázen 4000 tis a snad i míň, my dáme za jídlo asi 7-8 tis. jsme dva. Ale zatím nám to nevadí dávat takovou částku na jídlo, manžel si velmi rád kupuje dobrá vína, díky Mudr. Šamánkovi se u nás denně pijou 4 dcl vína :-) pro dobré srdce :-) tedy jen manžel, mě víno až tak neoslovuje. Máme rádi ryby, což je taky za měsíc velká částka, jinak za byt platíme 5000 Kč (elektrika, splátka za okna a fond oprav)-máme byt v os.vl.,ale je pravda, že když jsme minulý rok zateplovali dům, tak jsme se 6 rodin museli složit po 100 tis., jednou za půl roku za vodu cca 2000 Kč. Nekupujeme téměř žádné oblečení, max o vánočních slevách merino oblečení, ale to je pak částka za roční útratu :-(, prozatím nemáme děti, tak uvidíme, jak se nám změní standard :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Co se týká energií ... jako bezdětní jsme bydleli ve starém domě o dvou bytech. Tenké zdi, nezatepleno. Únik tepla byl katastrofální. A ceny za plyn taky. Pak jsme si postavili dům. Za vytopení 300m teď ročně zaplatíme cca 22tis. - máme tepelné čerpadlo. Navíc, jsme se z města přestěhpvali na vesnici, která občanům dotuje vodné, takže je oproti městu čtvrtinové. Za vodu platíme nějakých 2,5 tis. za rok. Je to opravdu různé. PS: taky jsme kdysi (před 4 lety) vyžili s jídlem za 3 tis. - jenže máslo stálo 22Kč a né 40Kč, to stejné mléko atd. Jednotlivě to jsou korunové položky, ale v týdením nákupu už to je docela znát. Ikdyž si pořád myslím, že při troše skromnosti se s tím dá vyžít i dneska, jen člověk nesmí být zmlsaný.
Odpovědět
@modrypitrisek podobných diskusí najdeš na MS a MK spoustu, pohledej. :-) my jsme v paneláku 3+1 za energie BEZ fondu oprav, tedy včetně internetu, odvozu odpadu a koncesionářských poplatků platili 78 tisíc ročně ;-) Dvě děti, pračka, myčka, sušička, normální rodina, kde se nevyšilovalo kvůli nezhasnuté žárovce, ale ani se zbytečně neplýtvalo, takže u spotřebičů jsem se snažila využívat programy s nížší spotřebou apod. Vytápět plynem starý dům (byt ve starém domě..), to myslím levné mít nebudete .. :-| Za kolik se dá nejméně vyjít - jídlo.. no pokud jste s manželem naladěni na stejnou vlnu a nejste rozmlsaní a spokojíte se s málem, tzn. třeba k večeři čočku + každý 1 volské oko a kyselou okurku a nebudete se ničím dojídat :-D , tak stačí opravdu velmi málo, pro pár klidně ty 3 tisíce. Vařit a péct doma. Na Modrém koníku nedávno vznikla skupina o šetření - dobré hospodyňky nebo tak nějak se jmenuje. Stejně tak s dětmi můžou být výdaje mnohatisícové a nebo skoro žádné. Záleží na tobě a jestli podlehneš tomu, že jen Nutrilon a Pampers jsou pro tvoje dítě dobré, nakupovat spoustu oblečení, nové věci atd. Pokud ti jde o co nejnižší cenu plen, můžeš používat látkové, na bazaru koupit čtvercové plíny a troje PUL svrchňáky a plínuješ dítě jen za cenu prášku, vody a elektřiny, což je částka opět různá, ale do 300 Kč měsíčně s přehledem, spíš míň. A tak je to u všeho.
Odpovědět
Profilova fotka
a takhle živořit a počítat každou korunu chcete jak dlouho? Jídlo na měsíc za 2-3tis. si teda neumím představit ani ve dvou při obědech obou financovaných stravenkami od zaměstnavatele. Pokud teda nechcete jíst každý den jen chleba s něčím. To pročítáváš až teď po hypotéce, kolik vás všechno bude stát? Nedělá se to spíš obráceně? Nejdřív si spočítám výdaje a pak se rozhoduji, zda jít do hypotéky a jak velké? Dítě samozřejmě něco stojí a ne málo, ze začátku to lítají tísíce měsíčně. Své výdaje ti tu psát nebudu, protože asi spadám do té skupiny "nadstandartu", i když já si to nemyslím, jen žiju tak, abych neživořila a i s hypotékou zvládla spokojený život.
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 také si myslím, že to co tu popisují je živoření a ne žití.... za 3tis měsíčně na jídlo to mám tak pro sebe.... @modrypitrisek jak dlouho chcete takto přežívat ? =-) 20let ? a co dítě až půjde do školy a bude chtít provozovat nějaké koníčky ? =-) na to myslíš ?
Odpovědět
je spočítáno dítě do 3 let věku cca 35 000 ročně, od 3 let po přechod ZŠ/SŠ 85 000 - období SŠ 110 000 a období VŠ cca 165 000. ceny v Kč za rok :-) :-) nevím jak kdo ale my ve 4 (dvě malé děti) dáme za jídlo cca 10-11tis a to si nemyslím že se jíme koňské vejce :-)
Odpovědět
@lendy1 víceméně tvůj pohled na věc sdílím, jen hledám, jaký má tenhle názor přínos pro zakladatelku? ;-) :-) hypotéku už stejně mají a jak psala zakladatelka, tak si to "propočítávali" .. spíš než v jídle bych hledala problém v tom topení plynem ve starém domě :-S Vedle na vláknu jsem psala, že příbuzný vytápí 3 místnosti a platí ročně 50 tis. Jídlo se dá hodně stáhnout, jen musí být člověk disciplinovaný a ukočírovat svoje chutě. Nakupovat s rozumem, základní potraviny, doma vařit a péct.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 chápu, žádný, jen prostě je to diskuze, tak diskutuji, vyjadřuji svůj názor ;-)
Odpovědět
@vodak01 nás je stejně jako vás :-) a za jídlo, drogerii, UM a manželovy občasné obědy v restauraci dáme 7,5-9 tis. měsíčně. A to kupujeme hodně bio, navíc půlka rodiny je bezlepková, bezlepkové potraviny stojí násobky cen potravin normálních, např. mouka od 75 Kč za kg vyš. Nemyslím, že bychom se nějak omezovali, koupím víceméně vše, co chci. Některé věci zdražily tolik, že je prostě nekupuju z principu - nekupuju skoro žádné sladké jogurty ani dětské tvarohové dezerty, všechno si matlám sama doma (tvaroh, jogurt, zakysanka, šlehačka, pudink, javorový sirup....). Je to hodně o výběru potravin a osobních preferencích. :-) Pravda, část věcí kupujeme v Německu, a tam je o fous levněji. Ale řekla bych, že nižší ceny zase nažemene naší "rozežraností" :-D Myslím, že pokud je člověk v situaci, že nemusí obrátit každou korunu, tak za jídlo utratí tolik, kolik chce. Utratit mezi 5-15 tisíci by asi nebyl problém :-)
Odpovědět
@lendy1 to je diskuse, napsat někomu, že živoří a že je blbec, že si to nespočítal předtím, než si hypotéku vzal? :-D Zakladatelka sonduje, jak je to jinde. Podle toho, co píše, tak je spořivá, přemýšlí nad tím a počítá. Co když se třeba snaží, aby jim stačily 3 tis na jídlo proto, aby mohla ušetřit desítku? Nevíš o ní nic. Když vidím tvůj příspěvek u podobného tématu, tak pokaždé odpovíš stejně konfrontačně, jak vy skvěle hospodaříte a ostatní ne. Co tě žere? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je to každého věc, k našemu rozpočtu za potraviny se vyjadřovat nebudu a vlastně jsem ho i psala podrobněji nedávno do podobné diskuze,tak se tu nebudu opakovat,dá se to vyhledat.....vidím to spíše v úhlu pohledu..To, že my dáme xxx tisíc měsíčně za potraviny rozhodně nevnímám tak, jako že bychom byli rozežraní,zmlsaní,ale je to jedna z priorit v našem životě kupovat si pokud možno "kvalitní" potraviny a vnímám to jako jednu z ne mnoha věcí, co pro sebe(nás jako rodinu)mohu udělat...A to zase logicky něco pak stojí...Pokud bychom museli jet jako rodina pár měsíců na nouzový režim,tak si dokážu představit i za 3tis.měs.se "najíst",ale rozhodně ne dlouhodobě.. Takže, abych odpověděla zadavatelce na dotaz,tak "vyžít","přežít"si dokážu ve dvou lidech představit i s tím málem po přechodnou dobu,ale rozhodně bych tak nežila dlouhodobě a už vůbec ne s dětma... Dokud byl kluk malej, do doby, než šel do ZŠ,tak se dá říct, že skoro nic nestál...myslím to obrazně,ne,aby to někdo pochopil,že se jeho narození nijak nepromítlo do rozpočtu,či bych tvrdila,že malé děti nic nestojí...Jen po vstupu do ZŠ teprve začaly lítat peníze za školu,zájmové krožky,tábory,školy v přírodě,lyžák,atd...a to se vůbec nebavím o nějakých nadstandartech ve značkovém oblečení,drahých mobilech,atd.,které prostě nepořídím už z principu a ne, že bych na to neměla... A ptáš se i dva lidi a dvě auta-my denně jednu cestu do práce dojíždíme 55km,takže celkově 110km/den a jedině tak, že jezdíme oba s manželem spolu v jednom autě.Dvě auta bychom si nemohli dovolit držet a provozovat ani náhodou... Já teda vnímám jako podstatnej rozdíl mezi tím krátkodobě či přechodně "vyžít,či přežít" a tím dlouhodobě "žít"...
Odpovědět
uprimne si nedokazi predstavit mit na jidlo jen 3tis mesicne.. mozna chvili jo, ale ne dlouhodobe... ono si clovek rekne, ze nebude kupovat drahe potraviny, ale je skutecne to nejlevnejsi nejlevnejsi? Radeji si koupim sunku za 30Kc, ktera ma 95% masa nez sunku za 10Kc, ktera ma mama 30% a zbytek je obarvena ochucena voda... ve finale ta sunka za 10Kc je drazsi, protoze je to predrazena voda. A rozhodne chce, abych nejen ja, ale hlavne i me deti jedli kvalitne a neladovali se sra*kama. A dite... ono je sice pekne, ze tady nekdo psal, pokud nepropadnes pamperskam a nutrilonu... ovsem pokud z akehokoliv duvodu nebudes moci kojit, stejne budes must umele mleko jakekoliv koupit a to jsou tak tri tisice mesice jen za mliko... Mame rocni dite, umele nepije, ale i tak ty vydaje za ni jen skacou... osobne bych si nikdy nevzala hypoteku taky vysokou, abych pak mela problem, ze musim takto zivorit... vzdycky chci abych mela jistotu, ze vyzijeme i z jednoho platu a jaks taks slusne...
Odpovědět
@mitote tak to už je na každém, jak šetří ... někdo si koupí nejlevnější chleba z pilin, namaže nejlevnějším margarínem, na to nejlevnější "salám", zapije limčou 4 Kč za dva litry, k svačině sušenka za 2,90 Kč v akci ... a jiný si dá k snídani doma upečený chleba s tvarohem, k svačině dvě jablka z trhu a podobně. A cenově jsou na tom dost podobně.
Odpovědět
1
2
10
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?