Jaký beton na kotevní patky

Profilova fotka
Ahojte, vymyslel jsem si projekt dřevníku. Budu mít 2x4 horizontální trámy 100x100 s vejškou 180cm a chtěl bych je zasadit na kotevní patky do betonu. Teď mi jde o to, jakej beton ideálně použít? Když použiju sloupkovej beton, bude to v poho?
Odpovědět
Profilova fotka
Přemýšlím, že bych koupil ztracený bednění, jednotlivý kostky bych Zakopalová do země a do toho bednění zabetonoval patky, to by mělo bejt pevný a v poho ne?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenek_valek:

Přemýšlím, že bych koupil ztracený bednění, jedno…
@zdenek_valek Tam je skoro jedno, aký betón, ale aby to nesadalo, malo by to byť do nezámrznej hĺbky. Inak ako šalung sa dajú použiť aj kusy kanalizačných trubiek, napr. DN 315, možno aj menšie. Alternatíva k betónu sú zemné vruty, to by použiť nešlo?
Odpovědět
Profilova fotka
No nakonec to asi udělám na pankáče, že výkopu díru a jen na vršek si udělám čtverec 30x30cm z fošny 3x16cm a vyplní betonem :)) ty zemní vruty se mi nechtělo, protože máme vrstvu jílu a pak je tým navážka plná kamení a cihel, takže bych u toho vykvetl, tohle by mohlo stačit a snad to vydrží :))
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenek_valek:

No nakonec to asi udělám na pankáče, že výkopu dí…
@zdenek_valek za sebe bych zkusil těm vrutům dát šanci. Máme děsně utemovanou jílovou zeminu s velkým množstvím kamení a i vruty 60 cm jsem tam zašrouboval bez problémů. Dělal jsem 8 vrutů a jen 2 trochu zlobili, ale nakonec zajeli. Rozdíl v pracnosti je obrovský.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od honzik75:

@zdenek_valek za sebe bych zkusil těm vrutům dát …
@honzik75 S tým ílom mám zas opačnú skúsenosť. Rok cez náš pozemok jazdili tatry a to podložie tak utlačili, že som ani motorovým vrtákom nedokázal vyvŕtať koly na plot hlbšie ako 20 cm. A to som jednu dieru vŕtal 10 minút. Tam by som vrut určite nezavŕtal.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@honzik75 S tým ílom mám zas opačnú skúsenosť. Ro…
@roman_ Vy vrutům nevěříte a kopal byste tam teda díry na patky? Taky jsem je dělal, v podobně udusaném jílu s kameny a to byla taková otročina, že jsem si připadal jak trestanec. Ještě teď se orosím, když si na to vzpomenu. Zapomínáte, že to jsou vruty. Vodovodní trubku 3/4 jsem zatloukl palicí do hloubky, třeba 60 cm. Tím jsem zároveň zjistil, zda je tam šutr nebo ne. Zašroubovat vrut do "předvrtané" díry byla už maličkost. Dokážu si představit díru předvrtat vrtacím kladivem, kdybych ho měl např. na 30 mm vrták. Jen je třeba nešetřit a koupit kvalitní vruty, třeba Krinner. Nikomu to nenutím, ale rozdíl v pracnosti, oproti betonu je neskutečný. Naopak v takové hutné zemnině, s kameny, můžu mít jistotu, že ten vrut udrží i rozhlednu, narozdíl od pokusu vrtat do černozemě :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od honzik75:

@roman_ Vy vrutům nevěříte a kopal byste tam teda…
@honzik75 Taky mám jíl a hlavní je, kopat po zimě, když je jíl rozměklý. V létě jsem to zkusil jednou a bez zalejvání rejhy to moc nešlo. Na konci února jsem kopal šest jam (průměr cca 60cm, hloubka 80cm) na stromky a šlo to dobře. A tenhle týden přípojky na vodu a elektriku do garáže a retenčky. Nejhloběji to je ve 130cm.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od honzik75:

@roman_ Vy vrutům nevěříte a kopal byste tam teda…
@honzik75 Kopať v tom šlo paradoxne lepšie ako vŕtať. Krompáčom sa to dalo rozpichať a vyťahať, vrták sa do toho nebol schopný zahryznúť. Ale nabudúce už jedine bagrom, bola to otročina tak ako tak. Nie som si istý, či by som tam bol schopný zakrútiť vruty.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@honzik75 Kopať v tom šlo paradoxne lepšie ako vŕ…
@roman_ všeobecně platí, že často je třeba otvor pro vrut předvrtat. To je celé. Ale chápu, že kopání je vyzkoušená metoda prověřená tisíciletími.
Odpovědět
Profilova fotka
Caute tak jsem betonoval patky.... jedna se mi klinka lehce, myslite, ze to je problem? Konstrukce drevniku bude zpevnena vodorovnejma hranolama a jeste spojena nahore "stresnima" hranolama.... myslite, ze je potreba to vykopavat a predelavat? :D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenek_valek:

Caute tak jsem betonoval patky.... jedna se mi kl…
@zdenek_valek ..nechápu, jak se ti to může klinkat, když to betonuješ...😅
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?