Jak vyřešit? Zedníci nám nechali vodu v základech

Profilova fotka
Ahoj všichni. Máme velký problém. Dnes jsme meli na návštěvě stavební dozor a zjistil, že nám zedník ani chlapi co nám dělali v základech vodu a odpady nedali trubku na vodu do žádné chranicky, ani ji ničím neobalili. Je to přímo zalité v betonu "na prasáka". My se v tom bohužel až tolik nevyznáme a spoléháme na to, že každý odvádí svou práci pořádně. Co teď s tím? Je to hodně velký problém? Skrz horní desku ten beton okolo můžeme nějak ještě ocochtat a tu chranicku okolo dát a pak to zase zalít betonem ale níž se nedostaneme. Fakt teď nevíme co s tím??? Na fotce je to zakrouzkovane a deska už je zalita :( Máte někdo nějakou radu?
Odpovědět
1
2
@roxolanka No, píšeš, že jste měli na stavbě stavební dozor. Tak nějak nechápu, proč se ptáš tady, když tohle by měl právě řešit stavební dozor.
Odpovědět
Profilova fotka
a čemu to jako vadí? ANO jde to udelat lepe, a tu hadici i ty trubky od kanalizace obalit pred betonazi do neceho mekkeho, aby s tim slo lehce o nekolik mm pohnout, ale ptam se proc? Takto to nicemu nevadi, proto se k tomu ani dozor nevyjadril
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 Pravé že mu to vadilo, ale poradil jen to co jsem psala výš. Já vím že s tím už nic moc nejde, jen se ptám, jestli má někdo nějaký nápad, nebo s tím má zkušenosti. Kdyžtak to tak zůstane no, jen se ptám... Prý je to takhle dost doprasene, no už s tím bohužel asi nic moc neuděláme.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak funkci to asi nevadí. Zlomená není. Bych to za sebe nyní neřešil Co bych, ale řešil jak máte vyřešený stavební dozor. Tohle bych dal do stavebního deníku. Jako závadu která jde za nim. A nastavil bych si další kontrolní dny před dokončením větších etap. Vytvořil na nej tlak.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám to zedník taky udělal, respektive obalil to nějakým starým hadrem, i když jsme mu říkali, že to má dát do chráničky. Přijeli jsme odpoledne a bylo to zabetonované. Dozor nám byl v tomhle taky prd platnej.
Odpovědět
Když člověk nestojí zedníkům za prdelí, tak jen hledají cestu jak si vše ulehčit a ochcat to, aby to měli z krku a mohli jít na pivo.. Teď už s tím stejně nic moc neuděláte a u té vodovodní trubky zase tak moc problém nevidím, do volné chráničky se to dává mimo jiné i kvůli dilataci a tomu, kdyby si dům měl nějak více sednout, tak ať to nepraskne, což u té vody dle mě moc nehrozí, to spíš tu kanalizaci bych ještě před zalitím obalil alespoň nějakým miralonem, bude tam stékat teplá voda, tak ať to má trochu místa, ale zase, jsou mraky domů, kde to je také zalito na tvrdo a nějaké problémy jsem nikde nezaznamenal. Takových rozčarování vás na stavbě ještě čeká.. p.s. třeba nevím jestli vidím dobře, ale ta síť vám leží přímo na kamení a to je špatně, měla být podepřená, aby se obalila po zalití betonem, takto je tam fakt úplně k ničemu..
Odpovědět
Mně připadá neobvyklé, že zamázli ty šalovačky a teď se bude betonovat jenom ten vnitřek, bez jakékoliv vazby na ty šalovačky. Obvyklejší je, že ze šalovaček se odřízne flexou vnitřní stěny, kari sítě jdou i přes ně a stejně tak se leje beton. Takže "deska" je svázaná se ztraceným bedněním.
Odpovědět

Odpovědět
Profilova fotka
Nštěstí jsme to tedy chytli celkem včas, takže takhle prasácky zabetonované je u nás to jen v místě prostupu trubky základovým pasem, pak už jsme si to pohlídali víc.
Odpovědět
Profilova fotka
@viados ona je tam zabetonovana ještě jedna rada bednění, která není vidět. Máme to tak v projektu a mezi tím zateplení.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer To mě nedes, že to bude se vsema stejně a celou stavbu 🙏
Odpovědět
Profilova fotka
@ptjj Taky už to holt budeme víc hlídat.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@roxolanka no, rozhodně se připravte na další jobovky, tohle je jen začátek....kdo vám staví? Firma nebo si sháníte živnostníky? (Klidně do IP).
Odpovědět
@roxolanka Děsit tě nechci, jen holt v této profesi je mnoho povolaných a málo vyvolených. Mohl bych porosit jestli by jsi uveřejnila třeba jen detail řezu toho základu s deskou, to je takový dost nevšední detail, že by mě to čistě z profesního hlediska zajímalo jak to vlastně máte řešené?
Odpovědět
Profilova fotka
@ptjj sháníme živnostníky, tenhle byl zrovna na doporučení, hrozně si ho v okolí vychvalovali...
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer doma to najdu a pak to pošlu do IP :)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Já bych byl asi v klidu. Pokud je jednou v betonu, nic se nestane. Roztažnost? Do baráku pořád teče studená voda, nebudou tam rozdíly takové, aby to šlo na té krátké vzdálenosti poznat. Ta trubka vydrží opravdu hodně. Barák si rozhodně nesedne zrovna v tom místě, kde je ta trubka tak, aby udělal střih.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex moc děkuju za uklidnění. Dolů ještě tu chráničku dáme, tam to ještě máme pod pasama vykopany, tak snad to bude ok 🙏
Odpovědět
Profilova fotka
@ptjj @mikiliki Tohle je ten řez, jak to máme řešené
Odpovědět
Profilova fotka
Akorát nakonec po konzultaci s projektantem nemáme tolik řad bednění, jen jsou o to hlubší základové pasy.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně by na tom vadilo snad jen to, že kdyby cokoliv, těžko se bude vyměňovat. U nás si vodárny daly jako podmínku povolení vodoměru v domě to, že musí být vodovodní hadice v chráničce, aby šla v případě nutnosti vyměnit.
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina No právě. Taky nám to vadí, kdyby přeci jen nějaká nehoda se stala... Ale tak už se s tím začínáme smirovat, asi nám nic jiného nezbývá 🙂
Odpovědět
@roxolanka Díky za detail, když se tak na něho koukám, tak mohu konstatovat, že nějaká trubka zabetonovaná natvrdo vás trápit nemusí..
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer jakto? Já se v tom fakt moc nechytam.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer taky mě zajímá
Odpovědět
No tak ten detail vypadá hůř, než je asi realita, vypadá to, že ty přední tvarovky budou tl. 300 na ne 200. Dle mě to prostě není nejšťastnější řešení, za 1) vám projektant zbytečně prodražil stavbu, než kdyby použil klasický detail a za 2) vás vystavil zbytečně riziku toho, že vám může ta první řada cihlovzduchu prasknout vlivem nestejného podepření ve spodní ploše, navíc je to osazeno excentricky na těch ztracenkách, když by se měla třeba ta vnější vrstva tendenci vyboulit ven (zemina může být změklá, jste ve svahu) tak to může být průser. Konzultoval jsem to s kolegou statikem a ten má na to podobný náhled. Jako nechci vás teď nějak děsit, s největší pravděpodobností se tomu opravdu nic nestane a barák bude sloužit tak jak má a vy můžete v klidu spát, ale ten detail je prostě takovej no, zkrátka, nechápu proč vzniklo něco takovýho... Ale tak projektant na to dal razítko, statik to pravděpodobně také viděl, tak je to na ně, pravděpodobně ten detail nepoužil ten váš projektant poprvé a stojí si za tím, takže tohle berte jen jako takové rýpání nějakého konzervativce, který asi nemá správně vyvinutý smysl pro odvážná řešení..
Odpovědět
Profilova fotka
@roxolanka to máš jedno. my to máme v chráničce, kterou jsem pak vybetonoval :-D , abych to mohl kolem zaizolovat. je fakt, že jsem tam mohl dát potěrák a beton jenom nahoru, ale v dnešní době už se řeší i to, kdy si člověk na stavbě s prominutím upšoukl. řešte tepelné mosty a já nevím co, ale kdybyste se zastavili na každém detailu, tak to nikdy nepostavíte. cizí se vám s tím hrát nebudou a sami se z toho akorát okotíte. dřív postavili barák na kamenu a stojí dodnes. nejhorší je vlhkost a plíseň, ne zabetonovaná přípojka vody. nejsem stavař, proto jsem chráničku zabetonoval a žiju ;-) hlavu vzhůru. to už bych mohl panikařit taky :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 😊 děkuju moc. A já hloupá si myslela, jak těžký bylo vyběhat povolení 😆
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer Tak doufám, že opravdu ví co dělá 🙏 Snad to nespadne dřív, než to vůbec zabydlime 😆
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?