Stavba částečně podsklepeného domu z čeho sklep

Zdravím, měl bych dotaz z čeho stavět suterén domu? Co jsem pročítal, většinou je to ze ZB. Projektant mi říkal, že to nebude komplikovat a udělá se to z 30 cihly jako bude zbytek domu. Je to takhle v pohodě? Díky za info
Odpovědět
Profilova fotka
Malo by to byť skoro vždy zo ZB a k tomu by mal byť priložený výpočet výstuže - kam a kde aké železo ide.
Odpovědět
Já bych to udělal z plné cihly 45..... Proč ne? Ty sklepy takto drží staletí už.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od janakj:

Zdravím, měl bych dotaz z čeho stavět suterén dom…
@janakj Minimálne tú stenu, ktorá je celá pod zemou by som urobil zo ZB a prešpikoval železom. Bočný tlak zeminy je dosť veľký. Ako vychádza projektantovi statický výpočet s 30 tehlou? Druhá vec, čo by som upravil je strecha, dal by som nižší sklon a posadil ju celú až nad 2. NP, aby nevznikli šikmé stropy. To je zbytočná komplikácie napr. kvôli nábytku.
Odpovědět
Když stavěli rodiče na začátku osmdesátek barák, tak dělali sklepy z 30cm cihly. Akorát to byla nižší cihla a uvnitř byla podobná spíš dnešním AKU cihlám.
Odpovědět
Aktuálně stavíme dům ve svahu, tj. spodní patro bude minimálně z jedné strany kompletně zasypáno zeminou (vlastně už je 😀). Původní návrh projektantky byl celý z ytongu (na její obhajobu, bylo to v době, kdy se řešilo vnitřní uspořádání a oba jsme moc dobře věděli, že bude třeba statický výpočet), no a pak přišel na řadu statik...a tak máme rovnou celé tři stěny ze ZB, pořádné armování (ne jen stěny, ale i základů a věnce, aby to "neujelo") a k tomu vyšší třídu betonu 🙂 Nakonec nám statik ještě výpočet rozšiřoval/doplňoval, protože dozorovi se jedna věc nezdála - vše jsme měli v ceně projektu. Moje rada: u takového zakopání (na výšku téměř 3metrový zářez do původního terénu) bych si našel kvalitního statika - ideálně, aby komunikovali společně s projektantem, prošli možnosti a navrhli skladbu - a jeho výpočtem a návrhem bych se bez výjimky řídil.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@janakj Minimálne tú stenu, ktorá je celá pod zem…
@roman_ Statický výpočet ještě asi nemá, jen jsem se ho na to ptal a říkal mi tohle. Chtěl jsem se zeptat ještě tady než to začnu řešit dál :) Bohužel sklon střechy menší být nemůže(úřady)
Odpovědět
jinak děkuji všem za informace a zkušenosti
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od janakj:

Zdravím, měl bych dotaz z čeho stavět suterén dom…
@janakj Rozhodně ZB, minimálně ta stěna, co je pod zemí. Dále mi přijde dost zvláštní, že vám v tom sklepě udělal projektant menší světlou výšku. Zahloubil bych to o dalších cca 30 cm - to skoro nic nestojí a výrazně to zvedne výslednou cenu domu, protože tam bude možnost udělat další obytné místnosti. Dost možná by se tím dalo nahnat i lepší PENB, respektive by se pak dalo možná ušetřit na technologiích.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?