TČ z Číny?

Ahoj, máte někdo nějakou zkušenost s TC monoblok z Číny? Zaujala mě nabídka na https://www.gawliczek.cz/shop Nekolik lidi na FB skupině o Tč si jej pořídilo a zatím jsou spokojeni. Prý je to velký čínský OEM výrobce. Říkám si zda je cenový rozdíl oproti zavedeným značkám vlastně obhajitelny? Když se podíváme do jiných sektorů tak nam nevadí čínská elektronika od mobilů přes věci do domácnosti. Začínají se prosazovat motorky (k mé nelibosti), auta (elektromobily mají fakt vychytaný - např Nio, koupili a vyrábí Volva).. Tak prostě jednoduše, jestli se už naučili i tepelné čerpadla? Vlastně po něm chci rozumný cop faktor, hlučnost moc neřeším a výdrž je otázkou. Když dá deset let, tak proč ne? Když je o více jak 150% levnější? Díky za info a názory
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ahoj, máte někdo nějakou zkušenost s TC monoblo…
@rumcajk Ceny TČ jsou u nás neskutečně vysoké. Osobně bych klidně šel do podobné číny a po vyzkoušení bych si dokoupil druhou jako záložní. I tak to budete mít za polovinu ceny běžných TČ a životnost bude velice pravděpodobně vyšší.
Odpovědět
Ahoj, kdyz si vemu, ze uz 8 let topim cinskou klimatizaci sinclair za 24 tisic z toho 4 posledni roky je prekopana na vodni vymenik a topim s ni do radiatoru a stale slape jak hodinky a ohriva mi i tuv tak bych se toho nebal a uprimne az mi to klekne, tak mam taky v hledacku zrovna TČ od Gawliczka 😉 koupim masinu, napojim 2 trubky s vodou, napajeni, ovladaci panel, mozna nejakou zalohu obehu vody pri mrazech a vypadku napajeni a nazdar bazar 👍
Odpovědět
Ty čerpadla nejsou žádná raketová věda, takže umět by to mohli. Trochu bych měl obavy jestli nějakou součástku zbytečně neošidili, ale zase jestli funguje alespoň 2 letá záruka, tak by se případné nedostatky většinou projevily. Další věcí je, jak je pravdivý COP, ale tím si nejsem jistej ani u trochu známých značek.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kopca89:

Ahoj, kdyz si vemu, ze uz 8 let topim cinskou kli…
@kopca89 Odkdy je Sinclair Čína?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od davex:

@kopca89 Odkdy je Sinclair Čína?
@davex Aha, moje chyba, beru zpět, žil jsem v nějakém oparu že je to čína, netušil jsem že je výroba sinclair vlastně převážně Evropská, vyrábí se dokonce i u nás v Brně, no tak to čumim :-) Dík za upozornění ;-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ahoj, máte někdo nějakou zkušenost s TC monoblo…
@rumcajk To bydlíte někde na samotě, když hlučnost neřešíte? Vám to možná vadit nebude, ale může přijít soused se sekerou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@rumcajk To bydlíte někde na samotě, když hlučnos…
@jirkajiri čerpadlo máme umístěné tak, že nesousedí s žádným sousedem. Navíc dle energetického štítku uvádí hlučnost 53 dB. Dále hlučnost neřeším z toho důvodu, že pro mě není argument, mít o pár dB tišší čerpadlo ale o 100 tisíc dražší. Prostě přemítám a zajímaly mě zkušenosti jiných. Jasně že to čínské v tuto chvíli s největší pravděpodobností nepřekoná zavedená čerpadla ve většině parametrech. Otázkou je zda to potřebuje. Zamýšlím se ještě nad spolehlivosti ani ne tak z délky životnosti (tam když přežije i polovinu životnosti zavedených, tak je to vlastně ok) ale životnost spíše z hlediska fungování. Aby se na něj nevolal servis co čtvrt roku a úspora v pořízení se pak nerozplynula v častých servisech...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ahoj, máte někdo nějakou zkušenost s TC monoblo…
@rumcajk Za mě bych do toho nešel. Kdyby mě k tomu donutila například finanční siuace, tak bych tedy svolil a vzal čínu, ale alespoň tu Mideu. Čína umí dělat i kvalitně, ale ne levně, ale za rozumné peníze. Nicméně servis je alfa a omega. Pokud se to podělá, tak klidně můžete být bez čerpadla celé týdny.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kopca89:

@davex Aha, moje chyba, beru zpět, žil jsem v něj…
@kopca89 Zmíněný Sinclair není čínský. Vlastní to a výrobu dozoruje kolos Beijer Ref. Ten má obrvské servisní zázemí a je to švédská firma - nemusí to být špatná volba.
Odpovědět
Profilova fotka
Mňa by skôr zaujímalo, či to dá ten COP, čo uvádzajú. Majú tam pre topení 4,49~4,91. To má pri 0°C vonku problém aj tč zem-voda pokiaľ nahrieva vodu na viac ako 27°C. Vzducháč bez šance.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

Mňa by skôr zaujímalo, či to dá ten COP, čo uvádz…
@josefx A neni to SCOP, cili sezónní průměrná hodnota? Ale i tak je to vysoké, to je pravda 😉 Ale i kdyby dal Číňan SCOP 3 za 50000 vs značková mašina s SCOP 4-4,5 za 150 nedejboze 300 000, tak se ty vynaložené prachy za dražší stroj s vyšší účinností stejně nikdy nevrátí. Další otázka je spolehlivost...
Odpovědět
Jen do toho. Diskuze jsou plné lidí co si koupili čerpadlo z číny a řeší proč jim to netopí, nebo se chová divně.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od flammerouge:

Jen do toho. Diskuze jsou plné lidí co si koupili…
@flammerouge To je argument tedy. Také jsou v poslední době diskuze lidí, kteří jsou z číňanem spokojení. Znova opakuji svoji premisy, že se naučili auta, motorky, elektroniku, proč by neuměli TČ, které je v principu celkem jednoduché? Relevantní argument beru v podobě servisu. Kdy pravděpodobně zavedené značky zvládne opravit celá řada lidí zabývající se tím (včetně dostupnosti dílů). Jak je to u Číňana je otázkou. I když Gawliczek, dle diskuzí poskytuje nadprůměrnou servisní podporu. Otázka je, když skončí, zda to bude někdo umět. Zase dovážená čerpadla jsou světovou OEM značkou... Kdyby čerpadlo za 50k vydrželo deset let a pak se koupilo nové, tak bych byl spokojen. Podobně jako na bytě kondenzační plynový kotel za 40k - když vydrží aspoň 10 let bez nějakých velkých oprav, tak jsou to 4 tisíce za rok. U plynového kotle mě to co se týče spolehlivosti vychází. Pokud se rozbije po 10 roku a čekala by ho oprava v řádu tisíců, ani bych o ni neuvažoval a koupil nový.
Odpovědět
Nevím, zda si uvědomujete jeden podstatný fakt. Zmíněné TČ je tzv monoblok. To je na jednu stranu nevýhoda, protože má mírně nižší COP a je nějak potřeba řešit možné zamrznutí v případě výpadku proudu. Výhodou pro tuto situaci je, že TČ se napojuje jen na vodní straně. Výměna je v podstatě ekvivalentní jako výměna radiátoru. To zvládne velká část lidí svépomocí. Za uvedenou cenu si klidně můžete koupit jedno do rezervy. Pořát budete cenově na polovině proti normálním čerpadlům. V případě poruchy to máte za 0.5 hodiny prohozené.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@flammerouge To je argument tedy. Také jsou v pos…
@rumcajk Pokazit se může sebelepší čerpadlo, ale u těchto překopaných klimošek je únava větší. Kazí se i špičkové TČ. Jenže když mají hafo opravářů a solidní servisní zázemí, tak se opraví. Jenže co když je venku minus 15 a oprava bude na dva týdny? Ony se totiž tepelka kazí právě v těch mrazech, protože dostávají nejvíc na prdel. Abych někřivdil, tak jsou u nás i drahé nečínské TČ a jejich přístup k servisu je katastrofální a přístup k uznání poruchy rovněž. Znám minimálně hned 2. TČ levně udělat lze. Jenže je musí někdo dopravit a zacálovat clo a daň. Navíc hodně si vezmě marže, protože solidní firma musí držt skladem materiál za miliony a zaměstnávat dostatek techniků. Proč si myslíte, že Korejci a Japonci vyrábějí u nás a ne třeba v Bangladáši nebo Vietnamu, kde vyrobí ještě levneji než v Číně? Proto raději vyrábějí u nás, vyhnou se clu, dopravě, mají díly hned k dispozici atd. Kdybych na tom nebyl právě nejlépe finančně, tak bych fakt zkusil alespoň Mideu. Kdyb trochu lépe, tak Samsung. Ten se vyrábí v Evropě, a když jsem před rokem řešil TČ, tak jsem i na zahraničních fórech četl chválu. Nakonec ho sice stejně nemám, ale vešel se do rozpočtu, tak jsem s ním počítal.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pavelpk:

@rumcajk Pokazit se může sebelepší čerpadlo, ale…
@pavelpk Můžete prosím napsat značku Vašeho TČ? Když si stěžujete na servis, jistě by to pro mnohé byla dobře míněná rada. Největší úskalí tedy spatřuji ani tak ne ve výběru značky, ale ve výběru firmy, která tomu rozumí a u které je šance, že tu v dalších letech bude a bude poskytovat rozumný servis.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@pavelpk Můžete prosím napsat značku Vašeho TČ? K…
@rumcajk Mám PZP. Je to drahé TČ, ale známý má logistickou firmu a instalují je všude a díky tomu jsem se dostal na stejnou cenu, za jakou je odebírají. Postupně jsem se rozhodoval mezi Samsungem, ale v okolí není servis, Vaillantem a PZP. S tím, že PZP bylo nakonec levnější než Vaillant tak bylo rozhodnuto. Servis za rohem nic neznamená. Ten servis musí držet ND a musí mí k dispozici servisáky. Když je něco podezřele levné, tak se někde šetřilo. Buď na čerpadle a nebo na servisu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pavelpk:

@rumcajk Mám PZP. Je to drahé TČ, ale známý má lo…
@pavelpk samozřejmě developerskou firmu :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?