Dotace na novostavbu - rekuperace, zateplení, žaluzie

Dobrý den, Stavíme dřevostavbu (difúzně uzavřenou). Jsme kousek od jejího dokončení a rádi bychom si vyřídili dotaci na rekuperaci, venkovní žaluzie a zateplení. Hned jakmile to bude možné. Staví nám firma na klíč. Ale dotace si chceme nebo spis budeme muset vyřídit sami až zpětně. Je to prosím v této kombinaci možné? A jak moc je to náročné vyřídit? Předem moc děkuji za odpověď.
Odpovědět
web je zde https://novazelenausporam.cz/rodinne-... u novostavby je možné žádat o speciální hospodaření s dešťovou a šedou vodou a pak celková dotace podle dosažení energetické třídy domu
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že možné to je, ale bude to hodne náročné, nakoľko dom by mal byť naplánovaný pred realizáciou, aby splnil podmienky dotácie. Niektoré detaily ako kvalitu zateplenia obálky budovy, kvalitné okná, správnu orientáciu na svetové strany a vzduchotesnosť už tesne pred dokončením neupravíte.
Odpovědět
@thea2b děkuji. Na web jsem se dival. Ale bohužel nenašel jsem jasnou odpověď na to, jestli u novostavby mohu zvlášť zažádat o dotace na rekuperaci, venkovní žaluzie a případně to zateplení?
Odpovědět
@josefx ano, tomu rozumím. Prave proto bych rad uplatnil jen dotaci na dílčí věci. Aspoň na tu rekuperaci. Protože se nám stavba dost prodrazila a každá koruna se nám teď hodí.
Odpovědět
@churyb Na dotace imho nedosahnete, ne jen na rekuperaci. Mozna kdyz mate komplet pasiv apod., ale dotace vam nikdy neuhradi naklady. Dost casto maji takove pozadavky, ze abyste je splnil, tak i s dotaci zaplatite vic, nez kolik zaplatite bez naplneni vsech pozadavku a zadosti o dotaci. Kazdopadne my, co jsem zjistovala, bychom dosahli tak max. na dotaci na zelene strechy.
Odpovědět
@bayt Nečekám, že by mi dotace uhradila náklady. Tak naivní nejsem. Šlo by jen o menší kompenzaci za velké pořizovací náklady. Jak jsem psal, nechtěl jsem dotaci na celý dům. Chtěl jsem jen na dílčí věci. Proč tedy má zvlášť Nová zelená úsporám dotaci na rekuperaci, já si ji pořídím a přesto na ni nedosáhnu? To mi nějak hlava nebere 🙂
Odpovědět
@churyb Mozna se obratte na specialisty, kteri ty dotace vyrizuji. My mame nizkoenergeticky dum s TČ a rekuperaci, ale na dotace nedosahneme. Pokud mate pasiv, pak hadam, ze na neco dosahnete. My budeme zadat pouze na tu zelenou strechu.
Odpovědět
Už vidím, že je to nereálné. Měli jsme to řešit už před stavbou. Nesplňujeme ani první bod, že bychom museli po celou dobu stavby mít odborný technický dozor.
Odpovědět
@churyb tam je totiž velký rozdíl novostavba / rekonstrukce stávající stavby. U rekonstrukce si můžeš žádat na určité věci i zpětně, ale u novostavby myslím ne. Ale zavolej si na tu jejich infolinku. Záleží kdo ti to zrovna zvedne, ale bývají tam fakt ochotní a vše vysvětlí a poradí.
Odpovědět
@churyb O dozor ani moc nejde. Stačí když vám dá pak někdo razítko. Pokud ještě nemáte hotové zateplení tak to můžete zkusit. Já dosáhl před 2 roky na zelenou úsporám kategorie B.0 Dotace 185 tis. Mám bungalov 170 m2 - v podlaze 18 cm eps, stěny 20 cm eps, stropy 45 vaty, rekuperace. Takhle mi to vyšlo. Pokud máte třeba kostku patro tak tam to vychízí ještě o dost líp, než můj členitý bungalov. Dále samozřejmě je nutný blower door test.
Odpovědět
@churyb odborný technický dozor Vám může dělat projektant (v podstatě je to pouze dohled, že stavba je podle projektu)
Odpovědět
@churyb U novostavby je důležité s dotací počítat už v projektu, aby dům splnil stanovené požadavky. Jsou 3 úrovně dotací + dotace za posudek. Ta nejnižší dotace by pro vás možná byla i reálná - zkuste prostudovat pokyny pro žadatele na stránkách NZÚ. My jsme realizovali předchozí výzvu NZÚ, kde podmínky byly trošku jiné. Finančně nás to ve výsledku nestálo nic navíc, jen spoustu nervů a papírování...
Odpovědět
Článek se načítá
Chápu. Díky všem za odpovědi. My to máme asi takové atypické. Takže už si moc nemyslím, že by ta dotace vyšla.... Je to bungalov, valbová střecha. Obvodové stěny máme 20cm, pouze jedna stěna zůstala 10cm, kde jsme nedělali venkovní žaluzii kvůli jednomu oknu. Dále pak nemáme TČ ani FVE. Jen rekuperaci. V podlaze máme EPS100 140mm. Izolaci ve stropě máme 30cm vatu.
Odpovědět
@churyb nejjednodušší je ta dotace 200tis za nizkoenergetický dům, ale je tam asi podmínka TČ+REKUPERACE
Odpovědět
Skúste si pozrieť na YouTube videá od g-servisu, majú tam kopec informácií. Ale ak som to správne pochopil, tak je dôležité si uvedomiť, že je veľký rozdiel medzi novostavbou a rekonštrukciou. V prípade, že je dom postavený do nejakého roku XX, je možné čerpať dotáciu na rekuperáciu, TC, žalúzie, zateplenie. Presne podmienky sú musíte už zistiť. Čo sa ale týka novostavby, tak tam to funguje inak. Tam potrebujete PENB, v ktorom sú dané požiadavky na prestupy tepla v jednotlivých konštrukciách (okná, dvere, podlaha, obvodové steny a stropy). Mali by tam byť uvedené aj hrúbky materiálov. Ďalej tam máte uvedené technológie, ktoré zlepšuju využitie energií, TC, rekuperácia, fve. Z toho PENB vám vyjde energetická náročnosť a zaradenie domu do nejakej kategórii. Na pasívny a nízkoenergetický dom je následne možné čerpať dotáciu. Ak sa nejaká technológia už nachádza v rámci PENB, nie je možné na ňu čerpať samostatnú dotáciu. Napríklad ak v PENB nemáte požiadavku na fve, tak po kolaudácii si môžete nechať spraviť fve a dostanete na to dotáciu. Ale ak má niekto napr. elektrické topenie, musí mať fve a na ňu nedostane dotáciu, pretože fve je už v rámci PENB, aby sa znížila nejaká tá energia. Podľa mňa je to podobné aj s rekuperáciou a TC. Odporúčam si pozrieť videá od g-servisu, aby ste sa trochu zorientovali, ale toto je dobré poriešiť s projektantom, ktorý vám projektoval dom a popýtať sa ho ako ďalej. Prípadne nejaky energetický špecialista, je to dosť náročná téma a podmienky, terminy sa v čase menia.
Odpovědět
@thea2b len upresnim, že TC+rekuperácia nie je priamo nutná. Obecne potrebuješ dostať dom do požadovaných limitov primárnej energie a ďalších veci. To sa rieši vhodnou skladbou zateplenia, vyberom okien, dverí, tvarom domu a spôsobom vytapania a ohrevu vody. A technológie ako TC, fve a rekuperácia ti pomôžu dostať sa do požadovaných limitov pre napr. nízkoenergetický, alebo pasívny dom. Jedná sa komplexné riešenie obálky domu, vytapania a prípravy teplej vody, nedá sa paušalizovať, že keď je v dome to a to, tak to spĺňa nejaku energetickú triedu. Sú ale odporúčania na hrúbky konštrukcií a kombinácii technológií, ktoré sa odporúčajú.
Odpovědět
@pepco2 Rekuperace pro získání dotace nutná je.
Odpovědět
Dobrý den, dosáhnete max. na dotaci na dešťovku a na rekuperaci. Máme postavený bungalov s valbovou střechou (novostavba) a na víc nemáme nárok, teda ještě na FVE. U novostaveb je lepší dotace jako takové řešit již ve fázi projektu. V aktuální situaci by bylo pro Vás nejlepší se spojit s nějakou firmou, která se zabývá vyřizováním dotací a ta Vám poradí/řekne co je v aktuální situaci reálné a co ne. Jenom upozorňuji, že se musí všechno papírově doložit, objednávky, faktury i doložení dokladu o zaplacení.
Odpovědět
@ch4rlie79 Dobrý den, jenomže tady všichni tvrdí (vlastně je to i na zelena usporam), že dotaci na rekuperaci lze využít pouze u starší stavby, kde se rekuperace dodělává. U novostavby lze využít pouze jako celek. Faktury a vše kolem samozřejmě mám, jelikož mi staví firma, mělo by být vše podložené.
Odpovědět
@churyb Dá se to udělat tak, že Vám firma rekuperaci nainstaluje během stavby, ale veškeré dokumenty k rekuperaci si necháte vystavit až po kolaudaci nejlépe i s fakturou/platbou. Samozřejmě pokud na to firma přistoupí. Jinak to to u novostavby musí být jako celek.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?