Dotace na novostavbu

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli je tu někdo kdo v poslední době řešil dotace od státu na novostavbu. V současné době stavím RD a trochu se v tom ztrácím. Dům má PENB C, bude mít TČ do podlahovky/ohřev TUV a bude napojen na ČOV a samozřejmě dešťovku do retenční jímky. Lze vůbec o něco žádat nebo se to vztahuje jen na pasivy a rekonstrukce starších domů ? Děkuji
Odpovědět
@krolok Jen taková drobnost....novostavba RD RD 2022 musi mít PENB min. B. A taky dodávám, že ty spřísněné požadavky do B jdou opravdu markantní především v požadovaném podílu OZE. Takže nejčastěji TC Vzduch voda + FVE nebo + řízené větrání s rekuperací atd.
Odpovědět
@panlorenc no ale to až teď od 2022 ne ? PENB mám schváleno ještě z minulého roka
Odpovědět
@krolok Tak jestli je povoleno z dřívějška tak OK. Dotace na C není. Ostatní dotace jsou jako například destovka apod. Všichni zkuseny a znalý ovšem ví, že dotaci spolkne prodejce a firma a vlastní stavebník má jen navíc papírování. A to nemluvím o část která spolkne firma na vyřízení dotace. Ovšem i dneska se najdou lidi co budou tvrdit jak je to super. Že koupili nadrz za 30 a polovinu pry dala dotace 😬
Odpovědět
@panlorenc To papirovani firmy dotace neproplati? V r. 2020 nam fakturu za podani zadosti a sepsani tech. zprav proplatili v ramci dotace. Tykalo se to tep. cerpadla a fasady.
Odpovědět
@puhelin teď je tam myslím 5000,- na projekt. Ale když bude stát 10, tak 5 musíš dát ze svého...
Odpovědět
@krolok na novostavbu téměř žádná dotace nejde. Téměř vše v NZÚ se týká rekonstrukcí či doplnění již zkolaudovaných domů o technologie (FVE atd). Řešíme také novostavbu s kterou chceme začít příští rok a jediné co pro novostavby je, že jsou tři kategorie TZ a dalších parametrů a podle ní, kolik máte dostanete dotaci, ale hodnoty jsou tak přísné, že i na tu nejnižší kategorii se musí celý dům vystlat polystyrenem, dělat rekuperace atd. My musíme mít TČ+FVE a polyš 200mm a na nic nárok nemáme, museli bychom hodně přidat a to se už vůbec nevyplatí, je to spíš už pro pasivní domy.
Odpovědět
@samot07 děkuju, to sem si tak nějak myslel, že to tak dopadne, o te FVE dost uvažuji, myslíte že se to vyplatí ? a tam ty dotace docela prochazej i na novostavbu si myslim
Odpovědět
@krolok Na FVE můžete žádat o dotaci pouze pokud ji nemáte uvedenou v energetickém štítku pro stavební povolení, což je Váš případ. A pak je tam myslím nějaká podmínka, že od kolaudace RD musí uplynout alespoň tři roky, nebo tak nějak. My ji tam ale bohužel musíme mít, abychom to stavební povolení vůbec dostali (zpřísnění podmínek od ledna 22). Tzn. já ani návratnost neřešil, protože nějakou, alespoň základní mít musím, ale myslím si, že pokud dosáhnete an dotaci, tak to při současných cenách za elektřinu smysl má. U mě bez dotace to už bude horší, ale co se dá dělat. Návratnost budu řešit, až budu řešit konkrétní konfiguraci a výkon FVE, co a jak by se mi mohlo vyplatit nejvíce. Ale je to aktuálně podle mě docela nefér, někomu na to přidat a někomu to prostě nakázat a nedat mu ani korunu.
Odpovědět
@panlorenc 😅 To potvrzuji. Dotace na destovku 6m3 nadrz 2021 pres nejlevnejsi firmu, ktera je schvalena dotacnim progrem 56tis. Zhotoveno svepomoci 38tis. To je hnus velebnosti.😄
Odpovědět
Ptal jsem se na stanku NZU na veletrhu a dotace ne FVE by mela byt realizovatelna hned po kolaudaci i pro stavbu, kterou ted dokoncim, pokud neni FVE soucasti stitku, zadny limit dva ci tri roky, co se tu obcas objevi, pry neexistuje, konkretne kvuli tomuto jsem se u nich zastavil. Ale predavam jen to, co jsem se dozvedel, vic jsem v tom nestoural.
Odpovědět
@kekita To je hrozne malo, chapu, ze se to nevyplati.
Odpovědět
@brumlakk Mě je to v celku jedno, mě nic stejně nedaj, ale mrkl jsem se tedy na to a jak to chápu já, tak dle jejich podmínek může být realizována a nebo zálohově placena nejdříve 2 roky po zapsání do katastru.
Odpovědět
Článek se načítá
@brumlakk tak se podívej do kapitoly 4.3. Zdroj energie: tam je uvedené, že elektrárna musí být realizována a zaplacena (a to včetně zaloh) až 2 roky po zapsání do katastru.
Odpovědět
@panlorenc jj zvažoval jsem že bych zateplení udělal firmou a přes dotaci. firma mi to spočítala v unoru na cca 450-500tisíc (260m2, šedý poliš 14cm, lepidlo weber elastic. a barva weber aquabalanc a byly by ještě nějaké více práce) stím že kdyby se zadařilo můžu dostat až 50procent ale nezaručí mi tu výšku dotace. tak jsme šli do toho sami ano firma by byla za měsíc hotova. My se už stím crcáme třetí měsíc ale moc nepřeje počasí ale už nám chybí poslední kousek naškrtat a to snad vyjde ted v sobotu že nebude pršet. a cena v pohodě do 150tisíc a použil jsem stejný matroš co by použila firma. a mohl bych pokračovat s příklady hlavně v kotlikových dotacích. Ale řeknu i jiný příklad známí se domluvil s firmou že mu udělají v dome nové topení radiatory + kondenzační kotel za 60 tisíc. nevím jak to nakonec udělali jak cenu nadhodili ale ve vysledku za to neplatil ani korunu. dohazoval to i mi ale tam byla podmínka rušit starý kotel a to já nechtěl.
Odpovědět
@puhelin Ano je dotace na podporu vyřízení dotace. Ale opět stylem dotace+něco a to něco je zase dost 🙂
Odpovědět
@edison101 My jsme zateplovali fasadu od zacatku leta 2020, byl covid a cele jaro zadna firma nebyla k dostani. Meli jsme stesti na schopneho zednika, co s tim mel zkusenost. Chodil nam po odpolednich pomahat. Trvalo to az do podzimu, ale vyse dotace byla prijemma.
Odpovědět
@panlorenc Ja jsem netusila, ze uz neproplaci celou fakturu za projekt a vyrizeni. Nam fakturu v r. 2020 proplatili celou.
Odpovědět
@puhelin Dotace, která teď zní něco jako projektová podpora je 5-35. Už vidím, jak někdo dá nabídkovou cenu nižší než dotace 🙂 Pokřivený dotacemi je ovšem celý trh a osobně si myslím, že z jádru dobré myšlenky se opět stal špatný nástroj morálně křivých lidí.
Odpovědět
@panlorenc To uz tu je snad od zacatku - viz verejne stavby.
Odpovědět
@kekita je to tam napsáno, ale vy si to vykládáte chybně. Asi tím, jak je to napsáno. Dotace na FVE dostanete pokud a) ihned po kolaudaci domu, pokud není uvedena FVE v PENB b) nejdříve 2 roky od kolaudace, pokud je FVE v PENB (tedy zde se jedná spíše o rozšíření systému), pokud tedy nebyla dotace na FVE už v nějaké předchozí dotaci, například v rámci stavby pasivu atd.
Odpovědět
@michal_rybar A co je k nepochopení na větě: "Jsou podporována opatření, která nebyla započítána v průkazu energetické náročnosti budovy pro stavební řízení nebo byla realizována (včetně záloh) ne dříve, než 2 roky po řádném dokončení rodinného domu, za které je považováno datum dokončení stavby uvedené v katastru nemovitostí." O tom, jak to píšeš ty tam není ani slovo. Taky by to byla blbost, ne? Navíc jak píšeš na "rozšíření systému" to nejde čerpat - to je taky v podmínkách, že to musí být první paralelní připojení. Pokud je na stejné adrese už registrována elektrárna (i bez dotace), tak tuto dotaci již nelze čerpat. Jedině kdy dostaneš dotaci hned po kolaudaci je tehdy, když domem nahrazuješ zbouraný dům, který stál na stejném místě. Jinak ne (ale tohle si zas tak přesně nepamatuju, tak to neber zas tak závazně).
Odpovědět
@panlorenc Jde to i relativně jednoduše, jen je potřeba vědět některé souvislosti pro výpočet. Dům máme vytápěný el.podlaha+krb+rekuperace (aktivní), bojler s TČ pouze na TUV. V kombinaci s dobrou orientací domu, okny se solárními zisky, osvětlení LED (taky hraje při výpočtu roli) a dobrým zateplením (EPS grey 250mm, střecha 420 mm, podlaha 200 mm). Aktuálně jsme ve fázi akceptačního dopisu s dotací v nejvyšší výši pasiv+. Kromě bojleru s TČ (navýšení cca 40tis.), cca +20 tisic za lepší okna a asi o 1/3 více zateplení jsme v domě chtěli vše z navrženého.
Odpovědět
@kekita teď, když jsem si to přečetla 10x po sobě, tak se to dá teoreticky vyložit i podle tebe 🤔 I když na začátku bych řekla, že je jenom jeden možný výklad. Tak jsem teda zvědavá, jak je to ve skutečnosti. Zítra zavolám pro info, ať tady nekecám - to bych fakt nechtěla. Fakt se omlouvám.
Odpovědět
@michal_rybar Volala jsem tam a opravdu je to tak jak říkáš. Moc se omlouvám za mystifikaci. Akorát mi nebyla schopná vysvětlit, jak udělám novou FVE, pokud už ji mám v PENB. Protože oni požadují PPP (první paralelní připojení) a nový elektroměr. Ale pokud už jsem připojená do sítě, tak mi přece eon nedá třetí elektroměr jenom na novou elektrárnu, ne?
Odpovědět
@kekita Díky. To nevím, v praxi jsem to ještě také neřešil, že by někdo, kdo měl FVE v PENB už teď chtěl rozšiřovat. Což se podle mne ale změní teď, až se posune hranice licence z 10 kWp na 40-50.
Odpovědět
@edcbubu Pouze kvalitní obálkou-rozuměj se zateplením třeba půl metru klasifikaci PENB do B nevyjde. A když mluvíš o TČ, krbu....to JSOU přece OZE. A to co vám vyšlo u jednoho domu, nemusí automaticky vyjít stejně pro byť třeba podobný dům. Lidi si obecně myslí, že lze porovnat dva skoro stejné domy, ale zapomínají, že se tam započítávají detaily jak orientace, stínění a clonění, typ zasklení....a další, které laika ani nenapadne.
Odpovědět
@panlorenc chtěla jsem poukázat na to, že pro splnění dotace je potřeba znát možnosti a některé specifika návrhu - řekněme kličky. Často se setkávám u projektantů s názorem, že pro dotace musí být dům vytápěn TČ+rekuperace+FVE a že dům s elektrickým vytápěním dotace nesplní. Může splnit, pokud se při návrhu hodně přemýšlí a vhodně kombinuje.
Odpovědět
@kekita upřímně, z toho jsem teda zmaten, protože v podmínkách hned někde na začátku se píše, že dotace neplatí pro rozšíření systému. Tzn. mám to chaoat tak, že teď si udělám nejzákladnější (nejlevnější) FVE, abych splnil e. štítek a za dva roky si ji můžu pomocí dotace rozšířit o další panely a bateriové uložiště atd ?
Odpovědět
@samot07 já jsem na tom podobně jak ty 😄 na to samé jsem se jí ptala a ona říkala, že to jde, pokud bude nové PPP (což nevím jestli lze, když už ho musíš mít udělané k té kolaudaci) a musí to být nový systém (tím asi myslela komplet panely, střídač, popřípadě baterky-že nemůžeš rozšířit stávající). Zeptala bych se u distributora, jestli lze provést "druhé" první paralelní připojení, ale my máme eon, a když jsem s nima řešila něco ohledně solárů před časem, tak infolinky (mají 2 čísla na soláry) jim nefungujou a na email odpoví tak do 3 tří týdnů. Když se na něco chceš ještě doptat, tak už ti neodepíšou 😠 Ale můžeš v pondělí zkusit zavolat na NZU - třeba chytneš někoho jiného, kdo to vysvětlí líp...
Odpovědět
@krolok řeším dotaci teď. Stavěli jsme na klíč. Majitel firmy, který na stavěl si všiml, že nám stačí zesílit zateplení základové desky a dostali jsme se na vyšší dotaci (200tis). Vše mám za 40tis zařídili a i tak pořád chtějí z úřadu něco navíc doplnit. Chci tím říct, že kdybychom to řešili sami, tak jsme bez šance nebo si našli sami firmu, která tyto projekty dělá, tak stejně proděláme. Pasiv nemáme, kolaudovali jsme loni.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?