Hypotéka, manželka na RD

Zdravím, prosím o pomoc, v tomhle tématu nejsme tolik zběhlí.. S manželem plánujeme stavět RD -rozpočet od firmy 3mil -pozemek máme (jen ještě není převeden z otce na mě), cena pozemku je kolem 2mil a chceme jím ručit Hypotéku chceme společně. Manžel plánuje změnu práce, tudíž nás prvně čeká výpovědní a posléze zkušební doba. Kvůli převodu pozemku a jeho rozšíření kvůli územnímu plánu, nyní žádat o hypo. ještě nemůžeme.. Dotaz: Jak se prosím započítá do žádosti o hypotéku mateřská a rodičovský příspěvek v případě, že v mezi době otěhotním? Mohl by mi někdo ve SZ zprávě poradit, zda pak na hypo vůbec dosáhneme? A pokud ano, v jak moc velké nevýhodně je to oproti tomu když žádáme jako dva zaměstnaní?? Nyní bychom na hypo dosáhli bez problému. Moc děkuji.
Odpovědět
1
2
@kokoko123 Já bych počkal s otěhotněním až do doby než vám schválí hypotéku. Nebo těhotná být můžete ale nemusíte jim to přece říkat :D
Odpovědět
@kokoko123 Prostě se bude nejspíš vycházet jen z příjmu manžela. Teda některé banky prý započítávají část RD příspěvku.
Odpovědět
@petr13 Jasně, to by bylo asi nejlepší ale věk a mateřské pudy hrají trochu proti když to řeknu takhle.. ptám se čistě teoreticky @bayt ok, a pakliže by i manžel dosáhl na hypotéku s jeho vlastním příjem.. ? Dělá to velký finanční rozdíl co do úroků, výše splátky když je to např. a) příjmy 55tis b) příjem 30tis + případný rd ?
Odpovědět
@kokoko123 Ted jsou myslím následující pravidla: - Výše hypotéky nesmí překročit devítinásobek čistého ročního příjmu. - Musíte mít vlastní úspory ve výši alespoň 20 %. ... - Je nutné doložit, že měsíční splátka všech vašich úvěrů (tedy nejen hypotéky), nepřesáhne 45 % vašeho čistého měsíčního příjmu. Takže nejvíc záleží kolik si budete chtít půjčiit.
Odpovědět
Profilova fotka
@kokoko123 Pozemek bude dobré vložit do společného jmění manželů, případně do podílového spoluvlastnictví. Když ho budete vlastnit jen vy, i dům bude jen váš. Rodičovský příspěvek většina bank počítá ve výši 7600,- Kč, některé banky započítají i více. Pokud je ale příjem manžela 30.000,- Kč, tak pokud nemáte jiné závazky, zřejmě to projde v pohodě.
Odpovědět
@petr13 ano, vím, děkuju. Chceme 3-3,5mil.. @vladimirsvorba Chceme, aby pozemek zůstal výhradně v mém vlastnictví (pro případ rozvodu..) ale aby podíl vlastnil i on. Jiné závazky mimo splátku auta 9tis nemáme.. Jak je to prosím v případě mateřské?
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem se tedy informoval u banky a mateřská i rodičovský příspěvek se do příjmů normálně počítají v plné výši. Prostě se doloží výdělek například za poslední rok obou manželů. To větší problém vidím v tom, že manžel mění práci, všude chtějí minimálně dobu neurčitou a čím déle v práci, tím lépe. Musíte uvádět, jak dlouho v práci pracujete ....
Odpovědět
@kokoko123 V tom případě je problém. Protože toho, koho je pozemek, je i dům.
Odpovědět
@petr13 staci mat 10% z vlastnych prostriedkov
Odpovědět
@adula000 proto chceme to podílové spoluvlastnictví
Odpovědět
@kokoko123 ono ale nejde mit cely pozemek jen na vas a dum v podilovem..
Odpovědět
@mitote ano vím, chceme i pozemek v podílovém. Abychom byli vlastníky pozemku oba dva a ošetřeno právníkem že v případě rozvodu si na pozemek manžel nemůže dělat nárok.. To snad jde, ne?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kokoko123 Toto se vylučuje: Chceme, aby pozemek zůstal výhradně v mém vlastnictví (pro případ rozvodu..) ale aby podíl vlastnil i on. Stavba je součástí pozemku, tudíž kdo vlastní pozemek, vlastní i dům. http://svorba.cz/vystavba-domu-vlastn... Splátka 9 tisíc je splátka téměř hypotéky ve výši 2,5 mil Kč. S tím možná budete muset něco udělat, ideálně tento závazek doplatit a nebo snížit měsíční splátku.
Odpovědět
@kokoko123 to nejde.. to vam sikovny pravnik rozcupuje...nemuzete uzavrit podilove vlastnictvi kde zaroven jeden podepisuje, ze vam ten podil pri rozvodu da... to je blbost. Ja chapu, ze manzelstvi je svym zpusobem risk, nicmene ja do manzelstvi taky donesla 2 mice ktere jsem vlozila do domu... dum mame v SJM. Za prve mezi nami panuje jaksi duvera, za druhe ja jsem ted treba na materske a manzel nas zivi vic nez dobre. Mozna na to jednou dojedu, mozna ne.
Odpovědět
@vladimirsvorba Dobře, prvně měl otec darovat pozemek mě.. má se tedy rovnou darovat nám oboum? Nebo jak to tedy nejlépe udělat,prosím? Mezi náklady se počítá vše, co se mimo hypotéku měsíčně splácí? (v našem případě ta půjčka na auto).. a co nájem, mobil..?
Odpovědět
@mitote máte pravdu..
Odpovědět
@kokoko123 Musíte dát buď právo stavby manželovi, nebo si stanovit podílové spoluvlastnictví na pozemku. Jinak by byl pozemek i dům automaticky váš.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme problem se schvalenim hypo nemeli, byla jsem na RD, zapocitali i toto. Moc dorucuji hypo u Air Bank. 🙂
Odpovědět
@bayt Ano, to podílové spoluvlastnictví chceme.. Prvně se musí pozemek darovat mě(od mého otce) a až pak řešit ten podíl?
Odpovědět
@kokoko123 To se vylučuje, nemůžete nikomu omezit takovýmto způsobem vlastnické právo, tj. aby muž vlastnil, ale vlastně v určitých případech nevlastnil. Pokud se rozvedete, manžel bude nadále spoluvlastníkem a vy ho budete muset vyplatit nebo se dohodnout jiným způsobem...
Odpovědět
@bclk a kolik jste si půjčovali? Myslím že air bank tak vysoké hypo neschvaluje..?
Odpovědět
@kokoko123 Jinak je to myslím úplně jedno, jestli to otec nejdříve daruje vám, nebo to daruje vám oběma v určitém podílu.
Odpovědět
@kokoko123 airbank vam vobec neda hypoteku na stavbu. poskytuje iba na "skolaudovane"nehnutelnosti.
Odpovědět
@bayt tak jednodušší je, když to daruje vám oběma najednou, nebudete muset platit 2x2000,-Kč na katastru.
Odpovědět
Profilova fotka
@kokoko123 Tak vám může darovat třeba 60 % a manželovi třeba 40 % prodat za korunu. Pokud by daroval část pozemku manželovi, je třeba ověřit, aby tam nevznikla daňová povinnost - darovací daň. Záleží, do jaké skupiny v rámci darovací daně by to spadalo. U daně z nabytí je to jednoduché, ta už není.
Odpovědět
@vladimirsvorba Ona existuje něco jako darovací daň?
Odpovědět
@adula000 to bylo asi na zakladatelku...já nejsem právník, ale uvažuju, že kdyby se v případě rozvodu vyskytnul spor (jeden by chtěl třeba celou nemovitost prodat, druhý by chtěl vyplatit), zda by nehrálo roli, když by bylo patrné, že nemovitost byla darována druhému manželovi právě zakladatelkou...
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt Darovací daň existovala, jestli ještě existuje, to nevím, možná ještě asi jo. Byly 3 skupiny, první dvě byly osvobozeny, nebo tak nějak to bylo. Ale pořád se to mění a není to moje oblast, takže nevím, jaký je aktuální stav.
Odpovědět
Ano, všechny výdaje chtějí znát a zároveň i výpisy z účtů. Devět tisíc závazek je dost, ale záleží na vašich příjmech, manželova změna práce je ale větší problém. Když někomu končí smlouva, vyžaduje banka prohlášení zaměstnavatele, že vám smlouvu prodlouží, někdo ve zkušební době je pro banku moc rizikový, ale bude záležet na bance, možná vám kvůli tomu jenom osolí úrok. Popisuji podmínky před rokem, teď si podle mě dávají banky větší pozor na bonitu klienta kvůli blížící se korona krizi. Minimálně jsem četla články, že mají odhadci doporučeno ctít reálnou cenu nemovitosti oproti vyšroubovane tržní za dob hojnosti.
Odpovědět
Pár let zpátky bylo lepší darovat potomkovi a pak udělat SJM. Dneska už je I. (např. děti) ale i. II (např. manželé/ky dětí) skupina osvobozena od darovací daně. Takže jednodušší by mělo být (snad), aby otec rovnou daroval vám oběma: https://www.mesec.cz/danovy-portal/da...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?