Diskusi odebírá 1 člověk

Stavba domu, prodej bytu

Zdravím, máte někdo prosím zkušenost, popř. poradili byste jak řešit naši situaci? Vlastníme byt, který bychom po stavbě domu chtěli buď prodat nebo pronajímat (záleží za kolik bychom postavili dům, za kolik by se byt dokázal prodat,atp..) Začít se stavbou bychom chtěli cca za 3 roky. Pokud bychom byt prodávali abychom měli na větší část hypotéky, potřebovali bychom zde ještě bydlet po dobu stavby. Řešilo by se to ponížením ceny bytu o případně nájemné po tu dobu nebo jaký způsob zvolit? Popřípadě existují nějaké hypotéky, které budoucí prodej a násladné splacení validují? Díky moc za případné rady.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od drackovav:

Zdravím, máte někdo prosím zkušenost, popř. porad…
@drackovav Určitě se takto dá stavět. Budete ručit bytem, popřípadě pozemkem a až začnete stavět, tak i stavbou. Máte již pozemek?
Odpovědět

@drackovav Udělá se odhad ručenými nemovitostmi a z těch se bere např. 80% hodnoty (dle nastavení hypo), kterou Vám banka půjčí.
Odpovědět
Můj názor (a taky jsme řešili, nyní dostavujeme a budeme uvolňovat byt k nájmu)... Pokud tam je cesta, aspoň malá, to tak vyřešit, tak byt neprodávejte, pronajměte ho. Je to většinově v dlouhém horizontu levnější a výhodnější, než mít menší hypotéku.
Odpovědět

@drackovav Môžete ručiť bytom, dostať na stavbu 100 % a po kolaudácii byt predať a časť hypotéky z toho splatiť. Alebo môžete prenajímať a to vám pokryje časť splátky. Banka do príjmov môže započítať budúci nájom, ale to už musíte mať teraz nájomnú zmluvu s budúcim nájomníkom.
Odpovědět

@drackovav Když jsme kupovali byt, majitelé stavěli a ještě dva roky nám platili nájem. Plus bylo, že k bytu měli vztah a nebál jsem se, že ho zničí. Navíc jsme stejně měli v plánu rekonstrukci. Myslím si, že to bude hlavně o dohodě s kupujícím. Když jsme teď stavěli barák, naštěstí jsme byt prodat nepotřebovali a teď ho pronajímáme. To je trochu dobrodružství, ale chceme ho nechat dětem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od veronikaka:

@drackovav Určitě se takto dá stavět. Budete ruči…
@veronikaka Ano pozemek máme na úvěr.
Odpovědět

@veronikaka Ano pozemek máme na úvěr.
@drackovav Já bych si zašla do banky a probrala to s nima. Alespoň budete vědět kolik třeba ještě došetřit nebo na co se připravit. Vše záleží na hodnotě bytu, na hodnotě Vašich příjmů a hodnotě budoucího domu. Pokud máte pozemek na úvěr, také budete muset promyslet, jak to s úvěrem provázat, hlavně tedy s bankou. Úvěr pozemku Vám vezme část příjmů ... Znám hodně lidí co byt prodali a bydleli v něm v nájmu po dobu stavby.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od veronikaka:

@drackovav Já bych si zašla do banky a probrala t…
@veronikaka Děkuji za rady :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?