Diskusi odebírá 120 lidí

RD Rýmařov a zkušenosti s nimi?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Ahojky, stavíte někdo s RD Rýmařov? Případně jaké máte zkušenosti atd. atd. :)
Odpovědět
Dnes jsem se pustil do revize fasády. Kdo máte 101ku, jak vypadá spoj fasáda a okap plech? Prošel jsme dva další domy v ulici a všichni popraskané
Odpovědět
Profilova fotka
@angus88 Fasádu mám naštěstí OK. Co už ale vím, že tyhle rychlodomky s nulovou možností něco vyreklamovat, bude starost na celý život 😞
Odpovědět
Profilova fotka
Nekdo kdo dodatecne montoval klimu do K74? Je realne ocekavat ze jednotka v patre vychladi dum? Nebo vsechen studeny vzduch spadne do prizemi?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, co se týče fasády, tak nám se asi po první zimě nebo do roka od předání objevily klasické praskliny mezi patry na štítových stranách. U stavby jsem celou dobu byl, vše si kontroloval a nemohu říct, že by něco udělali špatně. Každopádně jsme to reklamovali, přijeli ty spáry zalepit aby do nich neteklo a teď o 2 roky později se u nás natahuje na 3 strany nová fasáda. Praskliny na fasádě byly jen první rok, totéž interiér domu. Po jejich opravách už nikde nic, takže za mě spokojenost. Až na to, že jsme 2 roky čekali na fasádníky... Ale aspoň si vše pořádně sedlo.
Odpovědět
Pěkný den všem ve spolek. Možná hloupý dotaz, který tu již i padl, ale hledat v této obsáhlé diskuzi je nereálné. Řešil jste někdo blower door test? Jak si domy RDR v tomto vedou? Postačí až to finální měření, nebo je zapotřebí i to kontrolní? Jak jste postupovali? Děkuji!!
Odpovědět
Profilova fotka
@m2s Nezávisle od toho, kto to stavia, je lepšie spraviť aj ten kontrolný test. Ako potom budete opravovať detaily, keď už bude všade SDK ?
Odpovědět
Profilova fotka
@m2s Nechal jsem dat BD test primo do smlouvy s RDR. n50 mame 0.62
Odpovědět
@josefx když přivezou komplet panely, tak tam už toho stejně asi moc nepořešíme … 🤷🏻‍♀️🤔
Odpovědět
@username Jéé, to je škoda - to nás vůbec nenapadlo. 🤔👍🏻 A probíhalo tedy dvojí měření? Tento týden bude zahájeno řízení na SP, s prodlevami u SP pro studnu a ČOV jsme zatím napravili snad už veškeré připomínkování, tak myslíme, že to potom už bude rychlé. Tak “už” teprve začínáme řešit BD test. 🫣🤦🏻‍♀️😅
Odpovědět
Profilova fotka
Řešil jste někdo z bydlících (máme Kubis 74, ale je to asi jedno) zapojení domovního zvonku? Nevíte, jak je řeseno v rozvaděči? Máme tlačítko na fasádě a zvonek v chodbě, a chtěl bych připojit tlačítko u plotu (cca 10m), jen nevím, jak to má RDR řešeno a kde hledat vedoucí kabeláž. Díky za případné postřehy.
Odpovědět
Profilova fotka
@sargic já zvonek při konečné specifikaci na domě odmítla. Takže, pokud jste ho neodmítl, tak by mělo být možné připojit se normálně z rozvaděče. Já mám řešený jako videotelefon, taky asi 15 metrů od domu, připojeno z rozvaděče, ale počítala jsem s tím při terénních úpravách a nechala si natáhnout chráničku s elektrikou.
Odpovědět
Profilova fotka
@editaw Taky jsem plánoval videotelefon. Mám k plotu nataženou i komplet kabeláž, ale teďkom jsme dělali terénní úpravy a měl bych venkovní jednotku videotelefonu ve výšce cca 120cm, což je dle specifikací málo (doporučuje se cca 150cm a výše), výše už plot jaksi nemám ... Takže od toho asi budu muset upustit. Proto jsem zjišťoval, jak je zapojen erární zvonek RDR, že bych k němu přidal jen další tlačítku na plotě. Ale nějak jsem nezjistit, kam to do rozvaděče vede.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
A jaký videotelefon dáváte? Já nic rozumného nemohu najít. U branky mám elektrický i UTP kabel, které končí v rozvaděči (zvonky vždy jdou přes rozvaděč). Našel jsem samé no name zvonky nebo čínské firmy a ty nechci... Jak pak řešíte rozvody na video telefon po domě?
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám Commax, není to nejlevnější, ani parametry nejsou nejlepší, ale věřím, že kvalita zpracování a spolehlivost to přebije 🙂.
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem zvažoval Hikvision nebo Somfy (mám od nich pohon brány, takže jsem to chtěl spárovat s motorem brány). Modely co jsem měl vyhlídnuté byly od cca 10k, ale přes manželku by mi to asi neprošlo ...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pavell123:

@zenny2 Zajímají mě názory těch co již bydlí. Jak…
@pavell123 Já v okálu bydlím 40 let a máme už tak 30 let myši všude. Když nasypu jed, mám občas chcíplé ráno v kuchyni nebo na chodbě.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od hana_fe:

@pavell123 Já v okálu bydlím 40 let a máme už tak…
@hana_fe To snad ne! :-( To je smrt pro tyhle domky. To musite mit vsude rozezranou modrou folii a vlhkost musi jit non-stop do izolace a dreva. :-(((
Odpovědět
Profilova fotka
Nemáte někdo u domu RD Rýmařov pergolu kotvenou do nosných hranolů? Díval jsem se, že s tím má zkušenosti firma Atypy... Ale měl bych ji pod 45° střechou a bojím se, co by s tím udělal padající sníh ze střechy na pergolu... Nemohu furt nic rozumného vymyslet.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od mariacek:

Nemáte někdo u domu RD Rýmařov pergolu kotvenou d…
@mariacek A to chceš kotvit jen do fasády bez podpůrných noh? Osobně bych do toho asi nešel, měl bych obavy. Kotvil jsem pergolu k domu jen kvůli pohybu, ale mám ji u domu na 4 nohách .. Napsal jsem projektantovi do RDR v jaké výšce je spoj pater a podle toho jsem to nakotvil.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemáte někdo tip, jak ve stropě posunout kabel pro stropní světlo o cca 80 cm? Bohužel jsme se při specifikaci netrefili a tak je kabel zcela mimo gauč :-( Děkuji moc
Odpovědět
Profilova fotka
Nema nekdo fotku/informaci jak vypada spoj stena-strop bez zaklopeni? Jde mi o to jestli jde projit stropem pod zaklopem mezi mistnostmi a pokud ano kolik je tam mista? Diky
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od username:

Nema nekdo fotku/informaci jak vypada spoj stena-…
@username Nemyslím si, že projdeš kabelem mezi stěnami těsně nad SDK stropem. Asi by jsi měl vždy narazit ma dřevěnou konstrukci tvořící danou stěnu. Možná nad tím laťováním a protažením kolem vaty. Ale je to jen má teorie.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od username:

Nema nekdo fotku/informaci jak vypada spoj stena-…
@username Podle mě tam máš místo velikosti střešní latě, takže cca 4cm. Pokud to budeš posunovat ve směru laťování, asi by to nemusel být problém. Kdyby jsi to chtěl přes latě, asi by to chtělo už vykroužit otvory a prostě to nad latěmi protáhnout ve vatě a kabel posunout ...
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od silenoz:

Nemáte někdo tip, jak ve stropě posunout kabel pr…
@silenoz to znám, my zase s jídelním stolem.. vyřešíme to stropním dřevěným obložením, ve kterém povedeme kabel. Ale zatím je to ve stádiu plánování ;-)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od fialka1122:

@silenoz to znám, my zase s jídelním stolem.. vyř…
@fialka1122 Jak to myslite? Ze tam budete mit treba ctverec dreveny jak nekde na zamku ci jak? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@silenoz nešlo nám to (netrefili jsme kabel nad jídelní stůl). Vyřešili jsme systémem Skeninge z IKEA. Dneska už tyto systémy dělá víc výrobců.
Odpovědět
Zdravím vespolek, plánujeme bungalov a chtěl bych znát Váš názor na systém vytápění/chlazení, který máme vymyšlený. Obsahuje rekuperaci, venkovní stínící žaluzie, tepelné čerpadlo vzduch-vzduch s 5-ti splitovými jednotkami v hlavních místnostech, které v létě i chladí (TČ je nyní ve standardu bez příplatků) a jako zálohu nebo na posílení elektrické podlahové topení (standard jsou přímotopy, za podlahovku je příplatek). Na ohřev TUV 200l bojler, který místo standardních fotovoltaických panelů 2,7 KWp (které jsou v ceně) bude napájet solární elektrárna cca 10 KWp s bateriemi. Zatím máme jen plug-in hyrid, ale počítáme i s čistým elektroautem, aby se vyrobená energie alespoň v létě když svítí využila. Doufáme v nějaké dotace:-) Má prosím někdo něco podobného? Děkuji za případné připomínky, komenty a přeji poklidný den.
Odpovědět
Topit klimatizaciou sa da, ale nie je to komfortne. Elektricke topne panely maju vysoku spotrebu... Odporucam nasledovne a je to overene: - vodna podlahovka pohanana TC vzduch-voda - klimatizacia - rozmiestnit jednotky tak, aby ich bolo max 3, pripadne zvazit vynechanie klimatizacie pokial uchladite dom cez TC a vonkajsie zaluzie/rolety (podla lokality) - vonkajsie zaluzie - TUV napojena na TC - objem podla potreby, ale urcite by som to neprehanal - FVE s bateriovym uloziskom (vykon podla potreby)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od deto_oesya:

Topit klimatizaciou sa da, ale nie je to komfortn…
@deto_oesya Děkuji za názor. TČ vzduch -voda mi bylo řečeno, že je na takto zateplenou a relativně malou dřevostavbu zbytečné, navíc je to další poměrně velká investice, dost peněz už bude stát FVE. Spotřeba elektřiny s dostatečně výkonou FVE asi není takový problém, přes léto by měla vytvořit nadbytek, který podle výhodnosti aktuálních cen/tarifu pošlu do virtuální baterie, případně prodám na spotovém trhu a v zimě když svítit nebude tak "si vezmu zpátky". Několik uživatelů (např. místní člen lagys) psal, že topení TČ vzduch-vzduch navíc ve spojení s rekuperací je naopak velmi komfortní a el. podlahovka se zapíná jen v případě opravdových mrazů... Klimatizaci na chlazení chceme určitě i v případě instalace venkovních stínících rolet/žaluzií, dům chceme na hodně slunečném místě... Někdo prosím další názor či osobní zkušenost? Mějte fajn den.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravim, je tu někdo, kdo řešil zatekani komínu? Máme Largo 98 z 2016 a zateká nám do střechy. Udělali se nám pukliny nad oplechováním,ktere jsou do výšky cca 20-30 Cm od oplechu a droli se to. Kominik doporučil obouchat celé a předělat.ale zajima me kdo s tím měl také problem.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?