Mel jste nekdo problem s kapanim vody z dveri na pudu? Uz nekolik dni musim mit pod schody rucnik, neustale kape voda a kdyz jsme poklop otevreli, vytekla doslova kaluz vody. Pritom na pude jsme nasli jen par malych mokrych fleku. Jako by ta voda byla primo v tom poklopu. Nejak se nam pres zimu nedari - nekollikrat denne nam uplne vypne kotel a pak samovolne zapne, rosi se okna az na nich mame uz docela hodne plisen a ted jeste tohle. Ach jo.
@zuzicz To ze kape voda je diky netesnosti toho poklopu. Srazi se tam voda na prechodu studeneho a tepleho vzduchu a pak to kape. ty novejsi verze poklopu maji oboustranne uzavirani vstupu na pudu. Mame jeste jeden poklop na pude ktery se automaticky otevira kdyz se otevira spodni poklop.
@zuzicz je to tak jak píše locus, sráží se tam teplý a studený vzduch, manžel to vyřešil tak, že obložil okolí výlezu na půdě skelnou vatou a ještě ty dveře z půdy přikryl silnou polystyrenou deskou a máme pokoj :-)
@zuzicz
Ano, také jsem s tím bojoval. Nad půdním poklopem musíte mít další izolační záklop, máte jej? V roce 2009, když jsme si nechali stavět N101 dávali polystyrénové. Ten náš však dokonale netěsnil a pouštěl pod něj studený vzduch z půdy, který zde, na nejchladnějším místě kondenzoval. Bylo nutno nerovnosti vyrovnat izol. páskou, aby se tam nedostal. Také není špatné poklop zatížit, třeba rezervními taškami. Obdobně musíte mít utěsněn půdní poklop ve stropě, aby neproustil teplý vlhký vzduch. Dnes se prý již dávají lepší poklopy, ale ten náš měl jen takové nefunkční molitanové těsnění. Které jsem vyměnil za lepší (samolepící do oken) a je to OK. A jestli na půdu přes zimu nechodíte, můžete spoje vč. pantů přelepit čirou izolepou, také to pomůže a máte to hned.
Co se oken týče, je to kapitola sama o sobě. V případě vlhkosti kolem 40% by se Vám nic nerosilo, ale taková se v dřevostavbě s parozábranou bez rekuperace nedá docílit. Ano, kdybyste ji měla, zase byste zvlhčovala, aby se Vám dobře dýchalo. Předpokládám, že také máte v obytných místnostech vlhkost kolem 60%, přestože větráte, topíte a nemáte doma arboretum, ani mořské akvárium. Předpokládám, že nemáte podlahové topení a topíte el. nebo pl. kotlem na cca 22°, který netopí stále a neohřívá tak nepřetržitě okna. Pak se vlhkost vysráží na nejstudenějším místě, což je okraj dvojskla, trojskla. S tím se bohužel nedá nic dělat, jen utírat a utírat. Nebo se naštvat a vyměnit dvojsklo s hliníkovým dist. rámečkem za trojsklo s tzv. teplým rámečkem. Určitě se nám to osvědčilo, ale v mrazech se sklo také orosí. (Z krátkodobého hlediska pomůže natřít okraj tekutým mýdlem nebo použít sprej proti rosení, ale fakt jen na chvíli.)
Také můžete zkusit odvlhčovač, ale rozhodně nějaký výkonný. Já zkoušel slabší za cca 4 500,- a neporadil si ani s malou koupelnou. Navíc to nekonečné hučení ventilátoru...
Ty Vaše plísně v okolí oken však však přičítám netěsnícím oknům, kdy pronikající ledový vzduch ochlazuje okolní stěny to té míry, že na ních kondenzuje voda. Dělaly nám to vchodové dveře.
@hancem Dobry den
V nasi Nova 101 mame nainstalovanou krb. vlozku Hoxter WK8 v kombinaci s akumulacni nadobou 600l a zatim maximalni spokojenost. Nomin. vykonn teto vlozky je 8kw pricemz u teto vlozky jde cca 80procent do vymeniku takze mistnost se jen tak nepretopi a muzete topit i na podzim aniz by jste hned museli vetrat kvuli nadmernemu teplu.
Zdravím, už to tady zaznělo, ale nějak se mi nedaří se vypořádat se smradem v malé koupelně v NOVĚ 101...vždy se na nějaký čas objeví a zase zmizí, ale je to hrozné, ve sprcháči v sifonu voda je, používá se 2x denně a desinfikoval jsem ho vším možným.....víte někdo co s tím?
@beropa Tyto vývody mám oba zapojeny do spotřebičů, ale to je v jiné místnosti...zde jde opravdu smrad pouze z odpadu sprcháče když tam nasypu krtka, pomůže to tak max na 3 dny...
@djgas My máme v technické místnosti zapojenu zatím jen pračku - dokud jsem neucpal vývod pro sušičku, občas to tam smrdělo. Totéž v jedné z koupelen, kde je ten vývod připraven pro pračku/sušičku pro ev. dvougenerační bydlení, pročež zústáva nezapojen.
Tyhle odpady totiž nemají "sifon" (= zahnutá trubka, kde se v prohybu zdržuje voda), pročež stačí, když je v odpadovém potrubí pod základovkou něco vyspádováno "z kopce" a potom "do kopce" mimo dosah odvětrávání odpadového potrubí, takže tam vzniká permanentní "kaluž" a tím i zdroj bioplynů.
Takže ve Vašem případě asi máte blbě udělaný onen "sifon" nebo je kus níže v odpadním potrubí tak velká kapsa, v níž se vyvíjí dodstatek bioplynu, který zpětně probublá i přes ten "sifon", neboť jinak nemá kudy (tj. např. přes odvětrání odpadů na střechu) odvětrávat průběžně.
"Krtek" tak pomůže jen dočasně, když tu kapsu vydensinfikuje - jenže pak stačí pár spláchnutí, k tomu teplá a špinavá voda z umyvadel... a je vše při starém.
V takovém případě pak záleží na tom, kdy se toho sejde více - do ohbí blbě vyspádovaného potrubí ("z kopce a pak do kopce") se tak třeba dostane bioaktivní odpad s teplou vodu, který vyvine byioplyn, který při změně venkovního tlaku "probublá" i přes plošší "trubkový" sifon do koupelny - tj. jako kdyby si to "pšouklo" při bolení "břicha".
Jenže pak je jakékoliv řešení složité - než zkoumat vyspádování potrubí pod základovkou, bylo by asi nejjednodušší ještě před "sifonem" sprcháče (po jeho kontrole, jestli vůbec funguje) udělat odvětrávací odbočku, tu protáhnout pod vaničkou stěnou do garáže a poté vyvést na střechu garáže... ale to záleží na konkrétních dispozicích Vaší Novy101, provedení stavby, možnostech dostat se k sifonu bez zničení vaničky či rozbombardování koupelny....
@beropa No špatný spád pod základovkou bych vyloučil, zrovna tahle koupelna je nejblíže ČOV a zde mám převýšení na potrubí cca 1-1,5m a odpad je 1m od hrany domu, spíše tedy budu podezřívat špatné vyspádování k vaničce, existujé nějaké proti zápachové sifony?Něco jako je na přívod pračky?
Zkouším přelouskat tuto diskusi, ale jde to pomalu ;-) Takže se omlouvám, zda jste už toto řešili. Uvažujeme o NOVA 101, ale hrozně mi vadí záchod v koupelně. Nemáte tu někdo vyřešené patro tak, aby záchod byl samostatně? Díky
@pavelcent Na úkor čeho? Já jsem si myslela, že bych zrušila komoru (šatnu) v patře na té straně, kde teď je. Do vzniklého prostoru bych šoupla schodiště. Tím pádem by WC mohlo být místo té komory (ovšem v blízkosti koupelny) a dole by se ještě zvětšila technická místnot. Šatnu bych udělala v jednom tom větším pokojíčku.
Ale vůbec netuším, zda by šlo takto hýbat schodištěm.
@am760 všechno je na konkrétním jednání s konkrétním projektantem. Možná by to šlo, ale bacha, aby vám z toho pak neudělali atyp projekt a tím pádem i zcela jinou cenu
@am760
Nejsem si 100% jistý, ale jedna, možná jediná věc, se kterou nelze hýbat je zrovna schodiště. Chce se to poradit na správných místech tj. RDR :-D
Přeji všem šťastný nový rok 2013, těm co už bydlí ve svém domečku, ať se krásně bydlí, a těm, co budou v novém roce teprve stavět, tak ať vše klapne! A úplně všem přeji hodně zdraví a štěstí!! :-)
zdravím, má někdo z vás opsanou měsíční spotřebu na kwh teď třeba za říjen, listopad nebo prosinec ve 101čce s elektrokotlem a bojlerem ? Abych měl představu a nebyl pak překvapen fakturou :-D
@djgas vypadá to, že něco neklaplo s odvětráním kanalizace,
použil bych ventilátor a s trvalým "volnoběhem" , a zajistit přisávání vzduchu např, přes dveře
@mildagsxr kamna ještě nemám :-D topím tak nějak snad normálně, ale nemám představu kolik kwh můžu za měsíc propálit, tak se ptám co projedou ostatní, tak snad to nebude tak strašný, přeci jenom jsme dva, v děcákách netopím.
@petrsv1000 Můj se půjde podívat, taky nás zajímá, jak to za měsíc vypadá( ted to bude celý měsíc -jsme připojení od půlky listopadu), tak pak napíšu ;-) Ale my topíme hodně i krbem
@petrsv1000 Ahoj,opisuji vždy k15dni:
15.9-15.10 = TN spotřeba 340kwh, VT spotřeba 26kwh
15.10-15.11= TN spotř.747kwh, VT spotř.35kwh
15.11-15.12= TN spotř.1014kwh, VT spotř.29kwh.
15.12-až dnes = TN spotř.594kwh, VT spotř. 19kwh.
Topení zapnuto 8.10.2012,topíme jenom elektrokotlem
Topím od 5.00 hod. do 8.00 hod. na 21st.
Od 8.00 hod. do 12.00 hod na 19.5.st.
Od 12.00 hod do 22.00 hod na 21 st.
Od 22.00 hod. Do 5.00 hod na 19.5 st.
@petrsv1000 Ahoj, bydlíme v Largu 98 od září 2012 a k dnešnímu dni je spotřeba NT 2000kwh a VT 150kwh. Topíme eletrokotlem na 21 C, když jsme doma, jinak nastaveno na 19 C. Přitápíme krbem - do dnešního dne za 2000,-Kč ekobrikety. Snad ti to trochu pro představu pomůže :)
@machja jj ať mrkne ať to můžem porovnat ;-)
@otik73 díky za výpis ;-) Tak my máme za listpopad 1200kW v NT a 40kWh ve VT v prosinci to už bylo 1700kwh to se ale topilo v podstatě celý den, přítelkyně byla doma a dost pekla ;-) Jinak teplota nám po 20,5 st neklesá topíme na 22,5 st skoro pořád když sme doma, jinak min je nastaveno na 20,5 ale to kotel nesepne. no uvidíme, co vyleze na faktuře ;-)