@zmrz_lina Nechcu tě od toho zrazovat, ale na řízené větrání jen některých místností si dej bacha. Když budeš mít v celém domě vydýchaný vzduch (tzn. vysoké hodnoty CO2) a vyvětráš třeba jenom ložnici, to CO2 ti tam naleze z ostatních místností a efekt bude zanedbatelný. Zkoušel jsem to (i s CO2 měřákem) a v takové situaci mělo větrání jenom minimální efekt, protože po čtvrt hodině tam nalezlo CO2 z okolních nevyvětraných místností.
Dobrý den všem,
prosím o inspiraci či zkušenosti: při opakování nátěru dřevěného obložení na domě používáte stejnou lazuru jako RDR nebo se vám osvědčil nějaký jiný produkt?
@vitar Dobrý den, RDR uvádí jako nátěr lazuru Adler. Těžko říci čím jsou ale prkna natřená když to přivezou, já nelenil a veškeré podhledy natřel další vrstvou od Adlera (objednal jsem si sám) a výsledek je nebe a dudy. Adler by měl patřit mezi ty nejlepší lazury. Dle Vašich foto mi přijde, že se něco ze dřeva odlouplo, nejspíš nějaká jeho vrstva, protože takto silnou vrstvu lazura neudělá.
Hm mne to zas neposlalo upozornenie ze je nieco nove a uplne som na to tu zabudol a zmeskal som zaujimavu diskusiu 🙂
@konvickovi2015 ako je to s hlukom, pocut tu rekuperaciu ked ide?
Ja ako som pisal ze asi dame tu lokalnu tak som ju sice kupil ale hned vratil, lebo ked som to na test len tak zapojil tak to robilo taky hluk ze by to asi vadilo aj mne v noci, nehovoriac o manzelke ktorej vadi aj tikanie naramkovych hodiniek... A to bolo to najtichsie co som nasiel. Ano, v stene by to bolo o nieco tichsie, ale rozhodne nie tak aby to nevadilo zene 🙂
Potřeboval bych poradit ohledně tlaku vody. Mám nastaveno na 3bar a potřeboval bych 4 nejlépe 5bar jestli je to bezpečné pro venkovní ventil. Jak mám postupovat? Mám vypnout vodu, zvednout ventil otočit v právo na požadovaný tlak, pustit baterií, dát ventil zase dolů a pustit vodu? A jak provést výpusť? Nikdy jsem to nedělal. Asi za pomoci kýble nebylo by lepší zase tlak snížit třeba na 1-2bar ať to neudělá záplavy? Díky.
@erik1991 podla mna by sa to malo dat nastavovat aj pod tlakom, zda sa mi ze som s tym otacal kedysi ale teraz je to u nas uz tak zapecene ze tym nepohnem ani za nic... Ale neriesim to, kedze je to nastavene na 4 a nepotrebujem to menit.
Ahoj, máme čerstvě postavené Largo 98 a při osazení krbovými kamny jsem zjistil, že podlaha v tom rohu u komína je do kopce, respektive je tam vyloženě boule tak, že kamna jsou nakloněná dopředu, jakoby přepadávala a také do boku. Od zdi po konec komína tzn. 40 čísel je ten rozdíl na podlaze přes půl cm a ačkoliv se to nezdá, u vysokých krbovek to je vidět nakonec naprosto šíleně. Od člověka z party co to dělala, se kterým jsem v kontaktu mi bylo řečeno, že se to řeší neustále a že je to normální, neb ytong má o 4mm více než okolní polystyren. Já to tedy nechápu, asi jsem blbej, proč se ytong nezabrousil rovnou a nesrovnal s okolním polystyrenem. Koukat se na křivá kamna po zbytek života nebo vypodkládat nějak nesmyslně sklo se mi taky nechce. Setkal se s tím někdo? Hodlám rozebrat podlahu a ten ytong zarovnat byť vůbec netuším momentálně jak. Nebo to rovnou napsat jako reklamaci? Tohle fakt nechápu 😞
@cipisektp dobrý den, sousedi s Rd rýmařov stavěli a všechny chyby hlásili jako reklamaci a Rd rýmařov neměl žádný problém. Přijeli a nechali to opravit. Myslím si, že je to solidní firma, která chyby opraví 😊
@cipisektp Pokud jsi ještě v reklamační lhůtě, tak určitě reklamovat, nemají s tím problém. Přijede servis a dá to do pořádku. My jsme také reklamovali pár věcí, ale servisáci všechno vyřešili bez problému, byli ochotní a milí (mimochodem, křivou podlahu pod kamny jsme řešili také). Většinou ti ze servisního oddělení doporučí, aby jsi počkal, až budeš mít třeba 2, 3 závady a nahlásil to pak komplet...aby nemuseli jezdit na každou zvlášť (pokud to teda není nějaká vyloženě "akutka).
Není to tak, že by stavěli domy, který jsou poruchový, ale je to novostavba a vždy se něco najde, tak to prostě je. Tak se ničeho neděs a směle do toho 😉
@tojojot Hlučnost rekuperace závisí na tom, na kolik otáček zrovna běží - v noci zpravidla méně než ve dne. Je to tichoučké a přes zavřené dveře do technické to nejde slyšet. Co slyšet jde, je proudění vzduchu do průduchu ve stropě. Je to ale velmi, velmi tiché, rozhodně tišší než třeba vodní topení nebo než ultratichý notebook. Musíš se na to vysloveně zaměřit, abys to slyšel. Když se to navíc na noc přepne do nižších otáček, nemůže být o nějakém rušení vůbec řeč.
@cipisektp Krivost podlah, dokonce i v patre je standart u RD Rymarov 😞
@karolina2001 Jednoduche opravy opravi rychle a bez problemu. Nejaky zasek, technologicky kiks, tak na to maji strategii neodpovidat, at si to zakaznik opravi sam.
Ach jo, pár dní teplo a děti už mají v pokojích zase 26 C!
A to mám celý den zavřený okna, zatáhlé závěsy, žaluzie a něco jako SunStopy.
Kudy tam to teplo vleze nepochopím 😞
Kolik máte vy?
@janaa1 Podlaha opravena, můžeme konečně dát krbovky. Jinak jak se tu píše o křivosti podlah, tak to zase my máme vše v naprosté rovině, to zase musím uznat.
@atilius V patře ale nic neběží a chodíme tam jen spát.
V přízemí, kde už něco běží a vyskytujeme se tam, tak je příjeměji.
Kolik máte vy teď v patře teplotu?
@skunkos A vy nemáte dřevostavbu? Kolik máte v patře stupňů?
Dnes už vím, že tohle byl omyl, 4 měsice teď v tom trpět, to je prostě za trest 😞
@pepicekzdrevostavby Teplo stoupá zespod nahoru. Pod střechou je vždy tepleji. Záleží, jak máte natočená okna, nehledě na nějaký sun stop.
Rozdíl mezi cihlovou stavbou a dřevostavbou je právě v té akumulaci.
Má to svoje plusy a minusy. Ty plusy jsou, že to v zimě rychleji vytopíte, v létě, třeba večer rychleji vyvětráte. Naopak nevýhodou je, že rychleji stydne v zimě (i když za mě to nic dramatického není), v létě se prohřeje rychleji (není tam žádný naakumulovaný chlad z minulých dní). Ale po pár dnech podle množství izolace a cihel (akumulačního materiálu) je vedro v každém domě. Akorát pak ten cihlový se hůř zase vyvětrá.
Kdyby někoho zajímalo... NOVA101 a po 6ti letech bydlení praskla fasáda - přesně ve spoji pater tak jako u dalších NOVA 101. Prostě chyba konstrukce společně s chybnou montáží.
Reakce RD Rýmařov je vztyčený prostředníček.
"vzhledem k datu předání vašeho domu 1.12.2016 nelze přijmout jako reklamaci – záruka na fyzikální vlastnosti fasády je 5 let.
Z kapacitních důvodů nejsme schopni řešit ani jako pozáruční servis za úhradu. Kontaktujte prosím místní firmy. "
Vím, že prasklá fasáda je pouze důsledek pohybu domu a jeho špatnou technologií stavby. Nespokojím se s tímto tvrzením, budu dožadovat reklamaci hrubé stavby domu se zárukou 25let.
Máme bungalow, zděný, takže taky v podstatě "pod střechou".
Masa cihlových zdí když se přes noc ochladí, vyvětrá se, tak spolu s přesahem střechy udrží barák přes den dost v pohodě, samozřejmě rolety (máme teda vnitřní). Tohle v dřevostavbě není možné, tam je prostě teplo hned. Bez klímy bez šance.
Chtěl bych se zeptat "čerstvě postavených" jak rychle jim byla domontována fotovoltaika? Nám byla předána stavba "bez" s tím, že se to co nevidět dodělá (musím kouknout do smlouvy jak to tam přesně je) nicméně jde o to že dodavatelská firma TWI komunikuje strašně, tedy již nekomunikuje vůbec a ke kolaudaci budeme fv potřebovat. Trochu mne zaráží, že RD je objednán a placený Rýmařovu ale nahánění nějakého subdodavatele si řeš zákazníku sám.
@pepicekzdrevostavby já mám 24 st., ale bylo by o cca stupeň méně, kdyby pes pořád necoural ven a domů a nenechala bych otevřené vchodové dveře. Mám ale přes sluneční čidlo stažené rolety a v largu přesah střechy. Rolety mám stažené na jihu a západě od cca 10 hodin do pozdního odpoledne.
Ahoj, asi před měsícem jsem si všimla mokrých spár u sprchového koutu. Jsem v domě tak dva tři dny v týdnu, takže to pak vždycky vyschne, ale bojím se, že tam někde utíká voda z odpadu. Asi toho nebude úplně moc, je to ve dvou třech spárách a cca 15 cm od vaničky. Když přitlačím na silikon mezi podlahou a vaničkou jde tam trochu voda. Nemáte s tím, prosím, někdo zkušenost? Asi budu muset sehnat místního instalatéra, dům mám nyní 3 roky, takže reklamace na RDR není již možná. To se musí vyříznout dlaždice pod vaničkou? Děkuju za rady 😁
@editaw Zdravím, nemáte jednu kachli kterou je obložená vanička jen v silikonu? Běžně se to tak dělá aby ji člověk mohl snáze vyloupnout a zkontrolovat prostor pod vanou/vaničkou. Pokud tomu tak není nezbývá než ji vyseknout. Snad máte pár náhradních schovaných.
Další dotaz, nějak se nám to množí. Zjistil jsem, že máme zvenčí pod francouzským oknem promáčklý parapet, těsně pod oknem, jak jsou ty šroubky. Nějak mi to při předávce uniklo. Samozřejmě mi to teď pije krev a chtěl bych ho vyměnit. Ptám se zkušenějších, prý se musí na bocích říznout do fasády a bude to posléze vidět neb ta fasáda už nebude z jednoho tahu. Měl jste někdo podobný problém, je to opravdu tak vidět? Mám vztek na pitomce, který to samozřejmě musel vidět když to tam dával 😞
@cipisektp ano je tam jedna se silikonem. Takže ta se vyřízne a může se kouknout k odpadu. Pak musím teda sehnat světle šedý silikon, to asi najdu někde v konečný specifikaci na koupelnu. Děkuju 😉
@cipisektp a myslíte, že to bude opravdu tak vidět? Mně vloni vykloval strakapoud díru do fasády a musel se vyříznout kus kolem a dát polystyrén, perlinka, stejně, jako když se dělala fasáda a měla jsem 2 roky starou fasádní barvu, která ležela venku na mrazu a slunci 😁 a vůbec to vidět nebylo.
Jak máte starý dům?
Jinak já mám nově další 4 díry od kámoše strakapouda, bydlím u lesa holt. Ale už jsem pořídila že stránek antistrakapoud věci a už tady 3 týdny nebyl. Tak vyčkávám, než to nechám zase opravit, ale toto už ale nahlásim asi na pojišťovnu.
@editaw Já nevím. Proto se ptám. Parta co mi dům dělala tvrdí že to bude vidět dost. Stejně tak to tvrdí řemeslník od vedle že už ta struktura nebude v zom napojení stejná. Nemám zkušenost.
@editaw
"Asi budu muset sehnat místního instalatéra, dům mám nyní 3 roky, takže reklamace na RDR není již možná."
Ze zákona na stavební objekty dodané na klíč je záruka 5 let.