Nový zákon o nutnosti komínu ke každé stavbě RD

Slyseli jste o tom? Chystame se na stavbu rodinneho domu s firmou Rymarov a bylo nam receno, ze je novy zakon, ktery nakazuje aby kazdy rodinny dum mel komin. Vite o tom nekdo neco proc to tak musi byt? A vy co se ted chystate na stavbu tak taky musite udelat komin? Diky za informace.:)
Odpovědět
1
2
@boruvka37 Je to kvoli PENB, ale zalezi ci budes kurit elektrinou alebo plynom. Kazdopadne ako vsetko, aj toto sa da obist :) Sikovny spracovatel PENB vie ako na to....
Odpovědět
Profilova fotka
My komín máme, taky jsme stavěki s RD Rýmařovem a topíme elektřinou a po sdělení p. z ČEZ kolik máme protopeno o jiném zdroji tepla neuvažujeme
Odpovědět
@deto_oesya Volali jsme dnes Rymarovu a rekli nam, ze je to nova zakonna norma, ktera plati 6 mesicu. Kazdy dum co se stavi musi mit komin z duvodu nahradniho zdroje vytapeni v pripade vypadku elektriny. Tak nevim jak to tedy je a jak to obejit, aby ten komin byt nemusel? Jinak budeme vytapet elektrinou.
Odpovědět
@magdagabka Muzu se zeptat.... Staveli jste v soucasne dobe a bylo Vam to receno, ze ten komin tam musi byt?
Odpovědět
Profilova fotka
@boruvka37 my teda máme stavební asi 2 týdny a komín mít nebudeme..ani nikdo neříkal ,že je potřeba :D Bude Tč+soláry...
Odpovědět
Dámy omlouvám se, že Vám sem vpadám :-) ale trošku mi to nedalo. Jen trošku rozumný projektat Vám přeci musí říct, že stavět nový domek bez možnosti zapojení alternativního zdroje vytápění je ...mírně řečeno nerozum. Zvlášť když jednoduchý komín a litinová kamna tvoří pár procent z celkové ceny stavby. Ono stačí něco trošku silnějšího než byl orkán Kyril, popadané stromy na vedení a silně elektrifikované domácnosti si nějaký den neuvaří ani kafe. A mrznout třeba v zimě, třeba s malými dětmi v nevytopené dřevostavbě...... :-| ale když ty dodávky elektřiny a plynu se zdají tak stabilní, vím. ;-)
Odpovědět
@boruvka37 Ak ti vypadne elektrina, tak si nezakuris ani plynom, ani TC, .... Pokial viem, tak sa zmenila uprava na PENB. V nom sa po novom hodnotia aj obnovitelne zdroje energie a pribudli dalsie kriteria. Zmenil sa koeficient na vykurovanie elektrinou a pokial tam nemas komin, tak v podstate 100% vykurovania je elektrinou a pak to nevychadza. Ak mas komin, dokazu zdroj vykurovanie rozlozit a tym znizit vplyv nevyhodneho koeficientu na elektrinu.
Odpovědět
Chtela jsem upresnit, ze budeme mit podlahove topeni a v loznicich teplovodni radiatory. Krb ani krbova kamna jsme neplanovali tak je to trochu prekvapeni, ze nam pres 2 pokoje povedou trubky ke kominu a bude vystoupla zed. Byla by tu nejaka dalsi varianta na nahradni zdroj vytapeni aby nemusel byt ten komin? Je tu jeste nekdo kdo momentalne stavi? Bylo Vam toto take receno, ze musite mit komin podle noveho zakona jinak se muze stat, ze neprojde kolaudace? Vsem co napsali a napisi moc dekuji za odpoved.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás projektant řekl, že komín mít nemusíme, Podlahové topení + Tč.
Odpovědět
@boruvka37 @deto_oesya Neni to nejaka letni kacice? Vzdyt komin je tepelny most. My kdybychom nemeli komin, tak jsme v energeticke tride A, kvuli kominu jsme spadli do B. To by se uz skoro nestaveli pasivni domy.
Odpovědět
@linee Vsetko je o koeficientoch, ktore si stanovil nejaky uradnik od stola. Ak sa dobre pozeram do svojho PENB, tak vypocitana spotreba energie sa vynasobi faktorom celkovej primarnej energie a faktorom neobnovitelnej primarnej energie a dostavas cisla, ktore sa porovnavaju s referencnymi hodnotami. A kedze elektrina zo siete ma faktor 3,2 a 3, kym drevo ma 1,1 a 0,1 ... tak vysledok je jasny :D Takze kvoli vykurovaniu elektrinou som spadol do triedy C a keby niet komina v dome a moznosti rozlozit spotrebu energie na energiu zo siete a kusove drevo, tak nemam ani triedu C.... A to mam drevostavbu, kde stena 160mm Rockwool + 200mm EPS, strecha s 260mm izolaciou, trojskla, ....
Odpovědět
@linee A jakou má prosím výhodu, pokud nesaháte na dotaci, mít v PENB třídu A místo tř. B ? :-.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Budeme teď kolaudovat,komín nemáme. Na stavebním úřadě to ví a nic neřešili. Tak uvidíme,snad se za ten cca měsíc než kolaudace proběhne zase něco nezmění.
Odpovědět
@boruvka37 Jde o to, že dům nesmí být závislý pouze na jednom energetickém zdroji. Proto, když budete dům vytápět elektřinou doporučuje se k tomu ještě komín nebo soláry. Nemusíte si je přímo pořizovat, stačí mít nachystanou pouze přípravu pro pozdější instalaci (mít je prostě v projektu pro SÚ). V případě TČ toto neplatí, když byste vytápěli plynem taky ne. Vy byste ale měli celý dům závislý pouze na elektřině, proto je nutný jiný alternativní zdroj.
Odpovědět
@deto_oesya Muzu se zeptat jak ten komin obejit? Nic me nenapada. Neradi by jsme postavili dum, ktery by pak nebyl sklolaudovan.
Odpovědět
Je tu jeste nekdo kdo se chysta na stavbu s Rymarovem nebo jinou firmou? Bylo Vam take receno, ze musite mit komin a proc? Diky :)
Odpovědět
@deto_oesya @petzold Uplne uprimne? Zadnou, protoze PENB je podle mne absolutni kravina, kterou si urednici mohli vymyslet (i kdyz verim, ze se najdou jine "vylepsovaky"). Ja jsem to pocitala podle 2 metod a vyslo mi, ze bychom meli za topeni elektrinou platit v drevostavbe kolem 42.000 Kc. Za 2 mesice to bude rok, co tam bydlime a i vcetne elektriny na vareni, prani a dalsiho (tedy ne jenom uvedene castky pouze za topeni) nejsme ani na polovine. To v jake tride si, zda A nebo B je informace o tom, jak dobre mas zaizolovanou stavbu, resp. jak energeticky narocna je tva stavba. Důležitější ale zda A, B nebo C je ale měrná vypočtená roční spotřeba energie (údej na 1. stránce pod zařazením do třídy).
Odpovědět
@petzold Nejsem si jista, ale myslim, ze dotace se davaji uz jenom pokud prokazes vyraznou usporu, cili uz ani ne na novostavby ale rekonstrukce a zatepleni starsich budov.
Odpovědět
@iwerka Muzu se zeptat... Kdy jste zacali stavet? Tato vyphlaska pry plati od dubna. Vypada to, ze ten komin se vztahuje jen pro domy co maji elektro nebo plynokotel a je potreba dalsi nahradni zdroj vytapeni. Cim budete topit?
Odpovědět
Profilova fotka
My začali jaro 2012. My máme tepelné čerpadlo země-voda,takže se to na nás v tom případě nevztahuje. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@boruvka37 Dobrý den, stavěli jsme loni a komín jsme si dali z vlastní iniciativy.
Odpovědět
@iwerka Ak ste dostali povolenie na stavbu, tak je absolutne jedno, ci sa v priebehu zmenil zakon/vyhlaska alebo nie. Idete podla stareho, resp. podla projektu, ktory vam bol schvaleny. A podla toho sa aj kolauduje.
Odpovědět
@boruvka37 Skuste si do projektu pridat nieco, co nebudete realizovat. Ale co konkretne, to musi poradit clovek zaoberajuci sa PENB, ktory pozna presne vztahy medzi jednotlivymi hodnotami. Neviem ci solarne panely budu stacit, ...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Prosím potřebuji radu ! Přišlo nám ze Máme doložit ke kolaudaci revizní zprávu komina to máme ale chtějí i kamna a krb a doklad o jejich instalace? Co ted nemáme jen Máme elektro kotel a podlahove vytápění má to byt jen doplněk. .Da se z toho vykecam když přijde osobně? ???:-( moc diky ale revize komina je ok..
Odpovědět
@cvana pokud na komín nemáte nic nepojenýho, tak to nemůžou chtít, ledatak požadavek, že až dojde k instalaci, tak máte dodat novou revizní zprávu s již napojeným krbem/kamanama...
Odpovědět
Já ji zavolám zítra ať s ni zas nedělám vola ale jsem zoufala uz stale neco :-S
Odpovědět
Nemůžou to chtít třeba proto, že bez kamen (krbu) by pouze na elektriku nevyšel PENB a tedy s kamny je v něm počítáno a měly by být instalovány?
Odpovědět
@cvana Taky si myslím, že je to kvůli PENB....pokud jste měli krb v projektu, tak se s ním počítalo a proto ho požadují.....PENB jen na el. vytápění nevychází....a teď záleží na úředníkovi, buď se nechá ukecat, nebonenechá.
Odpovědět
jo chteji to kvůli toho PENB volala jsem ji a říká mi. bud to nedá a da kdy to napravit a nebo to pustí ze prijde dle termínu..no a babo rad..chlebíčky mam nachystat?D nebo co se dava :-D
Odpovědět
@cvana jednal bych s ní narovinu. Buď pochopí situaci, třeba, že nezbyly kačky nebo něco podobného nebo nezbyde, než pro kolaudaci připojit třeba petry za pár stovek.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?