Rekuperace a TČ: Kombinace s komínem - rady?

Zobraz úvodní příspěvek
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda má někdo kombinace rekuperace komínu a TČ. Máme v plánu TČ do podlahovky a ohřev vody komín nechat udělat v obýváku a rekuperaci udělat po celým domě.
Odpovědět
1
2
Každému vyhovuje něco jiného ale topení podlahovkou nebo i radiátory nízkou teplotou je pořád studené topení IKdyž mám v domě 23 stupňů. Když člověk přijde opravdu vymrznuty, promočený tak v takovém prostředí trvá i hodiny pod peřinou než se zahřeje. Když má nějaké kamna tak stačí hodit pár třísek dvě polínka a hned je v domě Krásné sálavé teplo u kterého se dá rychle zahřát. Chápu že člověk který nikdy opravdu nevymrznul tak to nechápe. Osobně jsem pro krb, do našeho stačí dvě malé polinka a hned mám doma 28 stupňů. A nevím teď kdo to psal že se v krbu zatopí termostat vypne podlahovku a po půl dne ji znovu začne zahřívat že je to blbost. Tak musím říct že je blbost mít podlahové topení a k tomu vnitřní termostat. Normalne si to člověk takhle neudělá.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

Každému vyhovuje něco jiného ale topení podlahovk…
@edison101 Pokud jste každou chvíli vymrzlí až na kost, tak si kupte kvalitní oblečení a boty. Neřeknu dobu, kdy to oblečení tady nebylo včetně moderních materiálů, které jsou dnes dostupné. Osobně se nejrychleji zahřeji ve sprše a nebo s relaxem ve vaně (tomu se kamna nevyrovnají). Těm co chodí na stavby oblečený halabala říkám ,,beach boys,,
Odpovědět
Každý jak chce. Já si stojím za tím, že při té investici to vůbec nedává ekonomický smysl. Řada lidí nadává na rekuperaci, že je to drahé a zbytečné a potom postaví krb, který spouští, když hodně tak 20x do roka. Přitom zmíněná reku je využívána 100% času a všichni z ní mají užitek. Zmíněné případy promrznutí mě fascinují. Doufám, že teda nezmrzneme a případně nám poteče tepla voda ;-) Proto bych určitě udělal krb..
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

Každému vyhovuje něco jiného ale topení podlahovk…
@edison101 Právě že normální je, aby když se v krbu zatopí, zvedne se teplota, tak vypne topení, od toho to tak je, ona akumulace podlahy je veliká, vydrží klidně 6 hodin topit v pohodě ještě ze sálání. Máme to úplně stejně, termostat v obýváku, podlahové topení plus radiátory akorát s tím rozdílem, že krb topí do vody výkonem 15kW, takže v praxi to vypadá tak, že třeba v noci topí elektrokotel, ráno a dopoledne nic a odpoledne se zatopí dřevem a to vydrží třeba do dalšího dne ráno, kdy se dopoledne spustí elektrokotel opět termostatem, vytopí a odpoledne nic a zatopí se večer dřevem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od marfycz:

@edison101 Pokud jste každou chvíli vymrzlí až na…
@marfycz neznám oblečení které když jste 6 hodin na dešti co by neproniklo pokud to není nějaká gumová pláštěnka. Ale všechny různé bundy atd časem promoknou levnější za půl hoďky. Dražší třeba za 2 hoďky. A osobně neumím stát půl hodiny pod horkou vodou. To raději to sálavé teplo. 😉 Pro Rumcajk s tím souhlasím že když je na výběr buď krb nebo rekuperací tak raději jít do rekuperace ta má větší užitek. Pro Vladimír u vás je problém že všichni ví že tu stavbu máte blbě udělanou od základu po střechu. A právě termostat se nedává protože když stoupne teplota v místnosti díky krbu nebo i slunci. Tak se podlaha tak neochlazuje tím pádem se ke zdroji tepla vrací vyšší teplota vody a tím klesá spotřeba ale je blbost aby to vypl termostat protože potom tráva dlouho zase náběh.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Každý jak chce. Já si stojím za tím, že při té in…
@rumcajk Zmíněná reku asi nebude mít přínos po 100 % roku, když se přes léto prakticky nonstop větrá, portál dokořán apod....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@rumcajk Zmíněná reku asi nebude mít přínos po 1…
@pyramis Bude. Neotvíráte v létě okna, neopuštíte tak teplo do domu. Reku má bypass a může jet jen večer. Navíc největší přínos reku není ani v zimě přes den, ale v noci. Prostě spíte a máte pořád čerstvý vzduch. To že vám šetří peněženku, vnímám jako sekundární výhodu. První je za mě komfort života. Což krb ani jedno nesplňuje. Ale každého věc.
Odpovědět
Tak ono je asi spousta věcí o tom, že to chci, líbí se mi to, než o tom, že se to zaplatí. Začíná to často luxusním vozem, luxusní mobil, FVE (bez dotace), rekuperace, klimatizace, bazén, vířivka, ... Ne vše se přepočítává zda se vyplatí, nebo ne. Taky si myslím, že ten krb se nezaplatí, ale pro ten prchlivý okamžik, kdy se člověk zastaví v tom dnešním shonu a tu chvilku si užije, to stojí za to. Jak píše v reklamě VISA, to je k nezaplacení. A tak to i beru.
Odpovědět
Přesně tak, třeba taková klimatizace letos nebyla skoro vůbec potřeba, pokud máte dobře navržený dům. Bazén taky skoro k ničemu. Pokud má v domě hodně velké prostory a žije tam málo lidí, tak i ta rekuperace je skoro k ničemu. A topení krbem se mu může zalíbit a pak zjistí, že TČ a podlahovku využívá minimálně (taky záleží na návrhu domu).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od p_sava:

Tak ono je asi spousta věcí o tom, že to chci, lí…
@p_sava přesně jak píšete. Rekuperace, krb a další není o návratnosti. Je to otázka komfortu. Já jsem stavěl dům s tím, že tam má být krb. Chtěl jsem ho, topení v krbu máme rádi a mám to prakticky jako hlavní zdroj tepla pro topení a TUV v zimě. Je samozřejmě nutné použít krb s externím přívodem, ale to má většina nových krbu. Jinak žádný problém v kombinaci s rekuperaci není.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?