Odpověď na příspěvek od edison101:
Každému vyhovuje něco jiného ale topení podlahovk… @edison101 Pokud jste každou chvíli vymrzlí až na kost, tak si kupte kvalitní oblečení a boty. Neřeknu dobu, kdy to oblečení tady nebylo včetně moderních materiálů, které jsou dnes dostupné. Osobně se nejrychleji zahřeji ve sprše a nebo s relaxem ve vaně (tomu se kamna nevyrovnají). Těm co chodí na stavby oblečený halabala říkám ,,beach boys,,Odpověď na příspěvek od edison101:
Každému vyhovuje něco jiného ale topení podlahovk… @edison101 Právě že normální je, aby když se v krbu zatopí, zvedne se teplota, tak vypne topení, od toho to tak je, ona akumulace podlahy je veliká, vydrží klidně 6 hodin topit v pohodě ještě ze sálání. Máme to úplně stejně, termostat v obýváku, podlahové topení plus radiátory akorát s tím rozdílem, že krb topí do vody výkonem 15kW, takže v praxi to vypadá tak, že třeba v noci topí elektrokotel, ráno a dopoledne nic a odpoledne se zatopí dřevem a to vydrží třeba do dalšího dne ráno, kdy se dopoledne spustí elektrokotel opět termostatem, vytopí a odpoledne nic a zatopí se večer dřevem.Odpověď na příspěvek od marfycz:
@edison101 Pokud jste každou chvíli vymrzlí až na… @marfycz neznám oblečení které když jste 6 hodin na dešti co by neproniklo pokud to není nějaká gumová pláštěnka. Ale všechny různé bundy atd časem promoknou levnější za půl hoďky. Dražší třeba za 2 hoďky. A osobně neumím stát půl hodiny pod horkou vodou. To raději to sálavé teplo. 😉 Pro Rumcajk s tím souhlasím že když je na výběr buď krb nebo rekuperací tak raději jít do rekuperace ta má větší užitek. Pro Vladimír u vás je problém že všichni ví že tu stavbu máte blbě udělanou od základu po střechu. A právě termostat se nedává protože když stoupne teplota v místnosti díky krbu nebo i slunci. Tak se podlaha tak neochlazuje tím pádem se ke zdroji tepla vrací vyšší teplota vody a tím klesá spotřeba ale je blbost aby to vypl termostat protože potom tráva dlouho zase náběh.Odpověď na příspěvek od rumcajk:
Každý jak chce. Já si stojím za tím, že při té in… @rumcajk Zmíněná reku asi nebude mít přínos po 100 % roku, když se přes léto prakticky nonstop větrá, portál dokořán apod....Odpověď na příspěvek od pyramis:
@rumcajk Zmíněná reku asi nebude mít přínos po 1… @pyramis Bude. Neotvíráte v létě okna, neopuštíte tak teplo do domu. Reku má bypass a může jet jen večer. Navíc největší přínos reku není ani v zimě přes den, ale v noci. Prostě spíte a máte pořád čerstvý vzduch. To že vám šetří peněženku, vnímám jako sekundární výhodu. První je za mě komfort života. Což krb ani jedno nesplňuje. Ale každého věc.Odpověď na příspěvek od p_sava:
Tak ono je asi spousta věcí o tom, že to chci, lí… @p_sava přesně jak píšete. Rekuperace, krb a další není o návratnosti. Je to otázka komfortu. Já jsem stavěl dům s tím, že tam má být krb. Chtěl jsem ho, topení v krbu máme rádi a mám to prakticky jako hlavní zdroj tepla pro topení a TUV v zimě. Je samozřejmě nutné použít krb s externím přívodem, ale to má většina nových krbu. Jinak žádný problém v kombinaci s rekuperaci není.