@jptn U nás zlom proběhl také v zimě, po vánocích. Prostě věta-budeme muset zatopit, potřebuju aby proschlo prádlo , a přitom nebylo třeba topit, rozhodla.
Trvalo mi to ale také dlouho, než jsem tu potřebu měla. Te´d to uvítám třeba u praní pelechu pejskovi, během dvou hodin má pelech zpět, ani to nepoznal, že je bez :-)
@xavik dobrý postřeh s tím weckem, to mě vůbec několik, ale třeba je tam má budku s kýblem místo jímky na vyvazeni 8-) , aspoň ho to nutí pravidelně si zaveslovat.
dotaz k tomu topení..nám výrobce srubu (Zouhar st.) řekl, at topíme hned a co nejvíc at to seschne a sesedne, nastěhovali jsme se ale až druhý rok a topili jak řekl..protopili jsme skoro 100tis ročně el. aby se to vytopilo alespon na 18-19 st a dalo se tu bydlet s miminem (nad okny byl 40 cm jen sololit než to dosedlo na lišty a navíc byla spára mezi srubem a střechou- ta potom také dosedla-i když křivě).. a ted máme v kulatinách spáry a pukliny, až do poloviny obvodu, je to tím topením? nebo je to špatným dřevem? je dost zkroucené, stočené a popraskané i v technické místnosti která je oddělaná a netopilo/netopí se tam. Dají se ty pukliny něčím ucpat? ucpávám ovčí vlnou ale venku do vylétá (ptáci pomohou) a doma to vypadá hrozně. Předem děkuji
@matkabohu ahoj, praskliny do poloviny průměru jsou u roubenky běžné a přirozené. U srubu se taky objevují. Praktickou zkušenost nemam, ale řeší se to tmelem na sruby (woodchink) - stačí objednat z netu. Pretmelit a zatřít barvou. Pokud mate problem s profuky, daji se tak vyřešit i spáry. Nebude to ale nejlevnější, nicméně je to běžná praxe.
@matkabohu Jak píše tomas80, praskliny budou vždycky a nejlepší je přetmelit. Loni v létě jsme zatmelili srub zvenku a je to sakra poznat, hlavně když fouká vítr. Před tím to bylo v místnostech, hlavně rohových, znát, že tam táhne, po zatmelení pohoda a jelikož jsme na kopci a letos byla slušná zima, tak si to pochvaluju každý den.
v horních partiích srubu to moc není, je to dole u dveří a francouzských oken, která jsem nechtěla, ale projektant Krajčiřík tvrdil že tu musí být kvůli délce klád (nevím proč když klády dali dlouhé a pak je vyřízli- kdyby to nežezali až dolů udělali by líp) a nejvíc stočené to je v místnosti kde se netopilo vůbec. Topilo se až druhý rok a jen na 14-19st. To se ted asi těžko zjistí čím to je, hlavně se snažím vyřešit co s tím ted, je tu takových katastrof, že kdybych na to něměla ještě 15 let hypotéku, tak to prodám na palivové dřevo a nechám to postavit znova :(
ten tmel se dá sehnat za kolik? prosím nějaký odkaz, nenašla jsem větší balení, potřebuji cca 10-20 kg (musí se to dát nejen do prasklin, ale i do všech spár, protože illbruck páska je jen 1-1,5 cm a spáry jsou 2-3 cm (pokud na půl dne odjedu a vypnuli elektřinu, tak tu bylo na nule :( a v létě sem zas prší.
@matkabohu pochopil som správne že bývate v zrube ktorý nieje nijako zateplený a vykurujete ho elektrinou? veľmi nevhodné riešenie... takéto zruby sa stavajú v lese a v strede neho má byť veľká pec na drevo, o ktoré na okolí nieje núdza.
Známy stavia zruby, ale z polguľatiny, z vonku to vyzerá ako zrub a vnútri máte zateplenie a pohodlie ako v normálnom dome v 21. storočí. Takto zatepliť by som radil aj vám, aj keď prídete o pohľad na drevenú stenu, ale dom je v prvom rade o bývaní a nie o pozeraní sa, všakže.
@matkabohu krejcirik to asi myslel tak, ze max.delka klady ma byt 12 metrů, pak muže hrozit deformace. Proto navrhl přerušení klad v místech, kde by to již ne vycházelo. Nevim jak to mate řešené a ani nejsem projektant srubů, takže těžko posuzovat, ale tak nějak to chápu.
Pokud by tě vyšlo pretmeleni na 7500,-, můžeš si gratulovat... počkej na vyjádření pekbita. Už to dělal.
@ragnar "pohodlí jako v normálním domě v 21. stoleti"??? 8-( my už se nemůžeme dočkat až opustíme pohodlí normálního domu a budeme si užívat to strašné nepohodlí srubu a každý den se na něj dívat :D ach to bude utrpení :-D
@grapea v poriadku.. len dúfam že ste si nedali elektrické kúrenie, pretože utrpenie príde pri platení faktúry, ale trebárs si to môžete dovoliť. Ku zrubu mi akosi patrí poriadny krb alebo kachľová pec, čím sa dá aj takáto stavba vykúriť bez toho aby človek makal pol roka v práci len na kúrenie.
Drevená stena sa vám časom okuká asi tak ako všetko ale faktúry budú prichádzať stále.
bože, ako vam zavidim, keby sa mi vratil čas, chcem jedine zrub z gulatiny ručne robeny na byvanie....ako vam zavidim....ale snad ešte pride čas a niečo take postavim.....
@matkabohu máš nějaké fotky, chce to nějaký kontext z toho co popisuješ nemůže být člověk chytrý. 3cm škvíry nemá smysl tmelit, to v tom necháš majlant...
@ragnar dřevěná stěna se nikdy neokouká, je stále na co koukat! a zateplený srub, to je tedy divočina,,, nicméně, každý si muže stavět co chce a co se mu líbí, tedy když projde stavebním úřadem :))
@matkabohu a jak dlouho to tedy máte? to by mohlo být na reklamaci? i když, st.Zouhar nevím nevím,,, v polsku se to dělá jako okrasa, vy to můžete udělat účelně,,, do velkých škvír natlouct konopné lano a až nahoře to zatáhnout nějakým tmelem, jestli bude potřeba... termokamera také něco ukáže. Měli jsme pujčenou a je zajímavé, že rohy, které vypadají oboustranně dosedlé měli studnou barvu :) srub nám stojí na zahradě od roku 2009 a stále lehce dosedá, ,,
To musi byt super taky zrub. No skoda, ze to to podla mna dost nakladny typ stavby a hlavne aj narocny na neskorsiu starostlivost a opateru samotneho dreva. Inak nic nie je krajsie ako takato stavba na este krajsom pozemku. Lebo isto sa tazdo da zakomponovat takyto druh stavby beznie niekam do mestskej stvrte. Velmi sa mi taketo domy pacia je to lahoda pre oci
@matkabohu
Ahoj...úplně na začátek mě překvapilo to vaše topení první sezonu...To nebývá obvyklé, naopak, srub by si měl první rok zvyknout na postupné topení. Protože pak se ty mezery fakt ukážou...
Co se týče tmelu. My použili ten, o kterém píšeš, ale tmelily jsme jen spáru venku mezi přechodem kulatina a okapnička na vyzděném suterénu. SKvěle se s tím pracuje, jako fakt jo. ALe nedovedu si představit tmelit celý dům. To by stálo více než 3 nátěry. Jinak máme i zkušenost s páskou pod ten tmel, aby se ho tam nedávalo tolik. Je to pružné, zastrčíš to , kam je třeba a pak přejedeš tím tmelem. V mých fotkách to někde najdeš...
http://eshop.nabytekdosrubu.cz/tesnic...
@eduardcho ahoj, nevím, za kolik bych postavil zděný dům stejných rozměrů, ale rozdíl až tak veliký asi nebude. pokud pominu vodu a elektriku, srub zvládne dokončit svépomocí v podstatě každý, kdo si koupí nějaký vercajk, což bych se u zděné stavby vůbec nechytal. počáteční investice u dřevěnice je samozřejmě vyšší, ale odpadá ti zateplení, fasáda a fajnové, konstrukce stropu. pokud bys byl schopen vyrobit hrubou stavbu dřevěnice sám, pak je jisté, že by ti to vyšlo mnohem levněji. buďme ale objektivní :-D levnější to oproti zděné stavbě 100 % nebude ;-)
@matkabohu větší balení než 600g nedělají, protože se aplikuje podobně jako silikon-pistolí vytlačuješ na místo. Před tím se tam ještě nacpe těsnící šňůra. 250kč/ks je základ, dává množstevní slevy. Na celej barák počítej kolem 50kg. Aplikace není složitá, ale chce to mít čas :-)
@ragnar Pokud je srub dobře postavený, podle kvalitního projektu, proč jej ještě zateplovat. Proto jsem postavil srub, abych se mohl dívat na kulatinu a taky abych si necpal do baráku různé materiály, které jsou nyní supermoderní, ale časem se zjistí, co je to za bordel. Tohle ti u dřeva fakt nehrozí a všechno se dá udělat tak, aby splňoval požadavky na bydlení 21století ;-)