Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
1
696
697
Nikdo nic? :-) Nedá mi to, abych se ještě nezeptal. Budu teď dělat podlahu v podkroví. Strop v přízemí je z překládaných prken. V podkroví tudíž nemám rovnou podlahu, ale mám "půlku" prken zafrézovaných do trámů a "druhá půlka" je překrývá. Tudíž jsou tam 3 cm skoky. Na trámy dám podložky, na ně KVH hranoly 100x50, na ně desky 22, pak kročejovka 30 a 2x OSB 18 mm křížem. Položím, prošroubím jen OSB. Chci se zeptat, zda byste shora na překládaná prkna dávali alepospoň v místě, kde je v přízemí koupelna, parozábranu? Pokud je vše vytápěné, údajně je to zbytečné, protože tam nikde nebude nic kondenzovat. Dole mám vše natřené OSMO voskový olej. A to samé v patře. Pokud mám difuzně otevřenou skladbu s dřevovláknitou izolací, má smysl dávat do koupelny parozábranu?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od caesar82:

Nikdo nic? :-) Nedá mi to, abych se ještě nezepta…
@caesar82 neumím odpovědět přesně, neboť ten človíček, co to dělal, mi nezvedá telefon, ale obecně - dřevo pohltí všechnu vlhkost, ani v koupelně jsme nezaznamenali zvýšenou vlhkost, nikdy. Resp. po koupání stačí na 5 minut otevřít dveře. Do chodby, nikoli ven. Ale zaujala mě ta tvoje podlaha v patře - také máme strop z překládaných prken, je tam fólie - zatím nevím, jaká, a pak je tam rošt z hranolů 6x6, mezi hranolama je izolace a přes to podlaha z masivu a nic dalšího. Dívala jsem se do svého blogu, tento detail tam nemám, ale bohužel modrá střecha již nefunguje tak jako dřív a nejde mi doplnit žádná fotka do žádného alba. Pokud chceš, pošli mi mailovou adresu. Jinak nátěr interiéru vlastního složení, na bázi včelího vosku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od caesar82:

Nikdo nic? :-) Nedá mi to, abych se ještě nezepta…
@caesar82 ahoj, taky jsem tu zhruba před třemi lety řešil stejnou situaci. Někdo dal černou fólii co se dává na jahody vyloženě kvůli tomu, aby nepropadával bordel ze skladby podlahy v podkroví a někdo dával igelit, ten jsem dal i já, koupil jsem v metráži a poslepoval to izolepou. Většině se v koupelně ani neorosi zrcadlo, což mohu potvrdit, takže té vlhkosti tam moc nebude, většinu asi pojme dřevo, mě to teda utíká u stropu po celém domě, protože ještě nemáme oblouky. Aby to plnilo funkci parozábrany, tak by si to musel udělat opravdu dokonale, což ve srubu snad ani nejde. Jinak skladbu mám: překládána prkna, igelit, 6cm tlustý ekopanel, který byl za lepší cenu, jako druhá jakost, na tom 4cm tvrdé dřevovláknité desky Steico + systémové lišty a na tom smrkové podlahové palubky. Bydlíme rok a půl a zatím nepozoruji žádný zásadní problém, spíš naopak bojujeme s tím, že je v zimě vzduch suchý, takže zvlhčovače a odsávání v koupelně ani nepoužíváme. Snad aspoň trochu pomohlo. Ať se daří.
Odpovědět
Díky moc za reakce. Přemýšlím, jestli tu podlahovou konstrukci nemám moc složitou. V projektu mám beton, ale od toho jsem upustil. Vycházím z praxe tesařů, jak to staví desítky let. Byl jsem se na jedné stavbě s touto konstrukcí podívat a je to festovní; ani se nepřenáší hluk. Ale celá skladba mi vychází tak na 20 cm. Geotextilie kvůli seperaci. Podložky do 1 cm na srovnání budoucího roštu, KVH - 10 cm (mezi to dřevovlákno flex), desky přes rošt - 2,2 cm, kročejovka - 3 cm - 2x OSB 4 cm a finálka. V pondělí přijedu na chaloupku a na zemi dva tesaříci krovoví. Jeden byl už mrtvý a druhý ještě třepal nožičkama. Nevím, jak to máte, ale dřevo nebylo ošetřeno žádnou chemií, jen OSMO lazura exteriér a voskový olej interiér. Stejně by to bylo asi k prdu, protože je to ze syrového dřeva a teprve teď po těch dvou letech, co nám to stojí, a ještě nebydlíme, jsou pořádně vyprofilované výsušné trhliny a některé fakt velké. Jedině tam přespat a poslouchat za vlahé letní noci případné chroupání. :-) Takže jsem to z preventivních důvodů vystříkal v interiéru lignofixem. Přes tu voskovou lazuru fakt zážitek. Nicméně jsem se zaměřoval na praskliny. Z jedné jsem dokonce vyplavil tesaříka skladištního. Do každé praskliny pěkně tlakovým postřikovačem a bylo hotovo. Dnes k večeru ještě dodělat stropní trámy. :-) A včil mám objednaný lignofix-i a tím udělám praskliny v exteriéru. Víc asi nezmůžu. Po dvou letech je to dřevo už dosti vyschlé, tak doufám, že dají přednost nějakému vhodnějšímu...
Odpovědět
1
696
697
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?