Systém topení v dřevostavbě - hlavní zdroj ke krbové vložce

Ahoj obyvatelé dřevostaveb, prosím o info jaké máte druhy vytápění v dřevostavbách? Potřebujeme mít nějaký hlavní zdroj vytápění a k němu jako alternativu chceme teplovzdušnou krbovou vložku. Moc díky za rady.
Odpovědět
Tepelné čerpadlo.
Odpovědět
Topné kabely.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud budete utrácet peníze do komínu a krbové vložky, dal bych jenom topné kabely. Já osobně bych se toho ale vzdal a za ušetřené peníze šel do nějakého rozumného tepelného čerpadla.
Odpovědět
Profilova fotka
Ke kominu mame topne kabely,TZ tesne pres 4kW,mame 9.rokem a max.spokpjenost...jak jsem komin ze zacatku vubec do projektu nechtela a prvni roky bydleni jsem ho tezce bojkotovala,tak s odstupem let bych ho uz nedala ani omylem..je to jedna z nejlepsich veci na dome :-) jsem manzelovi vdecna,ze alespon jeden z nas mel tehdy rozum a prosadil si ho..
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 Většinou se setkávám s opačným názorem, takže mě to zaujalo a zajímalo by mě, v čem je pravidelné topení krbovou vložkou lepší oproti bezpracnému topení elektřinou nebo tepelným čerpadlem. Co znám lidi z okolí, tak většinou topili krbem ze začátku a postupně je přestalo bavit starat se pořád o dřevo, skladovat ho na zahradě a prášit si v obyváku při vymetání popela.
Odpovědět
Profilova fotka
elektrickou podlahovku a obyc. krbovou vlozku bez vymeniku
Odpovědět
Pri TZ 3,5kW je TC totalny nezmysel a vyhodene peniaze. Ak uz tu vlozku chcete, pouvazoval by som nad co najlacnejsim a najjednoduchsim sposobom vykurovania tak, aby to splnilo ucel a PENB.
Odpovědět
@carmen007 pri tak male ztrate jsou TC zbytecne vyhozene penize. Dum umi pracovat s teplem sam, praveze pak do nej nemusite tolik investovat. Investice do TC se vam nevrati. Klidne bych dala topne kabely, elektriku. Teplovzdusny krb zbytecnost - udelate si dalsi tepelny most. Za mne pri takove ztrate bych dala elektricke topne kabely a koupila si biokrb, pokud bych chtela mit doma krb. A staci.
Odpovědět
Mám 3.7kW.U mě topné kabely a klima,ale z toho důvodu,že jsem krb nechtěl.Topné kabely nejmenší vstupní investice+komfort ovládání.
Odpovědět
@carmen007 jinak pokud date krb, tak si udelate zbytecne tepelny most.
Odpovědět
@linee Proč když se dá krb,tak se udělá tepelný most?
Odpovědět
@carmen007 máme elektrické topné kabely a jako záložní zdroj krbová kamna s nízkým výkonem a bez nich bych si to nedokázala představit.
Odpovědět
Článek se načítá
@linee musím říct, že jsem spíše odpůrce TC, ale nedovolil bych si napsat, že se to nevrátí pokud neznám další okolnosti, u mě doma jsou například náklady na ohřev TUV dvojnásobné oproti nákladům za vytápění... TC nemám, ale z tohoto důvodu o nem uvažuji, byť budu mít TZ do 3kW.. S krbem souhlasím, do objektů s takto malou TZ je to zbytečné drahá a nekomfortni záležitost..
Odpovědět
Moc díky všem za vaše názory a rady. Ještě mě manžel opravil, že máme krbovou vložku akumulační. To podporuje váš převažující názor (co nejjednodušší/nejlevnější řešení - např. topné kabely). TČ nám nepřijde jako investičně levné řešení a máme obavu z poruch a nákladných oprav, které smažou přínos z nízkých provozních nákladů. Mohli byste mi prosím ještě napsat kolik vás +/- stálo vytápění kabely a pro jakou plochu a ztráty? Abych měla srovnání po vypracování cenové nabídky. Ještě jednou díky!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda komin mame jako sekund.zdroj topeni,primarni jsou kabely..a presne jak pises,tak sama ovlivnena detstvim a vzpominkama na to vse kolem topeni kamny,tak proto hlavne jsem to nechtela do domu..a pak se ukazalo,ze to dnes uz tak neni a pokud clovek topi tim cim ma a jak ma,tak se o nejake prasnosti zvysene mluvit neda,popela minimum a ze sem tam smetu neco okolo na zemi smetackem,tak to pro me pracne neni..a priznavam,ze me vse kolem topeni bavi,vcetne prace s drevem a delam to velmi ochotne..asi je to i tim,ze tak nemusim topit celou zimu,to uz by me asi tak nebavilo ;-) takhle je to radost :-)
Odpovědět
@carmen007 Mám TZ 3,7kW a plochu 104m2.Celkové náklady na dům za loňský rok byly 25t.V tom mám ale ještě od května do června tepelko a filtraci k bazénu(3x pc,2x tv,sušička).Předpokládané náklady bylo do 22t/rok,což by odpolvídalo.Největší žrout je ohřev TUV cca 650-750 měsíčně.Topné kabely Fenix mě stály 57t.Já mám ale i klimu,kterou topím.Krb jsem nechtěl.Přetápět a potom větrat a vůbec vše okolo nee. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Bydlime čtvrtým rokem, máme elektrické přímotopy, které skoro nevyužíváme. Topime hlavně akumulační krbovou vložkou s elektrickým ovládáním. Topime dřevěnými briketami, na sezónu nám vystačí paleta (cca 7 tisíc) takže se s žádným dřevem nemordujeme. Popelník nemáme, vybíráme popel max 3 x za topnou sezónu, jelikož vše dokonale shoří. Takže bych oponovala těm co tvrdí že se práší. Za mě jsou rozhodující finance vynaložené za teplo 😉.
Odpovědět
@jaroslav1987 jasne. Brala jsem to obecne, ze pokud maji TZ 3,5 kW, tak penize kolik protopi a vstupni investice jinych zdroju tepla vs. vstupni investice a zivotnost TP cerpadla se nevyplati, nebo zivotnost TP konci v dobe, kdyz by se mohla zacit jednat o navratnost. Okolnosti je samozrejme vice, vychazim ze sve zkusenosti, kdyz jsme staveli my a pocitali jsme to. Samozrejme jsou i okolnosti jako moznost cerpani dotaci, TZ, o jake konkretni TC by se jednalo. To by si museli vypocitat sami. Pro mensi dum s TZ do tech 3,5kW jsi myslim, ale ze se to nevyplati. Samozrejme muj nazor a zkusenost, ktery muze byt odlisny od tveho ;-)
Odpovědět
@linee no názor máme velmi podobný, jen není dobré vše pausalizovat, každý ma jiné pozadavky a jiny životní styl.. topení a ohrev TUV je nutné vždy řešit současně (nemyslim tim, ze má být jeden zdroj)..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?