Odpověď na příspěvek od sellir:
@dali1bor tak po té době zjišťování různych infor… @sellir neplete si VPC nahodou s porobetonem? Ja kdybych ted stavel tak jdu do VPC a naopak se vyhnu plnene cihle(stavel jsem s ni a nevim zda jsem mel spatnou varku nebo co ale byl to strep. Extreme krehke neco vrtat bylo peklo pri silnejsim priklepu to praskalo)Odpověď na příspěvek od sellir:
@zdenekk12 no a co je lepší patrový dům nebo práv… @sellir V současnisti je přebungalováno, co je lepší oboje má své pro a proti. Něco málo a srovnání na mých www.Odpověď na příspěvek od raziel628:
@sellir neplete si VPC nahodou s porobetonem? Ja … @raziel628 Do toho sa správne ani nemá vŕtať s príklepom.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@sellir taky by mě zajímalo, podle čeho hodnotite… @zubr487 nejkvalitnější v čem? mají nižší tepelní odpor, jsou těžší, mají nižší nasákavost 🤷♂️Odpověď na příspěvek od dali1bor:
@zubr487 nejkvalitnější v čem? mají nižší tepelní… @dali1bor Máte poněkud divné porovnání. Normálně se každý stará o celkový tepelný odpor, tepelnou akumulaci a hlukový útlum. V tomto směru je to nejlepší materiál. Nevím proč hodnotíte nasákavost. Je to úplně jedno a menší je lapší. Nevím proč porovnáváte tepelný odpor. Cihly VPC se vždy kombinují s vnějším zateplením a není problém udělat větší tepelný odpor zdiva, než v případě jednovrstvého dutinkového zdiva. Tyto cihly se staví trochu odlišným způsobem proti jiným typům. Cihly se v rozích nepřevazují. Pouze se do spojů vkládají nerezové sponky. To znamená, že při vhodném návrhu není nutné cihly řezat. Navíc díky tomu není nutné stavět všechny stěny současně. Jednoduše jakmile se dostanete do výšky, kdy je nutné stavět lešení, tak stavíte jednu stěnu po druhé na plnou výšku. Ty cihlu mají navíc kanály pro rozvody elektro, takže se minimalizuje i nutnost řezání drážek. Navíc nevím proč srovnáváte váhu. V případě VPC se staví zdivo se šířkou jen 17 až 20cm. Váha cihel je tedu srovnatelná. Pokud Vás to zajímá, tak se ptejte lídí co použili VPC na důvody tohoto rozhodnutí. Hlavním důvodem je samozřejmě hlukový útlum a vysoká tepelná akumulace. Díky tomu se v kombinaci s velkými okny lépe využívají tepelné zisky od slunce.Odpověď na příspěvek od dali1bor:
@zubr487 nejkvalitnější v čem? mají nižší tepelní… @dali1bor Malý tepelný odpor je fuk, pretože to nie je izolant, je to nosný materiál. To ostatní sa snažia robiť kompromisy medzi pevnosťou a inzolačnými vlastnosťami a potom malú pevnosť a nedostatočný tepelný odpor kompenzujú omnoho väčšou šírkou. Radšej pevný tenký nosný prvok a k tomu hrubý izolant. Na rovnakej hrúbke steny dosiahne o dosť lepšie parametre. Vyššia hmotnosť je naopak výhoda a pri stavbe to vadí max ten jeden týždeň, keď s tým niekto robí. Ale tehly sú menšie a s manipulačným hákom sa s nimi robí omnoho lepšie ako s heluzom alebo ytongom. Ja som volil duté, ale keby som staval znovu, zvolím plné. Čím ťažšie, tým lepšie. Nasiakavosť? A to je k čomu dobré?Odpověď na příspěvek od rumcajk:
Já mám dostavěnou hrubou z cihel a sám nevím co b… @rumcajk Dosku som mal o 10 cm širšiu na každú stranu, čo malo dve výhody. Aby mi nevznikol skok v sokli, nemusel som dávať zbytočne veľa perimetru a druhá výhoda z toho vyplynula až neskôr, predsadené okná, hlavne portál a dvere sedia na betóne, čo výrazne zlacnilo a zjednodušilo montáž. Plus som nemusel riešiť milimetre. A presnosti by som sa nebál. Dva šáry som naskladal úplne bez provázku, bez laseru, iba s 30 cm vodováhou, lebo sa mi nechcelo zas zameriavať laser a neuhlo to o viac ako milimeter. Dostanete do toho cit a hlavne sú tehly jedna ako druhá na milimeter. Neviem, čo by sa muselo stať, aby som si rozhodil modul. KM beta (ktorú som ale nemal) na to má dokonca na tehlách rysky.Odpověď na příspěvek od roman_:
@rumcajk Dosku som mal o 10 cm širšiu na každú st… @roman @rumcajk původně jsem plánoval stavbu z Ytongu. V průběhu výstavby základů jsem poptával cihly a narazil jsem na dlouhé dodací lhůty. Nakonec jsem se rozhodl pro BST tvárnice a vnější silné zateplení. Jak píšete, obrovská výhoda je, že jsem vlastně zdarma získal větší vnitřní plochu. No a kromě toho i podstatně nižší cenu. Samotné cihly BST bych klidně použil znovu. Jsou poměrně přesné šířkově, ale na výšku je to horší a proto se zdí klasicky na silnou maltu, Pro rozvody elektra mají dostatek kanálů a řezání je díky tenkým stěnám velice rychlé.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@dali1bor Máte poněkud divné porovnání. Normálně … @zubr487 "Hlavním důvodem je samozřejmě hlukový útlum a vysoká tepelná akumulace. Díky tomu se v kombinaci s velkými okny lépe využívají tepelné zisky od slunce." to myslíte jakože při těch VPC 17-20 cm?Odpověď na příspěvek od rumcajk:
Já mám dostavěnou hrubou z cihel a sám nevím co b… @rumcajk @zdenekk12 Já si myslím že se dá všechno nějako vyřešit, i to žebrování u cihly. Chápu že člověku bohatě stačí asi fakt postavit jeden dům za život :-D Ale když už tak ať je to už pořádně a hlavně z materiálu který i cosi vydrží.Odpověď na příspěvek od rumcajk:
Já mám dostavěnou hrubou z cihel a sám nevím co b… @rumcajk Je pravda, že je potřeba držet se doporučení a žebrování, ale to pomáhá, aby byla zeď silná a kvalitní. Cihla má skvělé izolační vlastnosti – drží teplo a dobře tlumí zvuky, což Ytong třeba nemá tak dobré. @sellir Jo, úplně souhlasím! Když už se do stavby jde, je lepší to udělat pořádně a s materiály, které něco vydrží. Co se týče řezání je to spíše záležitost přesnosti a správného vybavení než by to měl být nějaký záasadný problém.Odpověď na příspěvek od sellir:
@zubr487 "Hlavním důvodem je samozřejmě hlukový ú… @sellir ano, tím jsem myslel VPC s vnějším zateplenímOdpověď na příspěvek od sellir:
@zubr487 "Hlavním důvodem je samozřejmě hlukový ú… @sellir Ono je rozdiel VPC, ktoré je z väčšej časti plné a keramické tvárnice, ktoré sú z väčšej časti vzduch, prípadne izolačná výplň. Tam toho materiálu na akumuláciu potom veľa nie je.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@dali1bor Máte poněkud divné porovnání. Normálně … @zubr487 já chápu že vpc + eps můžou nabízet vysoký tepelní odpor nebo dorbý hlukový útlum (i když s tím až tak stotožněn nejsem), no jednovrstvé zdivo dle mně nabízí vyvážené vlastnosti už samo o sobě. Tepelná akumuluce, stabilita vnitřního prostředí,přitozená paropropustnost a za mně hlavně garance dlhodobé trvanlivosti. @roman_ proč je dobré co? vědet něco o nasákavosti materiálu z kterého stavím? Vždyť nasákavost ovlivňuje odolnost zdiva vůči vlhkosti, jeho izolační vlastnosti, životnost a zpracovatelnost. A to si myslím že je dost důležité vědet.Odpověď na příspěvek od dali1bor:
@zubr487 já chápu že vpc + eps můžou nabízet vyso… @dali1bor To, že niečo je schopné nasiaknuť vodou neznamená, že to zníži jeho životnosť. Áno, spravidla to zníži jeho tepelný odpor, čo ale u VPC možno ani nie je pravda, pretože to samo o sebe skoro žiadny tepelný odpor nemá a ani si to na izolant nehrá. Má úplne iný účel. A keby to aj je nasiakavé, no a? Statiku to neovplyvní a zas to vyschne. A domy sa snáď stavajú tak, aby k nasiaknutiu stien nedošlo, či?Odpověď na příspěvek od dali1bor:
@zubr487 já chápu že vpc + eps můžou nabízet vyso… @dali1bor Stabilita vnútorného prostredia, prirodzená paropriepustnosť, garancia dlhodobej trvanlivosti.. To ste našli v reklamných letákoch? Pretože ja som to videl u všetkých výrobcov, pórobetón, keramické tvárnice, VPC, liaporbetón, difúzne otvorená drevostavba, všetci to tam majú. To sú prázdne frázy, ktoré nikomu nič nepovedia.Odpověď na příspěvek od roman_:
@dali1bor Stabilita vnútorného prostredia, prirod… @roman_ Taky bych souhlasil s tím, že domy se staví tak, aby se minimalizovalo, že by stěny nasákly vodou – je to přece v zájmu každého stavitele. Ale teď mě napadá, co kdyby se to stalo v případě nějaké dlouhodobé vlhkosti, třeba při špatné izolaci nebo nedostatečném větrání? Může to pak mít vliv na strukturu, nebo je fakt, že to "vyschne", dostatečná záruka?Odpověď na příspěvek od dali1bor:
@zubr487 já chápu že vpc + eps můžou nabízet vyso… @dali1bor proboha proč kopírujete reklamní články. To si fakt myslíte, že materiál s vysokým tepelným odporem a nízkou hustotou (cihla) má srovnatelnou akumulaci jako VPC ? To je materiál s mnoha řádově vyšší hustotou a prakticky nulovým tepelným odporem. Díky tomu se akumuluje do celého objemu zdiva. V případě cihel s vysokým tepelným odporem se akumulace zůčastní jen malá vrstva na staně interiéru. To je snad logické a můžete k tomu dojít selskou logikou. Co znamená pojem vyvážené vlastnosti ? K čemu Vám je paropropustnost ? Máte snad pocit, že by v difuzně uzavřených domech někdo trpěl nějakou újmu ? Je zde rozsáhlé vlákno na téma dřevostaveb RdRýmařov. To jsou totálně difuzně uzavřené stavby, tak se tam zeptejte zda má někdo problémy. Přirozená paropropustnost je taková reklamní modla cihlařů. Přitom to nemá žádný vliv na vnižtní klima. Je mi jasné že vždy budou existovat kvanta lidí co neumí použít vlastní rozum a podléhají reklamam.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@dali1bor proboha proč kopírujete reklamní články… @zubr487 tak ale já to zas na druhou stranu mohu posoudit né jenom na základě reklamy. když jednou člověk v takovém domu bydlí a předtím bydlel v něčem jiném tak je logický že ten rozdíl a komfort bydlení vidí a umí reálně posoudit.Odpověď na příspěvek od roman_:
@dali1bor Stabilita vnútorného prostredia, prirod… @roman_ @zubr487 Jako rozumím tomu, že spousta firem v reklamách vypisuje různý slogany o stabilitě nebo paropropustnosti, ale nemůžou to mít přece všichni pravdu, že jo? Když si to přečteš, tak to zní skvěle, ale ve skutečnosti je to těžký zjistit, jak to v praxi funguje, dokud to nevidíš na vlastní oči. @zdenekk12 přesně podle toho soudím i já sám :-D Nedovolil bych si psát jak je něco skvělé kdybych s tím neměl žádnou skušenost.Odpověď na příspěvek od zdenekk12:
@zubr487 tak ale já to zas na druhou stranu mohu … @zdenekk12 To je ako s horoskopmi, vždy v tom nájdete niečo, čo na vás presne sedí. A keď už sme pri tom, s akými typmi stavieb teda máte osobnú skúsenosť a ktoré viete porovnať?Odpověď na příspěvek od dali1bor:
@roman_ @zubr487 Jako rozumím tomu, že spousta fi… @dali1bor A ako sa teda konkrétne prejavuje vysoká paropriepustnosť?Odpověď na příspěvek od roman_:
@zdenekk12 To je ako s horoskopmi, vždy v tom náj… @roman_ nemyslím si že je to v pohodě porovnávat stavbu domu s horoskopem..jako to už mi přijde takový že když si chci něco najít tak si prostě najdu.. a pořád jste mi nenapsal jestli je fakt záruka to že prostě "vyschne" když je špatně udělaná izolace se zlým větráním..Odpověď na příspěvek od sellir:
@roman_ nemyslím si že je to v pohodě porovnávat … @sellir Tehla nestratí pevnosť tým, že nasiakne vodou, stratí možno tak tepelný odpor. Takže dom vám kvôli tomu nespadne, ale ak to bude dlhodobo mokré, môžu sa tam tvoriť plesne.Odpověď na příspěvek od roman_:
@dali1bor A ako sa teda konkrétne prejavuje vysok… @roman_ nemyslíte vážně tuto otázku..všichni přeci dobře víme co to znamená pojem paropropustnost, nebo na co konkrétně narážíte? pište na rovinu, co se tady budeme dotahovat..Odpověď na příspěvek od dali1bor:
@roman_ nemyslíte vážně tuto otázku..všichni přec… @dali1bor Viem, čo to znamená. Ale ako sa to teda v praxi na dome prejavuje? Ste schopní rozlíšiť difúzne otvorenú stavbu od uzavretej (po dokončení)? A podľa čoho?Odpověď na příspěvek od roman_:
@dali1bor Viem, čo to znamená. Ale ako sa to teda… @roman_ V praxi byste po dodělání baráku spíš koukali, jak se chovaj vnitřní povrchy a vlhkost, co může napovědět, jestli barák „dýchá“ nebo je hermeticky uzavřenej.Odpověď na příspěvek od roman_:
@sellir Tehla nestratí pevnosť tým, že nasiakne v… @roman_ to už by byla asi jen nějaká nekvalitní cihla kdyby se rozpadla to je sice pravda 😅 no ty plísně jsou tichí záškodníci. takže zřejmě když už chce člověk stavět tak to pak aby kupoval materiály nějak těsně předtím aby mu to nestálo někde venku na dešti, co?