Jakou značku cihel?

Zobraz úvodní příspěvek
Dobrý den, na trhu je celá řada dutinkových cihel. Okolo sebe vidím, že většina staví z Hebel nebo Porotherm, existují ale i jiné značky. Jakou s nimi máte zkušenost? Jsou opravdu mezi jednotlivými výrobci velké kvalitativní rozdíly? Zajímá mě jakákoliv zkušenost. Primárně hledám broušené cihly. Další méně mainstrem: Leier Winklman Rotz
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@roman_ V praxi byste po dodělání baráku spíš kou…
@zdenekk12 jo no, po dokončení toho už moc zvenku neuvidíš..i když je pravda že jsem viděl některé paneláky jak mají fleky na fasádě a vypadalo to takového plísňového charakteru..
Odpovědět

@roman_ V praxi byste po dodělání baráku spíš kou…
@zdenekk12 nemáte ani tušení o difuzi vodních par. Ani náhodou neplatí, že difuzně uzavřená stavba má nějaké problémy s vlhkostí vnitřních stěn. Povídání o dýchání domu je děsný nesmysl. Jisté je, že pokud by jste nevěděl z čeho je dům postavený, tak nemáte šanci poznat, zda je to difuzně otevřená nebo uzavřená stavba.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@zdenekk12 nemáte ani tušení o difuzi vodních par…
@zubr487 jasně hned po stavbě ne, ale časem se to buď projeví nebo když jsi už zvyknete na to svoje klima v domě a pak pojedete třeba někam na dovolenou kde je dům postavěn jinak tak to můžete pocítit .. 🙂
Odpovědět

@zubr487 jasně hned po stavbě ne, ale časem se to…
@zdenekk12 nemáte šanci to rozlišit. Jak si to rozlišení představujeme?
Odpovědět

@zdenekk12 nemáte šanci to rozlišit. Jak si to ro…
@roman_ tak jak již zdenekk napsal - uzavřená stavba to všechno zavře, což může dělat problém s vlhkostí a plísněma. @zubr487 to rozlišení není úplně snadný, ale jde to podle pár věcí. V podstatě se to dá poznat podle detailů v konstrukci a použitých materiálů.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dali1bor:

@roman_ tak jak již zdenekk napsal - uzavřená sta…
@dali1bor Tak to je pekná blbosť. Problém s vlhkosťou a plesňami spôsobujú najčastejšie tepelné mosty a nedostatočné vetranie. Od toho vám difúzne otvorená stavba rozhodne nepomôže.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@dali1bor Tak to je pekná blbosť. Problém s vlhko…
@roman_ Jako jde asi hlavně o to, jak máš řešený větrání a detaily – když to je správně, tak ti difúzní otevřenost u jednovrstvýho zdiva může pomoct, protože se není potřeba tolik bát plísní a vlhkosti.
Odpovědět

@roman_ Jako jde asi hlavně o to, jak máš řešený …
@dali1bor to je nesmysl. Žádný vliv to nemá
Odpovědět

@zubr487 jak to můžete vlastne s takovou jistotou tvrdit? Celkem mně to zajíma a myslím si že není lepši argument nebo jako důkaz to že člověk s tím skušenost má nebo v takovém něčem bydlí a umí to pak porovnat 🤷‍♂️
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sellir:

@zubr487 jak to můžete vlastne s takovou jistotou…
@sellir A vy máte dva baráky, jeden difúzne otvorený a jeden uzavretý, aby ste to vedeli porovnať? Alebo nejaký recenzovaný článok, ktorý sa opiera o nejaký experiment, kde zistili, že v difúzne otvorenom dome nemusí vetrať? Alebo myslíte, že tie stovky domov, čo postavili napr. RD Rýmařov (difúzne uzavreté), majú všetky problém s vlhkosťou a plesňami? Skúste vložiť dotaz do toho vlákna na fóre.
Odpovědět

@zubr487 jak to můžete vlastne s takovou jistotou…
@sellir protože na rozdíl od Vás se neřídím reklamními články, ale většinou si to umím i spočítat. V tomto případě se jedná o výpočet toku vodní páry. Množství vodní páry, která prochází stěnou je zanedbatelné proti množství vodní páry, která se vyvětrá. Proto si jsem jistý, že difuzně uzavřená konstrukce má úplně stejné nároky na větrání jako difuzně otevřená. Stejně tak i pravděpodobnost vzniku plísní je v obou případech shodný.
Odpovědět

@sellir A vy máte dva baráky, jeden difúzne otvor…
@roman_ @sellir Já nevím jak vy, ale já to například dokážu porovnat s rodičovským domem, s domem kamaráda a s tím co máme my.
Odpovědět

@roman_ @sellir Já nevím jak vy, ale já to napřík…
@zdenekk12 A všetko to sú novostavby a každá z iného materiálu? Aké sú teda konkrétne rozdiely?
Odpovědět

@zubr487 jak že ne? porovnejte si třeba dřevostavbu s cihlovým domem stavěného z jednovrstvého zdiva. Už jen skladby těch stěn co všechno mají/nemají. Cihla je z přírodních materiálu a právě díky voštinovým dutinám skvěle izoluje i bez přidaného zateplení.
Odpovědět

@zubr487 jak že ne? porovnejte si třeba dřevostav…
@dali1bor Nevím co rozporujete. Naposledy jsem napsal, že intenzita větrání a možnost vzniku plísní nezáleží na tom, zda postavíte difuzně uzavřenou dřevostavbu, jednovrsvé zdivo nebo sendvič. Samozřejmě to platí pro dobře provedené stavby. Na tom trvám, tak to prostě je. To jsou je reklamní pindy o přírodním materiálu, dýchání zdiva apod.
Odpovědět

@dali1bor Nevím co rozporujete. Naposledy jsem na…
@zubr487 tak vy jste napsal že difuzní otevřenost nemá žádný vliv, tak jsem se snažil jen poukázat na néjaký rozdíl.
Odpovědět
Článek se načítá

@zubr487 tak vy jste napsal že difuzní otevřenost…
@dali1bor nějak nevím, ne co jste se snažil poukazet. Napsal jste pouze to že je to jiná skladba, což samozřejmě je a doplnil jste klasický reklamní blabol
Odpovědět

@roman_ @sellir Já nevím jak vy, ale já to napřík…
@zdenekk12 jak je to porovnatelný? každý máte jiný dům nebo nerozumím. a je to možný když tam nežijete denno-denně?
Odpovědět

@zdenekk12 A všetko to sú novostavby a každá z in…
@roman_ Tak rodičovský dům není novostavba, to je jasný. Ale třeba s kamarádem jsme stavěli skoro ve stejnou dobu – jen s tím rozdílem, že on nepoužil cihlu jako stavební materiál. @sellir Sice tam nebydlíme každý den, to je pravda, ale úplně mi stačí, když tam občas zajedeme na víkend nebo na delší dobu.
Odpovědět

@roman_ Tak rodičovský dům není novostavba, to je…
@zdenekk12 Jediné, čo ste schopní u novostavby rozlíšiť, čo sa týka vlastností podľa použitých materiálov, je izolácia, akumulácia a akustika. Tie prvé dve podľa toho ako často a na aký výkon nabieha zdroj tepla a tú tretiu podľa sluchu. Kvalitu ovzdušia (vlhkosť, CO2, ..) ovplyvňuje hlavne počet osôb a intenzita vetrania. Konštrukcia stavby na to nemá dopad prakticky žiadny.
Odpovědět

@dali1bor nějak nevím, ne co jste se snažil pouka…
@zubr487 Co tím blábolem myslíte? Vždyť to s těmi voštinovými dutinkami je normálně fakt. To bych teda rád věděl, odkud čerpáte informace vy, protože internet máme snad všichni stejnej, ne? 😄
Odpovědět
Konkrétně jsem reagoval na "porovnejte si třeba dřevostavbu s cihlovým domem stavěného z jednovrstvého zdiva. Už jen skladby těch stěn co všechno mají/nemají." = co jste chtěl touto větou vyjádřit? Samozřejmě jsou to jiné skladby. To je fakt, ale proč to píšete ? To je volba stavitele zda si postaví dřevostavbu nebo cihlový dům. Obojí má své výhody. V obou případech lze udělat stejný tepelný odpor obvodových stěna a i srovnatelný komfort. Hlavní rozdíl je podle typu zdiva v tepelné akumulaci. Dřevostacvba má velicení nízkou akumulaci, cihlovzduch mírně vyšší a nejlépe ja na tom sendvič s nosnou stěnou z VPC nebo betonu. Dale jste pokračoval "Cihla je z přírodních materiálu a právě díky voštinovým dutinám skvěle izoluje i bez přidaného zateplení." = zde jste jen okopíroval větu z nějakého reklamního článku. Jenže opět co jste tím chtěl vyjádřit. Ano, většina stavebních materiálů izoluje díky vzduchu. To se týká jak cihlovzduchu, tak Ytongu, EPS nebo minerálním izolacím. Zrovna u těch cihel je ale problém, že vzduch sice izoluje, ale nesmí cirkulovat. Ty dutiny by měly být buď zaplněny minerálem nebo EPS nebo alespoň uzavřené v každém šáru lepidlem. Dneska je moderní lepit cihly pěnou. Jenže pak jsou ty dutiny otevřené od podlahy až po věnec a tím se výrazně zhoršuje tepelný odpor. Prostě napsal jste dvě věty. První nedává smysl a druhá je jen jen kopie nějakého reklamního blíbolu.
Odpovědět

@zdenekk12 Jediné, čo ste schopní u novostavby ro…
@roman_ Tak ale právě co se týče izolace, akumulace a akustiky, tak je potřeba zaměřit se hlavně na konstrukci a obvodové stěny. A myslím si, že to jsou při bydlení dost důležité faktory, které ovlivňují celkovou kvalitu a komfort.
Odpovědět

@roman_ Tak ale právě co se týče izolace, akumula…
@sellir Samozřejmě, i tohle jsou faktory, které ovlivňují celou stavbu domu. Co se týče vlhkosti – je pravda, že hodně záleží na větrání, jestli má dům rekuperaci a podobně. Ale některé materiály jsou prostě náchylnější na plísně. A třeba na polystyren se ti ta plíseň chytne mnohem rychleji než na samotnou cihlu.
Odpovědět

@sellir Samozřejmě, i tohle jsou faktory, které o…
@zdenekk12 Plíseň na polyši jsem ještě neviděl, ale z interiéru na cihlovzduchu, porobetonu, betonovém věnci i dlaždičkách jo. Uznávám, že to všechno bylo o špatném větrání, tepelných mostech či kombinací obého. Prosím o fotku plesnivého polystyrenu, dík. :)
Odpovědět

Konkrétně jsem reagoval na "porovnejte si třeba …
@zubr487 Mě jen zaráží, jak se někdo může na diskuzním fóru zeptat, proč to vlastně píšu. 😄 Ano, ať si každý staví, jak chce a z čeho chce, ale opakuju: tohle je diskuzní fórum. Tak jako já píšu o cihlovém domě, někdo jiný bude psát o dřevostavbě a zase vy třeba o vápenopískových blocích s polystyrenem. Každý přece sdílí svoje zkušenosti, o tom to celé je.
Odpovědět

@sellir Samozřejmě, i tohle jsou faktory, které o…
@zdenekk12 no a co ty plněné cihly polystyrenem? Není to to samé?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@zdenekk12 Plíseň na polyši jsem ještě neviděl, a…
@kofejn Mám známou, co pracuje ve stavebninách, a raz se jim stalo, že měli rekonstruovat a zateplovat jednu nejmenovanou nemocnici. Stahovali polystyren z jiné prodejny, no a nezkontrolovali si to… a pak jim jen přišly fotky pěkně zeleného polystyrenu. 😄 A ne, nebyl impregnovaný! 😆
Odpovědět

@zdenekk12 no a co ty plněné cihly polystyrenem? …
@sellir Ne, vůbec to není to samé. Tam je použitý kuličkový granulát a ten na rozdíl od klasického fasádního polystyrenu nebrání prostupu vodních par.
Odpovědět

@zubr487 Mě jen zaráží, jak se někdo může na disk…
@dali1bor pokud budete psát pravdu, tak nic proti. Problém je v tom, že se zde neustále cpou klamavé a někdy jen reklamní informace. Mě je samozřejmě jedno, zda si někdo zvolí dřevo, cihlovzduch nebo VPC. Je ale potřeba si uvědomit jaké jsou rozdíly. Třeba dřebostavba má pro stejný tepelný odpor nejtenčí stěnu. Zato má nejmenší tepelnou akumulaci, trochu vyšší má cihlovzduch nebo porobeton apod. Řadově vyšší akumulaci má sendvič s nosnou stěnou z VPC nebo betonu. Takže záleží jaké je použití stavby. Pokud to má být trvale obývaná stavba, je výhodná tepelná akumulace. Naopak pokud je jen na občasné přespávání, je vhodná dřevostavba. Takže je potřeba hodnotit víc vlastností a podle toho se rozhodovat. Řada lidí včetně Vás sem vkládá názory, že ideální a daleko lepší parametry proti ostatním kombinacím je stavba z cihlovzduchu. To není zdaleka pravda a navíc je to skoro nejdražší varianta. Pak se zde kvanta lidí jako např. zdeněk12 snaží přesvědčit, že EPS znamená plíseň, udušení domu a podobné nesmysly. Z toho pak plynou i dotazy jako zde sellir, co si myslí, že vadí EPS i v cihlách. To je obecně totální nepochopení příčin, kdy a proč vznikají plísně.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?