Jakou značku cihel?

Zobraz úvodní příspěvek
Dobrý den, na trhu je celá řada dutinkových cihel. Okolo sebe vidím, že většina staví z Hebel nebo Porotherm, existují ale i jiné značky. Jakou s nimi máte zkušenost? Jsou opravdu mezi jednotlivými výrobci velké kvalitativní rozdíly? Zajímá mě jakákoliv zkušenost. Primárně hledám broušené cihly. Další méně mainstrem: Leier Winklman Rotz
Odpovědět
1
17
18
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@eewin Všade, kde si to zadáš narazíš akurát na s…
@roman jo, chápu tě, marketing umí být fakt otravnej a často to přehání. Ale za mě silnější nebo plněná cihla má svoje plusy, a ne jen proto, že ji někdo chce prodat dráž. Má lepší akumulaci tepla, stabilnější vlastnosti a hlavně nestárne jako polystyren. EPS za pár let může ztratit část izolace, zatímco cihla zůstane pořád stejná. Když si člověk spočítá i práci, lepidla, rohy, kotvy a pak nějaké opravy po letech, ten rozdíl v ceně už není tak hrozný, jak to na první pohled vypadá. Není to řešení pro každého, jasně, ale když se to udělá pořádně, plněná cihla je podle mě rozumná volba na dlouhou dobu. Fyzika prostě nepustí. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@eewin přesně jak píše roman, musíte rozlišit mar…
@zubr487 máš pravdu, reklamy jsou často mimo realitu. Ale u cihel to není jen marketing – plněné nebo silnější cihly mají fakt lepší akumulaci a stabilnější vlastnosti než kombinace levná cihla + EPS. Není to o „dýchání zdiva“, ale o fyzice a dlouhodobé spolehlivosti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od eewin:

@roman jo, chápu tě, marketing umí být fakt otrav…
@eewin Práve že fyzika nepustí, jednovrstvý systém NEMÁ vysokú akumuláciu tepla, rozhodne nie vyššiu ako sendvič. Alebo máte vaše tvrdenie podložené konkrétnym výpočtom, aby sme si to tiež mohli overiť?
Odpovědět

@zubr487 máš pravdu, reklamy jsou často mimo real…
@eewin Tak to jsou přesně ty "pindy", o kterých zubr či roman mluví. U zdi se stejným tepelným odporem bude mít vždycky sedvič s polyšem v exteriéru lepší akumulaci než jednovrstvé zdivo. O degradaci polyše nemluvě Fyzika prostě nepustí. :/
Odpovědět

@zubr487 máš pravdu, reklamy jsou často mimo real…
@eewin co myslíte, větší akumulaci má sendvič z nosnou stěnou z betonu, VPC nebo podobných matriálu, co se na to pužívají nebo jednovrstvé zdivo ?. Ten sendvič má tak řádově vyšší akumulaci. Je to taky fyzika. Musíte si uvědomit, že na akumulaci u materiálů s vysokým tepelným odporem má na akumulaci vliv jen pár cm zdiva. U sendviče má prakticky celá hmota zdiva teplotu srovnatelnou s interní teplotou a na akumulaci má vliv tedy celý objem.
Odpovědět
Jen pro zajímavost se zeptám zkušených, není ta až moc velká akumulace pak spíše na škodu? Uvažuji - při běžném provozu - v místnosti topím na 22°C, večer u televize chci rychle 24°C, na noc zase rychle klesnout na 20°C. Dnes mám radiátory, funguje to. S podlahovkou jsou změny asi pomalejší, ale u známých, co mají dřevostavbu, to celkem jde. Běžně topí na méně, když přijdem, přidám na termostatu a do půl hodiny je teplo. Stejně tak na noc to celkem rychle klesne. Ale dle informací zde má právě dřevostavba menší akumulační schopnosti. Nicméně takto bych si to asi představoval, že topení bude flexibilně měnit teplotu. Jak je to u těch VPC cihel se zateplením - dá se to takto nějak regulovat během dne? Nebo to právě díky té velké akumulaci nejde? Teď neřeším ekonomiku provozu, ale spíše to pohodlí. Jak to máte, jaké jsou vaše zkušenosti, kdo už takto bydlí? Díky za informace.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od p_sava:

Jen pro zajímavost se zeptám zkušených, není ta a…
@p_sava Dneska je to tak, že se staví (a musí stavět) prakticky pasivní domy. Musíte splnit PENB a to vede velice často ke kombinaci TČ s PT. To si opravdu myslíte, že v podobných domech lze měnit teplotu den/noc o 2st? I v případě, že se jedná o dřevostavbu tak Vám po vypnutí topení klesne do rána teplota třeba jen o 0.5st. Popřemýšlejte, co se stane v domě s malou nebo velkou akumulací, pokud např zapomenete zavřít žaluzie, přijde větší návštěva, zatopíte v krbu apod. Pokud je to víkendový dům, nebo se domů chodíte jen občas vyspat, pak je samozřejmě výhodnější malá akumulace. Pokud je to na trvalé bydlení, je užitečná velká akumulace.
Odpovědět

Jen pro zajímavost se zeptám zkušených, není ta a…
@p_sava Áno, drevostavba nemá takmer žiadnu akumuláciu, a nie, u VPC sa nedá behom dňa meniť teplota, je prakticky konštantná. Maximálne sa dá rýchlo ohriať vzduch napr. od slnka, alebo v kúpeľni infra panelom. Po vypnutí sa teplota pomerne rýchlo dostane na pôvodnú hodnotu, lebo steny sa nenahriali. Rovnako tak po vetraní, napr. kým nanosíme v zime veci dnu z terasy, po zatvorení portálu je prakticky okamžite zase teplo. Pre mňa je komfortné, keď je práve stále rovnaká teplota. Môžem mať vybranú miestnosť chladnejšiu, ale o viac ako 2 stupne to urobiť nejde. Čo je na tom ale najlepšie je práve ekonomika. Cez deň svieti slnko, teplo sa naakumuluje, do rána môže aj mrznúť a o viac ako stupeň to nespadne. A keď je také počasie, ako je teraz, tak kúriť nepotrebujem vôbec. Ďalšia obrovská výhoda je v lete, kedy nemusím chladuť, pretože sa to cez deň nenahreje viac ako o stupeň a v noci môžem vetrať na poschodí všetkými oknami. Spôsobí to to, že mám na poschodí v lete nižšiu teplotu ako dolu, kde sú veľké okná na terasu a nie vždy sú zatiahnuté žalúzie. Ani dva týždne teplôt nad 30 °C cez deň nedokážu nahriať celý dom na viac ako 23 °C. V dome, kde sa trvale býva, je to výhodnejšie. Na chate je naopak vhodnejšia nízka akumulácia, spotrebuje sa omnoho menej tepla, kým sa dom dostane zo studeného stavu "na parametre" a je to omnoho rýchlejšie. Spotreba tepla bez započítania slnka bude skoro rovnaká, s vysokou akumuláciou ale nemám také výkyvy teplôt ani v zime ani v lete a dokážem lepšie využiť energiu zo slnka, ktorá je zdarma. Je to podobné, ako s FVE, bez bateriek z toho v noci elektriku nemám.
Odpovědět
@zubr487 No doufal jsem, že tu teplotu bude možnost v denním čase měnit. U těch známých to funguje, během půl hodinky se po přidání na termostatu zvedne teplota o cca 2 stupně. Jak klesá to nevím, to jsem tak moc nezkoumal. Nicméně - mají dřevostavbu a topení je v podlaze elektrickým kabelem. Jaké to bude ve zděném domě netuším, ale zase si nedovedu představit mít celý den jen jednu teplotu. Asi největší problém mohu tedy očekávat při požadavku na navýšení o ty dva stupně navečer, vůbec netuším, za jak dlouho to topení (také elektrický kabel) mi zareaguje, možná rychlé dotopení klimatizací? Vím, že to bude změna oproti současnosti, kdy mám radiátory a teplo mám do 10 minut, ale nemohu se smířit s jednou stabilní teplotou celý den, to nepůjde. Uživatelsky poznám rozdím 0,5°C, s takovou přesností to chci regulovat - a v kratší odezvě, ne hodiny. Spíš půjde jen o to večerní navýšení teploty na komfotní, snížení mě tak netrápí a v ložnici mohu vlastně celý den topit na méně. A do koupleny plánuji k podlahovce přidat infra panel do stropu, takže tam to také půjde bleskově změnit. Z toho co píšete usuzuji, že trochu oříšek bude ta taplota v obývacím pokoji. Musím promyslet. Každopádně díky za zkušenosti.
Odpovědět

@p_sava Dneska je to tak, že se staví (a musí sta…
@zubr487 V pasívnej drevostavbe teplota do rána môže klesnúť určite o viac ako 0,5 °C, síce je únik tepla malý, ale vzduch má strašne malú tepelnú kapacitu.
Odpovědět

@zubr487 No doufal jsem, že tu teplotu bude možn…
@p_sava Ak to fakt vyžadujete, tak je drevostavba alebo jednovrstvý systém pre vás vhodnejší, ale pripravte sa na to, že budete musieť v zime viac topiť a lete chladiť. Topný kábel sa dáva často až tesne pod dlažbu do nivelačky, to má potom rýchly nábeh. A ak chcete instantné teplo, dajte si infra panely. Ale v každom prípade budete potrebovať veľkú FVE alebo krb, inak Vám to nepovolia.
Odpovědět

@zubr487 No doufal jsem, že tu teplotu bude možn…
@p_sava Vy máte jednovrstvé zdivo, že? Tam je akumulace jen o trochu větší než u dřevostavby. Topné kabely mají rychlý náběh a po sepnutí topí plným výkonem, teplo dostanete do prostoru relativně rychle. Hlavně si ohlídejte ať máte nábytek na nožičkách.
Odpovědět
Ano, mám Porotherm 44 T, anhydrid jen kolem 4 cm. Všude klima, v obývačce krb, ale tím moc topit asi nebudu. Nábytek je určen, tam jsou kabely vynechány, nebo je zavěšen a nevadí to. Opravdu si večer rád přitopím, možná to rychlé dotopení klimatizací? No uvidíme, také bude záležet na její hlučnosti. Ale už slýchám, že topení v podlaze je jiné, jiný pocit, tak vlastně uvidím. Každopádně mám rád posledních pár let teplíčko, radiátor půl metru od stolu v pracovně, to je super, ale chápu, že to stejné už nebude.
Odpovědět

Ano, mám Porotherm 44 T, anhydrid jen kolem 4 cm.…
@p_sava Já mám taky rád večerní navýšení teploty. Na to ale používám krb. To ale zase souvisí s akumulací. V dřevostavbě máte za chvilku vedro k padnutí. Zase na druhou stranu krb zvedne teplotu vzduchu a nepatrně se zvedne i teplota stěn. Jenže po vyhasnutí zase rychle klesá na normální průměrnou teplotu. Mohu se zeptat jak řešíte PENB ? Co jste přídával pro snížení OZE. Zřejmě klimu, velkou FVE a Krb? Já mám v ložnici taky rád chladno a to řeším trvale vypnutým topením. Je to ale jak zde psal Roman. Rekuperace a průnik stěnami stačí na udržení teploty. Rozdíl není víc jak 2st. Pokud si změřím povrchové teploty stěn, nabytku apod. tak teplota je prakticky shodná jako průměrná teplota vzduchu. Protože vzduch má nepatrnou akumulaci, tak nemá význam řešit inteligentní pitomosti jako vypínání topení, pokud otevřete okna. Horší je, pokud si někdo přeje třeba v dětském pokoji ve dne teplo a na noc chlad. To jedině přidat klimu a před spaním vychladit.
Odpovědět
Přesně, pro získání PENB jsem musel dát akumulační krb, FVE a klimatizace. Dostal jsem hodnocení B, doporučení na rekuperaci pro A. Tu jsem nakonec do projektu dal, ale PENB už jsem nenechal přepočítat. FVE stačila 10 kWp, ale nakonec dávám 20 kWp, bude vířivka, ta má docela velkou spotřebu.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@eewin Práve že fyzika nepustí, jednovrstvý systé…
@roman_ jasně, fyzika nepustí 🙂 Ale akumulace tepla se nerovná jen počtu vrstev – rozhoduje hlavně hmotnost a tepelná kapacita materiálu. Jednovrstvý systém z těžké cihly může mít reálně dost vysokou akumulaci, v porovnání se sendvičem s lehkou izolací
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka

@eewin co myslíte, větší akumulaci má sendvič z n…
@zubr487 jasně, sendvič s betonem nebo VPC má vysokou akumulaci, to je fakt. Ale u zatepleného sendviče je těžká část od interiéru oddělená izolací, takže na stabilizaci teploty se reálně podílí jen pár centimetrů u vnitřního povrchu. U jednovrstvého zdiva se teplo šíří plynule celou hmotou, takže v praxi reaguje přirozeněji a bez většího zpoždění. Akumulace není jen o množství hmoty, ale i o tom, jak je zapojená do tepelného toku a tam už rozdíly nejsou tak jednoznačné, jak to na první pohled vypadá
Odpovědět

@zubr487 jasně, sendvič s betonem nebo VPC má vys…
@eewin To si trochu plete. Obvykle je nosná (těžká) část na straně interiéru a izolace je vně. Existuja používá se i opačná varianta. Konkrétně stavba z BST tvárnic s vnitřním zateplením. Zde je zase minimální akumulace. Tato varianta má hlavní výhodu nízkou cenu a rychlost stavby.
Odpovědět
Profilova fotka

@eewin To si trochu plete. Obvykle je nosná (těžk…
@zubr487 jo, to máš pravdu, existují různé varianty.
Odpovědět

@zubr487 jo, to máš pravdu, existují různé varian…
@eewin Ano, ale o té kombinaci BST + vnitřní zateplení ví jen minimum lidí. Pod pojmem zdivo sendvič prakticky každý uvažuje o vnějším zatepelní. Je to taková varianta pro někoho, kdo požaduje malou akumulaci. Ta je pak srovnatelná s dřevostavbou. Jen pro informaci, je to systém převzatý z Francie. To bych sem vůbec netahal. Osobně jsem stavěl z BST, ale s vnějším zatepelním. V době, kdy jsem stavěl to byl materiál za zhruba poloviční cenu proti cihlovzduchu.
Odpovědět
Profilova fotka

@eewin Ano, ale o té kombinaci BST + vnitřní zate…
@zubr487 ano, to máš pravdu, většina lidí si pod pojmem „sendvičové zdivo“ představí spíš klasiku. O tom francouzském původu jsem slyšel.
Odpovědět
1
17
18
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?