Z čeho stavět po stoprvé...

Ahoj, mám dilema jaký zvolit materiál pro zdění hrubé stavby. Rád bych, kdyby se k tomu vyjádřili lidé, kteří s danými materiály mají zkušenosti, žijí v domě z daného materiálu nebo z něj stavěli. Budeme stavět bungalov 4+kk cca 130 m2, prioritou jsou pro nás akustické vlastnosti zdiva. Okolo domu nám vede trať ve vzdálenosti cca 23 metrů a nechceme být rušeni projíždějícím vlakem. Dále chceme více či méně stavět svépomocí, tudíž se hodí, pokud je materiál blbovzdurný a dobře se sním pracuje. Kam jsme dospěli? 1) VPC - pravděpodobně Vapis Klady - dobrá akustika, tenká stěna - získáme více prostoru, stavba v modulu... Zápory - nutnost předsazené montáže oken - někde zde jsem četl, že zhoršují akustické vlastnosti celého domu - pronikají ruchy z venku - pokud je to pravda, tímto bychom zazdili jednu z důležitých výhod VPC... Další zápor - nutné stavět předstěny u odpadů a vody. 2) Porobeton - lib. výrobce (klidně Hebel nebo Termalica...?) Klady - jednoduché opracování, blbovzdurné Zápory - co jsem zase vyčetl - nejhorší akustika...? Velká šířka cihly oproti VPC 3) Dřevostavba - prověřená firma Klady - Velice dobrá akustika (podobně jako VPC), rychlá montáž hrubé stavby na klíč - dvakrát nepotřebujeme a navíc chceme stavět svepomocí/živnostníky - ale je to klad.. Zápory - náročná na kvalitu provedení - člověk musí důvěřovat firmě, že to udělá opravdu poctivě. 4) Komůrková pálená cihla Nevím, nikdy jsem o ni popravdě neuvažoval... Jde mi o to, zda jsou moje zápory u VPC opravdu relevantní, případně mi poraďte z jakého materiálu jste stavěli/ chtěli byste stavět a co Vás k výběru vedlo. Prosím myslete na to, že naší preferencí je dobrá akustika - nepronikání ruchu z venku - samozřejmostí budou trojskla a předokení rolety. Děkuji
Odpovědět
Pálená 44cm cihla , přidal bych klidně vatu, ta akusticky izoluje výborně
Odpovědět
VPC. Zdivo které odruší 23m vzdálený vlak neexistuje. I v betonovém bunkru bys to slyšel.
Odpovědět
Zvazili jste taky dostupnost materialu? V jakem casovem horizontu se chystate zacit stavet?
Odpovědět
Profilova fotka
A co plná cihla? Back to basics with insulations....
Odpovědět
Rok, dva, tři ... jsme ve fázi jít za projektantem, vypracovat projekt a zařídit stavební povolení. Rádi bychom tam ale šli s nějakými představami a více méně rozhodnutí pro to či ono. Dostupnost mě tedy v tuto chvíli netrápí.
Odpovědět
Profilova fotka
@abubakr Tohle je ošemetné téma na tohle těžko dostaneš odpověď ohledně toho jak kdo co slyší, dám příklad.. byl jsem pro materiál u člověka který stavěl patrovou kostku z Ytongu YQ 500 mm bez zateplení (my máme postaveno z YQ 550 proto mě to zajímalo) řekl že slyší ruch z okolí že to není ideální že jsou zklamaní že to čekali lepší, jenže stavěli sami takže mohli cokoliv pohnojit v detailech. My když jsme postupně stavěli tak jsem ten hluk vnímal při určitých etapách a po montáži oken trojskel, 3 okna mají zlepšené Rw a stropu kde je izolace dekwool g035r 400 mm tloušťky, tak jsem zpozoroval výrazné utlumení (přirovnám třeba práce traktorbagru kolem domu slyším ho tak na 10-15% a to nejsou omítky venkovní a vnitřní které mají také výrazný podíl na akustice) ale je to vše o dodržení technologického postupu a řešení akustiky. Není to jen o zdivu ale o montáži oknech, stropu a také o izolaci podlahy když už se budeme bavit o velkém útlumu. Pokud chceš to výrazně odhlučnit tak bych tohle řešil z projektantem, každopádně jak píše @liskastavitel VPC je velmi dobrá volba v kombinaci s minerální vatou ta ten hluk výrazně snižuje oproti polystyrenu. Strop nedoporučuji ze stříkané pur pěny ta hluk také dost vede a netlumí tolik jako minerální izolace. Prostě to chce použít hutné materiály, akustické detaily, akustické omítky atd. A bude to náročné na finance.
Odpovědět
@jarin1 Díky za obsáhlou odpověď. Netušíte jak je to ale s předsazením oken při stavbě z VPC? Jsou tu dohledatelne názory, které říkají, že by do toho znovu nešli, že to pouští hluk z ulice atp... Sám s tím zkušenost nemám a v teorii se člověk dočte jen superlativa.
Odpovědět
VPC Klady - dobrá akustika, tenká stěna, akumulace tepla. Vůbec není nutnost předsazené montáže oken.. Předsazená montáž se děla kvůli max. eliminaci vzniku tepelných mostů. A samozřejmě pokud máte velkou tloušťku polystyrenu např. 280-300mm. V tomto případě by okna (utopené jako střílny ) vizuálně nevypadala moc dobře. Pokud se jedná o další zápor- nutné stavět předstěny u odpadů a vody. V tomto případě tak napůl. U cihel tloušťky 175mm spíše ano, ale pokud použijete 200 nebo 240 mm, tak se předstěna někdy nemusí dělat . Zápory VPC: vyšší váha cihly a pokud není projekt do modulu, špatně se řeže. Ale s dobrou pilou se vše dá zvládnout v pohodě.
Odpovědět
Máme betonové panely 180mm venkovní zdi, což je srovnatelné s VPC. Předsazenku máme celoplošný purenit (system illbruck https://www.illbruck.com/cs_CZ/produk...) a mistní lokálku 100m slyšíme, ale nic hroznýho. Tahle předsazená montáž není levná, ale ohledně akustiky rozhodně lepší než jen kompozitní kotvy a rám okna v polyši. Když jsem byl u souseda v baráku z porfixu, byl to větší rachot a to je o 50m dál. Ale nevím, jestli už měl vatu ve stropech. Co se týká předstěn, jsou potřeba jen pokud by se dělala drážka vodorovně a i tak by to bylo jen v koupelně kuchyni a WC, jinde máte tenkou stěnu a prostor navíc. Kdyby nevyšel panelák, VPC byla první volba.
Odpovědět
Pro předsazení oken přece hraje i esteticky faktor, kdy uvnitř baráku by nebyly skoro vůbec parapety ne? Pokud je možné obvodové zdivo z vpc stavět v šířce 17 cm 🤔
Odpovědět
Je více " druhů" a možností u předsazené montáže. Jedna z možností je výběr "vzdálenosti předsazenosti" okna . Nezapomeňte, že vše by mělo být poladěno již v rámci projektu. Například i kvůli těm parapetům a kasliků u venkovních žaluzií. Zkušený projektant by vám měl umět poradit.
Odpovědět
Pokud jde o akustiku tak hlavne ne polystyren! Ten akustiku dokonce zhorsuje. Na fasadu urcite vatu pokud jde o hlukovy utlum.
Odpovědět
Článek se načítá
@dyrup Jak píšu o kousek výš, s celoplošnou předsazenkou to není problém. Máme Isover GreyWall Plus 280mm, což je pevnější polyš než běžný fasádní 70F. https://www.isover.cz/produkty/isover...
Odpovědět
@kofejn K polystyrenu neco z mereni:
Odpovědět
@dyrup No a s vatou je to proti polyši horší zase kolem 100-200Hz. Chtělo by to ještě měření s větší sílou izolace, 150mm s VPC už asi přes PENB neprojde. V naší praxi to problém není, o popelářích nevíme, vlak slyšet je, když jsem v posteli a hlavně neslyšíme, jak se fotbalisti titulují na tréningovém hřišti.
Odpovědět
@dyrup 1) laboratoř pracovala se 150mm EPS což je dnes "málo" 2) 4dB není málo, ale není to žádný GameChanger 3) Vždy záleží na zbývajících faktorech, jako je materiální skladba stěny a stropů, způsob provedení, kvalita materiálů a práce, okna.... VPC je pravděpodobný akustický vítěz, ale i tady platí bod číslo 3
Odpovědět
@dyrup Pokud jde o vatu vs. polystyren tak bych zdaleka nebyl takový optimista. Samozřejmě polystyren je akusticky velmi špatný, ale když stojím venku u stěny z cihlovzduchu, kde je 280 mm vaty, tak zřetelně slyším, jak tam bouchají v kuchyni hrnce a šoupe se židlí. Když izolaci, tak co nejvíc a vatu. Ale daleko víc bude záležet na hmotě vlastní nosné stěny. Určitě na tom bude mít dost vinu i přenos hluku pevnou stěnou, takže dřevostavba na tom možná nemusí být tak zle, jako u skladby cihlovzduch+vata. Naopak mám zkušenost z bydlení 16 let u rušné silnice s tramvajovým povozem. Ještě blíž, než zmíněných 23 metrů. U zastávky, takže ještě o to horší, že vozy zpomalují a akcelerují. Staré a plné zdivo, tloušťky cca 60 cm hluk izolovalo dokonale. Ale nic na domě neodruší vibrace!!! Ty byly - to bylo svinstvo. Nová trojskla s širokým profilem byla skvělá a venkovní provoz to snížilo na velmi tichou úroveň. Ale opět není to dokonalé. Zdroj hluku je širokospektrální. A velké plochy a jednotlivé komory trojskla mohou dělat různé rezonanční efekty a kromě útlumu všeho, se tak od oken ozývají různé potlačené a pozměněné hukoty apod. Za mě. U trati už nikdy! To třeba vzdálené hučení rušné silnice nebo dálnice jsou proti tomu lázně. Jde většinou o monotónní hukot, na který si zvykne i náš mozek, po čase. Průjezd kolejových vozidel je ovšem tak nepravidelný a nárazový zvuk, že si na to mozek nedokáže zvyknout. Samozřejmě, pokud je to 1x za hodinu, tak můžeme říct, že třeba je to snesitelné.
Odpovědět
@honzik75 Díky za odpověď. Právě náš případ není trať kde proletí vlak v obrovské rychlosti, ale lokální trať, na které jede v týdnu vlak 1x za hodinu a o víkendu 2x za hodinu, v noci nejezdí a obcí projíždí v pomalé rychlosti (neodhadnu jestli 20 nebo 30 kmh). Tudíž to není tak horké. Přesto chceme udělat maximum pro to, abychom to eliminovali. Nechci zakládat nové vlákno, ale lidé v diskuzi "Co by udělali po stavbě jinak" často naráží i na rekuperaci, kterou z důvodů snížení hluku (nebudu muset otevírat v létě při spaní okna - první vlak jede v 5:30) chceme taktéž. Často zmiňují, že by ji již nedělali, ale dál to nerozvedou. Chytne se tu někdo, kdo by to vysvětlil? Dík
Odpovědět
@abubakr Rekuperaci máme a rozhodně bych ji dal znovu.
Odpovědět
@abubakr Rekuperaci máme a rozhodně bych ji dal znovu. Kromě toho rekuperace se stává skoro podmínkou pro vyhovující PENB
Odpovědět
@abubakr rekuperaci naprosto samozřejmě ANO. Bez jakýchkoli diskuzí. Jak jinak chcete větrat? Samozřejmě oknem, ale.... I když máte rekuperaci a je puštěná, tak si můžete otevřít okno. Nenastane žádný Velký třesk, jak se to občas podává. Ale otevřené okno se rovná pustit dovnitř i hluk. Sám bych hodně váhal, co je horší. Zda lokálka nebo rychlík. Na lokální trati to zase může víc "bouchat". Ale lokálky bych se asi nebál, pokud to jezdí občas a nejezdí tam těžké nákladní vlaky.
Odpovědět
Ještě se zeptám možná blbě, ale jak se do VPC vrtá? Např. v porovnáním s klasickým panelovým domem?
Odpovědět
Profilova fotka
Do VPC sa vrtá úplne vpohode. Klasická príklepová vrtačka s SDS-Plus upínaním. Dá sa aj s aku vrtačkou a tým "imaginárnym" príklepom (odskúšané na Parkside zelenej, nie performance), ale dlho to trvá. Výhodou tej pevnosti je, že do VPC sa dajú predvrtať diery a turbošróby potom v tom držia úplne napohodu.
Odpovědět
@josefx Starou zelenou lidlovku jsem vyměnil za tohodle mazlíka a to je nebe a dudy! A to ani ta zelená (aku verze) nebyla špatná.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn Mě lehl zelený aku šroubovák který jsem měl zhruba po 4 letech ale co se našrouboval a jak a do čeho, na zahradě byl využíván ale na baráku dost častěji. No a koupil jsem aku příklepovou vrtačku řady performence tak jsem zvědavý co vydrží.
Odpovědět
Za mě tedy dřevostavbu s odvětranou fasádou 🙂 Super poměr cena/kvalita. Jsem asi 30m od kolejí a když mám zavřené okna, tak vlak neslyším. Pokud to tedy není nějaký velký nákladní - ten pak spíš cítím než slyším. Rekuperace je snad už dnes standard a vůbec bych nepřemýšlel jestli ji dát nebo ne.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?