Ovládání žaluzií

Ahoj, mám dotaz hlavně na ty, kdo už aktivně využívají venkovní žaluzie. Jak nejpraktičtěji vyřešit jejich ovládání? V hlavní obytné místnosti budeme mít 3 malá okna na západ a HS portál na jih, dále 3 ložnice - každá s jedním oknem. Představuju si to tak, že v ložnicích bychom měli jednokanálové dálkové ovladače - je lepší je umístit k oknu nebo ke dveřím? (I když by byly dálkové, stejně bych je radši přidělala na stěnu, aby se nepoztrácely 🙂) V obytné místnosti bychom použili 5kanálový ovladač - pro 3 okna, HS portál a celý dům a umístili ho do středu místnosti. Ještě uvažuju, že bychom další ovladač dali přímo k HS portálu (možná by stačil manuální). K tomu TaHomu, abychom si případně mohli nastavit nějaký režim. Napadá vás, jak to udělat lépe? Díky za praktické tipy.
Odpovědět
Po 4 letech užívání/bydlení se mi osvědčilo původně zvolené řešení, že "méně je více" - ovládání mám pouze a jen přímo na zdi, vždy u té dané žaluzie. Četnost manipulace s žaluziemi není tak častá. Situaci , kdyby bych potřeboval "hned teď najednou" ovládat více žaluzíí jsem nidky nepociťoval - spíše potřebuji regulovat danou konkrétní žaluzii Řešit to dálkovým ovládání, za mě ne - další potenciálně rozbitný krám, který se bude někde povalovat, případně ho budete furt hledat - přitom můžu udělat 2-3 kroky přímo k k tomu pevnému ovládání.
Odpovědět
@mp77 No, to je taky varianta, jen mě vadí, že je taková definitivní - buď to udělám tak nebo tak 😞 Takže nemáte ani ty chytré motory Somfy?
Odpovědět
Nemám. V 95% případů manipulace s žaluziemi je pouze polohuji (což je otázka přidržení vypínače v řádu jednotek vteřin). Úplné vytažení žaluzií jsem za celou dobu dělal, potřeboval párkrát (při mytí oken anebo když byl očekávaný velmi velmi silný vítr). Zcea jistě tu bude někdo, kdo bez "chytrého ovládání" žaluzíí a dalších věcí nedokáže žít - a možná Vám dá protiargumenty. Za mě jsou konkrétně toto vyhozené peníze a další kurvítka navíc (už tak je jich v domácnostech dost).
Odpovědět
Profilova fotka
Necháváme ovládání na zdi u každého velkého okna. 🙂
Odpovědět
@noemi77 máme žaluzie teprve připravené, takže zkušenost s ovládáním nemám, nicméně kde je jen jedno okno, máme vetšinou u okna vypinac pripraven. v mistnosti kde je oken víc je mame vsechny u vypinace u vchodu do mistnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
V pokojich s jednim oknem mame ovladani u vypinacu pri vstupu do mistnosti (mame bezdratove vypinace a dali jsme je tak temer po dvou letech bydleni, takhle nam to nejvic vyhovuje. V loznici a obyvacim pokoji mame dalkovy ovladac, kterym ovladame jednotlive zaluzie nebo vsechny na jednou, plus cely dum. I kdyz mame motory Somfy a je moznost to zapojit na chytrou domacnost, my na to moc nejsme a mame radeji jednoducha reseni a takhle nam to vyhovuje 😉
Odpovědět
Ja na zkousku zakoupil ovladani zaluzii pres wifi z ciny. Zatim nemam zapojeno. Ridici jednotka se zapoji pod vypinac a zaluzie jde ovladat jak tlacitkem tak pres mobil. Zatim jsem to testoval na zarovkach a chodi to pekne.
Odpovědět
Viackanalovy dialkac. Tych dovodov kedy chcem ovladat viacero zaluzii naraz je mnoho, napr rano alebo vecer. A kde potrebujem ovladat zaluzie zvlast, tam mam jednokanalovy dialkac.
Odpovědět
My dáme všude vypínače na zeď ke dveřím. Řekl jsem si, že o tom, jestli je málo světla, rozhoduji už při vstupu do místnosti, stejně jako o rozsvícení světla. Budeme mít hlavní vypínač na všechny žaluzie u vstupu, ale majitel firmy, která nám staví na klíč, řekl, že to taky udelal, ale zatím to nepoužil.
Odpovědět
Profilova fotka
Bydlíme přes čtvrt roku. Přes noc máme plně zataženo, přes den většinu dní naopak stopro vytaženo, když je slunce, dům se krásně prohřeje. Máme nastavené na auto na čas ráno/večer - TaHoma. Ručně si regulujeme ložnice podle spánku. Někdy pracovnu, kvůli obrazovkam. Máme bezdrátové vypínače Somfy, většinu u oken, která jsou průchozí. Ale nepotřebují přípravu takže můžou být prakticky kdekoliv a můžete prendat, pokud by nevyhovovalo. Do společné místnosti máme vicekanalovy ovladač, ale ten nám vychází jako zbytečný. Pro nastavení mimo režim hodně využíváme aplikaci v mobilu. Odhaduji, že čím více bude sluníčka, tím u nás bude aktuálnější a jde si tam vytvořit třeba skupinu jižních oken, západních oken. Je to takové flexibilnejsi, pokud mivate mobil po ruce. Fajn by nám přišlo, přidat senzor na světlo a vítr. Zvlášť ten, protože u nás jsme mu na ráně a pro žaluzie tu bývá často příliš větrno. Obecně je to ale individuální, je rozdíl jestli jsou okna průchozí, jestli máte malé děti, jak máte situovaný dům, kde stojí, jak doma fungujete. Po nainstalování žaluzií nám nechali ovladač a bezdrátový vypínač na chvíli na zkoušku a až poté jsme si řekli, co kde chceme. To bylo fajn.
Odpovědět
@qeszi No ona ta Tahoma stojí pár tisíc, ale Somfy motory několik desítek tisíc, takže já to beru tak, že buď úplně blbuvzdorně (manuální tlačítka a jednoduchý pohon), anebo když už Somfy, tak samozřejmě i s Tahomou.
Odpovědět
@deto_oesya Tak to byla přesně moje myšlenka.
Odpovědět
Článek se načítá
@sviva Jo, jo, takhle bych si to představovala. I ty senzory by byly fajn, i když cenově to je teda taky pálka. Fungování naší rodiny v domě s moderními technologiemi si dokážu představit zatím jen velmi teoreticky, já se právě bojím, abychom to pak vůbec používali...
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 Nejvíc po ruce je pro nás mobilní aplikace, to můžete řídit kdykoliv odkudkoliv, pokud máte mobil. Já jsem třeba i dost na kytky a zahradu takže je řídím třeba i s ohledem na ně. Děti mám malé takže opět řeším žaluzie i za ně. Okna máme veliká takže stínění je oproti bytu zásadní věc. Bezdrátové vypínače jsme dali tam, kde jsme předpokládali, že budou individuální režimy jako v loznicich a taky kvůli návštěvám... V obýváku s kuchyní místo nich máme ten dálkový ovladač, ale ten jak říkám, skoro nevyuzivame. Zase pro návštěvy je to jediná varianta. Ale málokterá návštěva bude zvědavá na školení na ovladač. Není to složité, ale tím, že to není běžné, není to zas úplně intuitivní jako vypínač vedle okna. Kde váháte, jediná dobrá rada je, doporidte postupně až vám tan ten vypínač nebo tlačítko bude reálně chybět.
Odpovědět
@sviva Žaluzie máme kvůli přehřívání, na běžné stínění stejně budeme mít závěsy, takže by se hodilo to sluneční čidlo, ale ty ceny... Appka bude fajn - určitě lepší než v létě obíhat všechna okna a když člověk zapomene, dá se to zařídit i z práce 🙂
Odpovědět
@noemi77 já osobně pochopím mechanické tlačítko / dálkové ovládání, ovladačem, přes mobil. Ale nějak jsem nikdy neviděl potřebu nějakých čidel s ohledem na stínění. Slunko je takové topení. Ale někdy ho chci odstínit a někdy naopak pustit dovnitř na max. Moje (naše) rozhodnutí záleží na více "vstupních veličin". Dokud nebude běžně dostupná umělá inteligence, tak mi jakékoli čidlo nic nepřinese.
Odpovědět
@noemi77 Pokud nepožadujete nějakou designovku, tak něco aby to dávalo signál, zda svítí se udělat za pár desítek korun - např. upravit soumrakový spínač nebo měřit fotodiodou a vyhodnocovat nebo měřit teplotu, případně termostat. Pak to prohnat třeba přes vícenásobné relé. I hloupé motory se dají chytře (automatizovaně) ovládat, ale asi ne Tahomou.
Odpovědět
@honzik75 Pokud se dají ty Vaše vstupní veličiny hmatatelně popsat a dají se měřit, tak není nemožné to zautomatizovat, na to nemusí být nějaká inteligence. Ovšem je na každém, zda mu nějaký komfort za tu výslednou cenu a spolehlivost za to stojí.
Odpovědět
Profilova fotka
mame zaluzie na vypinace - v loznicich mame vypinace u dveri u vypinacu a obyvak/kuchyn/jidelna mame spojenou mistnost 4okna a tam je vypinac u kazdeho okna 👍🏼
Odpovědět
Za me jsou ovladace blbost. Mame vypinace, v kazde mistnosti i dveri i vypinacu svetel a super. Stoji na jednom miste a naraz si poresis vsechn zaluzie jak potrebujes.
Odpovědět
@mitote Je uplne super rano obehat cely dom, aby som vsade pustil svetlo 🤣
Odpovědět
@deto_oesya Pokud máte zámek tak ano může to být problém 😄, jinak já téměř všemi místnostmi ráno projdu směrem na snídani a děti si to ve svých pokojí roztáhnout sami.
Odpovědět
@deto_oesya Proč mate potřebu na noc zavírat žaluzie v celém domě ? Ja si třeba přivřu na noc jen žaluzii v ložnici a ještě jen někdy, podle toho, jak druhý den vstávame. Evidentně je toto celé téma hodně závislé na zvycích (případně okolí - nedostatku soukromí do všech směrů) každého majitele/uživatele.
Odpovědět
@deto_oesya noja nevim, ja rrano teda po celem dome nebeham... dcera vstane, roztahne si, syn taky.... ja v loznici taky... cestou do obyvaku roztahnu chodbu, dole v obyvaku roztahnu ostatni....vse je to pri jedne ceste... jinak do budoucna budeme mit chytre ovladani naprogramovane.... ale rozhodne lepsi mit vypinace u dveri u svetel nez u kazdheho okna zvlast. A dalkove nic moc neresi, pokud ho mas v drzaku u kazdeho okna
Odpovědět
@mp77 Pretoze nemam potrebu byt ocumovany a zaroven davat si pozor ci mam holu prdel alebo ne 😀 @mitote Nuz, moje deti su este male, takze tie zaluzie neroztahuju ani nezatahaju. Nicmene vstal som prave ted, coz je 5,40 a je este tma, takze zaluzie su este dole. Okolo 6,30-7,00 ked vstanu ostatni a venku bude uz svetlo, stlacim na dialkaci "otvor" a vsetky sa mi otvoria bez toho, aby som musel vliezt do kazdehe pokoja. A to iste riesim v lete, ked sa slnko otaca - akonahle potrebujem jemne priklopit, na dialkaci priklopim pokoje, kde je to nutne bez toho, aby som extra kvoli tomu musel bezat po schodoch hore a dole. Dialkove mam centralne viackanalove (pouzivam tam kde sa najviac pocas dna zdrziavame t.j. kuchynoobyvak + jednokanalove tam kde treba). Takze toto je moj use case 😉
Odpovědět
@deto_oesya Hele syn ma 4 roky a dokaze si teda stahnout a vytahnout zaluzie bez problemu. Nicmene jak jsem psala,u nas to automaticke stahovani a vytahovani vsech bude resit "centralni mozek lidsta" s appkou v mobilu. Ale zatim to nejak nepotrebujeme tak to nehrotime. Moje reakce byla primarne na to, jak tady pred tim jini psali zkusenost "vypinac u kazdeho okna" nebo "dalkove u kazdeho okna."
Odpovědět
Profilova fotka
A mohu vědět zda někdo má Z90, s jakým motorem je využíváte a jak funguje větrná automatika? A jak vyšly cenově?
Odpovědět
@michal_mik máme Z90, vodici lišty zapuštěné ve fasádě. Větrné čidlo nemáme, i když byla vichřice tak žaluzie se téměř nehly. Takže za me zbytečnost. Motory Somfy , ovládání pouze vypínačem. Zkusil jsem ai do jednoho dat i shelly a abych to mohl ovládat telefonem, ale je zo zbytečnost, opravdu mi stačí vypínač u dveří.
Odpovědět
Profilova fotka
Vypínač u okna plus jeden Central na chodbě. Motory somfty a větrné čidlo. Budeme mít Z a montovat teď na jaře
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, mohu se zeptat co to je za jednotku a co to stojí? Děkuji za informaci Ambrozek
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?