Nový plot v ochranném pásmu dráhy

Zdravim, obracím se na Vás s prosbou týkající stavby nového plotu na hranicích pozemku, kde tato konkrétní hranice se nachází v ochranném pásmu dráhy. Příští rok plánuji realizaci betonového plotu z panelů, jako náhrada za stávající plot, který je z pletiva a starých, drážních, betonových sloupků. Nový betonový plot z panelů bude mít stejnou výšku jako ten z pletiva, tedy výška bude mít do 2 metrů. Přibližně 7 metrů od hranice mého pozemku se nachází železniční trať. Samozřejmě počítám s tim, že budu potřebovat vyjádření ČD Telematika a Správy železnic. Co už ale netuším je, zda ne/bude potřeba stavební povolení, když bude vzhledem ke zvolenému plotu určitě potřeba menší výkopové práce. Informace na internetu se značně liší a nejsem z toho úplně moudrý. Předem děkuji za rady.
Odpovědět
Profilova fotka
Jelikož je plot mezi zastavěným a nezastavěným území, tak má být povolení. Vyjádření ČD ty nepotřebuješ, to si vše ještě s dalším obstará úřad.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zahrlu:

Zdravim, obracím se na Vás s prosbou týkající sta…
@zahrlu Podle stavebního zákona nevyžaduje stavební povolení oplocení do výšky 2 m mezi pozemky, které se nacházejí v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše. Takže rozhodující je, jestli je ten Váš pozemek v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše, nebo ne. To zjistíte z územního plánu daného území. A pokud to bude zastavitelné území, tak téměř jistě bude v textové části územního plánu uvedeno, za jakých podmínek tam lze stavět a co tam lze stavět. A protože se jedná o ochranné pásmo dráhy, bude tam uvedena povinnost získání tzv. předchozího souhlasu drážního úřadu. Což navíc stejně vyplývá i že zákona o drahách (zákon č. 266/1994 Sb., v platném znění). Takže je možné, že stavební povolení nebude nezbytné, ale ten předchozí souhlas drážního úřadu bude třeba vždy. A to za Vás nikdo neobstará, to si musíte zajistit sám.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Jelikož je plot mezi zastavěným a nezastavěným úz…
@pyramis To není pravda, poněkud si pletete pojmy.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@pyramis To není pravda, poněkud si pletete pojm…
@jozkakomosny Tak předpokládám, že ochranné pásmo ČD nebude vedeno v ÚP jako zastavěné území. Pokud tomu tak není, tak bez stavebního povolení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@jozkakomosny Tak předpokládám, že ochranné pásm…
@pyramis Proč ne. I v ochranných pásmech jsou stavby. A také to může být zastavitelná plocha. A další postup - viz múj předchozí příspěvek.
Odpovědět
Z toho, co jsem dokázal vyčíst z územního plánu, tak můj pozemek se nachází v zastavěném území (viz oranžová zóna "BV", ohraničená modře). Zda ochranné pásmo ČD je vedené jako ne/zastavěné území jsem z ÚP nevyčetl (fialová zóna).
Odpovědět

Z toho, co jsem dokázal vyčíst z územního plánu, …
@zahrlu Zastavěné území to zcela jistě nebude. Ale možná se jedná o zastavitelnou plochu. Projděte si podrobně textovou část, tam jsou popsány možnosti využití ploch. V každém případě ale doporučuji, abyste se raději šel informovat na stavební úřad, protože jejich názor bude rozhodující.
Odpovědět
FYI Informoval jsem se na stavebním úřadě. Z fleku mi bylo odpovězeno "stavební povolení". Náš pozemek se nachází v ochranném pásmu dráhy a pokud je stavba v ochranném pásmu dráhy, automaticky je potřeba stavební povolení. Toť závěr z pětiminutové návštěvy stavebního úřadu.
Odpovědět

FYI Informoval jsem se na stavebním úřadě. Z fle…
@zahrlu Takže ten drážní pozemek není zastavitelná plocha. A máte to vyřešeno.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?