Čím přitápět po vylití betonových podlah v únoru?

Zdravím všechny chytré stavebníky ✌️ Na začátku února, pokud počasí dovolí, nám mají přijet vylít podlahy ze zavlhlého strojně hlazeného betonu. Během lití i zrání musí být teplota v domě udržena nad 5stC. V garáži bude vrstva do 8 cm, ve zbytku domu do 6 cm, celková plocha 175m2. Má otázka je, čím a jak optimálně dotápět, abychom požadované teploty dosáhli a zároveň neponičili strukturu betonu? A aby to nestálo majlant. Žádný zdroj tepla v domě zatím není. Máme připravené rastry s hliníkovou parotěsnou folií (SDK desky samo až po podlahách). Děkuju za věcné komentáře.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od 123terez123:

Zdravím všechny chytré stavebníky ✌️ Na začátku …
@123terez123 Já vytápěl dvěma přímotopy (2.2kW dole a 1kW v patře) a vytáhnul jsem to na 16-17°C. Postupným větráním to pak klesalo, ale pod 10°C ráno jsem se nedostal. Ale měl jsem zatepleno a barák byl v pasivu. Lilo se na konci ledna, když jim povolil písek.
Odpovědět

@123terez123 Pokud tam máte komín, tak můžete topit kamínky a jinak nemáte moc možností. Přímotopy, nebo je ještě možné topit propanem plynovými radiátory
Odpovědět
Existují ještě naftová topidla - ty jsou docela výkonná ( to už by bylo asi hodně ), díval jsem se na net a prodávají se i nějaká méňě výkonná topidla na naftu, nejslepší ale asi budou ty přímotopy
Odpovědět

@123terez123 olejový radiátor, který až se nastěhujete, ještě využijete ... já počkal s podlahama do dubna a tohle jsem nemusel řešit ...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@123terez123 olejový radiátor, který až se nastěh…
Taky jsme přitápěli olejovým radiátorem, protože už jsme ho měli z dřívějška a tedy nemuseli kupovat nebo půjčovat něco extra. Do betonu jsme si raději nechali dát přísadu pro nižší teploty. Naftová kamínka nebo topení klasickými kamny mi nepřijde ideální, když to potřebujete mít puštěno X dní v kuse, tak to se podle mě hodí spíš něco, co nepotřebuje obsluhu, ale zkrátka se to jen zapojí a pustí.
Odpovědět
Děkuji za reakce. Jeden starý olejový radiátor máme, ale to je stejně na tu plochu málo. Ještě jsem dostala tip na mobilní klimatizaci s vysoušením. Přitom by se nemuselo prý ani větrat, vlhkost se stáhne do nádobky s vodou a ta se jen pravidelně vylévá.
Odpovědět

Děkuji za reakce. Jeden starý olejový radiátor má…
@123terez123 po tom, co jsem se dívala, kolik stojí mobilní klimatizace s topením, tak to bych si tam radši nechala nainstalovat rovnou splitovou. Jakmile vysušíš, tak ti pak můžou vnitřní jednotku sundat a vrátíte ji tam až po omítkách. Jinak s klimou na topení je úspora obrovská - známý jednou klimou vytopil celou stavbu (měl tam 12-16°C) a spotřeba oproti přímotopům tak čtvrtinová. Takže by se ti možná i celá zaplatila za tu zimu.... Jo, a jinak nechápu, jak může fungovat mobilní klimatizace na topení, protože pořád musí odněkud brát teplo, aby ho mohla "přeměnit" a těžko to bude z otevřeného okna v zimě... Spíš bych to viděla, že to bude drahý přímotop.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

@123terez123 po tom, co jsem se dívala, kolik sto…
@kekita Zrenie betónu je exotermická reakcia, takže si generuje teplo sám. Stačí, aby nezamrzol na začiatku, aby dobre prebehli hydratačné procesy a po 2-3 dňoch už je to v pohode. Mohlo by stačiť dom poriadne nahriať predtým, aby to tých pár dní vydržalo. A bacha na podlahovku. Mala by byť počas betonáže naplnená a natlakovaná, po par dňoch ju potom vypustite a vyfúkajte kompresorom, aby vám nevymrzla. Alebo udržujte teplotu vyššie nad nulou už celý čas.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?