Dilatace dlažby

Zdravím ve spolek, chystám se v domě pokládat dlažbu a zajímá mě váš názor, protože nikde nemůžu najít jasnou odpověď. Mám vylitou podlahu anhydridem thermio od cemexu. Dle technického listu se u tohoto typu anhydridu nemusí u ploch do 300m² (při použití podlahového topení) dělat dilatace. Podlaha je vylita už rok a nikde nic neprasklo i když normálně topim podlahovkou. A teď můj dotaz. Pokud nemusí být dilatace anhydridu tak potom si myslím že je zbytečná i dilatace dlažby??? Obvodovou dilataci u stěn samozřejmě mám. Děkuji za názory
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dan1978:

Zdravím ve spolek, chystám se v domě pokládat dla…
@dan1978 Ak nie je dilatovaný podklad, nemusí byť ani dlažba. Inak viem, že to už je trochu zbytočná poznámka, ale dilatácia anhydritu síce nie je nutná, ja by som ju doporučil. Nie z dôvodu teplotnej rozťažnosti, ale z dôvodu prenosu kročejového zvuku, ktorý je značný.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@dan1978 Ak nie je dilatovaný podklad, nemusí byť…
@roman_ to nemohu potvrdit, máme vylito beze spár, přízemí i patro cca po 120ti metrch, lepený vinyl, někde dlažba a slyšet není žádné kroky i když tu lítaly vnučky.
Odpovědět
O hlučnost při chůzi mi ani nejde, řeším jen tu roztažnost. Jen nemůžu nikde dohledat jak to opravdu je, případně jestli má někdo zkusenost s kombinací thermia a dlažby, kdy jiné typy anhydridu se prý dilatují (ty mají údajně pevnost 20 MPa, zatímco thermio má 30 MPa) zatímco thermio se nemusí dilatovat.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dan1978:

Zdravím ve spolek, chystám se v domě pokládat dla…
@dan1978 To je ale běžný omyl, že pokud není diatovaný podklad (anhydrit), tak není ani třeba dilatovat dlažbu. Každý materiál má jinou teplotní roztažnost, při stejné nebo alespon přibližně stejné teplotě, dlažba na povrchu rozměrově pracuje samozřejmě jinak, takže dlažbu na PT dilatovat vždy (kor, pokud máte velkoformát a malé spáry). Je to rozhodně spolehlivější řešení a náklady na dilataci nejsou velké (obvodové a přechodové s=páry proškrábnput a vyplnit průžným páskem/silikon)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@dan1978 To je ale běžný omyl, že pokud není dia…
@panlorenc no napadlo mě že bych třeba každých 5 metrů místo spárovačky dal silikonový tmel v barvě okolní spárovačky. Tak by to snad mohlo stačit. Velkoformát nemám a spáry mám 4mm
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dan1978:

@panlorenc no napadlo mě že bych třeba každých 5 …
@dan1978 Tak ve vašem případě bude stačit pokládka do flexi lepidla (pružné -určené a specifikované) a dilatace kolem stěny a pod dveřmi beze spárovky ale silikonem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?