Marmoleum vs dlažba vs litý beton

Ahoj všem, prosím o vaše názory a zkušenosti... novostavba, podlahové topení, dělá se příprava na finální povrch a nemůžu se rozhodnout jaký povrch do obýváku+kuchyně (jsou spojené). Marmoleum se mi nejvíc líbí kvůli tomu že je beze spár, přírodní, a takové "útulnější" a měkčí než beton nebo dlažba... ale nějak jsem si nedokázala zatím vybrat v dostupných dekorů, žádný se mi extra nelíbí. Dlažba - tam bych si dekor vybrala snadno, ale je to tvrdší a má spáry... Litý beton - neznám nikoho kdo by to měl, líbí se mi jak je to čisté a beze spár, ale zase mi to přijde tvrdé a neútulné. Ani u jedné varianty nevím co je nejlepší pro podlahovku,každý tvrdí něco jiného... Budu ráda za jakýkoliv příspěvek do diskuze, díky :)
Odpovědět
Profilova fotka
Nejlepší pro podlahovku je to v opačném pořadí jak píšeš. Nicméně qni to marmoleum nepředstavuje žádný problém. Např ja mám podlahovku s plovoučkou a pod ní vrtvu starlonu a topí to taky...
Odpovědět
My máme vinyl a dlažbu. A teda dlažba dekorem i pocitem je moc fajn, rádi po ní chodíme bosky, když jede topení a v létě zas příjemně chladí. Jinak obecně v domě jsme zvyklí chodit v bačkorech, ale na tyhle období je sundaváme. Vinyl je takový neutrální ve všem. Spáry nás nijak netrápí, takže to neberu jako mínus. Osobně šla bych příště do kombinace dlažby a dřeva. Dřív nás od dřeva odrazovali a vycouvali jsme z toho, ale za tu dobu jsme potkali už dost lidí co to má a jsou spokojení dlouhodobě.
Odpovědět
Pro podlahové topení nejlepší keramika (nejnižší odpor pro prostup tepla) ale všude se nehodí, s téměř stejné parametry vinyl typu thermofix. Vše ostatní větší odpor pro prostup tepla.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od travas:

Pro podlahové topení nejlepší keramika (nejnižší …
@travas To se pleteš. Nejlepší pro podlahovku je litý beton, ten má nejnižší odpor prostupu tepla. Nikoliv keramika.
Odpovědět
Ahoj, mame zkusenosti s obyvaci kuchyni v kombinaci teplovodni podlahovka + drevena podlaha. Nase drevena podlaha je dost nachylna a po cca 5 letech uzivani predchozimi majiteli tudiz dost v haji (poskrabana, zvlnena vlhkosti). Do noveho domu uz jsme to radeji nechteli. V novem dome mame kombinaci podlahovky (elektricka) + vinyl. Jsme spokojeni. Vinyl je pocitove prijemnejsi nez dlazba, kterou jsme meli kdysi v byte. Marmoleum nam bylo doporucovano ale je s tim spojena trochu vyzsi udrzba, tak jsme do nej nesli.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@travas To se pleteš. Nejlepší pro podlahovku je…
@pyramis Nepletu, dlažba.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od travas:

@pyramis Nepletu, dlažba.
@travas A proč se mezi betonové překlady dává polyš? Asi, aby to nesvítilo pod termokamerou jak vánoční stromek. Ale u keramickeho zdiva to tak nezáří ani bez polyše.
Odpovědět

@travas A proč se mezi betonové překlady dává po…
@pyramis Cihlovzduch a plná cihla je sakra rozdíl. Jinak dlažba i beton mají podobnou objemovou hmotnost a tak mají i podobnou teplotní vodivost.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@pyramis Cihlovzduch a plná cihla je sakra rozdíl…
@kofejn Podobnou vodivost mají, netvrdím, že ne. Ale jeden má proště větší a ten druhý menší. Beton je ten s tou větší, keramika je ta s tou nižší. To je celé.
Odpovědět

@kofejn Podobnou vodivost mají, netvrdím, že ne.…
@pyramis Co jsem si teď znovu dohledal tak anhydrit cca 2,1-2,2/m3, betony 2-2,5t/m3 a dlažba 2,2-2,4t/m3. Naše slinutá marazzi je u té horní hranice. Betonu zase musí být vyšší vrstva než anhydritu Jestli z toho dělat vědu, tak porovnávat konkétní betony a dlažby, pro běžného stavebníka to nemá význam.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@pyramis Co jsem si teď znovu dohledal tak anhyd…
@kofejn Toto ale není žádná věda. Prostě jakýkoliv normální beton (tzn. vyjma keramzit apod.) bude mít vždy vyšší tepelnou vodivost než jakákoliv keramická dlažba. A tečka.
Odpovědět

@kofejn Toto ale není žádná věda. Prostě jakýkol…
@pyramis Jste úplně mimo. Pro Vás je zřejmě keramika to samé jako cihlovzduch. To je ale nesmysl. Co se tak podívat do tech. parametrů zmíněných materiálu. Pokud by jste to udělal, tak by jste zjistil, že beton má vodivost kolem 1.1W/mK a keramická dlažba 1.3W/mK. Takže dlažba má mírně vyšší vodivost. Z hlediska podlahového topení je to prakticky jedno. Všechny ostatní materiály včetně Marmolea jsou z tohoto hlediska výrazně horší hlediska
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@pyramis Jste úplně mimo. Pro Vás je zřejmě keram…
@zubr487 Nejsem mimo. Keramika pro mě není jen cihlovzuch, ale např i plná cihla nebo keramická dlažba či obklad :-) Já zas všude nacházím vodivost keramiky od 0,1 do 1. A beton 1,2 až 1,6.
Odpovědět

@zubr487 Nejsem mimo. Keramika pro mě není jen c…
@pyramis Dlažba a cihla je sakra rozdiel. Liaty betón s dlažbou budú na tom asi rovnako a pod dlažbou je ešte lepidlo, kde v závislosti na kvalite pokládky môžu byť vzduchové bublinky, ktoré prestup zhoršujú. Betón/nivelačka žiadne póry nemajú. Anhydrit je ešte lepší, ale nedá sa použiť ako finálny povrch. Celá problematika podlahovej krytiny je o tom, že aby bol výkon podlahy rovnaký, musí byť rovnaká povrchová teplota (emisivitu povrchu zanedbávam, ale keď už, čím tmavšia podlaha, tým lepšie) a pri vyššom tepelnom odpore musí byť vyššia teplota topnej vody, čo u TČ znižuje COP a u kondenzačných kotlov účinnosť. To má potom dopad do nákladov. Rozdiel medzi holým betónom a vinylovou skladanou podlahou s 1mm podložkou z polystyrénu a samozrejme vzduchovými medzerami, u mňa v baráku urobilo rozdiel 1,5 °C na topnej vode a COP mi klesol o 1 (z 8,5 na 7,5). Vyčíslené v peniazoch je ročný náklad o 110 kWh ročne viac, co je cca 6-7 stoviek. To asi nikoho nezruinuje, vyberte si, čo sa Vám páči.
Odpovědět

@zubr487 Nejsem mimo. Keramika pro mě není jen c…
@pyramis tak to jste se přehlédl. Keramická dlažba má určitě vodivost nad 1W/mK a beton 1.6 tak maximálně železo beton. Jak jsem psal, z hlediska PT je to prakticky stejné.
Odpovědět
Profilova fotka

@pyramis tak to jste se přehlédl. Keramická dlažb…
@roman Tedy jen potvrzuješ, že keramická dlažba je na tom hůře jak beton už jen z toho důvodu, že se tam může (a bude) vyskatovat vzduchová mezera, která bude zhoršovat tepelnou vodivost. @zubr487 Ne nepřehlédl jsem se, za těmi hodnotami, co jsem uvedl si stojím.
Odpovědět
Článek se načítá

@roman Tedy jen potvrzuješ, že keramická dlažba j…
@pyramis tak pošlete odkaz na dlažbu, co má vodivost pod hodnotou 1W/mK
Odpovědět

@roman Tedy jen potvrzuješ, že keramická dlažba j…
@pyramis Plus mínus to bude rovnaké. Ale za mňa je v tom betón o niečo lepší, lebo je skladba podlahy homogénnejšia. Ale ani tak veľký rozdiel, ako je betón vs. skladaný vinyl s polystyrénovou podložkou a kopou vzduchových medzier, neurobí tak zásadný rozdiel vo fungovaní topení (u mňa náklady max +10 %, v absolútnych číslach do 1000,- ročne). Aj drevená podlaha bude fungovať a keď už má niekto na drevenú podlahu, tak mu asi nebude problém platiť o niečo viac za topení.
Odpovědět
Profilova fotka

@pyramis tak pošlete odkaz na dlažbu, co má vodiv…
@zubr487 Hele, nebudu tady sloužit jako něčí vyhledávač. Ale, že jsi to ty, tak alespoň takto. Diplomová práce Míši Jačkové: https://is.vstecb.cz/th/bn1kd/TEPELNE... : vodivost beton: 1,23 vodivost keramika: 1,01 Projektant Michal Žíla: https://michalzila.cz/podlahove-topeni/ : beton ……………… 1,3 keramická dlažba …. 1,01 Schlutter, výrobce obkladů: https://eu.schluter.com/cs-CZ/vhodne-... Betonová dlažba 2,1 Keramická dlažba 1,05 @roman Ano, zabředáváme do nemyslů. Betonová podlaha a keramická dlažba budou v reálném světě podlahové topení rovnocenné. Nemá cenu řešit, co je teoreticky lepší. Já tu chybu bohužel udělal a teď to musím obhajovat. Vždy je snažší někoho napadat a rozporovat jeho tvrzení než čelit kritice. Dám si na to již příště pozor :-).
Odpovědět

@zubr487 Hele, nebudu tady sloužit jako něčí vyh…
@pyramis Dík za odkazy. To se může hodit ostatním diskutujícím. Podstatné je, že beton nebo dlažba jsou srovnatelné. Prakticky všechny ostatní typy krytin mají tepelnou vodivost více jak 5x horší. Je potřeba si uvědomit, co to znamená. Teplo jde jednak nahoru, kde ho chceme, ale taky dolů třeba do zeminy. To samozřejmě vadí. Poměr tohoto dělení určuje poměr tepelných odporů. Takže pokud je pod PT třeba 30cm izolace, je prakticky jedno jaká krytina se použije. Pokud majitel šetří a dá třeba jen 5cm izolace (zde jistý Vladimír), má to zásadní vliv. Pak může jít do zeminy klidně 20 % a víc vyrobeného tepla. Pokud je navíc zdrojem tepla elektřina, je to pěkná díra do rozpočtu.
Odpovědět
Pokud na první místo dáváš praktickou trvanlivost a topnou účinnost, zvol velkoformátový porcelán nebo leštěný beton. A pokud chceš opravdu bez spár a nejčistší vzhled - litý betón s UFH, ale počítej s investicí do správného provedení a povrchové ochrany.
Odpovědět
Len si ešte uvedomte, že dlažba je vďaka svojej tepelnej vodivosti "studená", lepšie odoberá teplo nohám. V dnešnej dobe sa musia stavať skoro pasívne baráky, topná voda bude mať pomerne nízku teplotu, nepočítajte s tým, že bude dlažba príjemná na boso ani v zime, keď sa topí. Skôr to bude celoročne na bačkory.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?