Postup při darování pozemku, vyplácení příbuzných, přepis atd

Dobrý den, četla jsem si několik diskuzí a článků na netu a ve výsledku jsem víc a víc zmatená. Prosím o radu, tip, vysvětlení apod, jak a co je třeba řešit. Babička mi bude darovat část svého pozemku (úředně vedené jako zahrada, bez přípojek bez čehokoli). Předpokládám, že za prvé je třeba zajistit geodeta a vyměřit přesnou hranici darovaného pozemku. Po té je možné sepsat darovací smlouvu? Aby toho nebylo málo, cca 70m2 nám bude darovat ještě strýc. Je třeba mít 2x geodeta? Dvě darovací smlouvy samozřejmě. Spadá darování ze strýce na neteř do zdanění? Co je třeba řešit dále a jak postupovat? Jaké dokumenty jsou k darování a přepisu vlastnictví potřebné? Po/během darování budeme potřebovat odhad ceny pozemku (z důvodu vyrovnání se se sourozenci). Kdo takový odhad dělá? Jakmile by se dané vyřešilo, budeme muset vyřešit přepis na stavební parcelu atd atd. - o tom zatím nemám ani ponětí, ale moc prosím o info, jak postupovat alespoň nyní. Mnohokrát děkuji.
Odpovědět
@simonovaa Já bych začal od konce Vašeho dotazu. Podle dotazu to vypadá, že na tom pozemku chcete stavět. Takže úplně nejprve si zjistěte, jestli je ten pozemek územním plánem určen k zastavění (protože z toho, jak píšete něco o "přepisu na stavební parcelu" je zřejmé, že se v tom moc neorientujete - na stavební parcelu se nic "nepřepisuje"). Pokud ano, tak je velmi důležité, jestli na ten Váš pozemek budete mít přímý přístup z veřejně přístupné pozemní komunikace. Pokud ne, žádnou stavbu Vám tam stavební úřad nepovolí. Všechno ostatní se pak už dá technicky vyřešit. Takže až potom ze zabývejte smlouvami atd.
Odpovědět
Toho geodeta chcete proč? ten pozemek se bude nějak dělit? protože jinak není potřeba geodet. ani při darování, ani při prodeji. Takže sepsat darovací smlouvu na pozemek, můžete sepsat i sami podle vzoru na netu, ale musí tam být ověřené podpisy, takže s tím zajít na czech point a tam podepsat. Následně sepsat návrh na vklad na katastr nemovitostí. Odhad ceny udělá odhadce, najděte si nějakého na netu. A se sourozenci bych napsala dohodu, aby bylo v budoucnu potvrzené, že jste se s nimi vyrovnali.
Odpovědět
A k darovací dani: Bez ohledu na výši daru, jsou vždy od daně z příjmů osvobozeny dary a příjmy: od příbuzného v linii přímé a linii vedlejší, tedy dary od rodičů, prarodičů, dětí, vnoučat, manžela, sourozence, strýce, tety, synovce nebo neteře, manžela dítěte, dítěte manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů, https://www.kurzy.cz/dane-danova-priz...
Odpovědět
Profilova fotka
@simonovaa Pokud se budou pozemky dělit a případně i scelovat, tak geodeta budete potřebovat. Nejprve bych si ale prošel územní plán, jestli se tam opravdu dá stavět a případně za jakých podmínek.
Odpovědět
@simonovaa Protože máte být obdarována částí pozemku, bude třeba ten pozemek rozdělit, takže geodetické zaměření samozřejmě potřebovat budete. Ale tak jak píší kolegové, nejprve si jistěte, jestli se podle územního plánu jedná o pozemky určené k zastavění. Protože jinak máte smůlu.
Odpovědět
Já před 15 lety dostal darem zahradu od mojí babi a její sestřenice. Pozemek má dvě parcelní čísla. Takže musely být myslím dvě darovací smlouvy. Geodeta si nevybavuji, ale byl tam odhadce. Pak si pamatuji, že jsem platil za notáře, odhadce, kolky a darovací daň. Ale jak píšu, je to už 15 let a moc si toho nepamatuji. Teď k tomu stavebnímu pozemku. Na katastru mám to vedené jako zahrada, ale když jsem si letos došel na úřad územního plánování, bylo mi řečeno, že pozemek je veden jako stavební. I mi bylo řečeno, co konkrétně tam mohu postavit.
Odpovědět
@milanq Máte pravdu, že se v tom neorientuji, proto jsem napsala dotaz a s žádostí o vysvětlení a radu, jak postupovat a co vše řešit.. Jedná se o část zahrady s přístupem k cestě mezi zastavěnými pozemky. Není to vedené jako stavební parcela, takže slovo "přepis" použiji, nevím jak jinak to nazvat. Pokud stačí přijít na stavební úřad s papírem - tady mám zahradu, chci na ní stavět, tak ok. Je to velice zjednodušeně napsané, ale člověk, co se s daným setkává poprvé v životě, asi nebude mluvit jak odborník. A už vůbec nechci reagovat jako někdo, kdo pobral celou moudrost světa, kdyby ano, pak jednám zcela jinak. Každopádně děkuji vám za Vaši zprávu, určitě jsem o něco chytřejší a pročetla jsem si územní plány, o čemž jsem předtím neměla ani ponětí 🙂
Odpovědět
@betelgeuzz Geodeta potřebuji zcela jistě, to je jediný bod, o kterém víme. Pro upřesnění - babička vlastnila statek 5000m2, většinu už rozdala mezi své děti, kteří v zahradě postavili, na mě by nyní připadlo cca 630 m2 + cca 70m2 by mi prodal/věnoval strýc ze své časti pozemku. Babičce pak zůstane ještě pětina celkové původní plochy s barákem, chlívy, stodolou apod (nepodstatné). Proto geodet - zaměřit hranice, vypočítat přesnou rozlohu parcely a pak řešit přepis vlastníka a darovací smlouvu. To je jediný krok, který známe a na který jsme připraveni. Každopádně co nás čeká dále, nemáme ponětí. Samozřejmě budeme paralelně řešit projekt, s nímž bysme si pak žádali o stavební povolení a pak začít stavbu, ale kroky mezi tím jsou nám neznámé. Obec nemá kanalizaci, problém číslo jedna. Vzhledem k tomu, že již v zahradě dva domy stojí, oba s navedenou vodou i elektřinou, tak v tomto problém snad nebude. Uvidíme.
Odpovědět
@simonovaa Tak pokud se pozemek bude rozdělovat, tak to je geodet potřeba. To se asi nejdřív zapíše na katastr, s tím nemám zkušenost. Následně se pokračuje, jak jsem psala. Sepíšete darovací smlouvu, buď u notáře, nebo podle vzoru na netu. Když jde o jednu parcelu, není potřeba složitá smlouva. Podpisy musí být ověřené, to stačí podepsat na czech pointu, jeden podpis za 30 Kč. Jedna kopie se dává na katastr, takže my jsme ji měli 3x, na každou 2 podpisy, celkově vyšlo na 180 kč. Na stránkách katastru jsem vyplnila návrh na vklad, vytiskla, na návrhu nemusí být podpisy ověřené, stačí jen doma podepsat. Na katastr jsem přinesla ten návrh, darovací smlouvu a zaplatila 2000kč.
Odpovědět
@betelgeuzz super díky moc 🙂
Odpovědět
@simonovaa pokud pozemek není stavební nebo v územním plánu není určen k zastavění, tak to tak jednoduché nebude, aby jste hned řešili projekt. Budete se muset, na obci, informovat na změnu územního plánu a buď o ní požádat (ale není to zadarmo) nebo čekat, až se bude v obci měnit územní plán. A to nebývá otázka několika měsíců, ale několika let.
Odpovědět
Za mě je klíčové zda je pozemek v územním plánu jako stavební, pokud by nebyl urceny k zastavbe, tak to může být běh na několik let. Záleží jen na konkrétní obci a zastupitelstvu jak se ke změně územního plánu postaví. Da se změna zahrnout ke změně územního plánu obce, nemusí vás to pak nic stát, ale je třeba počítat s tím že to trvá, nebo může zastupitelstvu schválit i vaši žádost individuálně ale pak si to i zaplatíte, nebo to může zamítnout v obou případech. Darovací smlouva a katastr je celkem rychle řešení v porovnání s pripadnou změnou územního plánu.
Odpovědět
Článek se načítá
Jak uvedeno výše v příspěvcích nejprve si zjistěte, jestli je ten pozemek územním plánem určen k zastavění. Pak podáte žádost na stavební úřad o souhlas s dělením pozemku (pokud již nemá babička rozparcelováno a zapsáno tak na katastru). K žádosti se připojuje buď již hotový geometrický plán (zaměřený geodetem) nebo pouze Vás situační nákres v katastrální mapě. St. úřad vydá buď uzemní rozhodnutí nebo souhlas. Geometrický plán, souhlas a darovací smlouva jsou přílohy pro návrh na vklad, který podáte na katastr nemovitostí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?