Příjezdová cesta a obraciště

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat zda z vás někdo řešil s hasiči obraciště. Na stavebním úřadě nám paní řekla, že musíme mít cestu zpevněnou a obraciště. Zde jsem četla v komentářích, že jsou případy kdy obraciště mít nemuseli i když měli dum od komunikace nad 80m. Řešil jste to někdo prosim, případně jak jste se domluvili s hasiči? Dům by byl 80m od komunikace a zpevněná celá délka a ještě obraciště by bylo finančně velmi náročné. Šířka cesty není problém, pozemek je prarodičů a je velký. Cesta i s pozemkem by byla v našem vlastnictví jako soukromá. Popelnice by byly u komunikace obce. Moc děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Hasiči musí dojet autem 50m od domu, pak pokud je auto déle než myslím cca 100m od hlavní komunikace, je potřeba obraciště. Pokud není, mělo by být schopné auto vycouvat. Spíš bych se zaměřil na najížděcí úhel a šířku soukromé cesty. Myslím že nájezd z pravé strany neprojde, já musel řešit odkoupením vedlejšího pozemku a vytvořením trojúhelníku pro nájezd. viz. příloha.
Odpovědět
@svepomocnik_honza dobrý den, moc děkuji za zprávu. Najezd by neměl být pro nás problém. Cesta může být široká jak budeme potřebovat a bránu chceme od silnice mít "vykouslou" do pozemku tak, aby se tam vešlo min. auto (aby nestalo na silnici než se otevře brána) pokud by jsme tedy naši hranici pozemku dali blíže k chatě a výjezd posunuli tímto směrem také, tak by tam měl být dost velký prostor a i na druhé straně je náš plot, který se může zbourat až k bráně. Z druhé strany je hřbitov a před ním ke komunikaci je plac na parkování a otáčení, takže ve výhledu nic nebrání kromě našeho plotu.
Odpovědět
Takto to nyní vypadá. Dřevěný plot by se zboural a brána se zasadila více do pozemku
Odpovědět
@karolina2001 každý úředník to řeší po svém takže jedině to zjistit u těch hasičů.
Odpovědět
@karolina2001 Hasiči opravdu necouvaji víc než 50m, pak je nutné obratiste. Na druhou stranu jim stačí zastavit 50m od baráku (mají 50m hadici). Takže doporučuji projednat vaší konkrétní situaci a příslušným útvarem, který bude vaší konkrétní situaci posuzovat, a dost možná se obratiste vyhnete..
Odpovědět
@japona jako z praxe jako šoféra hasičské cisterny couvame i mnohem víc jak 50 m někdy i stovky metrů. Osobně nechápu proč se tohle řeší ve spojení s hasiči. Stejně když se něco stane tak přijede několik vozidel a ikdyz se první otočí tak kolem ostatních neprojede tak zbytek stejně couvá. Navíc lidé si pak stejně na té ploše něco postaví nebo parkují že jsou tyto plochy k ničemu. Plus někdy jsou ty cesty tak úzké že když se tam vjede tak je problém vystoupit a něco kolem auta dělat 3 metry je opravdu málo chce to aspoň 5 metrů. Ale pro koho by se tyto cesty obracíš tě atd měli řešit je určitě ZZS tam jsou většinou sami a když musí stát daleko atd je problém.
Odpovědět
Riešili sme podobné nakoniec im stačilo urobiť T- cko na konci cesty. Inak ak sú tam vyjazdené koľaje akože na príjazdovej ceste (tým pádom je to používaná cesta) tak to neriešte projekt novej cesty ale projekt spevnenie používanej cesty a na to sa už nevstahuju požiadavky ako na novú komunikáciu... Uľahčite si tým veľa papierovania....
Odpovědět
Profilova fotka
Máme dům cca 70m od silnice, tím že cesta je v našem majetku, bylo nám řečeno, že obraciště není potřeba 🙂
Odpovědět
Dobrý den, moc všem děkuju za odpovědi. Paní na stavebním úřadě nám řekla, že obratište je povinné a musíme ho vybudovat. Hasičům jsem již napsala a raději napíšu i ZZS. Jde nám o to abychom pozemek nerozdělili a poté nomohli stavět bez obratište což je dost finančně náročné pokud by chtěli aby cesta byla ještě zpevněná a zvládla test zátěže od hasičů. Pani nám poradila případně přístavbu k chatě, ale tam by to bylo zase právně do budoucna složité.
Odpovědět
@pajaj1 Dobrý den, mohu poprosit kdo Vám toto sdělil? Zdá stavební úřad nebo někdo jiný?
Odpovědět
Profilova fotka
No máme něco dost podobného. Plus minus jsme se vešli protože dole je nádvoříčko u starého domu a tam to tedy brali jako zpevněnou plochu. Všechno tohle nám řešil projektant. Přeci jen ví co a jak. Takže tohle vyjednal on. Proto máme dům hned na hranici pozemku abychom se do toho právě vešli. Ale u vás je to trošku jiná situace. My právě máme hlavní cesta-“nadvoří” - cesta- a pak až pozemky kde máme postaveno. Zkusila bych navštívit projektanta a zjistit od něj více. Občas je to s úřady složité. Zaplacení projektanta na obíhání úřadů, byla jedna z nejlepších investic. Ušetřila nám hromadu nervů. 🤣
Odpovědět
Profilova fotka
@karolina2001 dobrý den, na stavebním úřadě ☺️
Odpovědět
Článek se načítá
Nevím jak je to teď. Ale u nás se ještě řešilo jak daleko je hydrant. Byl v dosahu. Stavební povoleni rok 2018.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?