Rozdělení pozemku, příjezdová cesta, poraďte prosím

Zdravím zdejší diskutéry, mám tu poměrně zajímavý a složitě vypadající problém. Pro jeho jednodušší představu jsem si dovolil přiložit 2 obrázky zachycující polohu, jednotlivé pozemky a komunikace. Na obrázku můžete vidět 5 parcel, které mají výměru cca 3600 metrů každý a jsou každý jiného majitele. Příjezdová komunikace je pouze z jedné strany a to z našeho pohledu z prava, kde je přes celých 5 pozemků táhnoucí se silnice. Moje dotazy tedy zní: 1) Náš známý vlastní parcelu cca 3600m2 na obrázku č.1 (nejníže) a v katastru je vedená jako 2 pozemky ( 1900m2 + 1700m2), tedy se dvěma různými čísly. Je možné, aby z něj udělal 3 stavební pozemky? 2) Pokud bude mít parcela číslo 1 celkem tři stavební pozemky, bude obec stavět příjezdovou cestu ke každému z nich? Je to potřeba? Silnice je vystavěná pouze v pravo, tedy pouze jedné ze tří částí parcely, jak to ale bude s dalšími dvěma? 3) Jsou zde další omezení, regulace, zákony či jiné zábrany, které by nám neumožnily na tomto pozemku postavit 3 různé domy ať už to dopadne s příjezdovou cestou jakkoli? Na satelitním obrázku je vidět vyjetá cesta na okolním pozemku, dá se toho nějak využít? Jsem si vědom toho, že mnou položené dotazy zní asi dost tupě a nesmyslně, ale jsme v počátcích celé myšlenky na pořízení pozemku, proto veškeré rady i kritiku přivítám :-) Děkuji všem za přinos k diskuzi! Ondra
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, zalezi jak jsou pozemky vedeny zda jako zemedelske nebo stavebni. Pokud zemedelske, tak se nejdrive musi zavest jako stavebni, aby se mohlo stavet. (podle fotky se jedna o ornou pudu). My jsme byli spoluvlastnici "pole" asi s dalsima 5 lidma - nas podil jsme prodali - museli jsme ho nabidnout spoluvlastikum, pokud oni odmitli, mohli jsme nabidnout dak. Hodne nam pomohl pan z webu farmy.cz - urban(zavinac)farmy.cz Nebo se zeptejte na stavebnim uradu kam spadate.
Odpovědět
Profilova fotka
Njedřív bych zašel na stavební úřad a zjistil, co a jak. Jestli tam lze vůbec stavět dle územního plánu. Vynětí orné půdy ze ZPF taky něco stojí, na orné se nedá stavět. Podíval bych se, kde vedou nadzemní i podzemní vedení (kvůli ochranným pásmům) - to by mohli vědět na stavebním úřadě, nebo některé obecní úřady mají odělení GIS, kde mimo jiné vedou i mapy s těmito sítěmi. V nejhorším případě je nutné oběhat správce jednotlivých sítí. Rozdělení těch dvou parcel na tři se dělá geometrickým plánem (objedná se u geodetické firmy) a taky to stojí peníze Kolem koupaliště je zřejmě nějaká cesta, ale ta vám k ničemu nebude. Budete si muset vybudovat vlastní cestu rovnoběžnou s delší stranou parcel a měla by vést po vašich parcelách a být ve vlastnictví všech tří majitelů parcel, aby se předešlo případným problémům v budoucnu. V této komunikaci budou taženy i inž.sítě - všechno zřejmě ve vlastní režii, nemyslím, že by na tři baráky na soukromé parcele obec přispěla budováním cesty.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?