Věcné břemeno na kanalizaci a příjezdovou cestu

Zdravím, přemýšlíme nad koupí pozemku za dobrou cenu, který se nám dost líbí (3200 Kč/m2, 16km od našeho města). Nemáme ale s takovou koupí/stavbou zatím vůbec žádné zkušenosti. Po schůzce z RA nám vyvstává pár otázek. 1) Příjezdovka na pozemek patří majiteli vedlejšího pozemku, je na ní věcné břemeno, majitel pozemek chtěl dřív koupit a nevyšlo to, podle RA není úplně příjemnej (chtěl pozemek kdysi pro sebe za nesmyslnou cenu), ale předpokládám, že s věcným břemenem to není problém? 2) V obci není vodovod, na pozemku je studna (nevíme, v jakém stavu), ale co jsem koukala, je to častá situace poměrně všude, je něco, na co si dát se studnou pozor? Je možný, že bysme studnu museli nějak upravovat, může se pak stát, že třeba budeme brát vodu/snížíme tlak sousedům? 3) Je možnost připojit se na obecní kanalizaci, ale ta vede ze strany pozemku, kde by se musela připojit přes pozemek souseda (jiného), RA s ním prý mluvil a je s tím v pohodě, prý s tím tak nějak počítají. Nicméně podle kamaráda projektanta, který nám koukal na dokumentaci apod., by bylo třeba zřídit na jeho pozemku na přípojku věcné břemeno, což se nám moc nezdá, proč by to někdo dobrovolně dělal? Jde teda jen o kousek pozemku/pruh pár metrů, kde má slepice a zahrádku. Kamarád také říkal, že je možný napojit se na kanalizaci z druhý strany, což nám RA vůbec neřekl, pravděpodobně proto, že by se to muselo vést přes zmiňovanou příjezdovku druhého souseda (remcala) a tam předpokládal, že by se mu to nelíbilo. Je lepší teda případně řešit ČOVkou? Nevíme teď kam se s tím pohnout, v této lokalitě by jinak pozemek se sítěmi a napojením na vše byl za ca 6-7k/m2, tohle je super cena, jen si říkáme, aby to za to pak stálo, neradi bychom tam přišli a hned řešili problémy z obou stran a všechny štvali. Díky za každou radu!
Odpovědět
Tohle je jednoduché. Levný pozemek = nejistota, problémy. Mohou být řešitelné ale budete muset lítat stresovat se. Drahý pozemek s cestou a sítěma = řešíte jenom stavbu. Co se týče kanalizace dá se řešit čističkou odpoadních vod. Já jí mám a funguje to bez problémů pokud je kde zasakovat vodu. Přívod vody je horší, ale dá se řešit studnou, ale bez. hydrogeologického průzkumu a nějaké zkoušky podzemní vody bych do toho nešel. Takže rozhodně vám neřeknu: Kupujte všechno se v klidu vyřeší. Záleží jak nepříjemný je soused. S tou cestou to může být zcela bez problému, nebo taky ne. Ta cena pozemku prostě zahrnuje tu nejistotu. My jsme třeba kupovali levnější pozemek protože je tam 3m pruh kde vedou dráty. To byla nevýhoda toho pozemku prostě, proto byl o něco levnější.
Odpovědět
Pokud je možné tahat kanalizaci přes ochotného souseda, tak lépe takto než čističku. Věcné břemeno už je jen formalita (po tom co mu tam budete kopat), sice mu něco málo zaplatíte + za smlouvu (právník), geodeta a katastr ale pak už je to bez starostí. Spočíteje si taky celou délku trasy, jestli se to vyplatí, výstavba kanálu stojí tak 2000kč/m.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od thessacz:

Zdravím, přemýšlíme nad koupí pozemku za dobrou …
@thessacz pamatujte a nezapominejte: levna koupe,draha koupe! A tady vyvstava otazek a zavaznych problemu spoustu jeste pred samotnou stavbou.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od thessacz:

Zdravím, přemýšlíme nad koupí pozemku za dobrou …
@thessacz na tu cisticku se zeptejte na obci, nekde kdyz je k dispozici obecni kanalizace se na ni pripojit musite, zkratka vam nic jineho nepovoli s temi vecnymi bremeny to tady uz zaznelo, muze to byt vse v pohode, ale take nemusi, to nikdo predem neodhadne, VB je porad jen nejaky uredni zapis na katastru, ktery nezabrani pripadnym problemum, napr. u nas v obci mame jednoho blba ktery do prijezdove cesty na kterou je nekolik vecnych bremen 1-2x rocne postavi plot - pravo je sice na strane tech co maji vecne bremeno, on to zaplotit nesmi, ale tu skutecnost ze se obcas lidi nedostanou domu to nezmeni se studnou muze byt mraky problemu, muze mit spatnou vodu, malo vody, .... takze pripojeni na obecni vodovod je vzdy vyhoda polovicni cena nez je v miste obvykle zrejme presne koresponduje s tim co je tam za potencionalni problemy, rozhodnuti je jen na Vas
Odpovědět
Nechte si na katastru vyjet kopii věcného břemene. Věcné břemeno může být klidně pro někoho jiného. Aby vám banka dala hypotéku na stavbu, tak břemeno by mělo být právo pro konkrétní stavební parcelu a ne na nějakou osobu. Dost často je to jen břemeno chůze a cesty pro nějakého Lojzu z JZD. Prostě musí tam být ve smlouvě uvedené číslo vaší parcely. Dá se to ještě ověřit tak, že toto právo byste měli vidět i na LV pozemku, který chcete koupit. Jak už psal někdo výše. Na jímku a čističku odpadních vod pravděpodobně nedostanete souhlas pokud je technicky možné (nezaměňovat s finančně možné) připojit na kanalizaci, tak vám podle metodických pokynů nepovolí. To byl bohužel případ i u mne. Dále je třeba zjistit jestli pozemek není součástí nějaké ucelené lokality pro další rozvoj, protože pak ani s kanalizační přípojkou nepochodíte a budete muset např. prodloužit hlavní řád, který bude sloužit i pro ostatní parcely. To samé případně s vodovodem, komunikací, osvětlením, chodníky atd. A to už se nedá stavět svépomocí a jsou to statisícové částky. Vykašlete se na pohádky od RA a projektanta a sežeňte si někoho kdo se specializuje inženýring v investiční výstavbě, abyste si dali všechny podmínky co musíte splnit. Spousta projektantů umí zařídit papírování pro stavební povolení v rozsahu co si člověk udělá klidně sám. Jakmile jde o něco nestandardního tak jim chybí poměrně dost znalosti správního práva. EDIT: Ještě doplním, že pokud by náhodou došlo k situaci že po vás stavební úřad bude chtít zpevnit komunikaci šterkem (nedejbože asfaltem). Tak je vám věcné břemeno celkem k ničemu a se stavbou musí souhlasit soused, protože to je jeho pozemek.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?