Zastavitelné pozemky (orná půda) - spoluvlastnictví

Dobrý den, jsem polovičním vlastníkem pozemků a zajímalo by mě, jaký je nejvhodnější postup při dohodě o vypořádání a zrušení spoluvlastnictví mezi dvěma stranami a na jaké případné zádrhely se připravit? Druhý spoluvlastník s rozdělením souhlasí. Teď jde ale o to, zda nám to bude umožněno. Prý si stavební úřad může klást různé podmínky? Máte s tím někdo zkušenost, prosím? Jsou to pozemky vedené jako orná půda (s vyjmutím z půdního fondu by ale v budoucnu problém být neměl, protože je to ta nejnižší třída), ale poblíž zástavby v obci a územní plán je označuje za zastavitelné území. Podmínkou jsou min velikost pozemku 1500m² a parkování na vlastním pozemku. Někdo mi ale říkal, že rozdělení na dva díly mezi spoluvlastniky nemusí chtít odsouhlasit stavební úřad. Celková rozloha je cca 14tis m². V budoucnu má vést po kratší straně jednoho z pozemku obecní komunikace, vodovod a kanalizace. Zatím jsou ale pozemky bez zasíťování. Další problém může být asi příjezdová cesta? Ideálně jsem přemýšlela, že když už by se měnilo spoluvlastnictví a rozdělení pozemku, že bychom to rovnou nechali rozdělit na menší parcely....hlavně proto,že se prý bude muset financovat geometrický plán, tak by bylo lépe vyřešit to najednou. Nevím do jaké míry je nutné řešit cestu okamžitě nebo by to případně mohlo být ponecháno pro budoucí majitele? Podél části pozemků vede zpevněná polní cesta po které jezdí i zemědělská technika. Zřejmě by to ale nebyl dostatečný přístup pro celý pozemek, kdyby byl rozdělen na víc částí. Pokud máte někdo s něčím podobným zkušenost, budu ráda pokud se podělíte. V prvé řadě bychom rádi vyřešili rozdělení toho spoluvlastnictví, protože se ozývají různí zájemci a nerada bych, aby druhý spoluvlastník např. neprodal svou polovinu. Ještě trochu mimo téma by mne zajimalo, zda v dnešní době někdo ještě kupuje nezasíťované pozemky nebo je to zajímavé max pro nějakého developera? Místo je to poměrně atraktivní, klidnější lokalita v přírodě, ale nedaleko k dálnici a větším městům a přehradě. Kdybychom pozemky měli umožněno rozdělit, pak by jedna parcela byla cca 1700m².
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ajka165:

Dobrý den, jsem polovičním vlastníkem pozemků a…
@ajka165 Při dělení pozemku je největším problémem přístup. Stavební zákon stanoví, že všechny stavební pozemky musí být dopravně napojeny na kapacitně vyhovující veřejně přístupnou pozemní komunikaci. K žádosti o dělení pozemku se přikládá celková situace v měřítku katastrální mapy, včetně parcelních čísel, se zakreslením požadovaného dělení , s vyznačením přímého přístupu z veřejné komunikace ke všem pozemkům, nebo přes pozemek nebo stavbu stejného vlastníka, anebo na základě jiného věcného práva k cizímu pozemku nebo stavbě.
Odpovědět
Ano, také si myslím, že největší problém může nastat právě díky přístupu, i když znám pozemky, kde domy stojí a také k nim nevede nic než vyjeté koleje či polní cesta. Osobně tam zatím stavět neplánuji a prodej části pozemků by přicházel v úvahu spíš někdy v budoucnu. Asi bychom zkusili k pozemkům dovést alespoň elektřinu. Nicméně by mě jeste zajímalo, zda stačí na prijezdovou cestu např vytvořit projekt, kdy by mohla cesta být vedená při horní hranici obou pozemků... s tím že by se cesta dodělala a případně zkolaudovala později. Nebo je nezbytné, aby stála ještě dřív než se něco bude dělit 🤔 Samozřejmě si nechám osobně vysvětlit požadavky na stavebním úřadě, ale vím že jsem i zde na diskuzi kdysi zahlédla, že někdo měl už prakticky postavený domeček a cestu dodelavali a kolaudovali až poté. Na nakresu níže je žlutě označena existující polní cesta. Červeně jsem naznačila, kde by na horní hranici našich pozemků mohla vést zpevněná cesta k jednotlivým parcelám.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ajka165:

Ano, také si myslím, že největší problém může nas…
@ajka165 Pokud bude stavební úřad postupovat podle zákona, tak pro rozdělení pozemku musí požadovat již fyzicky existující pozemní komunikaci.
Odpovědět
Pokud budete pozemek dělit, rovnou jej rozparcelujte tak jak budete chtít mít stavební pozemky. Je to při jedné smlouvě a při jednom zápisu na katastru. Jestliže budete chtít do budoucna stavět, stavební úřad Vám stavbu nepovolí pokud Vám k pozemkům nepovede komunikace, kterou musí schválit, stavět Vám povolí až pokud bude komunikace fyzicky Vámi zhotovena. Pozor, stavební úřad většinou požaduje, že komunikace musí být ve stejné kvalitě jako je komunikace na kterou navazuje. Je to podle třídy navazující komunikace, např. odvodňovací příkopy, asfalt, nebo osvětlení. Z cestou vysypanou štěrkem nepochodíte. Schvalují to hasiči, policie, atd. Hodně štěstí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od guteman:

Pokud budete pozemek dělit, rovnou jej rozparcelu…
@guteman Děkuji za odpověď. To si právě také říkám, že je lepší rovnou rozparcelovat, ale uvidíme jak to bude vše finančně náročné a zda by se na případné výstavbě cesty chtěl podílet i majitel pozemku nad těmi našimi. Případně jsem četla, že někde je možno požádat o spolufinancování či jinou formu spolupráce i samotnou obec. Tak uvidíme. Co se týče kvality komunikace, na kterou to má navazovat, tak to je právě ona zmiňovaná polní cesta. Alespoň v tuto chvíli tomu tak je. Ačkoliv v katastru je uveden ten úzký pruh po pravé straně jako "ostatní komunikace" a je majetkem obce (tam by i dle územního plánu měl být v budoucnu budován vodovod a kanalizace). Díky i za popřání štěstí :D Asi to bude velmi potřeba.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od guteman:

Pokud budete pozemek dělit, rovnou jej rozparcelu…
@guteman Jen upřesním: Stavební úřad to nepožaduje ani nemá právo to požadovat. Je to vždy věcí správce komunikace (ŘSD, organizace zřízené krajem, města, obce, atd.). Stavební úřad to pak jen povolí nebo nepovolí.
Odpovědět
Tak jen takový malý update. Na stavebním úřadě s námi řešila paní, ale zdá se mi, že jsme se stejně ničeho moc nedobrali. :D Bylo mi řečeno, že takové rozdělení, co mám v nákresu vypadá ok a že v zásadě ani není problém pozemky rozparcelovat rovnou, ale že geometrický plán je až v podstatě poslední v řadě a že teď bychom měli ve spolupráci s obcí především řešit územní studii či regulační plán. Tak nevím.... Jde tedy o umístění komunikací a sítí ačkoliv jedna obecní cesta je v katastru zanesena (ačkoliv fakticky neexistuje, což je taky zajímavé). Prý na rozvoji takto velké lokality doporučují spolupráci majitelů pozemků a protože obec má v lokalitě menší pozemky také, máme se na ně obrátit ohledně spolupráce a územní studie. Popřípadě se poptat, zda mají pasport komunikací a zahrnuje i naše pozemky. Pak nás polala paní na územní plánování a tam zas paní koukala do územního plánu a řekla, že si můžeme dělat prakticky co chceme, že územní plán územní studii nevyžaduje. :D Ale už bylo před zavíračkou a asi paní nepochopila, kde je náš problém a proč projekt potřebujeme. Takže naše další cesta asi povede na obecní úřad a ty nás taky možná pošlou do háje. Tak uvidíme.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?