Projekt patrového domu na úzký pozemek

Dobrý den, chtěli bychom poprosit zkušené stavebníky o názor. Rádi bychom postavili dům na pozemku o šířce necelých 15 metrů, po neúspěšném plánování s architektem jsme se rozhodli pro vlastní návrh úzkého patrového domu se sedlovou střechou o rozměrech 6,73 x 16,13 m (z vápenopískových cihel). Děkujeme za každou připomínku, pokud půdorysy nepoletí rovnou do koše, zkusíme najít šikovného projektanta.
Odpovědět
Spodní patro mi přijde super řešené, až na technickou, která se mi zdá hodně úzká. Osobně bych dala technickou spíše mezi koupelnu a pracovnu (zejména jestli v ní má být pracka apod.), můžete pak využít vhozu na prádlo vedle z koupelny, případně i z horní koupelny. Pracovnu bych rozšířila až ke vchodu. V horním patře vidím jako velký problém ty úzké dětské pokoje, 2,8 m je fakt málo. Není možné dát do štítu na celou šířku domu jen jeden dětský pokoj a druhý dětský pokoj orientovat do boku (do části, kde je nyní WC a koupelna)? Posunula bych pak ložnici více na pravou stranu domu a vypustila stávající šatnu (jedna řada skříní beztak nedává smysl, prakticky tam není přidaná hodnota oproti šatní skříni a jen to zabírá více prostoru). K ložnici bych dala šatnu situovanou v místech relax koutku nebo v místě té druhé stávající šatny v rohu domu. Snad je to srozumitelné, kdyby ne, nakreslim.
Odpovědět
Také jsem přemýšlela nad šířkou technické místnosti, bohužel jsme limitováni i financemi, nechtěli jsme dům více prodlužovat. Byli jsme rádi aspoň za to málo, nebyla by to pravá technická místnost se vším všudy, v této chvíli ani nevím, které zařízení by tam bylo. TČ uvažujeme do spíže pod schody za dveře včetně ohřevu TUV, rekuperační jednotku do skříně v chodbě v patře. Ovšem tomuto opravdu nerozumím a bude záležet na projektantovi (hluk, teplo atd.). Pračka se sušičkou je v plánu za dveře ve spodní koupelně. Současná technická místnost je tedy spíše záložní, napadaly nás špinavé boty ze zahrady, kočár apod. + technická zařízení, která jinam nepůjdou dát. Jestli je to ale cesta správným směrem, zatím nevím. Pracovna navazuje z důvodu vchodu z už čisté chodby, není ji možné přesunout do rohu domu bez úpravy předsíně, chceme tam co největší skříň. Ano, šířka dětských pokojů je tak tak, obdobně šířka obývacího pokoje s jídelnou. Bohužel s dětskými pokoji nic neuděláme, pokud nerozšíříme celý dům, okna musí být situována na západ, na jih jsme velice blízko hranice souseda s výhledem na jeho garáž. Jsem si vědomá i nedostatku úzké šatny, tady se jedná spíše o využití prostoru, že člověk nemusí řešit, co kam večer hodí. Koupelna je situována v tomto místě cíleně, aby byly odpady u jedné příčky. Uzavřená šatna byla původně bez okna, nakonec jsem jej tam doplnila, kdybychom pokoj chtěli v budoucnu využít jinak. Děkuji však velice za komentář a budu ráda za další, je vidět, že je třeba ještě hodně domyslet.
Odpovědět
@leh Máme dêtské pokoje 2,8x5 m a je to úplně v pohodě pro jedno dítě. Vůbec bych se té šířky nebála.
Odpovědět
Zdravím Jen malá poznámka. Pokud je domek užší, nemusí být jen sedlová střecha, může být i pultová.
Odpovědět
@petrmm P.S. Ta šířka 6m se mi jeví docela v pohodě, z praktického hlediska, mám u domku starý opravený přístavek se šířkou pouhé 3m, a je tam koupelka s WC, předsíňka , jeden pokojík a malá komora, (cca 7x3m vnější rozměr stavby) + podkroví, poslouží to i tak je to v pohodě, nebál bych se tedy toho, případně chcete-li ušetřit ještě místo nevím jestli to někdo už nepsal, pak se dá ušetřit např. na vnitřních nenosných příčkách mezi pokoji apod.,
Odpovědět
Děkuji všem za příspěvky, zvážíme rozšíření domu, ale jsem ráda, že se jeví 2,8 metru i dostatečně. Příčky jsou v této chvíli navrženy o rozměru 11,5 cm, právě z důvodu plánu použití vápenopískových cihel. Ještě bych se ráda zeptala, je skutečně šířka TM 1,3 m málo? Kdybychom ji museli využít opravdu jako technickou místnost, protože by nebylo možné umístit TČ a rekuperaci jinam.
Odpovědět
Jevi se mi to jako nelogicke. Budete mit hodne daleko technickou mistnost od koupelny a kuchyne, cely navrh je takovy rozpacity. Jednim slovem chaos. Urcite to jde jinak a lepe.
Odpovědět
Mrknete pro inspiraci na net, myslim, ze u Natura house, nebo jak se jmenuji, jsem videla takove uzke domy, a mely technickou a koupelnu na stredu domu. K tomu z obyvaci strany kuchyn, z druhe schody, pod nimi ulozny prostor. Bylo to hodne dobre.
Odpovědět
@leh jako první návrh ok, ale chce to dotáhnout, ideálně s architektem či projektantem. Na první pohled: - pračka patří do TM a ne do koupelny - to samé ohřev vody apod. Pokud zrušite pračku v koupelně, můžete udělat po celé stene pracovny skříň za dveřmi. Tím se zbavíte skříní na stěně TM a můžete ji zvětšit. Pokud otočíte sedačku o 90' tak ještě víc..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?