Soukromí na zahradě před sousedem - jak na to

Dobrý den, rozmýšlíme jak navrhnout náš dům vzhledem k sousedním parcelám. Chceme stavět bungalow a ze dvou stran našeho pozemku máme sousedy. Stavba souseda vlevo má dvě nadzemní podlaží, stavba souseda vpravo je bungalow. Mezi námi a sousedem v pravo máme v plánu udělat živý plot, a tím dosáhnout dostatečného soukromí. Nevíme jak vyřešit soukromí od souseda vlevo, který má patro. Naše strachy jsou, že nám bude soused "načuhovat" z patra do zahrady / domu. Kvůli tomuto důvodu jsme dospěli k návrhu půdorysu domu do L místo do obdélníku. Prostor v Lku (na obrázku modře) by měl zajistit dostatečné soukromí. Jako alternativa nás napadlo prodloužit střechu podobně jako na domu na přiloženém obrázu (zdroj https://www.djsarchitecture.cz/projek...). Řešil někdo podobný problém? Pokud ano, jak jste ho vyřešili?
Odpovědět
Ten presah strechy je pekny......ale v lete se te terase upecete :-) Smer jihozapad, slunicko vam dum pres ty okna krasne vyhreje, o tom zadna, ale presah je vysoko a tim padem nebudete mit zadne zastineni na terase.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od anela13:

Ten presah strechy je pekny......ale v lete se te…
@anela13 Diky za komentar. Ano, mate pravdu - nekomfortni posezeni v lete na terase je hlavni duvod, proc tuto variantu nepreferujeme. Vnitrni teplota se myslim da jeste zregulovat - na oknech v teto variante reseni pocitame s pred-okenimy zaluziemi (nejsou na obrazku). Samozrejme, slunce na terase se da se resit umistenim sluneciku, ale je to takovy rovnak na ohybak :-) Ta sama firma ma podobny navrh s valbovou strechou. Pri jejim protahnuti na hloubku cca 2.5m si dovedu predstavit, ze stineni bude lepsi. Ale bude to stacit a je to realne reseni? Nevim :-)
Odpovědět
Z vlastni zkusenosti: mame sedlovou strechu s presahem 2,5 m, balkon pres celou sirku domu ve vysce 3m nad terasou. Na jare a na podzim, kdyz slunicko moc nepere, je to perfektni. V lete, hlavne k veceru se tam uz neda sedet. Ten presah 2,5 m proste na te terase neni dostacujici, ale na druhou stranu je dostacujici k zastineni oken/portalu, takze se neprehriva interier. Na jare a na podzim je slunicko nizko a tim i do tech oken/portalu dosahne, coz je prijemne. Osobne si myslim, ze ten navrh s valbovou strechou je lepsi. Misto predokennich zaluzii bych dala drevene slunolamy mezi/za ty sloupy na terase. Ty muzete soupat na jakou stranu chcete a nemusite mit slunecnik.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od anela13:

Z vlastni zkusenosti: mame sedlovou strechu s pre…
@anela13 Diky moc za sdileni zkusenosti. Ten slunolam je opravdu velmi zajimavy napad, to nas nenapadlo. Zkusim promyslet vice, mozna prece jenom budeme zvolime obdelnik misto Lka :)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme terasu na jihozápad a přesah střechy 2 metry a budeme řešit přes léto plachtou, nechceme větší zastínění oken do obýváku mít nastálo, aby tam přes zimu šlo světlo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?