Byt po kuřákovi - totální rekonstrukce nepomohla

Ahoj, chtěl bych poprosit o radu. Pořídil jsem si podkrovní byt ve kterém se cca.20 let kouřilo. 3 měsíce po kompletní rekonstrukci bytu (vymalování, odstraneni podlah a nábytku) začíná být být zase cítit. Největší problém kdy zápach vystupuje je v malé podkrovní ložničce, ráno po probuzení mě i bolí hlava. Pořídil jsem í čistiçku vzduchu, a Udělal jsem kompletní rekonstrukci - nábytek vč.kuchyně, podlahy. Trvala půl roku. Až na okna, el.zásuvky, dveře a pár žaluzií šlo všechno pryč. Nejvíc pomohlo odvést lino a vymalovat. Byt jsem maloval celkem 2x Primalexem plus, předtím stěny omyl jarovou vodou. Stěny jsou bílé, žádné žluté fleky, ale je to marný boj. Na jaře vše vypadalo ok, s rostoucími teplotami však začíná odér po kouření ze zdí vylézat. Největší problém je v malé, hůř větratelné ložničce, která má 7m2 a je hodně zkosená. Z celé situace jsem už naprosto zoufalý. Nemáte prosím někdo s podobným problémem zkušenosti? Dokázali byste případně poradit, co by ještě mohlo pomocí? Nemůže se kouř držet v stropním sádrokartonu víc než v jinych materiálech? Dá se s tím případně ještě něco dělat?
Odpovědět
Budu vděčný za každou radu. Děkuji Filip
Odpovědět
Skusil by som sreality. Nejak takto: Predam novozrekonstruovany byt.
Odpovědět
Profilova fotka
Omítky dolů, SDK dolů.
Odpovědět
@simply4x4 to musi byt uz jen cire zoufalstvi koupit si takovy zakoureby mr.nik a jeste k tomu v podkrovi.Fakt nechapu a 7m2 je zcela nevyhovujici rozmer pro.mistnost, i tech.mistnost mame doma vetsi. A uz se vubec nevyjadruji k tomu,co nazyvas kompletni rekonstrukci 😎 - -nestaci vymalovat, musi se v takovem pripade shodit cela omitka az na cihlu. No a pri te prilezitosti me napada,jak je to s el.rozvody,treba...
Odpovědět
Někomu to třeba vadí, neříkám nic, ale když si vezmu že po Franz Josefovi tabák na zámku leze ještě 100 let poté ze zdí, tak prostě to tak rychle nezmizí.
Odpovědět
Profilova fotka
@simply4x4 zkuste hledat „ likvidátor zápachu “ ....jsou to přípravky na bázi enzymů, které rozloží a ne jenom překryjí zápach.... někde jsem četla, že i aktivní uhlí rozmístěné po bytě pomáhá absorbovat pachy .... třeba něco zabere 😉
Odpovědět
@simply4x4 pokud podkrovní se skosenou stěnou, tak musíte nejspíš sundat sdk a i pod tím to zateplení vyměnit.
Odpovědět
Minimalne sundejte omitky, mozna i to zatepleni. Urcite poridte ultrazvukovy aroma difuser. Loznice je opravdu mala, podle hygieny to ma byt pro dva alespon 12m2. Bolet hlava vas muze i z vydychanyho vzduchu. V takovem rozmeru si bud poridte rekuperaci, nebo spete pouze s otevrenym oknem/dverma.
Odpovědět
Ahoj moc děkuji za komentáře. Zřejmě bude nutné odstranit omítky. Ty sádrokartonu a izolace jsou otázka. Chci se zeptat, zda neexistuje ještě nějaké jiné řešení, např.stěny přetáhnout slabší vrstvou lepidla, případně zda má smysl zkoušet antinikotinové nátěry, nebo zda by nestačilo jen sundat staré nátěry... případně, co z toho má smysl a co už ne. To víte, užil jsem si s rekonstrukcí svoje (výměna části rozvodů, topení, komplet nová oupelna, kuchyň, podlahy) a představa, že byt znovu rozbíji mě neláká. Byt má 47m2, v místech, která jsou dobře větraná (především hlavní místnost) zápach cítit ze stěn není, v mìstnostech, kde vzduch tak dobře neproudí (úzká zkosená ložnička, lomená chodba) cítit je.
Odpovědět
@pyramis Přiznám se, že zápach cítím primárně že zdi, nikoliv ze sádrokartonu. Dá se říci, že sádrokartonu je k absorbci pachů méně náchylný a nemusel by se tedy předělávat? Vzhledem k tomu jaké màlo klenby si to ani nedokáži představit... Není nějaké řešení třeba stěny něčím přetáhnout a zàpach/toxiny schovat za další vrstvu?
Odpovědět
@simply4x4 můžete nějakým nátěrem vodě odpudivým vyloženě to tam udusit, ale nevím jak se to bude chovat v zimě hlavně tepelné mosty. Auto mi po půl roce po kuřákovi vysmradlo a je klid, takže bych z toho vědu nedělal. Co s SDK, tam nic a za ním by měla být parozábrana, tak do vaty to už se asi nepustilo
Odpovědět
@simply4x4 Řešili jsme toto v zaměstnání. V kanceláři se 20 let kouřilo. Vše se vystěhovalo a malíři použili i antitabák. nátěr. Pokud to je možné, intenzivně se tam větrá. Bohužel i po 1 1/4 roce je po víkendu opět cítit zápach. Přeji hodně zdaru při odstraňování!
Odpovědět
Článek se načítá
@vladimir_sacha no jo, ale to starý Franz bafal jiný panečku jiný tabáček než předchozí majitelka. Takový nostalgický odér bych vnímal jinak 🙂 Fakt jsem z toho na prášky. Tolik energie jsem dal do rekonstrukce a teď když ke hotovo, mě asi nezbyde (minimálně v té ložnici) rozbít omítky...nahazovat, nezničit podlahu...prachu bude Tolik, že bude asi všude... uf.
Odpovědět
@m2s Teda to jste mě nepotěšila. Trošku jsem si říkal, že bych zkusil také prozatím ten antinikotinový nátěr. Nejhorší je, že na jaře těsně po reko už nebylo cítit nic a jak se oteplilo (a zřejmě vysušili stěny), tak je to zpátky... :/ pořídil jsem čistiçku vzduchu, zapaluji svíčky, co by měly natahovat nikotin...ale asi je opravdu řešení primárně v těch omítkàch. Zkoušeli jste vlastně ve Vaší kanceláři odstraňovat i í ty omítky? Nebo jste to také nechali jen na malování?
Odpovědět
@catle no úplný zoufalství to nebylo. Byt (2kk) má 49 m2, je to nádherný atyp s klenbami z r.2004. Bylo trochu cítit, že se v bytě kouřilo, ale zase žádný žlutý fleky. První vymalování pomohlo, a po výměně podlah a druhým malování byl chvilku klid, vonělo to novotou. Kdybych tušil, že je třeba osekat a nahodit nově omítky v té rekostrukční fází bych to udèlal. Samozřejmě sundávat omítky ve fungl novém bytě je na palici. Už na to nějak nemám sílu a bojím se škod. A kdoví, jestli nakonec není problém ještě v tom sdku... :/
Odpovědět
@simply4x4 Bohužel - na takový zásah nebyly přiděleny finance - státní podnik. Zpočátku to vonělo novotou, obydlili jsme si ji 05-06/2022. Po novém roce když jsme přišli opět do práce, byly cigarety opět cítit. Mysleli jsme si, že je to tím, že jsme dlouho nevětrali. Ale zřejmě je to vše nasáklé až “na dřeň”, jak se říká. Takže svíčky, vonné oleje, vůně do zásuvky - střídáme to.
Odpovědět
Profilova fotka
treba na smrad v aute, ktere bylo dlouho v servsisu a bylo furt citit jak by olejema a takovou tou spinou pomohl ozonizer. fakt jsme s tim jezdili mesic a pokazde jak chvili stalo na slunci tak smrad. po tomhle uplne pohoda. aspon bych to zkusil
Odpovědět
Přebíjet smrad z cigaret dalšími aromatickými uhlovodíky je vyhánění čerta ďáblem a stejně tam ten čert zůstává. V bytě jsme měli největší problém na záchodě, kde to šlo asi ze sololitové zástěny stoupačky. Stěny jsem oškrabal, sololit vyhodil a dal místo něj sádroš a výrazně to pomohlo. Nejlepší by asi bylo, udělat větrání rekuperací (už jen ve vztahu k "ložnici" 7m2), ale to chtělo před rekonstrukcí. Když jsme kupovali auto, na zrcátku "voňavý" stromeček. Pánovi jsem řekl že ho koupíme, ale ať to vyhodí a auto vyvětrá. Prý se snažil přebít smrad ze psa. No nekecal, po psovi to smrdělo (hlavně za mokra), ale proti chemii je to bylo zlatý. https://www.google.com/search?q=arama... https://www.idnes.cz/bydleni/energie/...
Odpovědět
Profilova fotka
Vyzkoušej například i čističku vzduchu. Ale nějakou kvalitní s vícestupňovou filtrací.
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký den a také jsem to v bytě řešil... oškrábal jsem malbu na omítku, následně proběhla penetrace + lepidlo + perlinka + štuk. Vyhodil jsem sádrokartony apod. Bydlím už třetí rok a vše stále krásně voní novotou 🙂 Aleš K.
Odpovědět
Jen nápad a co tam zapnout ozon? (určitě se dá pujčit) Kupovali jsme ho v době covidu do ordinace a přebil uplně vše...
Odpovědět
Profilova fotka
Taky bych koupil generátor ozónu. Vyjde to levněji než totální rekonstrukce bytu. Za pokus to podle mě stojí.
Odpovědět
@aanduulka @jakuda Ozon zabíjí bakterie a houby, které jsou též zdrojem zápachu. Nevím, jakým mechanismem by to mělo zabírat na usazený cigaretový kouř, který je neživý.
Odpovědět
Profilova fotka
@m_i_r_e_k Ozón je také silné oxidační činidlo, které pomáhá rozkládat organické látky na jeddnodušší sloučeniny, čímž snižuje intenzitu zápachu.
Odpovědět
V našem domě se taky roky kouřilo, úplně nejvíc pomohlo vymlátit omítky a odstranit všechny podlahové krytiny. Ohledně sádrokartonu bohužel neporadím.
Odpovědět
Ahoj, kde se 20 let kouří, tam se to dostane až do zdiva. Naprosto chápu Vaši nechuť po rekonstrukci dělat nové omítky. Nicméně je důležité si uvědomit, že všechny výš zmíněné pokusy o eliminaci cigaretového zápachu jsou pouze dočasné a ve výsledku Vás budou v dlouhodobém horizontu stát více peněz než, nová omítka v pokoji. U nás v obci byl podnik, hospoda. kouřilo se tam přes 20 let, možná i déle a i po demolici ta hromada suti byla stále cítit kouřem. To prostě ze zdiva nedostanete. Samozřejmě je rozdíl, když v bytě/pokoji kouří jedna osoba a nebo celá knajpa, nicméně dlouhodobý horizont ničemu neprospívá. Tak jak omítka má určitou schopnost absorbovat sole z vlhkosti, ať už běžná vápenocementová nebo sanační, tak i po určité době dojde k nasycení porů a dutin a je jedno, jestli se jedná o kouř nebo sole. Princip absorbce je stejný, jedná se o mikorčástice, které se usazují v porech a odtud už nezmizí. Nejvíce zasažená je právě omítka, protože je na povrchu. Takže můžete zkoušet různé nátěry, ozony, vonné svíčky a aromaty nebo stěrky, ale nakonec stejně dospějete k závěru, že staré omítky musí dolů. Druhá věc je, že větrání pomáhá, ale je nutné si uvědomit, že větráním se pouze odstraní zápach který je ve vzduchu, nikoli ze zdiva. Je to v podstatě "léčení" příznaků ne původu. V momentě, kdy zavřete okna, máte za chvíli zase zápach. Co se týče sádrokartonu, tak problém vidím spíše v tom, co je za ním. Otázka je, jestli tam byl i před 20 lety. Nemám zkušenosti ani znalosti co se týče reakce sádorše na kouř v tak dlouhém casovem horizontu, ale ani bych se nedivil, kdyby byl větší problém v tom, že zápach se line zpoza rastru. Je to smutné, ale byt po kuřákovi je na celkovou rekonstrukci. Stropy, omítky, podlahy. V podstatě i ta okna, pokud jsou dřevěná, i když i plastová dokážou zatuchnout. Vše načichne kor po 20 letech. Stačí se jednou vrátit z hospody, kde se kouří a pokud triko nevyperete, tak budete hodně dlouho větrat, než se zápachu zbavíte 🙂 Kouř je svině.
Odpovědět
@kadousek2 Ahoj, díky moc za doporučení a vysdílené zkušenosti! Schopnost sádrokartonu absorbovat pachy by mě taky zajímala. Subjektivně je čuch cítit primàrně z omítek zdí, nikoliv ze sádrokartonu. Na druhou stranu celý stav se zhoršuje za horkého počasí - rozpálené střechy. Tedy, jak zmiňuješ - problém nemusí být přímo v načichlém sádrokartonu jako spíš v izolační vatě po ním. Mezi sádrokartonem a izolací by ale měla být ještě paropropustná folie, tak se mi to celé nezdá... Každopádně celý být má velké sadrokartonové klenby, upřímně si nedokàži představit to rozumně a ekonomicky předělávat... :/ Ještě jsem dostal tip pouze seškrábat všechny nátěry na omítky, omítky zkusit omýt Savem, dvojitě napenetrovat a znovu vymalovat. To stejné se sádroši. Myslìte, že by to mohlo zabrat? Případně proč ne? Vím, že je to takové polovičaté řešení a snažím se vyhnout výměně omítek. Současné si říkàm, že za pokus to stojí 😉 Ještě jednou díky! Pěkný den F.
Odpovědět
@simply4x4 Tak penetrace by pomoct mohla, částečně uzavírá póry, ale otázkou je, nakolik. Hloubková by mohla být možná o něco účinnější. Co se týče parotěsu, tak si myslím, že na to se nedá 100% spoléhat. Ne snad na parotěs jako takový, ten svou funkci plní stoprocentně, ale jen pouze za předpokladu, že je správně nainstalován. Otázka tedy je, jak správně parotěs funguje. Jak je tam dlouho, jestli byl nainstalován tak, jak by měl a jestli se třeba někde neprotrhl. Pokud je tam nějaká netěsnost už od prvopočátku a jestli je tam ten sádroš řekněme těch 20 let, tak pak je vata nacucaná kouřem, že by se z toho mohl zhulákat i Miloš Zeman 🙂 Sranda stranou. My jsme koupili dům ze 60 let. bylo nám řečeno, že je to zděný dům, cihla plná pálená. Taky nám bylo řečeno, že komín je vyvložkovaný. No ale realita byla jiná. Do komínu se možná člověk ještě podívá, i když lézt při prohlídce nemovitosti někomu po střeše, to vyžaduje hodně kuráže, ale do zdiva při prohlídce sondu neuděláte. Pak jsme časem zjistili, že dům není svázaný betonovým věncem a že ve spoustě zdech je hodně škvárobetonových tvárnic namísto plné cihly. Takže to, že má byt spoustu sádrošových podhledů ještě neznamená, že je všude parozábrana a že je všude nainstalovaná správně. To zjistíte jedině tak, že to prostě sundáte. Určitě můžete zkusit oškrábat malbu, umýt, napenetrovat a znova vymalovat (to už bych ale klidně zařadil do kategorie nákladnější řešení - pokud to nebudete celé dělat svépomocí), ale pokud se to ani po tomto kroku nezlepší, tak pak to bude jen a jen na nové omítky. To, že se to zhoršuje v létě je pochopitelné. Protože s vyšší teplotou roste vyšší kapacita vzduchu absorbovat molekuly páry, které nesou ten "aromat". Vzduch je tedy prostě více nasycený zápachem, než za chladnějších dní. Proto se v zimě sráží voda rychleji než v létě, protože vzduch má menší kapacitu pojmout tyto molekuly vodní páry.
Odpovědět
@simply4x4 Mám obavu, že jakékoli řešení nebude cenově výhodné. Ten smrad může být kdekoli a může být že to není jen v jednom místě. Také jsme byli během obhlídky jeden dům podívat kde býval kuřák. Kouřil iv kuchyni, iv obýváku a bylo to všude cítit, i když ne vidět.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?