Vrstvy podlahy na hlíně

Profilova fotka
Dobrý den, plánuji rekonstrukci podlahy v nepodsklepené části. Hlína pod současnou podlahovou vrstvou (suť + hlína) je zaschlý trvdý jíl. Je vykopáno 50cm. Podlahu bych chtěl tepelně zaizolovat. Uvažuji nad 2 možnostmi. 1) - geotextilie - případně zhutněný štěrk - 35cm zhutněného pěnového skla - 15cm nebo 10cm beton c20/25 s kari síti Nebo při 60cm 2) - geotextilie - štěrk 0-63 20cm - 15cm beton c20/25 s kari síti - hydroizolace glastek - EPS 150 - 18cm - Anhydrit - 7cm Je možné udělat podlahu 1. způsobem? Může se pochozí betonová podlaha dělat na takto hrubé vrstvě pěnového skla? Musí být beton 15cm nebo stačí 10? Je nějaký problém, že by tam nebyla hydrozizolace z asfaltových pásu? Existoje nějaká vhodná náhrada, která se dá dát přímo na jíl (nebo jíl bohatě stačí?) Je u betonu nutné použit diletační spáry např z mirelonu? Takto se beton bude dotýka plných cihel, ale to by se většinou dotýkal i v 2. případě. Díky Honza
Odpovědět
B je lepší. A proč tam nedáte hned podlahové topení?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

B je lepší. A proč tam nedáte hned podlahové to…
@vladimir_sacha Keď je podlahové topení na podlaží v kontakte s podložím, muselo by sa riešiť ešte odvetranie "základovej dosky" kvôli radónu a hydroizolácia s hliníkovou vložkou. Bez PT postačí hydroizolácia (ak tam nie je vysoký radónový index).
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@vladimir_sacha Keď je podlahové topení na podlaž…
@roman_ To niečomu vadí? Odvetrávanie znamená do vrstvy šterku vo variante b) 20cm dať perforovanú chráničku 90mm obalenú v geotextílii a vyviesť jeden koniec nad strechu. Nemusí sa tam robiť nič viac zložitejšie.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@vladimir_sacha Keď je podlahové topení na podlaž…
@roman_ To nevím my žádný radon neřešili, máme jednu vrstvu obyčejné ipy a na tom polystyren a trubky a nic se neděje
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@roman_ To nevím my žádný radon neřešili, máme j…
@vladimir_sacha Jasné, že sa nič nedeje, pretože radón nie je ani vidieť ani cítiť. To, že norma je v Česku a na Slovensku sprosté slovo je asi všeobecne známy fakt. V našej novej lokalite so stredným radónovým indexom sa stavalo 30 barákov, 95 % bungalovy s podlahovkou a takmer nikto odvetrávanie základovky neriešil. Neviem, ako sa k tomu potom stavia stavebný úrad, ale asi tak podrobne nekontrolujú. PT = vyššia teplota = zvýšená difúzia plynu materiálmi. Áno, bohate stačí vyviesť trubku ako píše @josefx, ale už nestačí jedna vrstva obyčajnej ipy.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@vladimir_sacha Jasné, že sa nič nedeje, pretože …
@roman_ Mala by stačiť aj jedna vrstva ak bude v dome rekuperácia. A stavať novostavbu bez rekuperácie je nezmysel.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@vladimir_sacha Jasné, že sa nič nedeje, pretože …
@roman_ Pokud se nic neděje tak přece není co řešit..... Nikdo po nás nic takového nechtěl, prostě když se začalo, vytyčil se dům na souřadnice, kolíky se rozměřily metrem, namotal provázek na ně a bylo vyřešené a začlo se kopat a ani posléze při kolaudaci nic nikdo nechtěl. Já myslím že se z toho dělá velká věda, podobně jak z eternitu, jaká hrůza a předtím to sto let nikomu nevadilo..... Něco pokryje ten EPS o šířce 40mm na té ipě a něco ještě igelit na tom položený.... Takže ve výsledku bych řekl že nic moc neprostoupí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jan_sramek:

Dobrý den, plánuji rekonstrukci podlahy v nepodsk…
@jan_sramek Ahoj, ještě mě napdá, jestli si, v případě použití hydroizolace, nezpůsobíte to, že vlhkost, která se doposud tlačila do podlahy, začne tlačit do obvodových stěn. Ono když tomu zabráníte ve vzlínání, tak si to najde cestu. Pokud máte stěny izolované/podřezané, tak asi není moc co řešit. Ale švagr si takhle usmyslil, že si taky předělá podlahu, sice ve sklepě, ale v podstatě se mu po tom, co ji dodělal, začala okamžitě zvedat vlhkost ve zdivu, protože barák nemá izolovaný (jak od vzlínající tak od tlakové vlhkosti). Píšete, že zdi jsou plná cihla, předpokládám, že to tedy není úplně novostavba z heluzu nebo porobetonu :) @vladimir_sacha Problém radonu není ani takv tom, že je a nikdo to neřešil, ale že dnešní doba je taková, že se objekty utěsnují čím dál více aby měli čím dál menší tepelné ztráty (vzhledem k vzrůstajícím nákladům na energie). Kdysi to lidé neřešili, protože topení bylo levné, uhlí, dřevo, dokonce i elektřina (v naší obci, která není plynofikovaná si většina pořídila přímotopy, protože kw stál hovno hrušek). Většina lidí měla sklepy, které profukovaly, sklepní okénka byla kovová a táhlo jima, sklepy nebyly utěsněné plastovými okny, jako dnes. Výhoda radonu je v tom, že pokud se dostane do prostoru, který je odvětrávaný, tak se odvětrá se vzduchem pryč. Jenže v dnešní době, kdy se dávají i plastová okna do sklepů se ze sklepů stávají uzavřené, relativně vzduchotěsné cimry a tak si radon vesele stoupá dále nahoru do obytných částí. Ty objekty, které podsklepené nejsou, jsou tomuto riziku vystaveny mnohonásobně více, protože radon prostoupí rovnou do obytných částí a až od tama může být teprve odvětrán. Radon není masový prd, který když cítíte tak o něm víte. A eternit je kapitola sama pro sebe V roce 1796, si lidé mysleli, že očkování kravskými neštovicemi způsobí růst krav na lidech. V roce 1903 někdo vymyslel eternit a přidal do cementu 10% azbestových vláken. Až v roce 1955 byly zveřejněny první zprávy o tom, že je azbest nebezpečný. U nás k tomu došlo dokonce až v roce 1985, kdy byl azbest zařazen mezi nebezpečné látky. To, že ho někdo má na střeše není nebezpečné, ale to, že se voda, která po něm stéká používá na zalévání zahrad a záhonů, protože cement časem eroduje a sprašuje a vyplavuje tak vlákna azbestu, to už problém je. Největší problém je ale to, že se vlákna šíří vzduchem, takže když si soused háže ze střechy eternitovou krytinu do kontáku, tak vlákna azbestu můžete klidně najít na jahodách babky kořenářky ve vedlejší dědině a nikdo o tom ani neví. Kdyby se takhle rozprašoval anthrax, tak lidi panikou ani neotevřou okno, ale protože se jedná o eternit, tak si vedle na dvorku vesele hrají děcka a nikomu to není blbé... Před 100 lety jsme nebyli blbí, jen jsme o azbestu moc nevěděli. Teď to víme, ale moc se to neřeší, což z nás blbce dělá.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@roman_ Pokud se nic neděje tak přece není co ř…
@vladimir_sacha Prestúpi aj ipou, záleži na množstve, podľa difúznej dĺžky daného materiálu sa potom dimenzuje hrúbka izolácie, aby toho prešlo rozumne malé množstvo. A áno, je toho relatívne málo, ale v nevetraných priestoroch sa hromadí, prípadne postupuje ďalej. Schváľne si to nechajte zmerať, SÚRO to v Česku robí zdarma. A teraz trochu fyziky za tým. Radón ako taký nie je nebezpečný, ale rozpadá sa alfa rozpadom a produkty rozpadovej rady sú ťažké kovy, rozpadová rada končí olovom. Plyn vdýchnete a znovu vydýchnete, tam problém nie je. Ak sa ale v pľúcach stihne rozpadnúť, ťažké kovy už ale z pľúc nedostanete. A kým sa radón premení na stabilné (a mimo iné pre organizmus toxické) olovo, tak tam vzniká rada ďalších aktívnych prvkov, ktoré sa rozpadajú alfa a beta rozpadmi a alfa je práve problém. Moc ďaleko sa nedostane (cez kožu sa napr. do tela nedostane), ale má veľkú energiu a bunky, ktoré má v dosahu ničí, prípadne mení. Ak sa dostane do tela, žiadna ďalšia prekážka typu kože už tam nie je. Toto pôsobenie alfa žiaričov pri vnútornom ožiarení je jednou z príčin vzniku rakoviny. Suma sumárum, robte si čo chcete, ale nepodceňujte výsledky nových výskumov, veľa materiálov sa bežne používalo a už sa nepoužíva. Na začiatku o nich totiž neviete skoro nič a vplyv na zdravie sa objaví až štatisticky po rokoch.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kadousek2:

@jan_sramek Ahoj, ještě mě napdá, jestli si, v …
@kadousek2 ano naprosty souhlas, hodne lidi udela chybu ze zrusi dreveny rost, ktery dost casto byl provetravany (my jsme napr. meli asi 6pruduchu v kazde mistnosti). Bohuzel, pak se divi ze jim zacne vlhnout stena kdyz udelali prece kompletni rekonstrukci (bohuzel bez projektu a na dost veci se tak nemyslelo). Je potreba toto delat komplexne. A setrit se moc na techto zakladnich vecech nevyplati...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?