Demolice RD a stavba nového na jiném místě

Ahoj, nemáte prosím někdo zkušenost/radu? Na pozemku máme starý RD, který je v havarijním stavu a chceme jej zbourat. Na tomto místě bychom rádi udělali zpěvněnou plochu na parkovací místa nebo menší garáž, a nový dům bychom si rádi nechali naprojektovat na jiném místě pozemku (vedený jako zahrada, v územním plánu napsané jako oblast k bydlení.) Jde mi o to, že je stará ruina je v ulici, v řadě zástavby ostatních sousedů, ale my bychom rádi využili dlouhou zahradu, abychom měli postaveno o něco dále od příjezdové komunikace, měli klídek a ticho...ptám se, jestli stavební úřad s tím může mít problém?
Odpovědět
To se musite zeptat u vas na uzemnim planovani. Kazda zastavba ma jiny charakter.
Odpovědět
@angelyn jasně, že s tím může být problém, různé obce maji různá pravidla na umísťování domů na pozemek.. zeptejte se, jak radí nade mnou..
Odpovědět
Existuje takzvaná uliční čára, která říká, jak daleko od silnice má stavba stát. Pokud je tam řadová zástavba v jedné linii, tak pravděpodobně budete takto taky muset stavět.
Odpovědět
Profilova fotka
@angelyn já dám jen tip, dělali jsme to podobně, jen nový dům nestojí až tak daleko, ale máme štít asi 10-15 metrů od původního.........žádné nařízení od úřadů jsme neměli nebo o něm aspoň nevím, ale mně ta představa proluky po původní zástavbě esteticky trochu vadila, takže jsme na můj popud zachovali původní štítovou zeď i se dvěma okny a máme z toho v podstatě plot do předzahrádky, do děr po oknech přijdou mříže a myslím, že to vypadá docela dobře, už několik lidí mi říkalo, že se jim to moc líbí...nějaké fotky mám asi kdyžtak v albu.
Odpovědět
loni v listopadu jsme řešili stejný problém na úřadech, úřady bez problémů, ale určitě je lepší si tam nejprve zajít, zeptat se jestli by Váš záměr šel a poté bych řešil projekt na zbourání a všechno další. My jsme dům částečně zbořili v březnu, část jsme si nechali jako stavební buňku, stím, že jsme si dali na zbourání 5 let ( do té doby už snad bude stát nový a nebude potřeba schovávat nářadí ve starém) a než budeme kolaudovat, tak tam starý dům nebude. Jediné, co po nás chce nyní paní na stavebním úřadě, je čestné prohlášení, že jsme tu část zbourali a je tam dostatečný prostor na stavbu nového RD.
Odpovědět
@dave_91 a můžu se zeptat, jestli jste něak řešili třeba zachování čísla popisného nebo trvalý pobyt?
Odpovědět
Profilova fotka
@angelyn nám třeba číslo popisné zůstalo, protože součástí stavby byly ještě hospodářské budovy, které jsme zachovali
Odpovědět
@angelyn to nevím, jak se potom bude řešit, ale než zkolaudujeme nový dům, tak starý tam už nebude (teď tam stojí půlka), takže jak se to zboří, tak nevím, jestli nám číslo popisné nechají, protože ten nový dům bude stát na jiné parcele, ikdyž hned vedle. Trvalý pobyt v tom domě nikdo něměl, takže to taky nevím, jak to funguje :)
Odpovědět
Profilova fotka
@angelyn do roku 2018 byl starý kolaudační zákon, my si dali trvalý pobyt do baráku, který půjde zbourat a nový potom dostane stávající č.p. bohužel, kolaudovali jsme po 2018, nový kolaudační zákon a tohle nám zamítli, navíc, ke zbourání, musíme mít hotový projekt, jak na nový barák :-( takže kolaudace na nový proběhla pro změně hladce máme nové č.p, ale se starým se nám to zkomplikovalo :-)
Odpovědět
@mojebydleni Pisete to dost zmatecne. Od r. 2006 se RD nekolauduji, pouze se souhlasilo s jejich uzivanim. Od r. 2018 se namisto toho potvrzuje dokonceni stavby. Dokumentace bouracich praci se pozaduje u kazde demolice (pokud nebudou jen nahrazeny nektere nevyhovujici prvky novymi). A pote druha dokumentace na novostavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin nevím, co je na tom k nepochopení? V roce 2018 proběhly změny to je fakt a týkalo se to i bouracích prací, do roku 2018 po nás chtěli jen jednoduchou projektovou dokumentací a mohli jsme si zanechat č.p. nově jim to již nestačí, děláme celý složitý projekt na demolicí...
Odpovědět
@mojebydleni Ze to do te novely vas st. urad delal trochu punkoveji je mi lito, ale asi meli problem a ted jsou peclivejsi. Dokumentace bouracich praci neni nic noveho ani po novele (cemu vy rikate "kolaudacni zakon").
Odpovědět
Článek se načítá
@ptjj @dave_91 @mojebydleni My jsme totiž zjistili, že ten starý dům není až v tak hroznem technickém stavu,jak vypadal zvenčí, takže tam nejspíš necháme obvodové zdivo,vnitrky vybourame,zastresime a manžel tam bude mít garáže. Jenže vidím to na cca rok (na podzim se nám narodí mimino,pak zima a než kdesicosi),...tak premyslime,jestli si na to číslo popisné máme dát trvalý pobyt. Pozemek i se stavbou bude nas,bez jakéhokoli zástavního práva vůči bance nebo tak. A eventuelni nový dům chceme situovat na vedleji parcelu.
Odpovědět
@angelyn my jsme v tom domě neměli ani vodu, odpady nic, byl to dům který byl vedle našeho pozemnku, tak se to koupilo, aby se zvětšil pozemek. Ve Vašem případě bych se zašel poradit na stavební úřad, říct jim situaci, jaký máte plán do budoucna a myslim, že by Vám měli poradit co a jak... Taky jsme to tak dělali, běžně dávají na demolici starého domu 2 roky, my jsme si zjistili, že může být i 5, takže máme na to 5 let, do té doby snad bude nový dům..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?