Povolení potřebná k vnitřní přestavbě, statik?

Pěkný den, chystáme se rekonstruovat vnitřní prostory rodinného domu. Nejdříve uvedu majetkové poměry – 2/3 je majitelkou tchýně, 1/3 manžel, jedná se o dědictví po zemřelém tchánovi. Dříve byl majitelem 1/3 i švagr, ale tam byla jeho 1/3 před necelým rokem převedena právě na tchýni. V době dědického řízení jsme nebyli s manželem ještě svoji. Tchýně tedy ještě vlastní chatu a kus lesa, manžel kus pole. V domě mají trvalé bydliště tyto osoby – tchýně, švagr, manžel, od svatby já a naše nezletilé dítě, jež se narodilo již do manželství. Samotná rekonstrukce by měla spočívat v přebudování dvou místností na kuchyň a koupelnu, wc. U první se jedná o přivedení vody z přízemí do 1. patra, vybudování kuchyně v již postavené místnosti, takže se jedná o úpravu vnitřních prostor, nevzniknou nová okna ani nic podobného. Pak se jedná o druhou místnost, kdy na půdě, která taky již je zastřešená a také nevzniknou nová okna ani nic podobného, pouze se řeší odvětrávání, ale to by mělo být do prostoru půdy, kde jsou pak již okna apod., vznikne chodba, koupelna a samostatné wc. Voda sem bude také přivedena z přízemí do 1. patra. Chci se tedy zeptat, zda máte někdo zkušenost se samostatným vodoměrem? Respektive jde o zjištění možností a jak to v praxi funguje, když bychom takhle ve společném domě chtěli samostatně odečítat vodu. Celkově prosím o info, co vše lze mít samostatně z těchto věcí, co se pak platí. V domě je zaveden plyn, přes který jde teplá voda a topení, krbová kamna, jež také rozvádí teplo po domě, elektřina, tu již tedy máme rozdělenou na byt a dílnu. Ovšem můj nejdůležitější dotaz spočívá v tom, co vše je potřebné mít doloženo k této přestavbě za dokumenty, tedy oficiální cestou? Zda je potřebné tuto vnitřní přestavbu někde hlásit? Také zda je potřeba mít od tchýně oficiální potvrzení, že s přestavbou souhlasí? Také chceme uzavřít smlouvu s tchýní, popř. švagrem, že vybudovaný byt je náš. Máte někdo prosím s podobnou smlouvou zkušenost? Také uvažujeme nad dotací z programu „Nová zelená úsporám“, jež nyní běží. Dům samotný je něco přes dvacet let starý, přebudovaný ještě ze starší stavby. V této otázce také budu ráda za zkušenosti, máme samozřejmě v plánu kontaktovat přímo příslušný fond, ale bude fajn slyšet možnosti a tak. A také uvažujeme nad statikem, u kuchyně by problém být neměl, ta vznikne nad trvale obydlenou částí. Ale koupelna, což bude defacto nová místnost, vznikne nad dílnou, kde se drží vlhkost a ve stropě jsou drobné prasklinky, jež tedy dle architekta by neměly být problém, ale chceme se ujistit. A i se chceme zeptat, zda posudek statika také nepatří mezi potřebné doklady ke stavbě? Děkuji všem za odpovědi a zkušenosti, popř. určitě doplním informace, my v tom přece jen žijeme, tak víme, co popisujeme, ale vy logicky ne 😉
Odpovědět
Hezký den, naše dotazy se rošiřují, upravují, ale zároveň budeme opravdu vděčni i za dílčí informace. Především ohledně potřebných povolení a využití služeb statika. Mezi další dotazy patří to, zda nemáte někdo v poslední době zkušenost s návrhem kuchyně, ať už přes aplikaci Ikea, příp. bych popsala konkrétní dotaz. Či s Oresi, kolik to tak může stát apod.? Jedná se vcelku asi o šest skříněk, kdy minimálně jedna až dvě by bylo fajn, kdyby byla s šuplíky. A taky se bude jednat o dvě rohové skříňky. Všechny budou dolní. Opravdu předem děkuji všem, kteří budou ochotni nám poradit, co a jak :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od tohia:

Hezký den, naše dotazy se rošiřují, upravují, ale…
@tohia Nedivte se, že Vám zatím nikdo neodpovídá. Tolik různých dotazů nejednou, do toho se nikomu nechce. Tak já to začnu, asi tím podstatným. Pokud chcete mít vše oficiálně a legálně, musí to povolit stavební úřad. Bude to v řízení o změně v užívání (části) stavby, v rámci tohoto řízení budou povoleny i stavební úpravy. Co k tomu bude potřeba doložit by Vám měl říct Vás projektant, dozvíte se to i na stavebním úřadu. Souhlas všech vlastníků stavby je nezbytný.
Odpovědět
Jako laik si troufnu napsat jen to, ze pokud měníte využití mistnosti, potřebujete to resit formálně na stavebním úřadě. Tech veci neděláte malo, takze bych si na to vzala minimalne projektanta, mozna radeji primo nejakou firmu, ktera ma projektanta, statika atd. Neco to stoji, ale informace byste meli mit ucelené, podle skutečného stavu a planu, a meli by byt schopni vyřídit i veškeré papiry. Kdyz to budete delat sami, tak vam to zabere minimalne spoustu casu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?