Keramická dlažba na terčích

Připravujeme realizaci terasy u novostavby RD - terasa bude s betonovou základovou deskou ve spádu cca 1,5 - 2 cm/m. Hodláme použít keramickou dlažbu 60 x 60 cm, tl. 2 m pokládanou na samonivelační terče. Detail napojení u HS portalů - kde je výklenek - oproti okolnímu zdivu ( tl. zdiva 450 ), bude řešen přilepením dlažby na podklad ( XPS 700 kpa, mrazuvzdorný beton - vrstva 1,5 cm, flexibilní lepidlo 0,6 cm - dlažba ) - další řady keramické dlažby směrem od domu a od HS portalů již budou řešeny pokládkou na terče ( tento způsob je řešen s ohledem na to aby byl eleminován vstup srážkové vody do prostoru tohoto detailu ). Je zde někdo kdo řešil detail napojení dlažby s pokládkou na terče u HS portálů na terase? - jak jste tento detail řešili. Jestli zde máte někdo fotografie detailů bočního ukončení dlažby a předního a můžete se o ně podělit, budu rád. A ještě bych se zeptal - jakou máte zkušenost se zahříváním (přehříváním) dlažby položené na terčích na terase orientované směrem jihozápad - západ. Vzhledem k této orientaci hodláme použít nějaký světlejší odstín šedé barvy. Děkuji a přeji hezký den.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Připravujeme realizaci terasy u novostavby RD - t…
@franti_p Detail neporadím. Nicméně můj názor, podložený vlastními zkušenostmi, je následující. Terasa na jih až západ je, v letním období, peklo sama o sobě. Dále vzduchové dutiny pod dlažbou fungují jako akumulátor tepla. Terasa s dlažbou na terčích se tedy, bez zastřešení - zastínění, pekelně rozehřívá. Mě osobně vadí i to, že terasa, která má jakékoli dutiny, funguje jako ubytovna pro havět. Myši, pavouci, slimáci. Až budu dělat terasu znovu, tak asi jedině dlažbu, nebo kámen, přímo na štěrku. Žádné terče, WPC, dřevo. Ale určitě mnozí ostatní Vám zdůvodní, proč Váš záměr je dobrý.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od honzik75:

@franti_p Detail neporadím. Nicméně můj názor, po…
@honzik75 Děkuji za názor - taky bych ji raději položil do štěrku ( i s ohledem na ty důvody které uvádíte ) jenže stavba je ve svažitém terénu, kdy výškový rozdíl jednoho konce RD a druhého je víc než cca 1,2 m a terasu - obvod budeme muset vyzdít ze ztraceného bednění, do toho zahutnit zeminu a udělat klasickou betonovou desku jako na RD. Okolní terén se pak zaveze zeminou - zarovná. Také mne napadlo - ten vnitřek zahnutnit zeminou, pak na to vrstvu štěrků různých frakcí, instalovat i nějaké trubky odvodnění uvnitř aby mohla voda ven z toho prostoru ( terasa rozměr 14 x 3 m ), jemný štěrk a na to položit dlažbu - nedělat tam tu betonovou desku. Ale otázka jak pak ukončit ty boky a tu přední hranu. Ještě je pár dnů na změnu...
Odpovědět
přenech profikum :D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radimplizek:

přenech profikum :D
@radimplizek JJ, plány RD nám také kreslil profík s dipomem a razítkem a bylo co upravovat, aby to bylo správně... Takže já dám raději na letité zkušenosti a praxí prověřené postupy, to je mnohdy mnohem přínosnější jak nějaká neprověřená teorie. Proto se zde také ptám na zkušenosti z praxe. A mnohdy i profíci mají jiný - ne-li opačný názor na totožnou věc, to je také zajímavé zjištění, ověřené praxí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

@radimplizek JJ, plány RD nám také kreslil profí…
@franti_p řešil jsem podobný problém. Zemina by se tam neměla používat, protože si bude sedat. Já jsem prostor (až 0.5m) zavozil bordelem ze stavby (zbytky tvárnic a cihel z předchozí stavby), na to štěrk a betonovou desku. Nakonec jsem položil lepenou dlažbu. Je to světlý odstím a nemám problémy s přehříváním.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@franti_p řešil jsem podobný problém. Zemina by s…
@zubr487 Díky za názor, mám v plánu ten původní záměr s terči změnit, deska by se také udělala ( aby si to nesedalo ) - ale s o něco větším sklonem kvůli lepšímu odtoku případné vody, udělat na ní hydroizolaci ( zřejmě lepenku ), v čelní stěně terasy by byly na několika místech otvory na hraně betonové desky, na desce položeny v tom spádu drenážní hadice - hrubší štěrk, překryto geotextilií a vrstva jemnějšího štěrku. Drenážní hadice by odváděly z prostoru případnou dešťovou vodu mimo vnitřní - spodní prostor terasy. Dlažba by ležela ve štěrku. Lepit dlažbu nechci - měli jsme dříve chatu, kde jsme měli terasu s lepenou dlažbou, také byla na jihozápadní stranu ( hodně tepelně namáhaná ) a i když bylo použito v tehdejší době kvalitní lepidlo, tak stejně bylo třeba po nějakém čase opravovat. Prostě srážky, střídání teplot, v zimě mráz + slunce, někde se udělala trhlinka, přístup do mezerky a problém, proto nyní řeším jen na ten štěrk.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?