Jak to je s druhým zdrojem vytápění?

Dobrý den, můžete mi prosím někdo napsat, jak je to s druhým zdrojem vytápění? Nyní co bydlíme, tak máme podlahové vytápění v kuchyni s obývacím pokojem a v koupelnách, všude jinde máme radiátory, ale co musí být dva zdroje, tak tomu moc nerozumím.. rádi bychom bungalov, kde by bylo to samé.. podlahové vytápění plus radiátory, a je možnost druhý zdroj vytápění tepelné čerpadlo - vzduch - vzduch? Děkuji
Odpovědět
1
2
@meggieg V dnešních novostavbách se už nekombinují radiátory a podlaha je to trochu tech. složitější a v dnešní době když použijete pro vytápění TČ tak to zhoršuje výhody TČ. U PT vidím trochu nevýhodu nemožnosti rychlého zatopení v přechodném období. Při použití TČ dostanete skoro celodenní výhodnou sazbu a tak když někdo chce opravdu teplé žebříky lze jejich ohřev udělat přímo na elektriku a můžete je zapnou kdykoliv a hřejí okamžitě. Nepovažuji se za znalce a tak nevím kde je psáno že musíte mít dva zdroje tepla. Ale může to být ta zmiňovaná klimatizace která vám může pomoc i chladit ale to je použitelné asi jen pro místnost kde je namontovaná. Pro rychlé přitopení pomůžou i malé krbovky, ale ty budou asi s komínem podstatně dražší jak klimatizace.
Odpovědět
Profilova fotka
Musíš mít dva na sobě nezávislé zdroje tepla. Tzn třeba elektrickou podlahovku a krb. Takto to mám já. Pro splnění podmínky SÚ stačilo mít v době kolaudace komín.
Odpovědět
Odkedy je potrebne mat 2 nezavisle zdroje tepla? To je nejaky nezmysel. Doteraz stacilo splnit poziadavky PENB.
Odpovědět
@ozzy77 To je nějaká novinka? Já řešil povolení před 2 lety a 2 zdroje tedy nemám. Mám jen plyn.
Odpovědět
@ozzy77 Já jsem z toho už právě dost zmatená, dneska mi říkal kamarád, co teď pracuje na projektu, že když bychom chtěli podlahové topení, tak buď že musí být tepelné čepadlo, nebo plynový kotel, že kamna nebo krb vůbec.. 😞
Odpovědět
@ozzy77 Píšete nesmysl. Dva zdroje nemusíte mít. Druhý zdroj je požadován, pokud u prvního nevyjdete na primární energie, a to nevyjdete např. právě u té elektrické podlahovky.
Odpovědět
@meggieg podmínkou nejsou dva zdroje. Podmínkou je splnění podmínek PENB na neobnovitelnou energii. To třeba znamená, že dneska nemůžete použít jen elektrické topení. Je víc možností jak toho dosáhnout. Nevím co preferujete, ale máte např. kombinace 1) TČ topící do podlahového topení. Radiátory jsou v tomto případě nevýhodné 2) plynový kotel. Radiátory taky jsou úplně ideální, ale jde v podstatě jen o vyšší investiční náklady 3) topení klimatizací + elektrické topení (podlahovka/radiátory/nějaké panely). Jenže zde to nemusí projít a proto se přidává krb nebo FVE panely
Odpovědět
Ja taky resil povoleni na rekonstrukci v roce 2018 a prosel jsem s primotopy a klimou s tim ze klima co by TC vzduch/vzduch se brala pri vypoctech samozrejme jako primarni topeni.
Odpovědět
@zubr487 takže dejme tomu, že kdybych chtěla podlahové topení a radiátory, tak je nejlepší plynový kotel? Ale kdybych nechtěla vůbec plyn ani tepelné čerpadlo, tak jsem v pr.. ? 😄
Odpovědět
Profilova fotka
@daidalos44 přesně proto píšu, že je to takto u mne protože mám elektriku. Stačí dočíst celý příspěvek. Ale evidentně je to na Vas moc dlouhé, nebo nepochopitelné.
Odpovědět
@ozzy77 Ále, neberte to tak osobně - to už stejně neokecáte. Z Vašeho příspěvku je jasné, že radíte v něčem, čemu vůbec nerozumíte. Vaše věta "Musíš mít dva na sobě nezávislé zdroje tepla." je prostě kravina, ať už za ní píšete cokoliv. Nebo jak okecáte ty na sobě nezávislé zdroje tepla? Co třeba ta Vaše elektrická podlahovka a k tomu třeba fotovoltaika? To už PENB vyjít může. Říct ale, že je to na sobě nezávislé?... nevím nevím. Hlavně klid 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@daidalos44 já nic okecavat nepotřebuju, těch variant je spoustu,a když si to přečteš pomalu ještě jednou tak píšu jak to mám já. Mě nezajímaji jiný imaginární možnosti o kterých nic nevím - jako vy. Sdílím svoji zkušenost, Toť vše.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@daidalos44 zubr487 to popisuje tak, abyste tomu možná byl schopen porozumět.
Odpovědět
Profilova fotka
Možná to je nevýhodné ale my máme akumulacni nádobu kterou natapime kotlem na dřevo, radiátory a podlahovku. Máme udělenou přípravu na solární panely. Jinak možnost ohřívání vody je i elektrickými spiralami v aku nádobě.
Odpovědět
@ozzy77 Nevím - asi jste to napsal moc rychle, protože ať to zkouším sebevíc pomaleji, tak prostě věta "Musíš mít dva na sobě nezávislé zdroje tepla." mi naznačuje, že radíte zakladatelce, že musí mít dva zdroje tepla... Toto je má poslední reakce na Vás, neničme zakladatelce vlákno.
Odpovědět
@barushka0404 Nenazval bych to nevýhodné, ale v každém domě nejsou pro to podmínky. V dnešní době je asi dřevo z nejlevnějších zdrojů tepla, ale přiznejte co to obnáší. Jakmile nebudete nebudete dělat přípravu ve vlastní režii, tak ta cena dřeva je úplně jiná. Musí být prostor na kotel, AN a hlavně dřevo min. na 2 roky. Mnoho lidí co topí PP se AN brání protože nepoznali její výhody stálé teploty v domě a dá se říci i jít zatopit až se mi to bude hodit. V dnešních novostavbách už není na toto zařízení místo. Ještě dodatek, když si to necháte udělat na klíč tak je to ranec.
Odpovědět
daidalos44 Už se to vysvětlilo, tak to neřešte.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel máme postaveno od roku 2018 bungalov 240m2, dříve jsme bydleli ve starém domě. Kde byl jen kotel a to denni topení bylo únavné. Počáteční investice byla vyssi ale myslím že se nám vrátí rychleji než třeba tč. Ale hlavně je to o lidech někdo si nedokáže představit dělat se dřevem mít ho třeba třikrát v rukách než ho vloží do kotle. Radši jsme akční než být shnili, člověk se udržuje v kondici.
Odpovědět
@meggieg Pokud nechcete plyn a ani TČ, tak čím chcete topit ? Další varianty jsou 1) čistě elektrické topení. Zde je problém, že to může projít jedině v pasivu a ještě to znamená přidat velkou nenávratnou FVE elektrárnu. 2) kotel/krb na dřevo, jenže to si musíte uvědomit, co znamená příprava, skladování dřeva a vše kolem 3) peletkový kotel 4) pak jsou různé kombinace předchozích verzí.
Odpovědět
@zubr487 Achjo, já fakt nevím 😄 vím, že vypadám hloupě, ale znažím se tomu porozumět, jelikož my teď v domě máme podlahové elektrické vytápění, v pokojích radiátory, v technické místnosti bojler a elektrokotel a je tu příprava na krb s výměníkem a to je vše, už si nevzpomínám, jestli se to dělalo právě kvůli tomu, aby prošla kolaudace.. pročetla jsem miliony diskuzí a všude se píše něco jiného 😄 teď dokonce jsem se dočetla, že někdo psal, že od 1.9.2020 nemůže být normálně elektrické podhlahové topení, ale pouze teplovodní.. 😄
Odpovědět
@daidalos44 Já to taky zkoušel číst několikrát a musím říct že Ozzy je dneska nějak mimo....
Odpovědět
Profilova fotka
@meggieg né, že bych tomu rozuměla, nicméně jsme nedávno řešili to samé a byl to celkem boj se k něčemu dopracovat, tak třeba vám to trochu pomůže. Budeme stavět dřevostabu, bungalov a také chceme primárně elektrické podlahové vytápění a TČ vzduch-vzduch (klimu). Abychom splnili legislativu, musí být jednotka TČ v každé místnosti a doplněno o bojler s tepelným čerpadlem. Krb nemáme.
Odpovědět
Dovolim si poznamenat k vyse psanemu, ze elektrokotel s krbem jsou uz minulosti...s novou vyhlaskou prislo zakonne omezeni obyc krbu na vyuziti 20% a krbu s vymenimem na 35%...coz u beznych domu proste nevychazi..
Odpovědět
@meggieg Super článek:https://www.drevostavitel.cz/clanek/novostavby-cim-topit-i-po-roce-2020
Odpovědět
@misadan no a teď od září je zase také nějaká nová vyhláška, že? Nebo to je tohle?
Odpovědět
@meggieg nevím čemu nerozumíte. Před rokem 2020 stačila kombinace elektrického topení a krbu. To je zřejmě případ domu, kde nyní bydlíte. Od roku 2020 se podmínky zpřísnily. S tím nic neuděláte. Musíte nějak splnit podmínky PENB. Těžko se radí, protože zatím jen píšete, že chcete radiátory a PT. Takže první otázka, proč to chcete kombinovat. Je to zbytečná komplikace a prodražení. Především záleží na tom, jak velký dům budete stavět a jaké bude TZ budovy. Pokud to bude větší dům s TZ nad 4kW, tak se nevyplatí topit jen elektřinou (to i v případě, pokud by to šlo). V případě PT je jedno, zda použijete elektrické nebo teplovodní PT. To nikdo nepožaduje. Jen si uvědomte, že pokud použijete elektrické PT, tak to nikdy v budoucnu nezměníte.
Odpovědět
@meggieg no to je ta vyhlaska...uzakonuje tam maximalni vyuziti zdroju dle tabulky v norme...ta je pro zmenu nova ted od listopadu...ale i ve stary uz to bylo..
Odpovědět
@misadan achjo, v tom aby se normální člověk vyznal 😄
Odpovědět
@zubr487 jojo, tak to bude ono, kolaudovali jsme někdy v 2018.. No já nevím, nějak jsem ani nepřemýšlela, že bychom dali PT úplně všude. Počítala jsem, že by to vyšlo o dost dražší. V ložnici např. vůbec netopíme a tak mi přijde zbytečné tam dát PT. Jinak domeček nebude nějak velký, bungalov cca 115m2.
Odpovědět
@barushka0404 Oni nejsou všichni líní, oni jdou za peníze do fitka.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?