Jaké topení byste zvolili do staré řadovky? Jak se řeší klima?

Zhruba za dva týdny už bude v našem vlastnictví 100 let starý řadový dům. Máme cca 160m2 (v přízemí). Půda bude zatím nevyužitá, ale prostoru tam je dost. Co nejdříve se chystáme na podřezání, hydroizolaci, výměnu oken a dveří, částečné zateplení a hlavně nové podlahy a topení. Tak bych byl moc vděčný za radu: 1. Jaký druh vytápění byste zvolili? (Plynovou přípojku máme, elektřinu samozřejmě taky.) My chceme podlahové vytápění, ale nevíme, čím to pohánět. Z hlediska ekologie se spíš kloníme k plynu. 2. Na co je třeba si dát pozor (při koupi kotle, pokládání podlahovky, atd.)?
Odpovědět
Profilova fotka
no nevím 100 let stará řadovka a částečné zateplení ???? docela by mě zajímala v první řadě tepelná ztráta domu, aby nebyla nějaká obří a pak aby podlahové nízkoteplotní topení objekt vytopilo, abyste nemusel do podlahy pouštět 40 stupnů a i vyšší teploty a to už není zdravé pro člověka - takto teplá podlaha začal bych tepelnou ztrátou objektu ???
Odpovědět
Profilova fotka
plynovej kondenzační kotel + zvažujeme teplovzdušný krb
Odpovědět
hbboy no, myslel jsem, že při hodně nízkých teplotách využijeme krbová kamna. Kamna plánujeme do obýváku..
Odpovědět
Profilova fotka
Přidávám se k dotazu, máme to podobně.. sto let starý dům volně stojící, přízemí cca 170 m2 + v podkroví jen 2 pokoje, zbytek volná půda, částečně bude z nového zdiva (cca menší polovina domu), zateplení podlah + 14 polystyren kolem dokola celého domu a řešíme jaké dát topení.. měli jsme v plánu kondenzační plynový kotel a klasické radiátory + krbová kamna pro příležitostné topení umístěné v obývacím pokoji, který je spojený s kuchyní a jídelnou (celk, plocha místnosti 60 m2). Jenže mě všichni přesvědčují, že plyn máme zrušit (přípojka stávající) a dát el. topení.. dokonce jsem slyšela názor, že nejlepší je topit klimou, ale to se mi nezdá.. může někdo poradit prosím??
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ma to už je docela velká plocha na vytápění elektřinou, nehledě na to, že dům bude mít určitě silné zdi a budou tam velké ztráty... co na to energetický štítek ? Asi bych uvažoval o tepelném čerpadle, jinak se nedoplatíte... máte ho alespoň podříznutý ?
Odpovědět
@zuzana_ma U starého domu bych se spíše držel toho plynu + kamna na tuhá paliva, (případně kotel na TP ale záleží jakou budete mít po zateplení tepelnou ztrátu) , elektřina je dnes sice dost "propagovaná" ale většinou se opravdu oplatí jen tam kde je domek "přezateplený" typicky většinou nový, nemělo by se ani zapomínat na to, že tepelná čerpadla mají mimo pořizovacích nákladů mnohdy i vysoké náklady servisní (opravy, apod.) což se často neuvádí, dále pak pokud budou teploty trvale a hlouběji pod bodem mrazu stejně většinou napomáhá dotápět např. ten plyn nebo jiný zdroj. Z osobní zkušenosti bych se u starších domků zvláště se silnými zdmi držel raději "klasičtějších a méně komplikovaných " řešení , někteří jsou s elektřinou v těchto případech "spokojeni" někdy ale za cenu nižší vnitřní teploty.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Ano, dům je odizolovaný a suchý, zdi jsou místy 40 a nové zdi 30. Energetický štítek máme jen pro původní stav.. můžete mi nějak stručně popsat systém a výhody tepelného čerpadla.. zatím u nás vyhrává varianta kondenzační plynový kotel + krbová kamna.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrmm Děkuji za názor, k tomuto se zatím také nejvíce přikláníme, ale samozřejmě všichni známí, co právě postavili, preferují jen to svoje a oni by do plynu nikdy nešli a tak dále.. jenže my už máme přípojku stávající, což nám ušetří náklady a v kombinaci s krbovými kamny si myslím, že topení zas tak nákladné nebude.. navíc součástí našeho pozemku je i menší les, kde můžeme v malé míře těžit, což ušetří i náklady na dřevo.
Odpovědět
@petrmm Čili jedna věc jsou "moderní trendy" = "všichni chtějí např. tepelné čerpadlo" druhá věc ale je zda se tyto "nové technologie" hodí k těm "starým" byť zrekonstruovaným. Ty domky dřív byly stavěny většinou tak že měly velmi silné zdi = akumulace= kterou lehce relativně levně "dodá tuhé palivo", dříve tedy zejména pece a kamna později kotle na TP případně stále i ty kamna, pak však s postupem doby přišli "technologie" které "počítají každý stupeň" a byť považované za úsporné a efektivní přesto však kalkulované více méně do novějších staveb plánovaných většinou jako nízkoenergetické nebo přímo pasivní tam pak ano. Jde pochopitelně zkombinovat "cokoliv" otázkou ale je zda to pak přinese "kýžený efekt"
Odpovědět
@zuzana_ma Ano "právě postavili" to je to KLÍČOVÉ čili NOVÝ DOMEK=NOVÉ TECHNOLOGIE= jim to fungovat bude, byť Vy to tedy budete mít třebas i DOBŘE zrekonstruované a zateplené je otázka zda-li a jak se přiblížíte k těm jejich NOVÝM PARAMETRŮM. Takže bez ohledu na to co je dnes TREND bych se držel REÁLNÝCH POTŘEB, elektřina např. přímotopy elektrokotel se většinou oplácí tam kde jsou velmi malé tepelné ztráty kde už je jen "trochu" větší potřeba doporučuje se plyn a pokud ani to ne pak jednoznačně tuhá paliva, tam jiná cesta není pakli-že nechcete doma chodit "ve svetru" aby se vám to "oplatilo",.
Odpovědět
@petrmm Dále pak jsem vyslechl názor jednoho servisního technika tepelných čerpadel, který uvedl, že vedle pořizovacích nákladů jsou celkem drahé také náklady na případné opravy , uvedl příklad zatímco u plynových kotlů může jít o částky v řádech tisíců u tep. čerpadel nezřídka dosahují částky desítek tisíců, zda-li to tak je opravdu, nevím, každopádně platí že čím je jakýkoliv systém "komplikovanější" tím i "rizikovější" na poruchy to platí u všeho pakliže tedy pán uváděl že náklady na opravy mohou být drahé, držel bych se opravdu raději toho plynu + kamna na TP jak jste původně plánovali. Třebas ale dosáhnete velmi nízkých tepelných ztrát, v tom případě je možné uvažovat i o jiných možnostech proč ne, ale zase přípojku již máte, nerušil bych ji, raději nějaký dobrý plynový kotel...., tolik můj názor, nehledě tedy k tomu že s plynem je výkon také velmi dobře regulovatelný
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ma t.čerpadlo je vhodné do větších domů, aby náklady na topení nebyly tak vysoké, sám ho nemám, méme menší zateplený dům. Pravda ja píše @petrmm pořizovací náklady jsou vyšší a servis něco stojí. Plynová kotel taky není nejlevnější, taky potřebuje servis a jeho životnost to je otázka... Pokud ale máte již přípojku, tak bych ho asi dal + tedy te kamna na dřevo pokud budete chtít dělat dřevo a topit v kamnech, pak bych i uvažoval na nádobou na vodu, která by se dala natápět z kamen. Jáké si představujete měsíční náklady na energie el.+plyn ?
Odpovědět
Článek se načítá
@petrsv1000 Dle vyjádření toho servisáka by ty servisní náklady /opravy apod./ měly přijít u toho plyn. kotle přece jen "levněji" než u tep. čerpadla, jinak určitou životnost bude mít i to čerpadlo, pryč je doba, kdy se spotřebiče dělaly tak jako dříve kdy vám ohřívač vody, kotel, nebo lednice jela dvacet třicet let bez problému, dnes se spíše výrobci snaží životnost spotřebičů "omezovat uměle" protože kdyby tep. čerpadlo nebo kotel vydrželo bez oprav padesát a více let je hromada lidí "bez práce", jinak nic proti čerpadlům máte místa kde plyn zkrátka není takže těch možností na rozhodování zase tolik není.. , každý má také jiné podmínky co vyhovuje jednomu nemusí druhému..... zuzana_ma - Máte-li zdroj dřeva, pak je dobré pořídit kamna, která ho umí déle samostatně spalovat, např. takové ty "jezevčíky" kde to odhořívá zepředu dozadu pak se shrábne žhavé dopředu a jede se znova, aby se nemuselo "často" přikládat a neustále kamna obsluhovat, pak jsou pochopitelně i další možná kamna co se dřeva týká ale tam je ta cena závratně vysoká. Kamna s výměníkem nemají většinou tak dobré spalovací schopnosti jako kamna bez výměníku, (zanášení, častější přikládání apod.) čili osobně bych to viděl spíše na kamna teplovzdušná a "otevřenou dispozici" např. tu jídelnu s obývákem + ještě otevřené dveře do přilehlé místnosti nebo průduch do podkroví -Pokud by byly ztráty domku i po zateplení velké pak je otázka zda by se neoplatil i "splyňovák kotel na dřevo" napojený na radiátory ale tam je zase tuším podmínka akumulační nádrže což se zase vše prodražuje a komplikuje... jinak také bydlím ve 100 vlastně již přez sto let starém domku :-)
Odpovědět
TC + radiatory
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Když jsem to počítala, měli bychom se dostat cca na 3.500 Kč měsíčně (plyn+el.) s tím, že se bude přitápět krbovými kamny.. tak uvidíme, jaká bude realita :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrmm Děkuji moc za Vaše příspěvky, jsem ráda, že mi někdo potvrdil, co jsme si mysleli a co považujeme v našem případě za nejlépe vyhovující.. Jak jste psal, všichni známí - rádoby odborníci na vše - nám plyn vymlouvali, jenže oni mají novostavby, což pochopitelně splňuje úplně jiné normy na tepelné ztráty (a také by si museli přípojku navíc zřizovat) než náš, i když zateplený starý dům. Tepelné čerpadlo zatím nezvažujeme, zůstaneme pravděpodobně u kondenzačního kotle a kamen.. Ještě mě zaujalo jak jste psal o kamnech "jezevčíci", nevíte jak se nazývají odborně, případně o jaký druh spalování se jedná? Vím, že nejlepší je zajít do specializované prodejny, ale tam mám trochu pocit, že vždy budou vyhovovat jedině ty nejdražší.. a průduchy do podkroví zřejmě nebudou mít smysl, kamna budou umístěna při schodišti do podkroví, takže teplo bude stoupat nahoru (předpokládám) přímo do chodbičky podkroví..
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ma jj to je reálná částka ;-)
Odpovědět
@zuzana_ma Zdravím "Jezevčík" je asi takové "slangové" označení pro kamna, představte si "petry na ležato" zkrátka místo "svislé šachty" (ta je důležitá kvůli uhlí briketám někdy koksu apod.) mají "vodorovnou horizontální spalovací komoru". Patří sem celá řada kamen od různých firem, čím větší komora tím větší a delší výkon na jedno naložení by měl být. Zatímco v "petrách" odhořívá uhlí "shora dolů" (pak to nekouří nesmrdí dlouho vydrží tak topím já) tak v těch kamnech na dřevo odhořívá dřevo zepředu dozadu, nemůže odhořívat shora protože žhavé by spadlo dolů podpálila by se celá vsázka kamen = přetopeno, neúsporné, časté přikládání, proto dřevo odhořívá "na ležato" jde např. o typy: http://www.tesposhop.cz/eshop/krbova-... nebo http://www.naradinazahradu.cz/jotul-f... nebo¨ http://www.kovodruzstvo-plzen.cz/wp-c... nebo https://www.krbova-kamna.com/dovre-30... Anebo potom i prosklená kamna speciálně na dřevo která jsou schopna "pomalého hoření" Já tyto kamna nemám prakticky odzkoušena ale zde na forum chodí "kolega kamínkář" který má také právě jedny z těchto "typů" tuším upland 27 (podobné jak první jotuly) pan Jenda Dibes a ten by vám mohl dobře poradit s "konečným výběrem" dle objemu a osobních potřeb. Nevýhodou je že tato kamna jsou dražší nicméně máte-li zdroj dřeva, pak by asi byla velká škoda toho nevyužít netopit efektivněji úsporně a výhodně. Pokud se zde "kolega" neobjeví zkuste zadat nové téma "kamna na dřevo dlouhé hoření" :-)
Odpovědět
@petrmm Pozor taktéž na to,že na trhu je spousta kamen která jsou sice "dražší ", ale mohou to být jen docela obyčejné "designovky" tzn. platíte zbytečné částky za design což ovšem ještě není zárukou že kamna opravdu něco umí, pro potěchu můžete volit prakticky "cokoliv" ale má-li jít zároveň o "plnohodnotný zdroj" je třeba se hlavně dívat na praktickou stránku věci, to se celkem podceňuje neboť i tady platí "obal prodává":-)
Odpovědět
@hbboy Tak zateplení je částečné, protože ze dvou stran už jsou domy :-) a třetí strana je z jihu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?