Odpověď na příspěvek od mirez:
Dobrý den / Ahoj, navazuji na konverzaci ohledně … @mirez No a nějak upravené dveře či zárubně pro větrání upravené máte?Odpověď na příspěvek od mirez:
Pod dveřmi je přibližně 1cm mezera na průtok. Teo… @mirez Než seříznutí bych prvně zkusil ještě vyndat těsnění nahoře a u pantů, to jde ještě vrátit. Ventily budou zaregulované asi při otevřených dveřích (aspoň u nás to bylo úplně bez dveří) a pokud zavřete jedny dveře, naroste tlaková ztráta u výstku a vzduch začne proudit cestou menšího odporu jinými výustky. Nemyslím si, že otevřené dveře vyrazněji umožní prostup vzduchu v podstatě do "protivětru". To by chtělo pohled inženýra vzduchaře :).Odpověď na příspěvek od kofejn:
@mirez Než seříznutí bych prvně zkusil ještě vynd… @kofejn To je zajimavý pohled a dává mi to smysl. Myslíte, že ten 1cm skutečně nestačí na pohodlný průtok? Já vyzkouším ještě různé varianty pootevření dveří. Seřezávat dveře nechci, to je špinavá práce :D. Trochu mi ale nesedí, že když mám větší výkon, tak u výústku slyším větší hluk, takže si myslím, že i průtok musí být vyšší. Pokud by neměl kudy projít vzduch ven, průtok by se "zastavil" už někde u rozvětvení rekuperace.Odpověď na příspěvek od mirez:
@kofejn To je zajimavý pohled a dává mi to smysl.… @mirez Hluk může být od motorů rekuperačky. Nebo to začne víc svištět? Obecně obdélníkový nizkoprofilový otvor a ještě s ostrými hranami má blbé aerodynamické vlastnosti. U nás se dveře moc nezavírají a teď co máme kočku, je většina otevřená na její hlavu, jak nás všechny kontroluje.Odpověď na příspěvek od kofejn:
@mirez Hluk může být od motorů rekuperačky. Nebo … @kofejn Spíš to více sviští. Motor rekuperace je hodně daleko od mojí pracovny, v podstatě je technická místnost úplně na opačné straně domu. Sleduju to a zaznamenávám. Co se týče měřáku a jeho umístění v místnosti, jsem čekal rozdíly větší (podle toho, jak se to tady psalo). Mám 50m2 kuchyň spojenou s obývákem a zkoušel jsem to dávat jednak do kuchyně, pak do obýváku a rozdíl byl asi 100PPM. Ale samozřejmě vyzkouším to ještě jinde.Odpověď na příspěvek od mirez:
@kofejn Spíš to více sviští. Motor rekuperace je … @mirez Mám skúsenosť z práce, kde je pomerne veľká a komplexná vzduchotechnika, že v zatvorených relatívne dobre utesnených miestnostiach sa hluk vzduchotechniky zvýši. Zvýši sa tlaková strata a aby to pretlačilo nastavený prietok, tak to zodvihne výkon ventilátoru a samozrejme aj tlak v miestnosti. V extrémnom prípade pri úniku netesnosťami začne pískať meluzína.Odpověď na příspěvek od martin_s:
Bylo by dobré k průtoku doplnit jestli je to hodn… @martin_s Čo to je za blbosť? Ako že tam jednotka pošle 200 m3/h a na konci trubky tam vplyvom tlakových strát nameriate iba 100?Odpověď na příspěvek od roman_:
@martin_s Čo to je za blbosť? Ako že tam jednotka… @roman_ Špatně jste to pochopil, nastaví se 200 a jednotka pošle třeba jen 100 dle takových ztrát.Odpověď na příspěvek od mirez:
Dobrý den / Ahoj, navazuji na konverzaci ohledně … @mirez je třeba si představit, že CO2 se drží a teče nad zemí (nad podlahou). Čidla se instalují cca 30 cm nad podlahou. Dává logiku dát čidla tam, kde se nejvíc žije, tj. zpravidla obývák a ložnice. Vše má své pro a proti. Když budu např. řídit jednotku dle čidla v ložnici, tak zbytek domu může být převětráván. Takže je záhodno celý systém mechanicky a elektricky vyladit, průtoky, do nějakého kompromisu. Pokud je možno sledovat průběh koncentrace na čidlech, tak to umí opravdu "brutální" věci. Dá se vidět, vydedukovat, kdy jsme šli spát, kdy někdo přišel domů, případně i cca kolik lidí, kdy jsme se někdo v noci nebo ráno vzbudili a spoustu dalších věcí. Ovšem je problém rozlišit, zda doma někdo skáče přes švihadlo, nebo probíhá sex se sousedem/sousedkou 😀 Ta odezva je až brutálně přesná a rychlá a je to způsobeno hlavně tím, že se CO2 drží a teče při zemi. Například, když otevřu dveře zavřeného pokoje, tak to CO2 prostě vyteče ven a to poměrně rychle.Odpověď na příspěvek od martin_s:
Bylo by dobré k průtoku doplnit jestli je to hodn… @martin_s Já tomu rozumím. Vždy kontroluji aktuální průtok i v SW jednotky. Offtopic: Koupil jsem si nějaký "lepší" filtr do rekuperace a mám problém, aby jednotka dodávala víc než 130m3/h. Odtah dá klidně 250m3/hod, což je divné, kde se ztratí ten rozdíl. Snad nemám díru v trubkách :-). Tento týden tam chci vrátit původní jednodušší filtr a budu to pozorovat.Odpověď na příspěvek od pavelpk:
Já mám aktuálně rekuperaci nastavenou na 20%, max… @pavelpk To je dosť netradičné riešenie, mať v každej miestnosti aj prívod aj odvod.Odpověď na příspěvek od roman_:
@pavelpk To je dosť netradičné riešenie, mať v ka… @roman_ Asi jo, ale nechtěl jsem žádné díry pod dveřmi - mám rád soukromí a ticho a navíc se mi ty výřezy nelíbí. A taky neřeším, zda je díra tam či onde dost velká a zda někde není otevřené/zavřené,... O rekuperaci vlastně nevím. Pouze když přijde hodně lidí, tak zvýším výkon a pak ho zase stáhnu.