Návrh kompletního topení. Jak postupovat?

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak postupovat (jak jste postupovali?) při navrhování kompletního topení (včetně ohřevu TV). Chceme plyn (kondenzační kotel?) + krb a dle ceny možná solární panely. V domě pak podlahové topení, popř. v patře radiátory. Je nejlepší oslovit projekční kancelář, která mi co nejpřesněji spočítá, že chceme kotel a krb o takovém či onakém výkonu, XXX ks radiátorů, topení v podlahovce apod.. Nebo je nejlepší to nechat prostě na topenářovi a ten nám řekne: z praxe se pro tento dům hodí toto je NEJ použít apod.... nabídky na toto navrhnutí se pohybuhjí od cca 9tis. do 20tis., tak přemýšlíme, jestli se investice vyplatí, kdy budeme mít docela přesně spočítáno vše. děkuji moc za názory. ;-)
Odpovědět
Nikdo neřešil ??? :-|
Odpovědět
nám to počítal pán co děla topení, nejdřív jsme měli mít plyn, pak elektricky kotel a ted nam montují tepelné čerpadlo.Vím, že nam spočítal naklady na topení a i ztraty nebo co.To už bych se musela poptat chlapa.Taky jsme uvažovali o rekupuraci,ale ta padla a jsem rada. Máme všude podlahovku a snad v pondělí už budeme topit.
Odpovědět
Tak my jsme si nechali udělat projektovou dokumentaci od firmy, která se zabývá pouze topením. Podle projektu jsme nechali topení udělat a po pár měsících užívání jsme zjistili, že to stejně není to pravý. Opět další firma a projektová dokumentace a muselo se topení trošku předělávat a lehce zautomatizovat. Takže těžko radit, spíš mít v ruce nějaký projektový základ a ten pak konzultovat s topenářem. Ale určitě záleží na složitosti vytápění a velikosti baráku.
Odpovědět
Profilova fotka
My měli prováděcí projektovou dokumentaci za hezkých pár desítek tisíc. Už bychom to neudělali. Použili jsme to v podstatě jen na hrubou stavbu a i tak jsme v projektu odhalili některé "boty" ]-( . V průběhu stavby nám došlo, jaká to byla chyba a řešili jsme vše přímo s jednotlivými profesemi. Od té doby jsme do těch papírů ani nekoukli a jsme spokojení. U nás prostě tomu topenáři a třeba elektrikáři / praktici rozumněli více než teoretici projektanti. Přitom každou profesi zpracovával nějaký odborník sjednaný generálním projektantem :-| .
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme si nechali dělat projekt na topení zvlast (v projektove dokumentaci nebyl), řekli jsme mu čím bychom chtěli vytapet a jaké mame možnosti a on vše zpočítal. máme krbovou teplovodni vložku, která nahřívá akumulacní nádrž, pokud by se netopilo v krbu, sepne v nadrzi nejaka spirala a topime eletrikou a pokud vyjdou finance, tak nechame jeste nainstalovat solary. všude máme nakonec teplovodni podlahove vytapeni (nahore mely byt radiatory, ale upustili jsme od toho) zapocital do toho ztraty, zatepleni, trojska - no prostě všechno :-) a od toho všeho nam navrhl vykon krbovek, kam čeho kolik, aby v jednotlivych mistnostech třeba nebyla zima, jaka bude asi spotřeba dřeva apod topime zatim par dni a nebydlime, tak nemohu řici, jestli se třefil nebo ne :-D ale topeni bylo jedine, které jsme si z dilčich profesi nechali zpracovat a doufam, ze jsme udelali dobře a nebudeme litovat jo jinak znamy si koupil krbovky bez nejakeho projektu a zjistil, ze na tu jeho plochu maji slaby vykon a že mu to ty zadni pokoje nevytopi jen na topenaři bych to nenechavala, u nas zas zrovna platilo, že sice topenař své praci rozumí, ale přeci jenom tohle vše by nespocital.od toho sameho chlapka co delal projekt jsme si pak nechavali zpracovavat projekt na zelena usporam.
Odpovědět
@pindruzka Náhodou jsem sem nakoukl ... Tak to máme stejný princip, akorát že my máme dřevostavbu (viz diskuse Kanadské sruby) a dole v domě je na ca. 1/2 plochy podlahovka a jinde radiátory a v podkroví jenom radiátory. A ty soláry už k tomu máme a pokládám to za nejekonomičtější způsob. Kamna máme relativně slabá, ale máme už za sebou 2 zimy a v pohodě, 10PRM dřeva na sezonu a v pohodě... Princip jsem si "vymyslel" sám a můžu potvrdit, že co odborník, to názor. Takže pokud dáte 3 firmám 10000,-, dostanete dozajista 3 různé návrhy ... Ale protože doláry a topení dělaly 2 rozdílné firmy, už i solárista měl připomínky k topení a pro příště (snad žádné nebude!) bych zůstal komplet u jedné firmy na všechno. Tak ať se daří! PF
Odpovědět
Profilova fotka
to souhlasim, že co odborník, to jiný nazor a co se topení týká, tak tam to platí dvojnásob :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?