Rekuperaci ano či ne?

Zobraz úvodní příspěvek
V publikaci TOP DOMY 2013 (vydává časopis Dům a zahrada) je zajímavý článek, který pojednává o alternativách řešení pasivních domů. Nabízí i jiné řešení než obalit dům co nejsilnější vrstvou polystyrenu a zavést tzv. řízení větrání. A právě pasáž o říz. větrání mě zaujala: Cituji z článku: Systém řízeného větrání byl původně vynalezen pro stavby průmyslové, obchodní a administrativní. Nikoli pro rodinné domy, tam se dostal až časem. V zemích, kde k tomuto původně nouzovému řešení dospěli desítky let před námi, už dneska o tomto způsobu výměnu vzduchu v uzavřeném prostoru mají značné pochybnosti. Proč? Stále více se mluví o tzv. syndromu nemocných budov. Zkrátka v potrubních rozvodech (s diskutabilními hygienickými parametry) ztrácí vzduch svoji přirozenou vitalitu, vybíjejí se důležité mínusové ionty. A takto technicky opracovaný vzduch může lidem působit zdravotní problémy. Co Vy na to? Ráda si přečtu Vaše názory.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od evakope:

@zubr487 nemáme a mít nebudem, zjistila jsmr to v…
@evakope A nešlo by TČ změnit na nějaké, které umí chladit i do podlahovky? Některá TČ umí i fancoily, což je vlastně vnitřní jednotka normální klimatizace jen nemusíte řešit další jednotku venku a můžete použít stávající TČ.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@evakope A nešlo by TČ změnit na nějaké, které um…
@jirkajiri většina TČ umí chladit do podlahy. Zde jde spíše o nepochopeni tazatelky
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od edcbubu:

@radim2015 teplota vzduchu, která z jednotky v lé…
@edcbubu No já mám stejnou jednotku a při chlazení mi jde z ní až 5°C. Stejně i těch 12-15 je hodně pod běžným letním rosným bodem uvnitř domu. Jen pro zajímavost loni jsem musel doizolovat přívod vzduchu do jednotky, kdy se mi na vstupním hrdle u jednotky srážela zvenku vlhkost a to začalo rezivět - prostě pryžová izolace 2 cm nestačí. Venkovní teplota kolem 0, vnitřní 22 s vlhkostí 50%.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

@edcbubu No já mám stejnou jednotku a při chlazen…
@radim2015 samozřejmě, že se to bude rosit. Spíše si to @edcbubu plete a možná tam má plastové hadice typu ADURO. Jsou to taky plastové ohebné hadice, ale v tomto případě s tepelnou izolací.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@radim2015 samozřejmě, že se to bude rosit. Spíše…
@zubr487 Jen upřesním, Heatpex ADURO systém máme jako přívodní, a "hadice" nejsou ohebné. Jsou to trubky ze šedého EPS, ohyby se tvoří přes kolenové díly. Jen tlumič hluku je ohebný.
Odpovědět
Já jen vím, že něco podobného existuje a myslel jsem si, že je to ohebné. V každém případě platí, že min přívodní trubky musí být izolované, jinak se to bude rosit
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@jirkajiri většina TČ umí chladit do podlahy. Zde…
@zubr487 no do dřevěné podlahy to uplně dpbřr nepůjde.., a tepelné čerpadlo by mělo mít prý reverzní funkci což to naše nemá, takže asi nic
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?