Teplovzdušné rozvody - ano nebo ne?

Stavíme dům 4+kk s obytným podkrovím a nemůžeme se rozhodnout, zda vybudovat teplovzdušné rozvody nebo ne, proto vás prosím o pomoc při našem rozhodování. Nejprve jsme byli rozhodnutí, že průduchy necháme udělat, ale hodně lidí nás od toho odrazuje... Jedná se o menší dům o celkové užitné ploše 111m2. Krb bude umístěný ve středu domu v obývacím pokoji kousek od vstupu na schodiště, proto si říkáme, jestli nebude teplo proudit do podkroví i bez průduchů. V celém domě bude teplovodní podlahové topení na elektrokotel. Krbem bychom chtěli topit v přechodném období, v zimě bychom topili elektrikou. Dům stavíme z Heluz 50 bez zateplení, okna budou dřevěná trojskla. Prosím o vaše rady a zkušenosti, zda by jste v našem případě průduchy vybudovali nebo je to v takto malém domě zbytečné.
Odpovědět
@zbranda Bavil jsem se s kamarádem, co už 10 let dělá krby a vše s tím spojené. On mně teda od průduchu důrazně odrazoval. Nakonec tedy nemám ani krb :) Máte malý domek, tak bych průduchy neřešil. Stejně, v krbu zatopíte párkrát do roka, než zjistíte, že tou elektrikou to zase není takové drahé a je to komfortní :) Jinak si myslím, že se to vytopí i tak, pokud necháte otevřeno.
Odpovědět
Taky sme zvazovali a nesli do nich...krom tepla se siri jeste bordel a hluk...
Odpovědět
@davex můžu se zeptat jak to řešit jinak než průduchama pokud by se dům vytápěl krbem? (jestli víte teda :)) Fakt to jen nechat prohřát tím, že pootevírám dveře nebo se to řeší dnes nějak inteligentněji?
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime průduchům se vyhnete pouze tehdy, když místo toho použijete tzv. hypokaust. jde o součást kachlových kamen. na internetu jsou i srozumitelné nákresy. jde o uzavřený systém sálavého tepla. je to jedna z nejlepších ale také dražších variant. jsem laik, ale podle toho, co jsem slyšel, většina kamnářů již odmítá průduchy stavit. pokud chcete používat krbovky na přitápění, nedělal bych si s tím hlavu a udělal to bez průduchů. bude to snažší, levnější, zdravější. v případě otevřeného schodiště by neměl být problém s teplem ani v podkroví. pokud byste trvali na sofistikovanějším řešení, hypokaustu se nevyhnete. chce to ale vidět, zažít... je to pecka ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Chladný vzduch z klimatizace teče v nejnižších dvaceti centimetrech. Proto "vyteče" obdobně jako voda po podlaze otevřenými dveřmi do sousedních místností a dokonce i po schodech do přízemí. Horký vzduch se naopak plazí po stropu. Proto nepomůžou ani otevřené dveře (prostě tam překáží to půlmetrové futro nad dveřmi). Řešením jsou průduchy stropem. Ale je to jako s tím schozem pro prádlo vynikající dorozumívací/odposlechový prostředek. Na obrázku je jedno měření na novostavbě. V hale zatopeno krbem a doufal jsem, že otevřenými dveřmi také něco pronikne do patra. Proniklo pouze to, co odpovídalo tepelné vodivosti miako stropu s 3 cm poystyrenu. Horký vzduch od krbu (až 70°C) vystoupá ke stropu, rozlije se po něm, a předá energii. Pak už jako chladný cca 25°C ve výšce 2m a 21°C ve výšce 1m klesá dolů vytlačován dalším horkým. Otevřenými dveřmi může utéct na chodbu, ale už moc energie nenese.
Odpovědět
@josef_vavra tomu rozumím. Reagovala jsem na příspěvek o tom, že průduchy se nedoporučují, tak mě zajímalo jak to lze udělat lépe ;)
Odpovědět
@zbranda Ahoj, taky stavíme dům 4+kk, užitková plocha 105 m2, ale bungalov. Krb bude uprostřed domu v obýváku a taky bude používám na přechodná období (podzim, jaro). Od průduchů jsme byli několikrát odrazeni, hlavně kvůli přenosu zvuku z jedné místnosti do druhé, tak jsme do nich nešli.
Odpovědět
Děkuju za odpovědi. Nejspíš se přikloníme k názoru většiny a průduchy v našem domě budovat nebudeme.
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda ja mam pod schodistem pec a cele patro se bez problemu vytopi pouze tim jak teplo leze nahoru, pravda ze mam 1/4 bez stropu, takze prostoru kudy tam muze teplo lezt je vice nez dost pruduchum pokud to jde bych se vyhnul
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?