Zdroj energie

Dobrý den. V projektu máme psaný elektrokotel jako zdroj vytápění, podlahové teplovodní. Jelikož to nestačí tak jsou přidány fotovoltaické panely. Po počtení různých diskuzí zjišťujeme, že fotovoltaika je nesmysl. Poradíte prosím jak řešit zdroj energie/vytápění? Moc tomu nerozumím.. Stačilo by mít jen tepelné čerpadlo? Pokud ano proč tedy nemůžeme mít jen elektrokotel? Děkuji za vysvětlení.
Odpovědět
@janinahl Snad to dobře vysvětlím. Když budete topit jen el. kotlem tak nepoužíváte žádnou obnovitelnou energii. Tepelné čerpadlo bere zhruba 1/3 el. energie ze sítě jako el. kotel a 2/3 obnovitelnou energii třeba ze vzduchu. A proto vyhovuje proti el. kotli . Jakou máte spočítanou tepelnou ztrátu domu? El. kotel by mohl jít kombinovat s klimatizací a bojlerem který má v sobě TČ. Dobře tady na fóru poradí v tomto zubr487.
Odpovědět
@janinahl je to jak napsal @wpavel. Dneska prakticky nemůžete topit jen elektřinou. Rozhodování je především podle TZ domu. Provozní náklady jsou nejnižší s TČ, ale jsou nejvyšší investiční náklady. Pokud Vás primárně zajímá co nejnižší cena, tak se kombinuje topení klimatizací. Jenže musí se jednat o multisplitovou klimatizaci. Jinak nejde započítat dostatečně velký podíl na topení. I tak to ale nemusí projít a tak se ještě přidává ten luftbojler (bojler s TČ) nebo krb.
Odpovědět
@janinahl skoro všichni řeší primárně topení, ale jedna věc je PENB a druhá je reálný život. A reálný život vychází, že topení tvoří 1/3, max. 1/2 nákladů na energii u moderního domu. Minimálně stejně sežere ohřev vody. Chci tím jen říct, že by se mělo koncepčně řešit vše najednou tj. topení, ohřev vody, větrání i chlazení.
Odpovědět
Profilova fotka
@honzik75 no a navíc pohodlí obsluhy (doporučuji rekuperaci, která také zvyšuje pohodlí), bezúdržbovost a druh tepla - sálavé, vzduch (někomu může vadit) a eventuálně chladu (pozor na rosný bod u podlahového chlazení).
Odpovědět
@zubr487 tepelné ztráty jsou 5,310kW. Chceme tu fotovoltaiku dát pryč. Máme ji napsanou na výkon 4,8kpw. Hledáme jiný způsob jak to změnit. Aby to bylo praktické a ne úplně drahé.
Odpovědět
@janinahl ty TZ máte spočtené celkové? I s větráním? Je to už dost, za mě. Čistě na elektřinu (bez TČ i klimy případně) bych do toho nešel. Jen pro představu z praxe. Mám FVE 6,7 kWp, ročně mi vyrobí cca 5500 kWh, z čehož si mi povede nechat si 70% doma, bez baterek. Výroba jde do spotřeby domácnosti, do bojleru a na jaře a na podzim do topení (ale to je jen trochu). Problém není celkový výkon v sumě, ale problém je najít uplatnění pro vysoký okamžitý výkon během měsíců 5. - 9. Tam je těch cca 30% co jde z domu ven.
Odpovědět
@honzik75 děkuju, myslím, že tam je celkové tepelné ztráty. Mohu se pro představu zeptat, jak velká je FV investice? Klidně do sz. Všude jsem četla, že se to nevyplatí.
Odpovědět
@janinahl do 5 kW bych jen s elektrickým topením taky nešel. Navíc si uvědomte, že čím dál víc potřebujete v létě chladit. Obě verze co jsem napsal, jak TČ tak topení klimatizací umí v létě chladit. Z hlediska celkových provozních nákladů je TČ stále nejvýhodnější. Je to výhodnější i proti kombinaci elektro+FVE. Jaké jsou investiční ceny zjistíte snadno cenovou poptávkou. V případě TČ jsou v současnosti ceny kolem 180000Kč za komplet včetně instalace. Je ale potřeba vybírat čerpadla ze střední cenové hladiny jako třeba LG, Panasonic apod.
Odpovědět
@zubr487 děkuju moc za vysvětlení. Myslíte tedy, že pořízení tepelného čerpadla je výhodné? A projde nám štítek pouze s tepelným čerpadlem?
Odpovědět
@janinahl jak píše zubr, tak potřeba topení může být propojena s chlazením. Opravdu byste měli řešit komplexně vše najednou - topení, chlazení, větrání a teplou vodu. Jak to tak čtu, tak si myslím, že byste měli zkusit najít někoho, kdo Vám s tím pomůže a napočítá to. TČ se zdá dneska "všelék", ale pořízení je zpravidla pěkná darda a nejdřív si zkuste opatrně ověřit, že ho budete moci dát. Že nebude nikomu v okolí vadit, aby Vám to zarazil... Pokud byste nechtěli TČ, tak by se mi nejvíc líbilo trochu srazit ztráty (přidat izolace?) nechat elektrokotel a instalovat klimu, multispit, na chlazení a topení. Ono je to vlastně taky TČ, ale trochu jiné... Ale pak budete i přímo ze sítě ohřívat i vodu. FVE Vám investici bohužel neřeknu. Nevím. Dům jsem tak koupil. Jen jsem chtěl udělat představu o výši roční výroby.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?