Základová deska krpeni

Prosím o radu v pátek jsem zhotovil základovou desku 25cm silná beton c25/30.Ted jsou teploty prez den 12 stupňů ale večer 2.Mam desku kropit a nebo ji mám raci nechat ať se rychleji vyparuje voda. Děkuji mnohokrát
Odpovědět
Ahoj v tomhle počasí kropit asi zbytečně. Kdyby náhodou byla teplota vyšší tak pro dobrý pocit možná bych to skropil ale jinak není důvod. My zalíli desku taky koncem 10mesice minulý rok a nechali do jara tak a vše v pohodě nigde se nic neloupe,nedrolí.
Odpovědět
Děkuji
Odpovědět
Na to kropení má vice lidí různé názory... Kropí se většinou při horkém počasí, aby se zabránilo rychlému vysýchání - tvrdnutí betonu. Pokud beton tvrdne rychle, mohou se objevit praskliny, v tom betonu probíhají určité chemické reakce, kdy se beton při tvrdnutí zahřívá sám od sebe - nemusí se jednat jen o sluneční aktivitu a okolní teplo. Tudíž se kropením zchlazuje povrch betonové desky. Slyšel jsem i názor praktiků i odborníků v tom smyslu, že čím vyšší třída betonu - bavíme se o základové desce, tím větší riziko vzniku prasklin. Takže i v tomto počasí - pokud je slunečno bych jednou za den tu desku klidně pokropil, voda betonu neuškodí. Nekropil bych pouze, pokud by hrozil mráz.
Odpovědět
Děkuji za názor 🤔👋
Odpovědět
Profilova fotka
Ideálně kropit aspoň týden, obecně lze říci, že čím déle probíhá hydratace, tím vyšších pevností dosahuje beton. Počasí vám přeje, nedochází k velkému odparu. Hezké pojednání viz odkaz https://stavba.tzb-info.cz/beton-malt...
Odpovědět
@sonyhonza Určitě KROPIT. První tři dny jsou naprosto nejvíc zásadní, teď už je pozdě. Pokud nejsou praskliny, tak v pohodě. Ale za mě, na začátku určitě kropit, ideálně i zakrýt plachtou, za každého počasí.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj všem, mohu jen poprosit o názor na naši základovou desku. Je to plovoucí základová deska, průměr 25 cm, měli jsme řekl bych ideální podmínky, prvních 9 dní mezi 20-26 stupni ve dne a v noci okolo 10 - 15 stupni. První 2-3 dny malinko mrholilo, takže deska byla vlhká. Pak už se nekropilo. Postupy byly dodrženy a kromě drobných prasklinek okolo otvoru jsem nic nenašel. Předem děkuji.
Odpovědět
ještě jedna fotka
Odpovědět
@radim_bohac a co že tím tady chcete? Reklama?
Odpovědět
@radim_bohac A o co Vám jde? Na co se ptáte?
Odpovědět
@edison101 jen mě zajímal Váš názor. Psalo se zde hodně o kropení a že deska může při horkém počasí rychle vyschnout. Nevím, zda se kropilo celou dobu, tak jsem chtěl slyšet jen názor na fotky desky. O žádnou reklamu nejde. Děkuji
Odpovědět
@jozkakomosny Dobrý den, jen mě zajímal Váš názor na foto desky, jak jsem psal, myslím, že je vše v pořádku, jen jsem si nebyl jist, zda se později kropilo dostatečně, ale myslím, že by to na desce bylo znát, tak jsem se chtěl jen ujistit. Děkuji
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Dobrý den, jaký doporučujete postup po vylití základové desky při aktuálním počasí? Tedy 20-25°C, spíše slunečno. Jak často kropit a měl bych i zakrývat nebo není nutné?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od raptor18:

Dobrý den, jaký doporučujete postup po vylití zák…
@raptor18 Záleží ako bude v deň betonáže. Nesmie pršať prvých pár hodín a potom by ste to mali udržovať vlhké niekoľko dní, ideálne aspoň týždeň. Zakrývať nie je nutné, ak máte možnosť to poliať niekoľko krát za deň. Ja som nemal, tak som to druhý deň prykryl geotextíliou a poriadne prelial vodou. To vydržalo deň až dva mokré, takže som tam nemusel furt chodiť.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@raptor18 Záleží ako bude v deň betonáže. Nesmie …
@roman_ Takže první den jste vůbec nekropil? Mám připravenou zahradní hadici napojenou na vodovod, takže kropení není problém. Jen se trochu bojím, že jakmile vyleze sluníčko, tak bude to bude chtít kropit co pár hodin.
Odpovědět

@roman_ Takže první den jste vůbec nekropil? Mám …
@raptor18 Vylievali sme ráno, podvečer už som kropil. Že sa to ešte kropiť nedá, uvidíte, bude to vyplavovať cement. Jedine rosiť by to asi šlo. Pár praskliniek mi tam vzniklo, svietilo slnko a fúkalo, to schlo pred očami. A betón sa pár dní navyše zahrieva sám, tuhnutie generuje teplo a keď oprie slnko a začne fúkať, bude to suché za chvíľu. Áno, malo by sa každých pár hodín. Tá handra tomu efektívne bráni.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od roman_:

@raptor18 Vylievali sme ráno, podvečer už som kro…
@roman_ Druhý den ráno už to bylo pochozí?
Odpovědět

@roman_ Druhý den ráno už to bylo pochozí?
@raptor18 Jo, už večer sa na to opatrne dalo stúpnuť.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?