Konzistence betonu, pasy,ztracené bednění,základová deska QCC beton

Profilova fotka
Ahoj ,jaký typ konzistence jste použily na základové pasy,do ztraceného bednění a na základovou desku.Šířka pasu je 650 mm a výška 400 mm. Ztracené bednění bude v max 4 řadách a šířky 400 a 250 mm, výztuž bude jak svislá tak vodorovná o průměru 12 mm. Co se týče základové desky ta bude min.tloušťky 150 mm a tam zvažujeme použití QCC betonu, dělal jste už s ním někdo? .Cenový rozdíl není takový. Všude bude beton třídy C20/25XC2. Dům bude Bungalov z Ytongu Lambda YQ 550. Ve statice je pouze uveden typ betonu výše ale konzistence není psána.
Odpovědět
Profilova fotka
konzistence jsem nikdy nikde neslysel, ze by se uvadela. Ani nevim, jestli na to existuje nejaka velicina. Ve smyslu konzistence 1-10? Vetsinou je to tak "aby to teklo"🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 Ano je to o tom jak bude beton "řídký" čili jaká bude jeho zpracovatelnost, S3 je horší zpracovatelnost S5 je lepší zpracovatelnost,QCC je vysoce tekutý beton, který slučuje výhody tradičně vibrovaného a samozhutnitelného betonu. Vše záleží na stavebníkovy který typ zvolí, proto se ptám kdo s tím měl zkušenosti a co zvolil.
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 vse mam z c16/20 bez jakychkoliv xc a podobnych vychytavek, S3 je klasika co priveze mix
Odpovědět
Mám na bungalov C16/20 do pasu, bedneni i desky. Konzistenci jsme neresili, chlapi si to na miste nechali ,,odvzorkovat" jestli je pro ne dost tekuty. U desky si nechali jeden ze tri mixu jeste trochu doredit.
Odpovědět
@jarin1 Konzistenci bych moc neřešil. U mě to bylo tak, myslím, že jsem objednával S1. Když dorazil domíchávač, trochu to řidič pokropil, vykopnul bobek a my jsme si řekli, jestli ok nebo ještě naředit. Řidič ví, kolik může přidat vody, aby nevyplavil cement.
Odpovědět
Profilova fotka
@specnaz84 Právě že Betonárka má takový návod jaký beton o jaké tekutosti vybrat a následné ředění na místě stavby není až tak vhodné, proto doporučuji rovnou dat takovou konzistenci aby to vyhovovalo při uložení, konkrétně zapa to má. Protože tím ředěním ztrácí beton svou pevnost a jak píšeš se muže oddělit cement. No ještě se poradím s betonárkou.
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett To je hezky jenže to XC je stupeň vlivu prostředí na beton kterému bude beton odolávat, takže jsi ho musel mít taky zvolený a ani o tom nemusíš vědět. Pro základy se nejčastěji používá XC2 což je prostředí mokré občas suché, povrch betonu je vystaven dlouhodobému působení vody. A ta pevnost je spočítaná statikem na nás dům a ona to nějaká váha bude. Bavil jsem se o tom se Zedníkem jestli to není moc říkal ne že je to dobře to C20/25, on každý šetří a dávají i klidně o dvě třídy méně a pak se diví jak baráky praskaji. Navíc to nechápu když rozdíl v ceně není takový.
Odpovědět
Profilova fotka
@peju My právě budeme dělat základy komplet svépomocí, tak se ptám kdo co použil je jasný že firma si to udělá podle sebe protože má zkušenosti a ví. Svůj navrh mám,do pasu nejspíš tu S3 jak píše geodett, ztracený nejspíš taky S3 popřípadě S4 a deska to QCC.
Odpovědět
@jarin1 Ano samozřejmě technologicky je nejlepší objednat s určitými vlastnostmi a vyklopit. Ale já třeba dělal základy v létě 2015 (vedra jako kráva) a domíchávač ke mě jel 30 minut z betonárky. Ono to není o tom z něj udělat kaši, ale defacto mu vrátit vlastnosti z betonárky. Kdo si někdy dělal beton ve vedrech, tak ví, že bez plastifikatoru beton za 20 minut už je těžko zpracovatelný. A podle mých zkušeností, je přidání vody (s mírou) nejmenší zlo, větší zlo je úspora betonu přihazovaním kamenů třeba do pasů.
Odpovědět
Ach jo, to jsou zase diskuse 😞 Plete se tady pojmy jako stupeň vlivu prostředí, konzistence betonu, zpracovatelnost. Vše je k prostudování ve stavařské bibli v ČSN EN 206+A1 Beton - Specifikace, vlastnosti, výroba a shoda (ČSN EN 206+A1 Concrete - Specification, performance, poduction and conformity), Ale z praxe a k dotazu. Do konstrukcí, kde je obtížené pro beton "protéct" a obalit výztuž se používá vyšší konzistence betonu např. S3-S4. Obecně jsou o něco dražší, protože urychlují ukládání a zpracování na místě. To samé platí pro desku, kde se jedná o lití betonu do volného prostoru a platí zásada že "řidčí" beton vytvoří snáze rovinu a dělník tam stráví na uložení a srovnání méně času. Samozhutnitelené velmi tekuté směsi ovšem vyžadují zase pečlivé a těsné bednění a používají se pro silně vyztužené konstrukce např. mostní pilíře, ale pro klasickou "desku" RD nemají valný význam. Zásadní pro stavebníka je dále otázka čerpadlo vs mix. Čerpadlo je drahé a tam kde není možnost místa, ale snadné na uložení prakticky jedním člověkem. Mix se zase se musí odmakat a "roztahat" a srovnat bet. Takže beton má být z projektu specifikován min. jako např. C16/20, S3, XC0.
Odpovědět
@jarin1 Věčná klasika-svépomocník-vezme výkres a jde stavět....Jinak koukám na výkres a tam je stupeň pro ÚR a DSP. To asi nebude úplně to pravé pro svépomocné stavění že? Třeba tam nejsou profily terénu, řezy, ZB, detaily prostupů atd atd. to nepotřebuješ znát pro realizaci? 😐 Netvrdím však, že to nelze postavit, ale rozhodně to bude trvat déle, bude víc starostí a pěnez. Třeba to, že už to musíte tady řešit to stojí nějaký čas, stejně ještě bude určitě někomu volat shánět, ptát se a nakonec vás dodavatel stejně utáhne na nějakým detailu.
Odpovědět
@jarin1 Taky jsme to řešili, v době, kdy jsme lili desku QCC ještě Zapa neměla, alespoň u nás, takže jsme dali C16/20 S3 XC1. Na věnec už samozhutnutelne betony měli, použili jsme SCC. Perfektní rovinnost (víceméně se to rozlilo samo, trošku jsme po tom stahli podle bednění),nebylo třeba hutnit, kropit (když jsme se o to pokusili, voda jen stekla, absolutně beton vodu nesal). Nevýhodou je trochu vyšší cena a hlavně má to hodně krátkou dobu zpracovatelnosti... Max. 2 hodiny od načerpání do mixu a tím myslím, že za dvě hodiny je to ztvrdlé. Takže celkem fofry...a trochu dost strach hlavně pumpaře a toho od mixu, že se to nestihne..a ti všechny akorát stresovali, ale dělali s tím poprvé, bylo to nové, ale po pravdě pochybuju, že by to teď bylo jiné... Je to nestandardní zboží, jak vidíš i zde v diskuzi, prostě každý namrska "klasiku" a je. Je fajn, že to řešíš a bereš to za svou zodpovědnost, někteří by nejradši bez posvěcení třema projektantama se ani neopreli o lopatu. Šťastnou ruku při výběru.
Odpovědět
Článek se načítá
Dělal jsem desku z QCC a bylo to naprosto super práce i výsledek. Stačíte na to ve dvou lidech, ale musí najet mixy najednou, půl hodiny mezera a už se to blbě napojuje. Rozdíl ceny je zanedbatelný, vzhledem k výsledku. Deska jako kluziště.
Odpovědět
Profilova fotka
@specnaz84 Tak to pak je jasný že to musí doředit, samozřejmě že v malém množství se nic nezkazí.My máme betonárku cca 14 km takže je to otázka cca 10minut tak tam by to mohlo být ok. Jinak neboj kameny tam házet nebudu spíše bude docela mazec tam napíchat po vylití svislé roxory, ve statice je psáno 2x5pr.12/m´ což je 5 prutů ve dvou řadách do metru, no řekl bych že je to dosti předimenzované pač pan statik navrhuje hodně mosty tak se asi jistí 😄 ,né z projektantem jsme se dohodly že stačí dát 2 řady a max 4 pruty, jen do rohů jich dát více ale na to jak tu vidím na modré střeše jak každý dává jen jeden svislý prut a ještě doprostřed kde to prakticky nemá význam tak si říkám že naše základy budou i tak dostatečné pevné.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Vždyť se to snažím vysvětlit co je konzistence(zpracovatelnost) takřka po lopatě, a co se týče dalších vlastností betonu jako je vliv prostředí XC jsem to taky popsal správně, nebo ne? K dotazu... pasy doporučuješ S5 ? mě to řidič taky doporučil že aspoň S4 nebo S5. Jen jak jsem psal máme navrženou svislou výztuž pr.12 mm a dvě řady po 5 prutech do metru, jak jsem psal specnaz84 přijde my to dost ale jo nejsem statik nemůžu soudit, takže jsem si udělal rozpočet na tenhle počet prutů a počítáme s tím. O tom QCC jsem se dočetl od zapy v jejich brožuře že je více tekutý tudíž je větší náročnost na utěsnění a upevnění bednění z důvodu tekutosti a většího hydrostatického tlaku. Jenže jak tu už píší ostatní tak bych do něj klidně šel jako proč ne si to neulehčit ve výsledku ačkoliv s tím bude větší práce to utěsnit. A sama zapa to uvádí že se používá pro vylitý desky. Ohledně toho přístupu k desce s tím nemáme problém jelikož stavíme na asfaltu a tudíž ho zatím necháváme protože je to pevný podklad kde si mix objede celou desku dokola. Ohledně označení betonu tak tam je pouze jak jsem psal C20/25 XC2 ale konzistenci nepíše ani statik natož projektant. K projektové dokumentaci ....ano je to pouze projekt pro souhlas se stavbou, řez domu a základů máme,(přikládám k příspěvku) navíc projektant je kolega mého otce který je zedník ale už v důchodu, spolupracovali spolu ve stejné firmě kde pro ni dělal projekty, také nám bude dělat dozor a stavby vedoucího. Výztuže v ZB jsme také probírali a shodli se že klidně ubereme jak jsem psal výše. stykování výztuže nám také říkal jak provést, takže ano není to ideální nějaký čas jsem nad tím už strávil ale nemyslím že by to byl až takový problém to nepostavit. A co se týče prostupů, to vše vím co kde má být i v jaké hloubce, ve výkresu který jsem sem vkládal ty rozměry tam jsou, máme i další výkresy kde je kanalda, máme projektovou dokumentaci na vodovodní přípojku,DČOV, vsak a tam ty rozměry také jsou, navíc jsem si pár věcí sám přidal protože myslím i do budoucna a dělám si rezervy na vodu a elektro...a za další mám za zády otce který pár domů taky postavil. Myslím že to mám vše promyšlené už v tom taky ležím skoro přes půl roku. Jen teď už jde do tuhého takže se více zaobírám na detaily. takže díky za každý názor.
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 Předem ti děkuji za podporu, jsem rád že v tom nejsem sám 😄 Ano řeším to už celé takto od začátku navíc po dobu realizace projektu a vyřizování souhlasu se stavbou a veškerých povolení které jsme nechali na projektantovi byl na tohle čas to řešit a jsem za to rád jelikož mám větší přehled o tom všem. Máme udělané nabídky na stavební materiál, od základů po střechu a máme přehled o cenách takže opravdu se to vyplatilo a vím že nám zbyde více času a klidu na stavbu ale taky vím že některé věci se prostě na papíru a od stolu nedají vyřešit a řeší se až v průběhu stavby 😉 Jak píšeš o té lopatě ..... 😄 tak tohohle se právě nebojím když vidím co jiný dokážou a ještě v horším provedení. Klidně mrkni na můj příspěvek o pásové pile a uznej sám jestli se bojím jít stavět dům.. Taky si myslím že se v dnešní domě moc vše modernizuje a přehání, když se podíváš z čeho jsou stavěné staré domy které stále stojí a budou stát i dále. Ale na druhou stránku proč tu modernu nevyužít v jisté míře a neulehčit si tu práci 🤔
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 Jo akorát jsem koukal na tvůj dům a na tu desku, vypadá to fakt dobře, jen mě napadlo jak píšeš o tom že to schramstlo více betonu tak nebylo třeba dobrý dát na zhutněný štěrk geotextílii která by zabránila protečení betonu do štěrku? u dost lidí jsem to viděl a právě že psali i že je to z tohohle důvodu. Navíc u toho QCC píší že je lepší i povrch že není tak hrbolatý a nemusí se pak tolik brousit kvůli hydroizolaci, protože chceme použít mPVC folii uložené na geotextílii, oproti klasickému modifikovanému asfaltovému pásu. Projektant se k ní také přiklání že je dosti pevná a velice odolná .
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 ja vim k cemu je XC, nerikam at to nikdo nepouziva, jen pisu z ceho to mam, a jel jsem podle toho co bylo v projektu ono je to taky tak trochu sarlatanstvi, jestli by to se vsemi prisadami melo vydrzet 100 let ten beton, tak pokud vydrzi jen 70 asi to nikdo reklamovat nepujde 🙂
Odpovědět
@jarin1 Souhlas rozumně napsáno. Nevěděl jsem že projektant je defacto zhotovitel a dozor v jedné osobě.... To je pak jiná.
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett V pohodě jen jsem reagoval na to co jsi psal. S tou životnosti asi máš pravdu ale to už zjisti naše děti a možná děti našich dětí 😂
Odpovědět
@jarin1 Ještě tedy doplním. Pokud betonárka zaručí, že vlastnosti při jeho tekutosti jsou přinejmenším stejné v určité třídě betonu, tak bych do toho šel. Ale kdo ví a jak se psalo, kdo bude reklamovat i třeba po 10 letech? Já roztahoval první dva mixy v pasech sám a je to morda. Sice až po základech, jsem si koupil vibrátor betonu a je to supr pomocník (Dewalt má už i AKU vibrátor).
Odpovědět
@jarin1 Já jen k té lopatě... To nebylo myšleno na Tebe... Tobě tleskam, že zjišťujes informace sám, samozřejmě základ info máš z projektu od projektanta a statika, ale takové ty některé detaily je opravdu lepší řešit sám... Ta má poznámka s lopatou byla na některé jiné, kteří ti hned omlati o hlavu, že nesmíš udělat nic, co ti projektant neřekl, nenapsal atd. Myslím, že je nanejvýš naivní si myslet, že projekt (ani ve stupni pro provedení) obsáhne všechny detaily stavby a hlavně, že v průběhu stavby se vůbec nic nezmění, o ničem nebudeš pochybovat, že to tak opravdu chceš nebo se prostě casem změnís názor, to je normální vývoj. V dnešní době je navíc tolik možností a všechny jsou správné, záleží jen na osobní preferenci stavebníka, že je blbost nechat některé věci na projektantovi. A upřímně pochybuju, že konkrétně u betonu, všichni projektanti znají QCC a SCC.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Děkuji.. ano s projektantem to je přesně jak píšeš. Měly jsme sice na výběr zvolit si jiného stavbyvedoucího za možná lepších podmínek s tím že ho zajímaly pouze základy věnec a střecha a jinak my řekl že ho nic nezajímá a chtěl za celou stavbu cca 10-15 tisíc. No a nakonec jsme si řekli že když už si to pan projektant takhle pěkně vše navrhnul (no vlastně jsem si navrhnul celý dům já s manželkou a on jen překreslil a dal tomu nějakou fazonu ) tak jsme si ho vybrali i z toho důvodu že s otcem spolupracoval na stavbách.
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 Však joo chápu že to nebylo na mě ale jen jsem chtěl na to upozornit ostatní že se toho nebojím. Jsem vyučený autoelektrikář takže jsem se učil pouze letmo základy automechanika a spíše více jsme se učily elektriku a dnes dělám vše co by měl automechanik zvládat levou zadní, generálky motorů, podvozky ,brzdy atd. Když jsem nastoupil v roce 2006 do zaměstnání kde jsem stále do teď tak my šéf řekl ať jdu vyměnit rozvody na nějakém autě , už si nepamatuji které ale to je jedno, no bál jsem se toho jak čert kříže a dnes to člověk dělá po paměti, ono hodně věcí se člověk naučí v praxi když samozřejmě chce a mě to problém nedělá. S tím betonem máš pravdu, když jsem se ptal projektanta tak řekl ať použiju klasiku tak předpokládám že asi taky sám nevěděl nebo jo a myslel to tak že je to třeba zbytečné.. každopádně cena není zlá a ještě když budeme používat mPVC folii tak to bude dobrá volba. On ten cenový rozdíl u mPVC folie o proti modifikovanému pásu ve dvou vrstvách není až takový, cca o 3500,-kč je mPVC folie dražší materiálově, otázkou zůstává položení a svaření mPVC folie pač modifikovaný pás si udělám sám ale u té folie už se trochu obávám takže budu muset poptat firmu, tudíž si hold připlatíme za práci ale s tím že bude kvalitnější hydroizolace a ochrana proti radonu.
Odpovědět
Profilova fotka
@specnaz84 Jo ptal jsem se na to jich přímo, konkrétně u toho QCC a bylo my řečeno že kvalita betonu se nemění prý se jedná pouze o beton kdy použitím přísady se změní konzistence a tudíž beton je řidší a má vyšší schopnost rozlití a tím se stavebníkovy sníží náročnost na jeho uložení. Samozřejmě má i další výhodu a to v kvalitě rovinnosti. Jinak díky za obrázek, budeme tento vibrátor používat také.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?