Základová deska a ztracené bednění

Dobrý večer, stavebníci, měl někdo v projektu jen jednu řadu ZB? Dávali jste Zb do betonové lože/maltu nebo je na pasy jen položili a pak zalili betonem? Beron si do toho budu míchat sám, je tam jen 130kusů ZB - 2,5 kubíků tak mix nemá cenu. Ale zajímá mě, jestli to mám i lepit na ten beton nebo stačí, když to zaliju betonem. Pasy se pokusíme udělat do roviny, stejně tak desku. Finální rovinu pak srovnáme u založení 1. řady zdiva. Co myslíte?
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží, aké bude počasie. Ak to stihnete položiť a zaliať bez dažďa, tak stačí asi na penu, aby nevytiekol betón. Sused to naukladal nasucho a potom mu do toho naplavilo hlinu. Takže pekne rozložiť, vyčistiť a znova. A to chceš. Každopádne 2,5m3 betónu je už na mix vpohode. Za ten luxus, že to bude za polhodinu hotové, by mi nestálo ani vyberať a umývať míchačku. Betonárka by mala mať mix s pásovým dopravníkom, takže odpadá použitie drahej pumpy ak sa k doske vie dobre dostať.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

Záleží, aké bude počasie. Ak to stihnete položiť …
@josefx na pěnu myslíte použít opravdu jen na místech, kde se to například hne? Nebo na pěnu opravdu lepit každou cihlu pěnou na beton? Ten mix ještě zvážíme.. děkuji
Odpovědět
Zbytečná práce, rovnou vylejte výšku pásů 750mm
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od uzivatel7777:

@josefx na pěnu myslíte použít opravdu jen na mís…
@uzivatel7777 Menší množství betonu si nechávám vozit multikárou. Beton na základy jsem si míchal sám, ale důvodem byla hromada písku, kterou jsem potřeboval zpracovat. Zabetonoval jsem patu základu a do toho jsem hned zamačkával ZB. Samozřejmě podle předem znivelovaného špagátu. Pokud máte zabetonovanou patu a dodatečně kladete ZB, tak bych nasypal tenčí vrstvu betonu a do toho opět klást ZB podle špagátu. Nevím, jak chcete pěnou dorovnávat výšku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od uzivatel7777:

Dobrý večer, stavebníci, měl někdo v projektu jen…
@uzivatel7777 Ten beton pasu rozhodně neudělíte dokonale vodorovný, takže ZB zakládáte vždy do suchého betonu a urovnáte do roviny, protože tam to pěnou fakt neuděláte.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od thea2b:

Zbytečná práce, rovnou vylejte výšku pásů 750mm
@thea2b To se už vůbec nevyplatí, respektive bude o dost více betonu..
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@uzivatel7777 Ten beton pasu rozhodně neudělíte …
@panlorenc No ale když se rozhodnu, že desku budu rovnat až pomocí desky (osb bednění) a pomocí první řady a zákládací malty? A budu brát v potaz, že pasy budou jakž tak rovné, že to na nich bude stát rovně to ZB? Víte orientačně jaká je vydatnost toho suchého betonu na 63 metrů?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@uzivatel7777 Ten beton pasu rozhodně neudělíte …
@panlorenc Nebo jinak, když teda dám ZB na betonové lože na pasy, hezky to vyrovnám, můžu pak vynechat krok betonování obsahu ZB? A udělat to rovnou až při zálevání desky? Když už ty tvárnice budou hezky pevně držet tím betonem na ty pasy? :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od uzivatel7777:

@panlorenc Nebo jinak, když teda dám ZB na betono…
@uzivatel7777 běžně se to tak dělá. Někdo mí říkal, že to dělal tak, že z vnitřní strany seřízl ZB a srovnal ho tak, aby horní hrana ZB lícovala s budoucí úrovní desky. Pak to vše zalil. Vnější hranu ZB tedy použil i jako šalování pro desku. Já jsem kolem narovnal perimetr s nopovkou a zaházel jsem to hlínou. Perimetr jsem měl s určitým přesahem a nebyl v rovině. Pak jsme vzli ocelový drát. Ten jsme napnuli a rožhavili svářečkou. Pak jsme jím seřízli perimetr do roviny. Výsledkem byla perfektní rovina a perimetr jsme nakonec použili jako šalování pro desku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@uzivatel7777 běžně se to tak dělá. Někdo mí říka…
uzivatel7777 Tak to určitě ne... alespoň ve většině případů, kdy máme často více řad ZB. Betonovat "desku" a zároveň ZB moc dobře nejde, protože je třeba vnitřek a podloží desky zhutnit a při hutnění kolem krajů obvodů byste si bočním tlakem tlačili na ty ZB. @zubr487 mluvil pravděpodobně o betonáži pouze vrchní části ZB společně s deskou. Vím asi kam cílíte, ale zkrátka chcanechca je nutný a vlastně i dobrý to betonovat na 2x a to i z pohledu toho, že se často jedná o rozdílné pevnosti betonu. A kdo má v ZB 20MPa jako desku tak to platí zbytečně...zdivo má taky 8MPa nebo 10Mpa a to ještě na menší plochu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

uzivatel7777 Tak to určitě ne... alespoň ve větši…
@panlorenc no já mám práve jen jednu řadu. Vymyslel jsem, že to ZB tedy nalepim suchým betonem k pasum z betonu. Je tam jen jedna řada. Zb je pod urovni terenu, tudiz udelane bedneni z osb poradne pripevnim k ZB a jeste zapru do terenu a uz se to nikam nerozjede. A zabetonuju spolecne s deskou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od uzivatel7777:

@panlorenc no já mám práve jen jednu řadu. Vymysl…
@uzivatel7777 Psal jste, že si beton budete míchat sám. Pak nevím, proč to řešíte. Nejprve bych si to v klidu porovnal a ZB zaplnil betonem. Pak musíte připravit podklad (navozit štěrk a zhutnit) a narovnat Kari. Namíchat ručně beton na celou desku je docela makačka a budete rád, že betonujete jen samotnou desku. Pokud nemáte nějaké vážné důvody, tak bych určitě preferoval hotový beton.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@uzivatel7777 Psal jste, že si beton budete mícha…
@zubr487 Asi jste se ztratil v tom zmatku a textu..:) Neplánuji míchat beton do desky sám, řešil jsem beton do ZB. Jelikož je napočítano pouze 2,5 kubíků, tak jsem to vymyslel tak, že ZB pouze nalepim na betonové lože do pasů a udělám bednení z osb na to ve výsče 15 cm nad to ZB viz výkres. To zapřu do terénu, aby to drželo jeste vic a pote začnu prace uvnitř desky a zavolam normalne mix s cerpadlem. Chci jen preskocit ten krok betonovani obsah ZB, protoze 2 dny michat sam 2,5 kubiku nebo kvuli tomu volal mix mi prijde zbytecne. Udelam to spolecne s tou deskou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od uzivatel7777:

@zubr487 Asi jste se ztratil v tom zmatku a textu…
@uzivatel7777 Pokud máte jen 1 šár ZB a k tomu to zapažíte společně při betonáži desky, tak možné je, ale i tak musíte ten šár ZB nějak zajistit už při hutnění.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od uzivatel7777:

@zubr487 Asi jste se ztratil v tom zmatku a textu…
@uzivatel7777 Já to na garáži dělal tak, že ztracenko jsem přilepil k pasům i k sobě pěnou, zašaloval xps, to jsem přihrnul a pak jsem navozil štěrk. Ten jsem zhutnil a po zhutnění jsem zařízl vnitřek ztracenka ke štěrku, pak podle lejzru xps a zalil bednění v kuse s deskou. Nic se nehlo.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@uzivatel7777 Já to na garáži dělal tak, že ztrac…
@kofejn za pěnu bych tady dostal bídu... 😃
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od uzivatel7777:

@kofejn za pěnu bych tady dostal bídu... 😃
@uzivatel7777 Jako proč? Tady je jen aby se nehlo ztracenko, než se proleje betonem. Na cihelný střep bych ji taky nepoužil, ale všechno z ytongu (předstěny, vyzdění schodiště, verandu) mám lepené zdící pěnou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@uzivatel7777 Jako proč? Tady je jen aby se nehl…
@kofejn No já také nevím proč, jen reaguji na pány výše, že lepit pěnou ne.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@uzivatel7777 Pokud máte jen 1 šár ZB a k tomu t…
@panlorenc Ano, mám právě jen jednu řadu. Nalepim ZB na pasy, udelam poradne salovani a opru desky o steny vykopu, at to drzi hezky pevne. A nalepim to na ty betonove loze, abych si udelal hezky rovinu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?