Zdraví z přírody: Recepty z medvědího česneku pro vitalitu a chuť

  • 19.03.2024

Medvědí česnek je úžasná bylinka, která má množství blahodárných účinků. Kromě toho je i chutnou ingrediencí při vaření. Přesvědčte se o tom sami. Sesbírali jsme pro vás ty nejlepší a nejchutnější recepty z medvědího česneku.

Recepty z medvědího česneku
Zdroj: iStock

To nejdůležitější, co o medvědím česneku víme

Medvědí česnek má na zdraví člověka vícero blahodárných účinků. Od antibakteriálních a antibiotických přes posilujících imunitu a paměť až po příznivý vliv na léčbu astmatu a zápalu průdušek. Je toho však ještě o dost více. Medvědí česnek snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá při nespavosti a přispívá k optimálnímu trávení.

Daří se mu v listnatých a lužních lesích s dostatečnou vlhkostí. Kvete brzy na jaře, koncem března až do května. Nespleťte si ho však s konvalinkou. Pokud medvědí česnek nevoní a nechutná jako česnek, není to česnek.

Po nasbírání medvědí česnek namočte i se stonky do vody a skladujte v ledničce. Uskladnit ho můžete i v mrazáku nebo ho můžete usušit, i když sušením ztratí svoji typickou intenzitu.

Recepty z medvědího česneku i na snídani

Chléb z medvědího česneku zní opravdu lákavě. Když ho vyzkoušíte, nezapomeňte povrch chleba posypat nasekaným medvědím česnekem nebo ho podávejte s máslem, do kterého jste předtím rozmíchali nasekaný medvědí česnek a sůl.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 hrnek medvědího česneku (nasekaného)
  • ¾ hrnku teplé vody

V misce smíchejte mouku, sůl, cukr a sušené droždí. Přidejte nasekaný medvědí česnek a pomalu dávkujte teplou vodu, dokud nevytvoříte hladké těsto. To nechte v teplé místnosti kynout asi hodinu nebo dokud se nezdvojnásobí objem těsta. Na namočenou desku vyklopte těsto a zpracujte ho do požadovaného tvaru chleba. Položte ho na plech na pečení a nechte znovu asi 30 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 až 30 minut nebo dokud chléb není pěkně zlatohnědý.

Recept na polévku z medvědího česneku, která zahřeje

Další chutný recept, který můžete vyzkoušet, je polévka z medvědího česneku. Určitě vás zahřeje a dodá vám i potřebné vitamíny.

Ingredience

  • 3 hrsti medvědího česneku (umytého a nasekaného)
  • 1 velká cibule (nasekaná)
  • 4 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • olivový olej

Na pánvi si rozehřejte trošku olivového oleje a na něm osmahněte nasekanou cibulku, až zesklovatí. Potom přidejte umytý a nasekaný medvědí česnek a smažte dalších pár minut. Přidejte nakrájené brambory a zalejte zeleninovým vývarem. Když jsou brambory vařené, polévka je hotová. Rozmixujte ji do hladka, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte ji ozdobenou kousky medvědího česneku a můžete si udělat i domácí krutony.

Recept na polévku z medvědího česneku
Zdroj: iStock

Recepty z medvědího česneku zkoušejte i během hubnutí

Pokud hledáte recept na něco lehkého, chutného a výživného, tak salát s cherry rajčátky, mozzarellou a medvědím česnekem vás určitě okouzlí.

Ingredience

  • 3 hrnky medvědího česneku (nasekaného)
  • 1 hrnky cherry rajčátek
  • listová zelenina podle chuti
  • 1 mozzarella
  • čerstvá bazalka
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • sůl a černý pepř podle chuti

V misce smíchejte nasekaný medvědí česnek s cherry rajčátky a kousky mozzarelly. Doplňte listovou zeleninou podle chuti. V malém hrnku promíchejte olivový olej, balzamikový ocet, sůl a černý pepř, než vám vznikne zálivka. Tu nalejte na zeleninovou směs a důkladně promíchejte. Podávejte posypané čerstvou bazalkou.

salát z medvědího česneku
Zdroj: iStock

Omáčka na těstoviny z medvědího česneku

A nakonec pro vás máme tip na výbornou omáčku z medvědího česneku, která nejlépe chutná s těstovinami, například špagetami.

Ingredience

  • 2 hrnky medvědího česneku (nasekaného)
  • ½ hrnku olivového oleje
  • ¼ hrnku nastrouhaného parmezánu
  • mletý černý pepř
  • sůl podle chuti

Na pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný medvědí česnek a smažte ho, než začne vonět. Když bude mít zlatohnědou barvu, přidejte nastrouhaný parmezán a dobře promíchejte. Osolte a okořeňte podle chuti. Nakonec omáčku smíchejte s těstovinami podle vlastního výběru. Ozdobte parmezánem a podávejte.

Omáčka na těstoviny z medvědího česneku
Zdroj: iStock

Na závěr nám nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť a podpořit vás, abyste do svého jídelníčku toto jaro určitě medvědí česnek zakomponovali. Jestli máte svoje vlastní recepty, určitě se s námi o ně podělte.

P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock